Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Како повећати приносе меда са ЛР кошницама

Autor: Петар Драгојловић
Datum postavljanja: 04.02.2011.
Kategorija: Košnice

Broj pregleda: 44427
Broj jedinstvenih poseta: 26208
Како повећати приносе меда са ЛР кошницама

Помаже Бог!

Ево једног предлога пчеларима како повећати принос меда са ЛР кошницом.

Сви знамо да стандардна ЛР кошница има 10 рамова у једном телу и да на тих 10 рамова имамо око 67 000 ћелија за залегање матице. Наша крањска врста медоносних пчела оптимални развој достиже са око 45 000 до 48 000 залежених пчела у плодишту, а пред главну пашу укупни број пчела у кошници требао би бити негде око 60 000 пчела.

Ако у исто време пчеле запослимо и на изградњу саћа и на скупљање меда, чак и да дође до кратких кишних периода у мају, неће доћи до ројења пчела.

ЛР кошница у јаким пашама, ако је пчелар у пролеће добро припремио друштво пред главну пашу, даје доста меда. Обично је у Србији прва главна паша багрем, са почетком негде око 6 или 7 маја. Код нас на Скадарском језеру багрем је прошле године почео да цвета 27. априла мада га у околини нема пуно и он не представља главну пашу већ жалфија и драча. Касније, у јулу месецу, код нас је велика паша барске нане. У јесен средња паша је приморски вресак и једна од врсте нана.

Негде десет дана пред главну пашу пакујемо ЛР кошнице које смо подстицајно прихрањивали од појаве првог јачег полена у марту са топлим сирупом. ЛР кошнице су узимљене на два наставка, са укупно 20 рамова. Сируп има однос 50 % према 50 %, шећер - вода. Овако радимо ако има мало меда у кошницама на крају зиме. А ако има доста меда у залихама, тада треба пчелама давати сируп са 40 % шећера и 60 % воде, да би их надражили да отварају запечаћени мед у великим залихама кошнице и како би пчеле тако брзо ширили легло.

Кошнице 10 дана пред главну пашу пакујемо на следећи начин.

У плодишту оставимо 4 рама са отвореним леглом, па онда по рам са сатним основама са обе стране легла, и на крају два рама са медом поред сатних основа. То је значи укупно 8 рамова у плодишту.

Уместо првог и десетог рама поставићемо у плодишту стиродур минималне ширине 3 цм, и тако ограничити простор матици да превише шири легло. На овај начин од ЛР десетке добићемо ЛР осмицу, која се све више шири у Америци јер су тамошњи пчелари схватили да матици ипак не треба дати сувише простора за залегање јер ће велико легло појести пуно меда и везати многе пчеле да га негују што ће смањити број излетница и приносе меда. Значи најважнија је мера и баланс у свему, па и у количини легла.

Преко првог наставка поставићемо матичну решетку која мора бити исправно направљена да матица не пробије са леглом у други наставак. У другом наставку, изнад легла у првом, поставићемо 5 рамова са затвореним леглом. То је дакле укупно 9 рамова са леглом. Ако томе додамо плус она два рама из плодишта која ће матица брзо да залегне на новом саћу сатних основа, добићемо јако друштво. Матичну решетку нећемо дирати до краја пчеларске сезоне, све до последњих паша и паковања ЛР кошница за зиму. Код мене на Скадарском језеру матичну решетку скидам тек на самом крају септембра. У Србији је то обично много раније.

Овако са стиродуром (не стиропором кога пчеле лако изгризу) ограничено плодиште имаће довољно простора за одржавање јаког друштва током читаве пашне сезоне, а у исто време неће дозволити матици да прошири легло толико да легло поједе исувише меда, и веже за себе велики број неговатељица. Све ће то допринети да број излетница које скупљају мед буде већи а легло у мањем плодишту квалитетније одхрањено. Свеукупно, продужиће се неколико дана и живот тако излежених пчела из ограниченог плодишта, због добре исхране, а услед већег броја излетница, повећаће се и приноси меда.

Уколико наступе дуги кишни дани ројеви нагон се има гушити запошљавањем пчела. Треба и иначе, у сваком случају, брзо додати и трећи наставак и рамове са сатним основама додавати по потреби, са времена на време, ради сузбијања нагона за ројење.

Овакав начин пчеларења ће вам донети мање неизвесности у приносима са ЛР кошницом, јер ће и средње и слабије паше, а не само јаке, бити много боље искориштене.

С Богом.Komentari

Ако је пчелиње друштво изашло из зиме са баш веома много залиха меда, тада да би подстакли пчеле да отворе заклопљени мед и дали матици довољно меда да брзо залегне много легла, сируп треба разредити чак и до 70 % воде и 30 % шећера. Овако би друштво требало прихрањивати једно 20 дана и то сваки други дан, са по пола литра сирупа. Наравно, не треба журити са овим пролећним подстицајним прихрањивањем већ почети када се у природи појави већи извор полена а у наредних неколико дана је најављено сунчано време. Ако потом крене киша, треба и прескочити који пут са подстицајном прихраном. Циљ нам је да друштво десет дана пред главну пашу достигне велику јачину тј. да матица залегне довољно рамова са леглом до главне паше и паковања кошница. У Србији се обично креће са подстицајном прихраном пред крај марта, а некад и почетком априла, зависно од године. Код нас на Скадарском језеру са подстицајном прихраноме се обибично почиње у периоду од 15. до 20. марта. Ово прихрањивање траје двадесте дана, сваки други дан. Значи по 5 литара сирупа по друштву.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 06.02.2011. 01:00:23

Zaista lep nacin rada pre bagremovoj pasi, koja kod meni je takoreci zanemarljiva t.e.slaba, al ja to radim za livadnoj pasi i kestena, stim sto ostavljam na 10 ramova u donjem telu, a ovo sa osam mi se jako dopada i prilicno je opravdano sa aspekta realnog rasporeda snage pcela u kosnici.

Autor: Boro - Makedonski Brod
Postavljeno: 07.02.2011. 21:03:29

Помаже Бог брате Боро! Пробај и нећеш се покајати. Само обавезно на време додај и трећи наставак и запосли пчеле да раде сатне основе. Ако крену кише повећај им за мало број сатних основа које треба да раде и додај им врло мало шећерног сирупа, чисто да се занимају. Да се не би ројиле. Сужавање плодишта на осам рамова, и ограничавање плодишта на тих осам рамова до краја септембра, или нешто раније, зависно од места пчеларења, умногоме ће ти повећати приносе меда у слабијим и средњим пашама. Чак ће за нијансу приноси меда бити већи и ако је паша јака, само разлика неће бити толика. Ово је све због правилније и умереније структуре пчелиње заједнице и боље климе унутар ЛР осмице него ЛР десетке.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 08.02.2011. 16:02:36

POSTOVANI GOSPODINE,
Volim izazove, volim nova iskustva da primenjujem i sigurno probacu vas nacin pripreme LR kosnice za bagremovu pasu.
Srecna i bericetna 2011-ta godina.

Autor: zoran
Postavljeno: 10.02.2011. 16:18:49

Амин. Боже дај.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 10.02.2011. 17:41:35

Pomaže Bog !!! Amater sam u pčelarstvu od prošle godine i prolazim kroz te slatke amaterske muke. Pčelarenje sa lr košnicama mi je osim travarstva postalo druga preokupacija i u planu sam proširivati svoj stacionarni pčelinjak. Za sad imam jedno dosta dobro društvo koje sam upravo na takav sličan način ustrojio čekajući glavnu pašu koja nastupa polovinom maja ovdje kod nas na Majevici (Republika Srpska). Razlika je u tome što mi je plodište ostalo na deset okvira. Taj posao sam uradio na Veliku subotu, uzdajući se u sebe i Božiju pomoć. Jer su mi do tada već uradile čitavih 5 satnih osnova i društvo je počelo polako ulaziti u rojevi nagon koji ovog puta želim da spriječim. Primjenio sam baš tu metodu ograničavanja legla matice i za sad je sve OK. Baš sam tragao za pravim metodom šta i kako dalje i našao sam ovaj Vaš logičan i zdravorazumski predlog, koji ću s apetitom ispoštovati do kraja a predložiću ga i drugim svojim kolegama da ga praktikuju, jer duboko vjerujem u siguran uspjeh i solidne prinose te blagodeti koja se medom zove.
1.Znači moram da odstranim ova dva krajnja rama iz plodišta. U dilemi sam gdje da ih stavim, možda u medište tj. gornji nastavak sa pripadajućim pčelama ili bez njih ?
2.Interesuje me ekološka borba protiv varoe i u planu sam u julu da primijenim apigvard, a u novembru oksaknu kiselinu (koju sam već koristio prošle jeseni). Planirao sam koristiti i ramove građevnjake iz kojih bi isjecao eventualno izgrađeno trutovsko leglo, pa me zanima šta mi Vi predlažete tj. na koji način se lično borite protiv te napasti.
3. Kako umnožavate ova društva, ja sam planirao posle bagremove paše i vrcanja meda jednostavno podijeliti društvo na dva dijela.
S Božijom pomoći da nam ovog ljeta bude MEDNO !!!

Autor: Milorad iz Lopara
Postavljeno: 04.05.2011. 00:32:16

Христос Воскресе!

1. Два крајња рама само пренесите у највиши наставак, тј. у медиште. Обавезно, поред ова два крајња рама, извући још два рама из планираног плодишта ( тј. из првог наставка који је на подњачи) пре постављања матичне решетке и уместо њих додати две сатне основе. Значи плодиште треба имати 4 рама са углавно отвореним леглом. Поред легла им ставити по две сатне основе. Једну са једне а другу са друге стране. Крајњи рамови нека буду са медом и поленом. Значи у плодишту ћемо имати 4 рама са леглом и матицу. Онда поставимо матичну на тај први наставак, тј. плодиште. На други наставак ставимо 5 рамова са леглом, (ово је мислим најбоље решење), па две сатне основе са стране. Остале рамове можете додати као празне, или један са медом а два празна. Један са медом поставити са северне стране, ради боље климе. Обавезно одмах додати и трећи ЛР наставак у који треба ставити остале рамове. Било са медом било празне.

2. За еколошку борбу против варое користим Војин еко лек у течном стању од трава и парафинског уља. Називају га разно, али можда је најлепше Војавар. Купите и један димни топ, или направите, и за две секунде извршите димљење против варое. Треба димити два пута сваког месеца, осим августа и јула, у размаку од три дана. Користим још и Апигард у другој половини јула и првој половини августа. Оксалну више не користим, али је сматрам одличним средством против варое. Ви је слободно можете користити ако не користите Војине лекове.

3. Друштва у ЛР кошницама не умножавам, јер полако прелазим на Родну и Еко Воју. Ви Ваше ЛР кошнице можете умножити после багрема, или неке јаке паше у пролеће. Боље да то урадите после багрема, негде крајем маја. Ево једног простог начина ако немате нуклеусе за ЛР кошнице. Просто за ново друштво узмите из старог 4 рама легла, треба имати бар један рам отвореног легла, затим узмите стару матицу, затим два рама са медом и поленом и 4 рама са сатним основама. Рамове узмите са све пчелама. Натресите још мало пчела у нову кошницу, и ето вам јаког друштва врло брзо. У старо друштво 6 сати после одузимања матице додајте нову, купљену матицу у кавезу, и ставите је између два рама са младим леглом. Предходно старом друштву додајте топлии шећерни сируп од 60 процената шећера и 40 процената воде. Матицу у кавезу додати придвече.

С Божијом помоћу, нека буде медно!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 04.05.2011. 13:56:22

Vaistinu voskrese !!! Blagodarim na ovim vašim iskrenim savjetima, koje ću nastojati ispoštovati u potpunosti. Čitao sam mnogo o poštovanom g. Voji Brstini koga izuzetno cijenim i poštujem kao pčelara i pronalazača, kome je dat dar da vidi i razumije pčelu u skladu sa njenom prirodom. Pošto sam i sam po struci biolog i prirodnjak u mnogim stvarima se slažem sa njegovim stavovima i tvrdnjama koje često nisu u skladu sa dosadašnjom uobičajenom praksom većine "knjiških" pčelara tzv. šablonista. Ljekovito bilje mi je životni hobi i želja mi je da kao i on i ja pripomognem na svoj način našim pčelama, kada im je ta pomoć najpotrebnija, a potrebna im je takoreći svakodnevno. Želim biti pčelar hobista i na svom pčelinjaku u budućnosti imati sve vrste naših košnica, kako onih primitivnih tako i ovih savremenih bar po jednu , dvije koje će krasiti moje dvorište. Polako, ali sigurno tonem sve dublje i dublje u ovu medenu problematiku, a sticajem okolnosti počeo sam pčelariti sa lr košnicama koje sam dobio na poklon. Tako će biti izvjestan period, jer sad nismo baš u prilici da ulažemo u nove košnice. Prolazim kroz težak amaterski pčelarski put, jer imam četiri različite vanjske dimenzije nastavaka i podnjača ovih nepotpunih lr košnica koje preuređujem i kojima sam pravim dijelove koji nedostaju. To ću jednog dana akoBogda sve pretvoriti u trajne nukleuse ili podijeliti prijateljima kao poklone pune pčela i pokušati od njih napraviti buduće kolege pčelare.
Daće Bog da nam bude MEDNO !!!

Autor: Milorad iz Lopara
Postavljeno: 04.05.2011. 23:43:12

Помаже Бог и Христос Воскресе!

Сатне основе треба додати одмах по постављању матичне решетке, а и трећи наставак.

У плодиште можемо убацити и три, а не само две сатне основе. Две бочно од легла, по једна са стране, и једну у центар.

Изнад решетке треба одмах убацити минимум две сатне основе, по једну бочно од легла, остале празне а изграђене рамове. Овим пчелама изнад решетке, тј. изнад плодиштва остављамо пуно простора и сатне основе за рад младим пчелама. И изнад другог наставка, у трећем, треба одмах додати две сатне основе а остало саће треба да буде углавном празно.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 10.05.2011. 22:18:52

KOji to idiot nadimljava pcele dva puta svakog mjeseca,pa on ne proizvodi med nego otrov,

Autor: ranko k
Postavljeno: 04.09.2011. 23:19:58

Помаже Бог свима.

Лек против варое г. Воја Брстине је еколошки, тј. није на бази отрова и опасних хемикалија типа амитраза, митака и сличних лекова. Стога се и може димити и треба димити са овим еколошким леком више пута у току месеца.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 09.09.2011. 01:06:57

Pomaze bog svima i neka nam 2012. god.bude medonosna i nase pcele prezove sva ikusenja koje im nesavesni ljudi priredjuju.
Kada je dimljenje u pitanju,smatram nemogucim-nedopustivim primenjivati ga na pcelama svakog meseca(da bude gore dva puta u toku meseca),kao prvo to je nepotrebno uznemiravanje,pa makar to bilo i prirodnim preparatima,dali razmisljate o remecenju ritma zivota pcelama u kosmici,dali razmisljate o stresu kojima izlezete pcele toliko cestim dimljenjem,ako je taj ekoloski preparat toliko efikasan sto ga toliko cesto primenjivati?
S postovanjem

Autor: srdjan Brankovic
Postavljeno: 23.01.2012. 22:47:35

Помаже Бог браћо и сестре.

Моји ранији закључци по овом питању, тј. по питању Војиног лека нису били коначни и у нечему су, треба признати, били исхитрени. Ставови о Војином леку и данас нису коначни. Лек је на испитивању на нашем Манастирском пчелињаку и ми га користимо само у комбинацији са неким провереним леком. Тако смо прошле године и писали тј. да га користимо само у комбинацији са неким другим и провереним леком.

Но, мислим да је, квалитативно посматрано, ипак једно димити пчеле амитразом или митаком, тј. димити неком хемијом, а друго димити са Војиним травама. Ако сипате амитраз у чашу са водом нећете га сигурно попити а ако скувате чај од Војиних трава против варое попићете га без бојазни. Мада и траве вероватно нису сасвим безопасне када сагоревају тј. када праве дим. Поготово ако се толико често требају користити, како предлаже сам проналазач. Ту сте ви брате Срђане, као и брат Ранко, били опрезнији од мене и исправнијих ставова. На грешкама се учи.

Што се тиче Војиног лека против варое, бар у нашој манастирској пракси, није се за сада показао као нешто посебно. О томе сам недавно писао у чланку о еколошкој борби против варое са појединим прецизним подацима о опадању варое.

Ако већ неко дими са Војиним леком, по нашем искуству, боље је Војиним леком димити само неколико пута годишње али са јачом дозом лека и не преко димног топа. И не сваки месец по два пута што је претерано и по томе се слажем са вама брате Срђане и са братом Ранком.

Ми смо Војин лек користили само неколико пута уз неке друге провереније лекове - Апигард, оксалну, Аргус Рас. О томе сам писао и прошле и ове године. Значи нисмо користили само Војин лек и нисмо димили сваки месец по два пута.

Мишљена сам за сада, а то нам је донекле чини ми се показала и прошла сезона, да је сваки дим, па и онај од Војиних трава, лошија варијанта од неких екстрата биљака који природно испаравају (Аргус Рас, Апигард). Поготово је лошији амитраз, митак и слични отрови. Стога ми се чини, а и пракса код нас је то показала, да Војин лек којим се дими, ако се много пута користи, ипак изазива сувише узнемиравања пчела. А дим можда оставља и неке нездраве састојке у меду.

Такође, барем у нашем искуству, упоредни резултати Војиног лека нису на нивоу других еколошких лекова - Аргус Раса, оксалне и Апигарда.

Војин лек има ту предност да је јефтинији од других еколошких лекова али ... треба га засигурно проверавати још неко време. Но, не само по ефектима обарања варое већ и по питању здравствене безопасности.

Посебно је важно следеће а о томе сам лично направио превид прошле године.

Наиме, треба научно доказати да је дим од Војиног лека еколошки тј. да нема штетних дејстава по здравље људи као Амитраз и слични отрови. Траве су једно када су сирове а можда сасвим друго када горе и стварају дим.

Но, верујем да је Војин лек здравији од амитраза али, да ли је баш потпуно безбедан по људско и пчелиње здравље да се користи и током пашне сезоне (и то толико пута), то је већ друго питање. Значи, све то треба добро проверити.

За сваки лек који је на тржишту па и за Војин лек против варое који је од трава, треба проверити колико је еколошки када је у виду дима.

У праву сте и по питању учесталости коришћења Војиног лека. Ако је потребно да се дими толико пута (два пута месечно), онда је то заиста узнемиравајуће за пчеле. То нам се показало ове године на нашем пчелињаку и ту је велики минус Војиног лека против варое.

Ове године нам се као најефикаснији лек показао Аргус Рас, јер је најбоље обарао вароу. А и пчеле су га чини ми се најбоље прихватале.

Војин лек ћемо и убудуће користити но као експериментални, и то само неколико пута годишње (два до три пута) али у јачим дозама него до сада. И то само са неким кошницама после врцања меда. Ради упоређивања резултата и коначне оцене.

Аргус Рас, Апигард и оксална. То је чини ми се ипак сигурнији и еколошкији пут. На крају, ми на Манастирском пчелињаку можда све упростимо и определимо се само за Аргус Рас, Апигард и оксалну.

Толико за сада о Војином леку и нашим досадашњим искуствима.

Наравно, праштајте за неке моје исхитрене раније ставове који су се показали погрешни.

С Богом и од Бога вам здравља.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 24.01.2012. 20:52:35

Pozdrav iz makedonija ,i mi smo pcelari nekoliko godina ,i bas interesantno ono LR kosnica sa 8 ramki , i pripremu za bagremovu pasu,volimo da primejnujemo novi iskustva ,ali na taj nacin ako je matica na 8 ramki ,ja se boim da to nedozde do pojave nagonog rojeva,zasto od iskustva govorim,i probala sam sve o tome da iskoristim bagremu pasu,jer pcelarimo sa stacionarnog pcelinaka...
Srdecan pozdrav.
Daniela

Autor: POSTOVANI GOSPODINE
Postavljeno: 26.01.2012. 08:06:01

Poštovanje i lijep pozdrav iz Osijeka...
Imam želju kupiti nekoliko košnica (max 5 za sada) i od proljeća krenuti u ovu interesantnu poljoprivrednu priču... Dakle početnik sam da ne mogu biti veći... Zanima me nekoliko stvari pa bih redom da pitam i unapred se zahvaljujem!
Prva dilema mi je da li kao početnik krenem sa LR košnicama ili sa Eko Voja košnicom? Vidim da poštovani iguman Petar toplo preporučuje Voju, pa me zanimaju prednosti, tj. razlika između LR i EkoVoje...

Eto toliko za sada...

Autor: Goran Osijek
Postavljeno: 08.11.2012. 14:16:26

Помаже Бог брате Горане.

Као почетнику, препоручио бих ти да пчелариш са ДБ кошницом са 10 рамова, или са ЛР кошницом са 10 рамова. Ипак, лично мислим да је ДБ 10 за почетника лакша за рад и нема толико посла као са ЛР. Она је сасвим довољно велика за развој јаког друштва, а није ни превелика.

Еко Воја је добра кошница, али захтева пуно више рада и знање многих њених специфичности.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 22.11.2012. 11:07:07

Pozdrav svima jasam sa Kosova zivim na 1200 m nadmorske visini tacno u Sarplanini u okolini Dragasa.Moj pcelnjak je sa cetiri drustva,ja se bavim tom granom vec dve godin prematome sam mlad pcelar.Jasam clan vaseg foruma i sve canaka citam stalno veoma intersantne teme citam i vidim da u forumu ima veoma iskusni i profesionalni pcelara,pa bi molio neko od vas da mi dajete neki savet.Sad je mnogo ranije za moju pitanje ali mislim da sada nemate mbnogo posla pa bi mogao neki od vas da mi daje savete.Kupio sam jedan lek koji se zove Apimam-B,ovaj mamac dobio sam od Evrotoma dobio sam i list sa savetima kako treba da upotrebim,alimi nije jasno dali treba da namazem platenu ili samo da otvaram i da ga vsim na platenu sa fatanje rojeva.U napred izvinjavam zbog losek napisanja jezika je neznam dobro serpski,pa bi molio da me izvinite i da budite lubazni neko od vas da mi odgovara.Hvala vam.

Autor: Samidin
Postavljeno: 04.01.2013. 21:53:32

SVIDJA MI SE IDEJA SA STIRODUROM I PRIMIJENICU JE, AKO BOG DA , OVE GODINE . TAKODJE MI SE DOPADA RASPORED OKVIRA SA LEGLOM

Autor: FAHRUDIN
Postavljeno: 17.01.2013. 15:32:16

gorane kao pocetnik najbolje vam je da pocnete sa lr.

Autor: nenad milutinovic
Postavljeno: 18.01.2013. 20:40:18

Zdravo svima ! Ja sam iz okoline Bijeljine a pčelarenjem sam se počeo baviti 2011 godine kada sam od rođaka dobio jedno društvo u Lr košnici. Iste godine sam kupio još tri roja a prošle godine sam proširio do 8 društava! Malo razrojavanje a malo sam i rojeva uhvatio. Stvarno mi se sviđa pčelarenje gdje provodim slobodno vrijeme i liječim živce! Ove godine ću bar na pola da napakujem društvasa stirodurom a možda i sve, vidjeću! Malo se bojim jer sam početnik mada mi rođak pripomaže jer se on duže bavi sa time . Valjda dadne bog da društva preguraju zimu, pre neki dan smo ih pregledali na brzaka nisu loša a ima i hrane, nadam se da će sve biti dobro! POZDRAV SVIMA!!

Autor: đuro k
Postavljeno: 03.02.2013. 19:29:09

Pomoz bog oče, pratim sve vaše komentare i imam jedno pitanje.Na proljeće kupujem dvije pčele sa po sedam ramova(6 legla i jedan sa medom). Vi savjetujete da pćele treba kupiti u aprilu, pa vas molim da me savjetujete kako da ih nasložim u lr košnicama.Da li može da se na plodište lr stavi nastavak farar visine 140 , ili predlažete nešto drugo.Zbog malog broja okvira ne mogu ih
nasložiti onako kako vi predlažete.

Autor: duki
Postavljeno: 13.01.2014. 19:41:14

svidjamise ta metoda,sa osam ramova plodiste,jer kako je citko i lijepo napisano sigurno i za nas pocetnike nece biti nekih poteskoca.

Autor: Isa iz Peci
Postavljeno: 03.04.2014. 23:55:25

Zasto ogranicavati maticu u prvom nastavku? Po meni postoje pcelari i medari. Svako ko voli pčelu zeli da vidi zasejano leglo od ivice do ivice! Početnik sam i smatram da je LR odlicna kosnica za
manipulaciju. Pred zimovanje uzimljavam donje drustvo na dva nastavka donju (staru maticu) i gore na druga dva nastavka mladu maticu. Na proleca spajam drustva i formiram gigante sa mladom maticom i punim ih sa satnim osnovama a staru maticu odvajam na 4 rama. Jeste problem je rojenje kada nije jaka pasa, ali kidam maticnjake, i pustam je da divlja. Nije mi zao sirupa, pogaca i meda koje ce pčele da potrose na leglo, jer jedno kilo takve hrane ce mi doneti 5kila cistog meda kada krene pasa! Mnogo se trosi vremena i rada na pracenje takvih kosnica ali kada krene pasa :-)
izgube nagon za rojenje i dobiju nagon za sakupljanje meda! Uzivam gledajuci leglo u prvom i drugom nastavku! To je 16 ramova sto zatvorenog sto otvorenog legla, sve sa debelim mednim vencima! Retko kada matica predje u treci nastavak, ali ako predje i u treci to je moje zadovoljstvo!!! o medu necu da pricam jer imaju ovi "naucnici" koji se bave statistikom! Samo zamislite moje zadovoljstvo kada pogledam satonosu na cetvrtom ili petom nastavku a ono se samo crni od malih pcelica.

Autor: BANDIT
Postavljeno: 17.06.2014. 12:32:56

Немам искуства са ЛР кошницама али ћу да пробам,свиђа ми се дружење са пчеларима и раѕмена искуства.

Autor: Бранко Богдановић
Postavljeno: 18.10.2014. 19:23:15

Mislim da je suzavanje plodista na 8 ramova besmisleno, a evo i zasto. Zar nije bolje ta dva zalezena rama izvaditi i praviti rojeve ili pojacavati drustva koja su slaba ili cak pojacavati rojeve i iskoristiti potencijal kvalitetne matice, zasto bih ogranicavao leglo kada mogu iskoristiti to leglo na neki pametan nacin?

Autor: Ivan Nikolic
Postavljeno: 26.10.2014. 20:53:41

PROBACEMO BRALE PA IL CAREVI IL KOMUNISTI POMAZE BOG SVIMA PA I TURCIMA

Autor: IVAN1970
Postavljeno: 17.11.2014. 17:59:29

Kolege pčelari pčelarim sa Lr oko 40 godin stacionarno nikad ne ograničavam maticu sa MR kada su svi uslovi zadovoljeni kvalitetna matica obilje hrane kvalitetno saće i tako dalje i tako dalje pravovremeni tretman protiv varoe nozeme i nedaj bože ATL ,a bagrem zamedi eto meni giganata na 4 nastavka a kada je veliki prinos matica bude blokirana od samih pčela , savet svim mladim i nama starim pčelarima kakav stirodur kakvi bakrači ne razumem kolegu koju na taj način truje med i pčele zaista smešno i NO COMENT, neka se ne ljuti pod hitno stirodur napolje iz košnice. A samo da znamo da je za svakoga med sladak samo za pčelara,,gorak,, poz svim kolegama pčelarima iz KG MEDNO

Autor: Miladin Đorović
Postavljeno: 06.05.2016. 22:08:06

Ja sam pcelar pocetnik i odusevljena sam jednostavnim objasnjenjima Igumana Petra... Veliko HVALA

Autor: Dragica
Postavljeno: 15.05.2016. 14:59:31

Postovanje drage kolege pcelari. Pcelarim sa LR kosnicama imam oko 150 kom sto drustva sto rojeva a imam i desetak DB i odma da kazem sve su kosnice dobre . Moj nacin pcelarenja. U martu illi aprilu zavisi od vremena pocinjem stmul. prihranu u gornjem nastavku vrsim prosirenje drustva prvo sa dva rama izvucenog saca izmedu legla ,gde je drustvo jace a slabije dodajem jedan ram. sledece dodavanje SO. isto izmedu legla .Kad ne bude vise mesta ja spustam dva krajna rama sa medom u donji nastavak u sredinu koje malo nagrebem ,stime oslobadam mesto za prosirenje a i stimulisem maticu. Kasnije spustam dva rama zatvorenog legla ,a u gornjem nastavku dodajem SO. ,ove godine sam tako dodao 5-6 SO. Na 15 do 20 dana pred bagremovu pasu sredujem drustva i svodim na 9 - 11 ram legla, iz pomocnih drustava uzimam legla .Kad pocne bagremova pasa iz donjeg nastavka uzimam 2-3 rama zatvorenog legla stavljam u prvi tada stavljam maticnu resetku . Tada i pravim prve rojeve uzimam 2 rama legla vise otvorenog i 1 ram hrane i formiram rojeve na prazna mesta dodajem SO. Znaci kad krene bagrem u donjem nastavku ima 2-3 SO i6-7 rama legla i malo hrane a u gornjem 2-3 zatvorenog legla i7-8 izvucenog saca ,kasnije ako treba podmecem treci nastavak.Za sad toliko od mladog pcelara pozdrav.

Autor: Marko Kovacevic
Postavljeno: 14.06.2016. 13:12:05

Htio bih samo da Vam se zahvalim za ovako jasno i jednostavno objasnjsnje kako uraditi.Hvala


Autor: branko
Postavljeno: 19.03.2017. 21:05:33

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek