Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Sve o pčelarstvu i pčelarenju

Pčelarstvo za početnike

Društvo bez matice


Poštovane kolege pčelari,
Zbog nedostatka znanja a i iskustva, rešio sam da sa Vama podelim problem i pitam, Vas iskusnije, za savet.
Pčelar sam početnik. Posedujem tri društva od kojih je jedno od njih bilo izuzetno slabo.
Da napomenem, pčelarenje sam započeo sa košnicama DB 12, sa vrlo skromnim znanjem i iskustvom.
Želeći da ojačam slabije društvo i spremim ga kako valja, u razgovoru sa jednim pčelarom dobio sam savet da iz slabijeg društva, u kome sam prethodno video da je matica ¨lenja¨ i slabo zaleže, da bih trebao ˝priklati˝ maticu, onda, dva rama, iz jačih legla, (sa leglom do tri dana starosti) umetnuti u slabije društvo, i svo leglo iz slabijeg društva pripojiti jačim društvima. Naravno, pored mladog legla koje dodajem u slabije društvo, dodao sam i malo starijeg legla da ne bih naglo smanjivao brojno stanje radilica.
Učinivši sve kako mi je rečeno, čekao sam i povremeno nadgledao društvo, ali matice niotkuda, niti sam primetio da su pčele počele da prave matičnjake...
Prošlo je više od mesec dana, a situacija ista...

Unaped zahvalan na odgovoru, svako dobro želim i dobar berićet!!! ;)

(Lukomirac, 15.06.2014. 15:32:37)

Ух, за тих месец дана проблем је сигурно проградирао и постао врло озбиљан.
Савет тог пчелара је у начелу био ОК, мада не разумем двострано преношење легла. Мало сам се најежио на израз ’’приклати’’ матицу. Иако лошу матицу морамо заиста физички да уклонимо из кошнице, то ми је као некоме ко целога живота другује са пчелама, звучало веома сурово.
Требало је контролисати сваку каснију фазу. Ако си пренео легло у стању јајета (до три дана) требало је да пчеле повуку матичњаке. У то се једино можемо да уверимо прегледом. Затим, требало је пропратити и да ли се матица извела (отворен поклопац на врху матичњака, а остали разорени са бока). Од тог дана до појаве првих јаја, не би требало да прође више од десетак дана.
Прилично је могуће и да је то све прошло како треба, али да се матица није вратила са парења (постала жртва птице, нагле промене времена, погрешне оријентације, посебно ако су остале кошнице преблизу...) Могуће је ида због лошег времена није успела неколико дана да изађе на свадбени лет и да ју је прошао жар, али би се то видело у кошници по трутовском леглу (неоплођена јаја носи матица трутуша).
Сада је једино решење пажљив преглед искусног пчелара, на основу чијег налаза би се предузимали даљи кораци. Понашање пчела на лету и током прегледа може да буде путоказ за даље поступке.
Као прву помоћ у оваквој ситуацији, како би се предупредила појава лажних матица (писао сам овде негде о томе) и изузетно хитно, требало би поново са размаком од неколико дана додати по рам са тродневним јајима и кошницу нахранити након тога неколико пута. Моја препорука, с обзиром да је већ друга половина јуна, пошто се са сигурношћу утврди да матице нема, а пошто прихвати и почне да одгаја додато легло, да се купи и дода оплођена матица у кавезу.

(Branko Nikolić, 18.06.2014. 15:55:47)

Poštovani gos’n Nikoliću, hvala na odgovoru.
Moram da kažem da sam u međuvremenu, ponovio postupak sa mladim leglom i na svu sreću se pojavila matica. Počela je sa zaleganjem, ali nekako slabo. Da li je to uobičajneno da u početku mlada matica slabije zaleže, ili bih morao i ovu da menjam?

Svako dobro i medno!!!

(Lukomirac, 26.06.2014. 18:17:05)

Драго ми је ако је шта од моје приче било од помоћи. Матица првих неколико дана носи слабо, прескаче, али већ после пет-шест дана почиње да залеже пуне рамове. Требало би проверити колико има хране у кошници и по потреби је прихрањивати сирупом 1:1 (у вечини крајева после неуспеха багремове паше влада недостатак хране), затим колико је снажно друштво (да ли има довољно излетница али и пчела неговатељица јер је због периода без матице нарушена старосна структура пчела и смањено бројно стање). Проблем може да се превазиђе додавањем рама са зрелим леглом (пред самим излегањем) и прихрањивањем.

(Branko Nikolić, 27.06.2014. 20:55:27)

Поштовани гос’н Николићу, још једном хвала Вам на помоћи.
Искрено, трудим се колико могу да ова моја три друштва чувам и сачувам што боље.
Како сте претходно и сами рекли, почео сам са прихраном, јер је хране у природи веома слабо.
Живим у топличком крају (тачније околина Житорађе), где је пролеће кренуло добро и таман кад се багрем спремао да цвета и меди, падоше оне кише и невремена и од меда ништа...
Такође, ливадска паша је слаба, што ме чуди. Овде пчелари, иначе, када изда багрем, ослањају се на ливаду, међутим и она је ове године заказала.
Па ми је на памет нешто пало, ако добро не зазимим ова друштва, могао бих можда и да у пролеће наредне године кренем изнова да их оживљавам.
И мислио сам да Вас, као стручнијег и искуснијег, питам да ли је паметно да у погаче, које спремамо за зиму, смањим шећер и уместо њега убацим полен, који је, и сами знате витаминска бомба.
Да ли је паметно урадити тако нешто??
Огроман поздрав и свако добро!

(Lukomirac, 05.07.2014. 13:56:14)

Одавно је познато да су пчеларски радови у јулу и августу кључ припрема за наредну сезону. Што урадимо сада, резултате даје на пролеће. због тога шчелари август сматрају месецом којим се завршава једна, а почиње друга сезона. Сада, пошто паше нема, приоритет је борба против варое. На располагању је читав низ средстава и сада не бих писао о томе. Најбољи резултати постижу се комбиновањем два средства.
Прихрањивање и прављење зимнице такође би требало обавити раније док није почела крајем августа да се појављује тзв. зимска пчела. Тако ћемо и друштву дати осећај благостања у природи па ће стимулисати матицу на лежење и тако ћемо узимити јача друштва. Зато, пуном паром у прихрањивање, под условом да до краја сезоне неће бити медобрања. Сматрам да за сада нема потребе да се додаје полен, јер га у природи ипак има, (ретки су код нас крајеви где га сада нема у природи, посебно на овако кишној години), а он је најпотребнији у рано пролеће као извор беланчевина и протеина неопходних за исхрану легла.

(Branko Nikolić, 07.07.2014. 16:15:26)

Drago mi je da je uspelo problem se zamenom matice rešen. Želeo bih da nagovestim par stvari. Razlog lošeg zaleganja matice ne mora biti uvek stara ili loša matica već može biti i loši (stari i deformisani ) ramovi. Ukoliko je matica loša same pčele "demokratski" vrše zamenu matice, mada to radi i sam pčelar zamenom ili kupljene ili proizvedene sopstvene matice.
Ovakav sistem zamene matice iz legla nije baš najbolji iz razloga jer pčele u nameri da što pre dobiju maticu koriste jaje koje je starije (starosti treći dan ili starije). Matica je slabijeg kvaliteta jer je uzgajana "turbo" i dešava se da vrlo brzo pčele proizvedu novu maticu koja će biti kvalitetnija.

(AZoran, 11.07.2014. 12:23:06)

Има решење за принудно извођење матице. Да се не би десило да’’турбо’’ изводе матицу од веђ престареле ларве, најбоље је после неколико дана отворити кошницу и порушити најразвијеније матичњаке. Око деветог дана пчеле их затварају и те би требало склонити јер је велика шанса д ће се из извести лоша или чак дегенерична матица. Ако је ларва стара четири дана, то значи да би пет дана после уклањања матице требало спровести ту операцију.

(Branko Nikolić, 11.07.2014. 12:48:35)

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek