Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Борба против варое еколошким лековима.

Autor: Петар Драгојловић
Datum postavljanja: 27.12.2011.
Kategorija: Bolesti i lečenje pčela

Broj pregleda: 25908
Broj jedinstvenih poseta: 17642
Борба против варое еколошким лековима.

Помаже Бог свима.

Желео бих да нешто напишем о борби против варое еколошким лековима, тј. оним лековима који се сматрају дозвољеним у еко пчеларењу.

У те лекове спадају и оксална киселина, Војин лек против варое у течном стању, Апигард паштете, Тимол у разним варијантама ...

Последњих неколико година на тржишту пчелињих лекова у борби против варое нашао се и лек под називом Аргус Рас.

Овог пута желим написати неколико запажања из нашег искуства о овом леку који производи фирма Матекс из Шапца.

Ми смо ове године на Манастирском пчелињаку користили и Војин лек против варое, и Апигард паштете и Аргус Рас.

И Аргус Рас се показао као најделотворнији. Дао је изванредне резултате. Резултате најбоље до сада. А користимо само лекове који се сматрају дозвољеним у еколошком пчеларењу. Значи не користимо амитраз, митак и сличне препарате.

Иначе, овај лек под називом Аргус Рас је еколошки и садржи у себи екстрате биљака софоре, гинка, гладичие и подубице. Садржи флавоноидне, терпеноидне танине и горке материје. У основи се користи као додатак за пчлињу исхрану, јер комплекс витамина Б и аминокиселина повећава општу отпорност пчела.

Све ове активне супстанце из Аргус Раса имају противзапаљенско дејство, спречавају оштећење ткива под утицајем слободних радикала, повећавају отпорност пчела према бактеријским и вирусним болестима, као и према паразитским инфекцијама. Такође повећава отпорност према отровним материјама.

Аргус Рас побољшава и убрзава варење хране, појачава апетит код пчела, поспешује покрете црева и регулише пражњење црева.

Што је посебно важно он ремети развој варое и ефикасно је и брзо одстрањује са пчела а има и дуготрајно и продужено дејство.

Аргус Рас такође продужава животни век пчела и поспешује развој легла.

Једноставно се користи. Стави се једна картонска трака у центар легла. Ако има више тела са леглом у свако тело се стави по једна трака.

Када смо по савету једног великог и искусног пчелара из Подгорице први пут купили Аргус Рас, одмах смо га употребили. И били смо задивљени ефикасношћу лека. У подњачама се само пола сата после стављања лека видело много отпалих вароа, а масовно отпадање је трајало неколико дана.

Пчеле су га веома лепо примиле и уопште се нису узбуђивале а читав простор око кошница је неколико дана прелепо мирисао на екстрате биљака који су натопљени у картонске траке.

Искусни подгорички пчелар, ми је рекао да га користим два пута годишње, и то у пролеће за развој легла и чишћење од варое, а једном у току лета, у јулу. Но, мислим да може да се користи и више пута. На пример, један пут крајем марта, други пут почетком јула, а трећи пут крајем септембра. Мислим на наше медитеранске услове пчеларења.

Посебно је препоручљив јер се веома једноставно примењује, а ефекти су просто задивљујући.

Све је ово из нашег личног искуства на Манастирском пчелињаку.

Једна од "мана" му је што је углавном скупљи од других лекова против варое, али гледајући какав ефекат постиже уопште нам није жао што смо дали мало више новца.

Но, једина озбиљнија примедба за овај лек је то што су неке картонске траке слабије натопљени биљним екстратима а неке боље. Стога препоручујем да се купују Аргус Рас картони са новијим датумом производње. Ризик од слабије натопљених картона и тиме можда и слабијим ефектом деловања, тада опада.

Све у свему, ми ћемо ако Бог да и следеће године наставити да са Аргус Расом штитимо наше пчеле од варое јер лек је веома ефикасан и продуженог дејства. А користан је за пчеле са више аспеката.

С Богом.Komentari

Pomaze Bog
Gde se moze nabaviti Argus Ras, i po kojoj ceni?
Ako je tako efikasan treba ga koristiti,jos Ekoloski.
S Bogom.

Autor: Stanojko Stojanovic
Postavljeno: 27.12.2011. 14:26:03

Бог вам помого брате Станојко.

Не знам где ви живите и где у близини можете купити Аргус Рас. Ми га набављамо у једној пчеларској продавници у Подгорици. То нам је близу Манастира, око 20 минута аутом. Каже ми продавац и искусни пчелар, узми га и нећеш се покајати, сви га хвале.

Цена му је у Подгорици, ако се добро сећам око 6 и по евра по паковању а у паковању је 5 картона. У Србији како чујем он се креће исто тако, негде око 650 динара, а ако директно наручите у Шапцу од произвођача, неко ми рече да може да се нађе и по 5 евра по паковању од 5 комада. Значи од 1 до 1,3 евра по картону, тако на крају испада да може да се набави у Србији.

Значи лек није баш јефтин, али је стварно ефикасан. Посебно је важно што је еколошки и може се користити током читаве сезоне. Све у свему испадне по цени као Апигард, али је ефикаснији од њега. За наше услове у Црној Гори, где је килограм меда 10 евра, овај лек није скуп.

Ефикаснији је и од Тимола, и од Војиног лека и од Апигарда.

Вароа опада данима и то у прва три дана баш пуно, поготово првог дана. Лек има и продужено дејство јер испарава око 20 дана, а неко каже и 25. Све зависи којом брзином пчеле изгрицкају картон натопљен са леком.

Третирао сам у суботи пчеле са оксалном киселином да проверим како стоје са вароом.

Просек отпале варое је од 3 до 6 вароа по друштву, осим неколико нуклеуса Родне Воје које сам касно донео из Србије а нисам их третирао на јесен против варое и једне ЛР кошнице која је и иначе читаве године имала пуно отпале варое. То је можда неко варои подложно друштво, не бих знао да објасним.

Код једне Родне Воје отпало је до јуче од оксалне киселине око 200 вароа, у другој Родној Воји око 50 а у трећој око 20. У оној ЛР кошници која је читаве сезоне имала пуно варое, отпало је око 30 вароа.

Имамо укупно 52 кошнице, значи да је преко 90 процената кошница у добром стању са вароом тј. нема је много. Ако узмемо у обзир да сам проблематичне нуклеусе донео из Србије у октобру и нисам их третирао против варое, и да је оно ЛР друштво можда неко специфично друштво подложно варои, мислим да су лекови против варое на нашем Манастирском пчелињаку током године били ефикасни.

Но, Аргус Рас је био убедљиво најефикаснији.

То нису само моја запажања већ многих пчелара у Црној Гори, али како чујем и у Србији. Чак су неки велепчелари вршили испитивања са неколико друштава исте снаге и користили су различите лекове против варое. И највише је отпадала од Аргус Раса и у њиховим експериментима.

Имало је случајева да људи користе неке лекове против варое а вароа слабо отпада. Они су мислили да је нема пуно. Онда су ставили Аргус Рас, па су увидели да вароа отпада као луда. Значи лек је заиста веома ефикасан.

Посебно је лепо видети да одмах по додавању лека вароа масовно отпада, а све прелепо мирише на екстрате биљака. Читав пчелињак. За разлику од Апигарда који одаје неки непријатни мирис.

Што се нас тиче, ми ћемо и следеће године користити Аргус Рас али ове године три пута (крај марта, почетак јула и крај августа). Као и оксалну у децембру, кад нема легла. И то ће надам се бити сасвим довољно.

Како ми рече један искусни пчелар из Подгорице најбоље је да Аргус Рас даш друштвима још крајем марта, кад је влажност ваздуха већа а није врућина, већ онако умерено током дана, а ноћу не сувише хладно. Тад је каже најефикаснији и најкориснији. Пчеле ће тада за неколико дана да прогрицкају картон. Остаци варое од зиме ће бити уништени, а лек ће веома поспешити развој легла кад је то најпотребније, јер му је то једна од примарних функција. Значи, имамо вишеструку корист.

Ево контакт телефона фирме Матекс из Шапца:

015.335.274

060.335.274.4

060.335.274.5

Надам се да ћете успети да их добијете за 5 евра по паковању од 5 комада.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 28.12.2011. 06:49:39

Помаже Бог свима!

Оксална киселина којом са накапао пчеле у прошлу суботу и даље делује. По искуствима других она делују 20 дана.

У суштини нема неке веће разлике у тенденцији опадања варое.

У неким кошницама нисам приметио опадање варое, али њих је најмање. Доста њих има од 3 до 10 отпалих вароа.

Један нуклеус Родне Воје, али доста јак нуклеус, има много отпале варое. За сада преко 390 отпалих вароа. Он је изгледа једини критични на пчелињаку. То је много отпале варое за 5 дана. Видећемо да ли ће преживети до пролећа и какав ће бити на пролеће.

У друга два нуклеуса до сада је отпало 30 односно 60 вароа.

У једној ЛР за сада је отпало 50 вароа.

Све је то у границама издржљивости заједница.

Значи да је по питању варое за сада проблематичан само један нуклеу Родне Воје. Бар колико сада видимо.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 29.12.2011. 08:51:27

Pomaže Bog,

Kada se stavi kartonska traka u centar legla, koliko dugo ostaje na tom mest?

Autor: Dragan
Postavljeno: 09.01.2012. 20:43:58

Na forumu SPOS-a smo raspravljali o ovom pitanju i zaključak je sledeći: Trake se ne vade već se ostavljaju sve dok ih pčele ne pogrickaju odnosno izbace.

Ja sam trake postavio u oktobru i još uvek su u košnicama, u kakvom su stanju odnosno koliko je od traka ostalo, za sada neznam. Košnice ne diram do 20 januara a tada ću videti šta se zapravo dešava jer sam trake sada prvi put koristio.

Što se tiče opadanja varoe bio sam zadovoljan. Sa OK sam tretirao pčele u decembru i nisam imao opadanje varoe. Da li je OK bila dobra ili stvarno nemam varoe ne znam, videćemo na proleće.

Pozdrav iz Subotice

Autor: Goran Seregi
Postavljeno: 09.01.2012. 22:03:09

Мир Божији! Христос се роди!

Бог вам помого брате Драгане!

Картонске траке Аргус раса, зависно од доба године када сте их поставили, различито дуго остају у леглу.

По искуствима пчелара из Црне Горе, пчеле их најбрже употребе у пролеће (у априлу или током марта тамо где је топла клима као код нас). Један стари пчелар који користи овај лек ми је рекао: "Обавезно Аргус Рас стави током марта, када је код вас на Скадарском језеру већ значајно отоплило а интезивно је кренуло легло. Очистићеш стару заосталу вароу у великој мери, а друштво ће добити јак подстрек за развој легла јер Аргус Рас га подстиче. Пчеле га врло брзо и радо изгрицкају."

И у јуну их пчеле такође брзо изгрицкају али не тако брзо као у пролеће.

Како дани краћају а ноћи се продужавају, и како влажност ваздуха опада, пчеле их спорије грицкају, али их, независно кад их поставите током лета, у јулу или августу или септембру, ипак изгрицкају. Нешто спорије него у јуну, или мају, или априлу, или марту али их до краја ипак изгрицкају.

Ако их поставите почетком септембра оне га опет изгрицкају, али доста спорије. Но, биће изгрицкане до краја лета и почетка јесени.

А ако их поставите у октобру, грицкаће их полако током читаве јесени и зиме. И тек на пролеће је докусурити. Можда је то добро јер лек има продужено дејство. Неки пчелари који су га стављали друштвима у октобру, када су радили у децембру са оксалном, нису имали пуно отпале варое, а дешавало се да у неким друштвима ни једна вароа после оксалне није отпала. Да ли је то Аргус Рас све на време истребио или је оксална била лоша, не зна се. Бог ће временом показати о чему се ту ради.

Ми смо Аргус Рас користили током лета и сав је бивао изгрицкан. Вароа је колико се сећам, масовно отпадала око 7 дана, а касније доста мање али је по мало отпадала чини ми се још око 7 дана. Ове године имаћемо ако Бог да прецизније податке.

Ако би га поставили почетком октобра, мислим да би га пчеле веома споро грицкале, па би се ефекат деловања лека продужио а вароа докусурила пред зимски период.

Ове године планирамо да га ставимо три пута пчелама. У пролеће, у лето и у позно лето (или можда у рану јесен).

Све у свему презадовољни смо Аргус Расом јер је веома ефикасан а уједно и еколошки.

С Богом и од Бога вам здравља!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 10.01.2012. 13:00:22

Помаже Бог свима!

Приликом испробавања неког лека против варое наш метод провере је као и код других пчелара.

Ако неколико дана после употребе неког лека током пашне сезоне, вароа уопште не отпада, или отпада веома мало, обично се брзо треба пробати са неким другим препаратом. Јер вароа је у 99 посто случајева ипак присутна у већем броју али је лек вероватно био лош те према томе и нееефикасан. Стога је провера у том случају заиста потребна.

Веома је тешко у данашњим условима пчеларења очекивати да поред толико варое свуда у окружењу ми на нашем пчелињаку уопште немамо варое, или је имамо изузетно мало.

Зато увек треба бити опрезан јер се са вароом не сме играти као ни са ноземозом и другим болестима. Али вароа и ноземоза су најраспрострањеније.

Код нас на Скадарском језеру од краја јула па до средине септембра варое обично има у великом броју и сви околни пчелињаци имају прави рат са вароом. Као нека инвазија варое. Тешко је дакле помислити, а и неразумно, да сви ратују против варое а да смо ми на миру. Значи, чим не отпада од неког лека, одмах је треба тући другим. Тако смо и чинили ових година и ниједно друштво, слава Богу, до сада нам није страдало од варое.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 11.01.2012. 21:46:28

Помаже Бог свима.

Брате Горане мало ми је чудно да ниси имао ни једне отпале варое после третирања са оксалном киселином у децембру. Без обзира што се по једна трака Аргус Раса делимично и даље налази у кошници.

Стога ипак треба бити веома опрезан.

Или је Аргус Рас који је остао у кошници још и много бољи него што мислимо те је максимално завршио посао, или је оксална киселина била лошег квалитета. Или нешто треће ... Бог зна. НО, ипак треба бити веома опрезан и контролисати вароу што чешће али и сами лек који користимо.

Сваки лек треба проверити па и квалитет купљене оксалне киселине. Бог зна шта нам се некад продаје а ми наивно поверујемо да је са леком све у реду. Опрезност никада није на одмет. И увек контрола преко антиварозне фиоке у подњачи. После сваког третирања.

Ако вароа не отпада, увек требамо да се запитамо: Да ли је заиста нема, или је лек неефикасан. Или је пак нешто треће у питању. Наша искуства су углавном показала да варое ипак има, некада и веома много, али да су нам неки третмани били неефикасни.

Ми стога увек користимо више лекова у борби против варое. У последњих пола године ту су били Апигард, Аргус Рас, Оксална киселина, Војин лекић.

Оксална, Аргус Рас и Апигард су се показали веома добро. Војин лекић се није нешто посебно показао, мада можда због проблема са димним топом. Не знам ни данас у чему је био проблем.

Војин лекић у разним варијантама је стога још увек на провери.

Но, можда је ваша тактика постављања једног картона Аргус Раса у октобру заиста имала одличан ефекат и продужено дејство лека чак до момента употребе оксалне у децембру. Али ... ипак треба проверити.

С Богом и свако добро од Господа.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 12.01.2012. 09:03:08

Помаже Бог свима!

Ево неких резултата од јуче, у вези отпале варое после третмана оксалном киселином. Третирали смо 24. децембра прошле године. Значи пре 21 дан.

До сада је отпало оволико варое:

1. У великом броју друштава (преко 90 процената) отпало је до сада у просеку око 15 вароа.

2. У једној ЛР кошници отпало је око 100 вароа.

3. У једној Фарарки дванаестици отпало је око 60 вароа

4. У једном нуклеусу Родна Воја опало је око 80 вароа

5. У другом нуклеусу Родна Воја отпало је око 50 вароа

6. У трећем нуклеусу Родна Воја отпало је око 700 вароа и ово друштво је под знаком питања да ли ће преживети. Ослабило је помало али хране има довољно. И јуче сам у овом друштву нашао десетак отпалих вароа. Значи оксална делује и 21 дан после употребе.

Закључак који могу изнети је да варое у наше 52 кошнице није било пуно, осим код 5 друштава где их је било више, али само код једног друштва је ситуација критична. То је један од нуклеуса Родне Воје које сам у јесен донео из Србије а нисам га ничим третирао. То је очигледно била моја грешка.

Друштва смо у 2011 години неколико пута третирали са Брстиваром (Војин лек у течном стању), једном Аргус Расом, Апигардом и Оксалном киселином.

Најбоље резултате у пашној сезони показао је Аргус Рас а и Апигард је био успешан.

Војин лек у течном стању је био мање успешан али највероватније због тога што нам се димни топ стално кварио. Ове године покушаћемо са накапавањем Брстивара на папириће па димити преко димилице на батерије. Видећемо какви ће бити резултати.

С Богом и од Бога свима сретна Нова година по Јулијанском календару!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 14.01.2012. 15:28:00

Помаже Бог свима.

У просеку у 90 процената кошница на Манастирском пчелињаку отпало је 15 вароа. Негде је отпало по 25, негде по 20, негде 18, негде 15 ... итд.

Само у две кошнице отпало је по мање од три варое. У једној Еко Воји отпала је једна, а у једној ДБ 12 отпало је две варое.

То друштво у Еко Воја кошници јеи иначе неки феномен, јер вароа уопште скоро није отпадала током године ма које лекове сам користио. И изузетно је јако, иако је до краја септембра било ограничено матичном решетком на једном малом наставку.

Ова ДБ 12 кошница је иначе 2010 године била са пуно варое а прошле сезоне 2011. је није било баш толико, мада је од Аргус Раса отпало негде око 200 вароа током лета.

Почетком јесени, крајем септембра ставио сам овој ДБ 12-ци још један Аргус Рас. Пошто сам се бојао да можда има још сувише варое. А и да проверим како Аргус Рас делује кроз јесен и зиму. И сада сам имао шта видети. После оксалне отпало је само две варое. Значи да Аргус Рас ако се да у јесен чисти вароу у великој мери. У тој ДБ 12 видео сам данас
мало парче картона Аргус Раса како и даље виси на чачкалици. Значи још га пчеле нису сасвим изгризле.

Ово још једном потврђује ефикасност овог лека против варое.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 25.01.2012. 14:03:09

Наравно, ово што сам написао односи се на отпадање варое после третмана оксалном киселином у децембру месецу. Пре једно месец дана.

С Богом и свако добро од Господа.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 25.01.2012. 14:45:44

Помаже Бог свима!

Вараоа је отпадала од краја децембра до јуче. Чак сам јуче видео две отпале варое у проблематичном нуклеусу Родна Воја у коме је до сада отпало преко 700 вароа од оксалне. Вероватно ће још који дан отпадати по мало у овом друштву.

Значи да оксална делује и преко месец дана.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 25.01.2012. 22:13:37

Помаже Бог свима.

Поново сам контролисао статистику отпале варое из свеске где сам то записивао.

Код једне Еко Воје отпало је укупно не једна већ 4 варое до данас, а код једне ДБ 12 отпало је укупно 5 а не две. Нехотично сам прескочио прво бројање варое које је било 4 дана после третмана оксалном.

Све у свему, оксална, Аргус Рас, Апигард и Брстивар су ове године одрадили посао.

Аргус Рас и оксална су се барем код нас показали као најефикаснији лекови против варое. Одмах за њима је и веома добри Апигард.

Овог лета Војин лек је подбацио али је то можда због кварова са димним топом. Не знам провераваћу Војин лек на други начин, ако Бог да и ове 2012. године.

Размишљам и још о нечему. Када видим цене Апигарда од 4 евра за две паштете, и Аргус Раса, од 1 евра један картон, а дејство Аргус Раса против варое је одлично, можда пробам са пар кошница ове сезоне само са Аргус Расом и оксалном. Аргус Рас три пута и једном оксална. За експеримент и анализу.

С Богом и праштајте за мале непрецизности у бројању вароа.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 26.01.2012. 19:24:56

Помаже Бог.

А како знате да је Војин лекић природан?
Исто тако, ако је нешто природно, не значи и да је здраво. И Дуван је природан, па није здрав.

Autor: Драган
Postavljeno: 05.03.2012. 10:48:50

Бог вам помого брате Драгане.

Природни су састојци сировине којом се дими. То су лековите траве. Воја Брстина сам пије чај од трава са којима дими пчеле. У том смислу сам рекао да је природан.

Међутим, сам дим Војиног лека није научно испитан, али верујем да је безопаснији од дима амитраза или неке друге вештачке и хемијске супстанце.

Мада ... сваки дим је ипак дим и можда и дим Војиног лекића носи одређену токсичност, па макар то био дим и од лековитих трава. Ако сте на то мислили, слажем се са вама брате Драгане. Из овог разлога, озбиљно размишљам да престанем са било каквим димљењима пчела, па макар их димио и са лековитим травама. Посебно јер желимо да третирамо пчеле са ефикасним и провереним лековима. Војин лекић још увек није проверен научно, а као што сам и раније написао није нам се посебно ефикасно показао прошле године. Бољи су се показали и Аргус Рас и Апигард и Оксална киселина.

Стога, највероватније ћемо ове године против варое користити само Аргус Рас, Апигард и Оксалну киселину.

С Богом и од Бога ти здравља брате Драгане.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 06.03.2012. 19:28:06

Помаже Бог свима.

Што се тиче третирања пчелињих друштава са Брстиваром, дефинитивно сам одустао од димног топа. Нешто се често запуши и квари.

Стога су и ефекти мог прошлогодишњег димљења са Брстиваром (Војин лек против варое) били лошији од очекиваних. Сам Брстивар ту мислим није био проблем у вези неефикасности, већ димни топ.

Сматрам да ако је димни топ исправан или ако се Брстивар накапље на папирић, па се дими електричном димилицом на батерије, ефекти би били доста бољи и Брстивар би показао своју праву и пуну ефикасност.

Када сам у прошлом осврту писао да нам је у Манастиру стало и до ефикасности лека против варое, и када сам написао да Брстивар није показао добру ефикасност прошле сезоне, то је због лошег димног топа. Ипак, верујем да је Брстивар пуно ефикаснији, јер се многи хвале са њим у вези његове делотворности. А и г. Воја Брстина га користи као једини за свој пчелињак.

Међутим, почео сам у задње време да размишљам о потпуном одустајању од димљења. Ипак је било какво димљење нешто неприродно и стресно за пчелињу заједницу а и не могу бити сигуран у нетоксичност било које врсте дима. Ако су димљења честа, онда су чини ми се и стресови већи.

Више ми се стога допада могућност коришћења неких других лекова против варое.

На пример Аргус Рас се може поставити у легло преко читаве сезоне. Од краја марта до почетка октобра. А изузетно је ефикасан и веома лепо мирише.

Апигард је научно проверен, светски познат и веома ефикасан али ми одаје неки непријатни мирис. И мислим да га пчеле прихватају не тако радо као Аргус Рас. Предност Апигарда је можда у томе што он због присутва тимола у себи, подстиче читаву заједницу на хигијенскије понашање, а делује и превентивно против ноземозе. Мана му је велика цена и могућност коришћења само ако нису сва тела у кошници, јер је тада много мање ефикасан. Како да неко у јулу скида треће тело са ЛР кошнице ако му је тада нека јака паша? То нисам схватио код коришћења Апигарда. Можда неко има објашњење.

Мој избор ће вероватно првенствено ићи у правцу Аргус Рас (три пута годишње), плус оксална у децембру. После дугог размишљања некако ми се чини да је најлогичније да се први пут Аргус Рас стави крајем маја. Други пут око 20. јула. А трећи пут око 10 септембра.

Код неких друштава наставићемо стандардно Апигард (две паштете) од 20. јула до 20. августа, плус оксална у децембру.

Само још увек нисам дефинитивно одлучио када да ставим први пут Аргус Рас. Да ли крајем марта када код нас већ увелико крене мало јаче легло, јер Аргус Рас подстиче и развој легла, а није да само штити од варое.

Или можда да први Аргус Рас додам на крају маја месеца, после завршетка прве јаче паше која се обично завршава са драчом око 25 маја. Тада би у кошницама већ било доста више варое у односу на март месец.

Зависно шта желимо да јуримо. Подстицај легла у марту, или скидање прве варое крајем маја.

Имамо око чега да експериментишемо.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 12.03.2012. 16:42:09

Помаже Бог.

Слава Богу нисмо имали пуно проблема са вароом током ове зиме, осим код једног нуклеуса који на жалост уопште нисмо ни третирали са неким средством против варое, крајем прошлог лета, када смо га донели из Србије. Просто смо чекали децембар и оксалну, мислећи да друштво и није нешто посебно заражено вароом. И ту смо се преварили. Друштво је ослабило, и са првим сунчаним данима овог марта, било је нападнуто грабежју.

Сва остала друштва на нашем Манастирском пчелињаку су добро, што се тиче варое, а одабир Аргус Раса, којим смо прошле године увели у употребу, показао се као прави потез.

Код нас се Аргус Рас показао ефикаснији чак и од Апигарда, а може се користити независно од тога траје ли паша или не, док за Апигард, који је доста скупљи од Аргус Раса, код појединих врста кошница, као што су ЛР, не препоручује се да се ставља ако ЛР кошница у том тренутку има три наставка. Код ЛР кошница се препоручује да у моменту третирања Апигардом буду максимално два наставка. Иначе се у супротном смањује ефикасност лека. То није мали хендикеп приликом третирања друштава Апигардом ако нам у том периоду пада нека значајнија паша.

Аргус Рас има још једну велику предност у односу на Апигард. За разлику од Апигарда који се препоручује да се даје максимално две паштете годишње, и то у периоду од 15 јула до 15. августа, Аргус Рас се може поставити у легло и у пролеће, и у лето, и у јесен. Независно да ли траје паша или не.

Посебна предност Аргус Раса је у томе што се крајем лета, или почетком јесени, на пример 20 септембра, или 1. октобра, може дати један картон Аргус Раса у центар легла, који ће докрајчити сву преосталу вароу у кошници. У том случају чак можда неће бити потребе за третман оксалном киселином у новембру или децембру. Ово наравно још треба проверити, али поједини експерименти су тако нешто већ показали, тј. да Аргус Рас може остати у кошници читаву јесен и зиму и да ће још током јесени уништити скоро сву вароу у кошници. Поновно отварање кошница током јесени или зиме због третирања оксалном киселином, што је посебан стрес за пчеле, може ускоро постати потпуно непотребно и сувишно. Даљи експерименти са Аргус Расом ће то или коначно потврдити или не. Лично сматрам да је Аргус Рас толико добар лек, да се лако може десити да оксална ускоро оде у прошлост. Но, то ћемо мало дуже проверавати са неколико кошница.

И што је по мени најлепше, Србија коначно има неки свој чисто еколошки лек против варое, а да је тај лек не само конкурентан са иностраним, већ је по много чему и ефикаснији и бољи. Мени то пуно значи јер и иначе све што купујем, купујем искључиво домаће и искључиво српске производње, јер не желим да пуним џепове странцима.

Јуче сам вршио пролећни преглед друштава једног пријатеља који има 12 кошница. Скоро све су ЛР кошнице.

Пола тих кошница, значи њих 6, он је третирао неколико пута са Брстиваром али отприлике није то урадио довољно пута а ни правилно. Оксалном их је третирао почетком јануара. Ових 6 кошница имале су јуче само по два рама легла, и доста су слабије.

Других 6 друштава која су му у јулу и почетком августа била код нас на Манастирском пчелињаку, и које смо ми третирали са Аргус Расом, имале су јуче 3 или 4 рама са леглом, и много су јача и живахнија.

Толика је разлика само због једног третмана Аргус Расом који је извршен око 20. јула прошле године.

Закључак је више него јасан.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 23.03.2012. 08:50:46

neko bi ekao da ste vi vjernici ili ti vernici, ma daj dođite sebi ljudi, islam je odgovor za sve vaše strahove.
pozdrav srdačan

Autor: bošnjo
Postavljeno: 16.05.2012. 10:47:00

Помаже Бог брате Бошњо.

Ко ће поред Живе Воде хришћанства лутати за фатаморганама ислама? Очигледно да још ниси окусио од Воде Живе, те стога и луташ по беспућима.

С поштовањем,

брат по Адаму и Еви

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 17.05.2012. 11:12:19

Pomaze Bog

Hteo bih da se zahvalim Igumanu Petru na detaljnoj analizi koji je obradio u vezi lecenja Varoe i to iskustvo podelio sa nama. Kao pcelaru pocetniku ovo su za mene veoma vredne informacije.
Zeljno iscekujem nove savete.

Pozdrav

Autor: Rade
Postavljeno: 19.05.2012. 10:13:18

Pomaze Bog svima.

Citajuci Vasa iskustva, savete i preporuke gospodine igumane, sto se tice koriscenja Argus Rasa, Apigarda u borbi protiv varoe a posto pcelarim sa tipom kosnica DB i Rodna Voja, sta ciniti kod kosnica Roda Voja, jer je ona kompletna sa cetiri nastavka tokom cele godine?

Sto se tice iskustva sa Argus Rasom, stavio sam ga sredinom marta u DB kosnice i prvi put sam na antrivaroznoj resetki konstatovao prisustvo otpale varoe u broju od dve do 6-8 komada po kosnici.

Do sada sam protiv varoe koristio Amitraz i Super Strips i nisam uocavao otpalu varou a to su mi malo iskusniji pcelari objasnjavali, da je sa lima antivarozne resetke odnose mravi i da je zadnjih par godina manje ima u nasem kraju a pcelinjak mi je u selu Jelencu u opstini Topola-Sumadija.

Kako prelazim na pcelarenje sa Rodnom Vojom, kakva su Vam iskustva, jer se Argus Ras pokazao kao dobar, mada su mi pcelinja drustva i prosle godine bila dobra, jer sam ih dobro zazimljavao?Protiv varoe nameravam da se borim, uzimajuci sve u obzir, Argus Rasom i oksalnom kiselinom, pa se sada pitam cime i kako tretirati kosnice Rodne Voje? Mozda kao i ranije: Amitraz, Super Strips i oksalna kiselina?

Pozdrav svima

Autor: Moretic
Postavljeno: 22.05.2012. 00:54:35

Бог вам помого браћо.

Борба против варое је један одговоран посао па му треба одговорно и приступити.

Лично, никада нисам користио Амитраз, јер се ради о хемији, која је штетна за људско здравље. А зна се да мали део меда из плодишта оде и у медиште. Стога користимо само еколошке лекове против варое. Аргус Рас, Апигард и Оксалну.

Избацићемо ове године из употребе Војин лек који се користи димљењем јер свако димљење, чини ми се, носи са собом неке негативне ефекте по заједницу и оставља рецидиве у меду.

Шта год да користите, Аргус Рад или Апигард током лета, мислим да ћете успети заштитити своје пчеле од варое.

Лично, боље нам се показао Аргус Рас, и пуно је лакши за употребу. Ове године користићемо у неким друштвима само Аргус Рас у другој половини јула тј. после 20. јула, и још једном до два пута. Једном вероватно средином августа, а једном средином септембра. И мислим да неће бити проблема са вароом, јер намеравамо користити и оксалну, крајем децеммбру. У Србији се оксална обично даје у новембру. Све зависи од климе.

Користићемо и Апигард, али ћемо гледати да га постепено избацујемо из употребе, јер како рекох, Аргус Рас нам се показао бољим.

С Богом!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 24.05.2012. 01:05:55

Pomaze Bog svima!

Evo mene,odmah da otklonim zabunu koju sam eventualno uneo pitanjem koje sam postavio Vama gospodine igumane. Radi se upravo o koriscenju Apigarda kod kosnica(LR) koje tada imaju vise od dva nastavka pri tretiranju pcela protiv varoe, kada se njegovo dejstvo na varou smanjuje.

Prebrzo sam presao preko Vaseg komentara od 23.03.201. shvativsi da se to odnosi na Argus Ras.

Sto se tice Argus Rasa, koristicu ga sa oksalnom kiselinom dok se ne potvrdi Vasa pretpostavka da je samo on dovoljan protiv varoe a ako govorimo o njegovoj blagotvornosti i delotvornosti na pcelinja drustva, moja skromna iskustva izneo sam u svom prethodnom komentaru. Pcele ga grickaju, neka drustva brze, neka sporije, obara varou a ista su u top formi bila uoci bagremove pase. I sta da vam kazem, od osam DB kosnica desetog maja sam dobio jos tokliko Rodnih Voja, kojima sam(trima od osam) dodao pre par dana i trci nastavak. Nameravam da oko Vidovdana od osam DB kosnica napravim jos cetiri Rodne Voje. Bogu hvala!!!

Srdacan pozdrav svima vama i ZBOGOM do sledeceg pisanja.

Autor: Moretic
Postavljeno: 24.05.2012. 01:26:38

koliko kosta lek argus ras

Autor: dejan
Postavljeno: 24.05.2012. 13:11:55

Помаже Бог свима.

Не знам тачно колико кошта Аргус Рас у Србији али у Црној Гори се ноже набавити за 6 евра једно паковање. У једном паковању имате 5 картонских уложака натопљених са екстратима биљака.

Чуо сам и читао да је у Србији прошле године Аргус Рас коштао у просеку, око 650 динара.

Брате Моретић, још увек ником не саветујем да користи само Аргус Рас против варое, јер то треба да се провери. Само претпостављам да се може и то показати као врло вероватно. Но за то треба заиста много више експериментисања и времена.

Мислим да Аргус Рас и оксална у новембру или децембру, јесте сасвим довољно за борбу против варое. То показује наша искуства. Као што и Апигард и оксална такође јесу сасвим довољни за заштиту од варое.

Да ли ће само Аргус Рас, без оксалне, бити довољан, још нисам сам проверио у већем броју кошница, па не могу ништа тврдити.

Једино што лично могу да кажем је да ми се Аргус Рас показао као одличан, и бољи чак и од чувеног Апигарда. А много бољи од Војиног лека против варое.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 26.05.2012. 11:10:15

Помаже Бог,
добио сам неколико ројева,па сам после Ваших искустава и савета одлучио да ставим по једну траку у сваки рој(остали пчелари сви диме),а пошто сам почетник не знам дали пред ливадску пашу да ставим у стара друштва по једну траку по наставку и занима ме (пошто на наставцима постоје мала лета)да ли треба та лета да затворим па да тиме појачам дејство аргус раса или то нема везе?(Иначе друштва су на два наставка и спремам се да ставим трећи)
Са надом да ће те ми одговорити братски Вас поздрављам и
НА МНОГАЈА ЉЕТА ИГУМАНЕ ПЕТРЕ!!!

Autor: гаврило
Postavljeno: 29.05.2012. 16:38:33

Помаже Бог брате Гаврило.

Ако су друштва развијена и имају легла, можете још сада, ставити по једну траку Аргус Раса у сваки наставак где има легла.

Траку Аргус раса пробушите при врху са чачкалицом, једно центиметар испод врха, и поставите у центар рамова са леглом. Ако на пример имате 6 рамова са леглом у неком наставку, Аргус рас поставите између трећег и четвртог рама.

Нисте ми написали којим кошницама пчеларите и да ли су вам лета кружна. Такође, да ли вам је постављена матична решетка.

Лета, ако су мала, не треба затварати.

С Богом, и живи били.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 30.05.2012. 04:18:52

Бог Вам помогао,сваким добром даровао,нико Вам ништа не могао и хвала на брзим и корисним саветима јер сам почетник у пчеларењу,а иначе кошнице су Л-Р и наставке имам са кругом од 2цм на средини и и са равним летима око 5цм дужине(са исто толиком полетаљком) и то у летњим месецима држим отворено све до краја паше.
Око мене сви које знам,ама баш сви махом користе варолик(ројеве који се пусте одмах задимњавају,у пролеће и јесен дувају по неколико пута итд.)Због тога што варолик(чини ми се)узнемирава пчеле и што је у питању хемија мени се то никад није свиђало и кад сам пронашао овај сајт одушевио сам се што постоје и друге методе у лечењу пчела(препарати који не остављају хемијске трагове).У разговору са осталим познаницима(који мисле да све знају) сви су сумљичави и говоре да не измишљам"топлу воду" и чекају да виде како ћу проћи са Аргус расом и са подсмехом ми говоре да је то бацање новца,а ја сам чврсто одлучио да хемију избацим и да ове године радим са Аргусом расом и крајем новембра са оксалном киселином па шта ми Бог да.Још само да кажем да матичне решетке никад не стављам и још ми се није десило да матица пређе у трећи наставак.Наравно ако будем имао још каквих дилема написаћу Вам и обавестити о мом искуству са Аргус расом.
Још једном захваљујем и желим Вам свако добро од Господа!

Autor: гаврило
Postavljeno: 30.05.2012. 20:57:00

Помаже бог браћо!
Недавно сам чуо да оксална киселина веома лоше утиче и битно успорава пролећни развој друштва. Лично немам посебна искуства, па ме интересује каква су ваша?
С Богом.

Autor: Ненад
Postavljeno: 06.10.2012. 23:36:06

Pomaze bog braco
dugo sam razmisljao i hteo bih da se bavim pcelarstvom posto nemam nikakvog iskustva hteo bih da me neko posavetuje da nebih mnogo lutao i da neslusam prazne price od nekih ljudi koji nisu zato strucni ako neko ima da mi objasni kada je najpovoljniji period za nabavku drustava,kakve uslove treba imati dabih se bavio pcelarstvom i sa koliko minimum drustava za pocetak poz...

Autor: dragan
Postavljeno: 10.10.2012. 18:03:19

Бог ти помого брате Драгане.

Кад год да кренеш са пчеларством, то је за почетак врло добро.

Ако имаш новца и проверене, добре и поштене људе, можеш купити и кошнице са све пчелама чак и током током зиме, с тим да их пребациш код себе на пролеће. Мада, обично се пчелињаци формирају после багрема, негде крајем маја или почетком јуна. Но, увек неко нешто продаје.

Један од основних услова је да на месту где желиш да пчелариш имаш добру пашу током године и да у околини нема крупних загађивача који би тровали пчеле - блиске фабрике са отровним гасовима, неодговорне воћаре који прскају а никог не обавештавају и слично.

Врсту кошнице одреди по јачини паше у твојој околини. Ако је паша јака или одлична, мој ти је савет да пчелариш са неким стандардним врстама кошница - на пример са ДБ 10.

А ако је паша око твоје куће слабија онда би предност дао Родној Воји.

Уосталом сваки твој избор кошница није најпресуднији. Најпресудније је знање и количина рада око њих.

Обично ћеш са ДБ кошницама имати најчистији мед и најмање рада, па ако ниси баш слободан да много идеш на пчелињак, оне могу бити најприкладније. Али само ако је паша добра, а ако је слаба онда Родна Воја има предност. Или можда Фарар са 10 рамова ограничен на један спрат после пролећног развоја.

Имаш и других могућности, али главно је почети и знати да без знања и рада нема меда.

Бог нека те подржи јер Он је увек на првом месту у свему и без Њега и Његове помоћи не можемо бити успешни пчелари чак и да имамо велико знање.

С Богом!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 28.12.2012. 12:21:19

Бог ти помого брате Ненаде.

Што се тиче оксалне киселине и њеног штетног дејства на развој друштва у пролеће, мислим да је ствар у нечем другом.

Сваки лек против варое има неки негативан утицај на пчелињу заједницу, или због узнемиравања пчела или због дејства неких опасних састојака самог лека. Не заборавимо да пчеле у природи не добијају ни оксалну ни апигард ни аргус рас ни митак ни амитраз ни сличне супстанце али ипак опстају, јер имају природни механизам одбране који им је Бог дао.

Оксална киселина се даје када нема легла у кошници и када је тепмература напољу око 5 степени.

Оксална неће имати неко веће негативно дејство на пчеле ако се даје правилно али су њена позитивна дејства далеко већа. Ево пар важних правила којих се ми у Манастиру придржавамо.

1. Количина воде и шећера не треба да буде 500 грама воде на 500 грама шећера (као што многи раде), већ мало другачија. Треба прво насути 600 грама млаке дестиловане воде и у ту млаку воду која има једно 35 степени, досути 600 или 650 грама шећера. Ми стављамо 650 грама шећера. Тек тако ће се добити литар сирупа или малко више од литра. После мешања или мућкања, у сируп на крају треба додати 35 грама оксалне из паковања које има управо толико грама. Оксалну увек додати на крају и увек кроз суви пластични левак. Овакав сируп са оксалном неће бити много јак и неће много пореметити живот пчелиње заједнице али ће је ослободити остатака варое и до 99 процената..

2. Приликом накапавања пчела по улицама са леком, сируп са оксалном треба сипати директно на пчеле и то фприцом са широм иглом. Сируп би требао бити млак - око 30 до 35 степени. Слабија друштва не накапавати са више од 20 милилитара сирупа, а средња и јака са 25 до 30 милилитара сирупа.

3. Увек радити са заштитним рукавицама и наочарима да оксална не прсне у очи или не падне на руке.

Ако овако будете радили, нећете имати неких већих проблема са оксалном а ваше пчеле ћете пуно заштитити од варое.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 28.12.2012. 12:50:01

hvala svima koji svoja saznanja koja su stekli kroz dugogodisnje pcelarenje dele sa nama pocetnicima, zaista nam puno znace.poz.. radenko

Autor: radenko
Postavljeno: 08.01.2013. 13:24:44

Мир Божији! Христос се роди!

Ево неких података у вези отпадања варое на нашем пчелињаку, после третирања са оксалном киселином 4. и 5. јануара.

Ове године смо током пашне сезоне на Манастирском пчелињаку користили искључиво Аргус Рас и презадовољни смо.

У 60 процената друштава после третмана оксалном киселином отпало је од једне до две варое.

У 30 процената друштава није отпала ни једна једина вароа.

У једној ЛР кошници отпало је око 200 вароа.

У једној Родна Воја кошници отпало је око 550 вароа. Она је једина критична по броју отпалих вароа и питање како ће преживети пролеће тј. да ли ће бити толико јако да избегне грабеж јаких друштава.

Требам додати да смо користили исту оксалну за све кошнице.

Откуда онда оволике разлике? Ево вероватног одговора.

Због тога што смо ову критичну Родну Воју а и ону ЛР, третирали само једном ове године и то око 22 јула. И то је било све. Третираоли смо их са једним картоном Аргус Раса. Вароа је тада отпадала и код њих две али не толико, колико код оних кошница које сам Аргус Расом први пут третирао око 5. августа.

Све оне кошнице које сам два пута третирао са Аргус Расом, почетком августа и крајем августа, у размаку од 15 до 20 дана између два третирања, остала су снажна и практично без варое. Међутим, по некој мојој грешци нисам други пут третирао и ову Родну Воју и ону ЛР, као и остала друштва, већ само једном. И ето проблема.

Експериментално сам додао код неких 30 процената друштава и трећи пут Аргус Рас, око 25 септембра, и та друштва у јануару или нису имала ни једну отпалу вароу, или су имала само по једну отпалу вароу. У главном, таква друштва у већини случајева нису имала ни једну једину отпалу вароу после оксалне.

Из свега сам извукао овакве закључке.

1. Да се укроти и скоро потпуно уништи вароа, довољно је два пута у августу месецу, третирати друштва са Аргус Расом и једном са оксалном у зимском периоду.

2. Уколико се кошницама дода Аргус Рас и око 20-25 септембра, тј. по трећи пут у сезони, вароа ће бити сведена на нулу или на једну отпалу вароу по друштву. Тада оксална и не би била неопходна.

3. Аргус Рас је најефикаснији лек који смо током пашне сезоне до сада користили на пчелињаку.

Ипак, ради предострожности, не бих прескако ни оксалну киселину, у раствору 600 грама воде + 600 грама шећера + 35 грама оксалне.

Што је сигурно, сигурно је ...

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 12.01.2013. 07:31:18

koja firma proizvodi argus ras////////////////

Autor: nenad milutinovic
Postavljeno: 25.01.2013. 22:38:25

Dali je istina ovo u vezi Argus Ras.. da je otrovan za pcele...ja sam ga koristio i dobro mi se pokazao..ali ovo sad sto pricaju ....

Autor: Nikola
Postavljeno: 05.08.2014. 20:30:15

Pomaze Bog svima!

Po najnovijim istrazivanjima u EU pronadjen u preparatu Argus Ras je pronadjen jedan nedozvoljeni sastojak.

Ako je ovo tacno, Argus Ras se nikako ne moze nazvati ekoloskim lekom.

Nadam se da ce proizvodjac ovog preparata, Matex iz Sabca, dati neki dobar odgovor. Ukoliko ga ne da, onda se treba izbegavati Argus Ras jer u sebi sadrzi otrovnu i zabranjenu materiju.

Evo i linka gde to pise.

http://www.virsvb.com/%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80a%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BC-%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5%D0%BC-%D1%83%D1%82%D0%B2%D1%80%D1%92%D0%B5%D0%BD/

S Bogom.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 03.09.2014. 09:34:35

Помаже Бог свима.

Ево једног озбиљног предлога за успешну борбу против варое еколошким средствима.

Од следеће године ћу вероватно радити само на тај начин.

Наиме, мислим да је борба против варое еколошким средствима веома важна тј. да се никако не употребљава хемија.

Како се Аргус Рас показао као лек који има у себи хемије и није еколошки, препоручујем следећи начин борбе против варое.

У новембру или децембру, зависно од климе на пчелињаку, одрадити третман оксалном киселином.

Почетком јуна одрадити први третман са Брстиваром на трулекс тракицама. Он се овако одрађује.

Трулекс тракицу дужине исећи на, отприлике 15 цм а ширине 2,5 цм. Треба поставити једну трулекс тракићу натопљену са 10 милиграма Брстивара и положити на сатоноше плодишта. Унакрст у односу на сатоноше плодишта.

Најбоље је тракице унапред натопити, сваку са по 10 милиграма Брстивара, и по десет тракица убацити у једну кесу за замрзивач. Да се не цеди и не расипа Брстивар док не буде постављен на сатоноше плодишта.

Иначе, природни лек од разних трава - Брстивар, изумео је наш познати пчелар и проналазач г. Војо Брстина из Новог Милошева. Брстивар је потпуно природан лек у течном стању. Воја га чак јавно пије као додатак чају што показује његову не отровност и природност.

Овакав третман Брстиваром одрадити и 20. јула. А ако има пуно варое поновити третман и 5. августа.

Оксалну уредно одрадити у своје време у новембру или децембру, тј. кад нема легла, и све би требало бити у реду са нашим друштвима током целе године.

Рани напад на вароу почетком јуна смањиће талас варое који је највећи у августу. Тако ћемо смањити број варое 20. јула и не би је требало бити пуно ако одрадимо јунски третман Брстиваром.

Лекови су природни и еколошки а веома делотворни. А све је домаће производње и на тај начин користимо наше српске изуме и производе.

Приликом трајања третмана Брстиваром мрежне подњаче требају обавезно бити затворене са улошцима у фиокама да би температура унутар плодишта била већа и влажност на већем нивоу. А улазно лето на полетаљци сужено на пола дужине полетаљке. То јако побољшава дејство лека јер је влажност тада већа у кошници и просечна температура такође већа и стабилнија.

Свако добро од Господа.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 29.12.2014. 15:13:38

Pozdrav,zanima me gdje da nabavim Argus Ras u Bih-R SSrpska3731266

Autor: Aco Stanic
Postavljeno: 03.06.2015. 10:30:11

Legalno, verovatno nigde.
http://spos.info/1-6/

Oksalna kiselina se smatra ekološkom samo zato što je i inače sadržana u medu.
Nekoliko poslednjih godina se vrlo uspešno borim ramom građevnjakom. Bitan je tajming kada izvaditi ram, tačno u vreme kada su u trutovsko leglo zaležene i varoe. Nekoliko dana kasnije postupak ponoviti. Osetno će biti manje trutova u košnici, ali i varoe.
jedino se ovakva metode može smatrati ekološkom jer ne zahteva nikakvu hemiju.

Autor: Бранко Николић
Postavljeno: 10.06.2015. 21:10:24

Da li je stvarno dokazano da Argus ras sadrzi tu nedozvoljenu supstancu... Da li neko ima vise informacija o tome?

Autor: djole
Postavljeno: 08.09.2015. 20:52:28

Želeo bih da mi osdgovor na ovo pitanje da gospodin iguman Petar Dragojlović , pitanje je sledeće: da li gospodin iguman Petar Dragojlović koristi i dalje lek protiv varoe Argus Ras ili ne? Ukoliko ga ne koristi naka mi odgovori razlog za to. Za ovaj lek sam prvi put čuo od gospodina igumana Petra i isti koristio ovih godina. Sada posle loših informacija ne znam da li ga treba koristiti ili ne. Veliki pozdrav gospodinu igumanu Petru Dragojloviću.

Autor: tomislav
Postavljeno: 22.06.2016. 16:34:01

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek