Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Кошница Еко Воја

Autor: Петар Драгојловић
Datum postavljanja: 19.04.2011.
Kategorija: Košnice

Broj pregleda: 39095
Broj jedinstvenih poseta: 18086
Кошница Еко Воја

Помаже Бог свима!

Кошница Еко Воја је најмања кошница настављача која се користи код нас. Изумео је г. Војо Брстина из Новог Милошева и патентирао у Београду и Женеви.

Спољне димензије су јој исте у основици, као и код Родне Воје, 414х414 милиметара, а спољна висина једног наставка је доста нижа од Родне Воје и износи свега 130 милиметара.

Читава кошница има седам наставака мада је за рад обично потребно 6 наставака. У јакој паши потребан је и седми наставак.

Унутрашње димензије једног рама кошнице Еко Воја су јој 344х107 милиметара и у њега када је потпуно пун стаје око килограм меда.

Рад са овим кошницама је веома лаган и погодан је посебно за људе који имају проблема са кичмом а ко једном крене да ради са Еко Војом тешко ће се од ње одвојити.

Посебно су погодне за рад у планинским крајевима где ће искористити и најслабије паше и веома тешко ће бити иједне године да Еко Воја не донесе доста меда пчелару, уз услов да се поштује принцип рада проналазача г. Воја Брстине.

Пчеле у кошницама Еко Воја живе нешто дуже у односу на пчеле у другим кошницама, ДБ, ЛР, Фарар ... јер су пчеле у Еко Воја кошницама најбоље храњене као ларве, у односу на друге кошнице. Ларве у овим кошницама су храњене са пуно полена, па су стога и издржљивије и дуже живе. Боље су храњене јер је нових ларви у малом плодишту доста мање него у другим кошницама са већим плодиштима. Још један од разлога дужег живота пчела у Еко Воја кошницама је и мало мање трошење младих пчела око спремања, неге и чишћења легла.

Принцип пчеларења са кошницама Еко Воја заснива се у најкраћем у следећем.

1. Друштво се развије најмање у четири наставка и са око 19 до 20 рамова са леглом. У том периоду док се не развију, друштва треба прихрањивати са шећерним сирупом (50-50) док се саће не изгради барем до четири наставка. Друштва не би требала да пређу снагу од 20 рамова са леглом јер може доћи до развоја нагона за ројење..

2. Када друштво достигне ту јачину и изгради најмање 4 наствака саћа, мада је пожељно да то буде пет наставака, изнад првод наставка се ставља матична решетка. Сви остали настваци на кошници, изнад првог наствака који је на подњачи, су медишта.

3. Први медишни наставак изнад матичне решетке не би требало цедити читаве године већ га остављати пчелама за сигурност и складиштење полена а касније и за зимовање.

4. Све остале медишне наставке одмах по затварању меда треба цедити.

5. Током године после јаке паше матичну решетку може, ко жели, подићи на неко време изнад другог наставка да друштво добије на бројности. Тако матичну решетку треба држати око 15 до 20 дана. Постоји и опција која се мени лично више допада, да се сваких 25 дана пребаци из плодишта које је само у првом наставку, по 3 до четири рама са затвореним леглом у други наставак а доље у плодиште испод матичне решетке уместо одузетих рамова са затвореним леглом додати сатне основе и изграђене рамове. На пример две сатне основе и два изграђена празна рама. Наравно водити рачуна да матица буде изолована док ово радимо како би остала првом наставку тј. у плодишту, које би у том случају преко целе године било у једном наставку.

5. Кошнице Еко Воја зимују тако што им се матична решетка скине у периоду од 20 августа до 20 септембра, (зависно од климе) и постави на подњачу. Изнад се онда поставе два наставка са празним изграђеним саћем, увек укрштено, па онда наставак са пчелама и леглом, па изнад њих два наставка са медом. Пчеле одлично зимују у оваквом амбијенту.

Пчеле у кошницама Еко Воја брзо пуне медишта јер су рамови мали и пчеле брзо затварају мед. Приноси који су постизали многи пчелари са овом кошницом су огромни и ако се прате савети г. Воја Брстине искористиће се свака па и најмања и најслабија паша.

Са кошницама Еко Воја има нешто више рада и посла него са кошницама Родна Воја али је рад доста лаган јер су рамови и наставци мале тежине.

Кошница је добила назив Еко Воја јер пчелар ако то жели може пустити да саме пчеле изграде сво саће. Само им је потребно поставити мало воска на врху сатоноше. Значи може се избећи и жица, мада је то доста тежи посао и није баш толико исплатив. По искуству разних пчелара са овом кошницом, најбоље је ипак стављати сатне основе, а ако неко жели еко систем производње воска, најбоље би било да барем прва два наставка са саћем пчеле изграде са сатних основа, а онда их, ако то неко жели, пустити их да саме раде остало. У супротном, може се појавити изградња хаотичног саћа. Иако могућност за еко пчеларење без жице постоји, ипак је најрентабилније и најсигурније стављати свуда сатне основе.

По скромном личном искуству у раду са Еко Воја кошницама могу рећи да су ми се, барем за сада, ове кошнице показале као најбоље.

С Богом.Komentari

Помаже Бог свима.

Од три Еко Воја кошнице на Манастирском пчелињаку једној је постављена матична решетка на први наставак. Имала је 19 рамова са леглом пре ограничавања матичном решетком.

Изнад решетке су још три наставка.

Већ има неколико рамова са потпуно затвореним медом.

Друга Еко Воја има 16 рамова са леглом и још чекамо да се развије до једно 19 до 20 рамова.

Трећа Еко Воја има 15 рамова са леглом, и она мало касни, али је веома активна и ако Бог да, за једно недељу, дана мислим да ће достићи планирани број рамова са леглом.

Све три кошнице имају по неки потпуно затворени рам са медом. И све три су за сада у четири наставка и веома активне.

Када пчеле потпуно завладају трећим медишним наставком подигао бих неколико рамова у следећи додати наставак и мешајући рамове са медом и рамове са сатним основама пустио пчеле да изграде саће.

Нектара хвала Богу има за сада доста и унос добар. Багрем је почео да цвета пре два дана али га нема пуно у околини.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 19.04.2011. 18:53:30

Три Еко Воја кошнице на Манастирском пчелињаку су у следећем стању.

Еко Воја бр. 1. - Има четири спрата. На жалост видех данас да је матица вероватно нехотично пригњечена пре 5 дана када сам радио са њом. Пчеле су извукле преко 10 присилних матичњака. Иначе добро се држала до тада и имала је 18 рамова са леглом. Сад ће мало ослабити, поготово јер сам је тада, пре 5 дана одузео 8 рамова легла и 4 рама меда и полена, ради формирања једног друштва за једног пријатеља који нам пуно помаже а који је решио да пчелари са Еко Воја кошницама. Баш ми је криво што се ово десило, али шта је ту је. У Бога се надам да ће пчеле саме извести матицу.

Еко Воја број 2. - Има 5 спратова. Матична решетка је изнад првог наставка. Друштво је изузетно јако и ради веома добро. Већ сам овој кошници пре неки дан одузео један рам са затвореним медом и изврцао га.

Еко Воја бр. 3 - Има 5 спратова. Матична изнад првог наставка. Изузетно јако друштво и веома активно. Већ има рам са потпуно затвореним медом. Сачекаћу мало. За неки дан, ако Бог да, врцаћу по мало меда и из ове кошнице. Кад пчеле затворе још неке рамове.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 04.05.2011. 14:12:13

Христос Воскресе!

Ево још мало информација у вези радова са Еко Воја кошницама на Манастирском пчелињаку.

Једну Еко Воја кошницу коју сам ограничио са МР, сам развио на 19 рамова са леглом и ставио матичну решетку (МР) на први наставак. Изнад решетке треба имати још 4 медишна наставка. Тако сам и поступио. Укупно значи 5 спратова. Међутим, пети наставак сам додао са малим закашњењем тј. тек јуче, а друштво је јако, па су пчеле почеле да граде матичњаке. Јуче сам их разбио, а сада ће се верујем занимати сатним основама које сам расподелио на сва четири медишна наставка изнад решетке.

Другу Еко Воја сам ограничио са МР нешто касније. Мало сам експериментисао, и оставио је 21 рам са леглом. То је један више од максимално дозвољеног броја рамова са леглом од стране проналазача г. Воја Брстине. И овде сам мало закаснио са додавањем петог спрата, и рушио сам уче меатичњаке. Сви су били отворени и у зачетку, као и код предходне Еко Воја кошнице.

Резултате експеримента јавићемо ако Бог касније.

Ипак, за сада, чини ми се да је најбоље Еко Воју развити на 18 рамова са леглом, и онда поставити матичну решетку. Уколико се развија на 19 и више рамова, пети спрат треба додати врло брзо, јер се пчеле брзо изводе из затвореног легла и број им нагло расте. Гужва у кошници изазива појаву матичњака и ројевог нагона. Уколико је паша јака, и шести спрат треба врло брзо додати.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 05.05.2011. 11:47:12

Христос Воскресе!

Ево неких наших најновијих запажања и закључака.

У вези са пчеларењем Еко Воја кошницама треба се имати у виду, да је друштва пожељно развити минимално на 5 спратова.

Ипак, много је боље развити их у 6 спратова и онда ограничити матичном решетком, али је то доста теже.

Уколико је друштво развијено у 5 спратова, па се онда стави матична решетка изнад првог спрата, број рамова са леглом не би тада требао да прелази ниво од 16. Уколико буде имао више легла, шансе да се јави ројеви нагон нагло скачу. А то наравно, сви желимо да избегнемо.

Тек ако је друштво развијено у 6 спратова, и свакако, када се ограничи са решетком изнад првог спрата, друштво може да има 19 или чак и 20 рамова са леглом, а да не дође до ројевог нагона.

Уколико се деси, да као ми ове године на нашем манасрирском пчелињаку развијемо јака друштва у Еко Воја кошницама, са 19 или 21 рамом легла на 5 спратова, тада се јавља ројеви нагон. И тада предстоје несигурни и непредвиђени радови на пчелињаку у борби против ројевог нагона.

Уколико неко ограничи са решетком на првом спрату друштво које има само 4 наставка, тада број рамова са леглом не би требао да прелази ниво од 13, максимум 14 рамова легла.

На сву срећу ми смо се уз брзу интервенцију и шок терапију, бар за сад решили директне опасности од ројења, али нико не би требао да пренебрегне чињеницу да од броја спратова у тренутку ограничавања матичном решетком, зависи и колико треба оставити рамова са леглом.

Дакле, број рамова са леглом требао би се кретати у дијапазону од 13 до 20, у зависности, да ли је друштво у тренутку када је ограничено са матичном решетком, развијено на 4, 5 или 6 наставака - спратова.

С Богом, праштајте и свако добро од Господа.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 10.05.2011. 21:51:18

Христос Воскресе!

Стање последњег дана маја 2001. са Еко Воја Кошницама на Манастирском пчелињаку је следеће.

Имамо укупно 4 Еко Воја кошнице.

Једна ЕКО Воја је нуклеус од пре 15 дана, од роја првенца који је излетео из једне Фарарке дванаестице. Изузетно је јако друштво и сада има већ 4 спрата изграђеног саћа и ради веома добро. Данас сам је додао и пети спрат да га полако ради. Прихрањујемо ово друштво и даље са пола литра до литар сирупа на дан.

Друга Еко Воја је пре месец дана мојом непажњом изгубило матицу. Пренео сам нехотично рам са матицом у нову кошницу, а при формирању једног друштва за нашег пријатеља који нам пуно помаже. Ова кошница сада има 4 спрата и опоравља се од преживљеног шока. Пчеле су почеле да доносе полен мало обилније па мислим да је нова матица почела са полагањем јаја. Стање ћу ускоро проверити и отварањем кошнице.

Трећа Еко Воја се ројила и има веома мало меда и 6 спратова са саћем. Плодиште је било ограничено на један спрат. Ово се друштво ројило мојом грешком јер сам друштво развио на 21 рам са леглом, што је превише. Оптимално је да ако имамо 6 спратова са саћем број рамова са леглом буде од 17 до 20. Мада, поучен овогодишњим искуством, ја сам за сигурнију варијанту од 17 рамова са леглом. Максимално 18. Данас сам код овог друштва матичну решетку подигао на други спрат.

Четврта Еко Воја такође је на 6 спратова. Плодиште је само у једном спрату. Осталих 5 су медишта. Ово друштво сам развио на 19 рамова са леглом. Оно је пре 15 дана такође кренуло у ројеви нагон али смо уз Божију помоћ успели да га угасимо. Данас сам отварао ово друштво и видео да је са пуно меда. И то на свих 5 спратова са медиштима мада мед још није довољно зрео. За једно 10 дана, ако Бог да, врцаће се мед од ове Еко Воје. Када сам отворио плодиште да видим каква је ситуација, видео сам да је свих 10 рамова у плодишту залежено. И то скоро у потпуности. И са тих 28 до 29 хиљада ћелија у плодишту ова кошница даје оволико меда. То је заиста феноменално, ако упоредимо са 69 000 ћелија у плодишту ЛР, или 87 000 ћелија у плодишту ДБ десетке, или са 52 000 ћелија у плодишту Фарараке дванаестице, или са 48 000 ћелија у плодишту Родне Воје.

Еко Воја је одлична кошница која само захтева мало специфичан начин пчеларења и развој не сувише јаких друштава, већ умерених друштава која се неће ројити али ће дати пуно меда и у најлошијим годинама и неким тежим пашним приликама за пчеларење.

Све у свему. Свакоме ко жели пчеларити препоручујем ову изванредну Еко Воја кошницу. Она је кошница која ће вам ако је пре ограничавања са матичном решетком умерено развијете на једно 16 до 18 рамова са леглом, и једно 6 спратова, донети пуно меда. И искористити и најслабију пашу.

Лично мислим да је ова кошница боља чак и од Родне Воје и сигурнија што се тиче приноса меда.

Једина "мана" јој је што пчелари обично немају поверење у кошнице малих рамова и малих плодишта.

Међутим, ова кошница је права мала медоносна фабрика која мало трши, мало радне снаге упошљава а даје пуно меда у свим пашним условима. Кошница 21. века.

С Богом.
Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 31.05.2011. 14:45:10

Помаже Бог свима!

Јуче сам на новоформирани рој у Еко Воји (од ројења Фарарки), проширио ову Еко Воја кошницу "нуклеус" са једним спратом Родне Воје, са сатним основама. Сада има 5 спратова Еко Воје и један Родне Воје. Ово друштво смо формирали пре нешто више од 20 дана и већ је спремно за наредну пашу. То је заиста одлично и за мене једно потпуно ново и позитивно. Нисам ово раније никада видео. Тако муњевит развој.

Јуче сам видео да већ има 19 рамова са леглом. Право чудо! Одмах сам пронашао матицу и ограничио је у само један Еко Воја наставак, које је плодиште. У плодиште сам поставио још 5 рамова са отвореним леглом, плус онај са матицом. Значи 6 рамова.

Изнад плодишта и решетке, сам поставио један наставак Родне Воје, са сатним основама, да јој угасим ројеви нагон, јер видим да је већ почела помало да гради матичњаке. Мада нису залежени и у почетној су фази.

Изнад наставка Родне Воје иде 5 наставака Еко Воје са затвореним леглом и медом. Меда, мада не баш квалитетног, јер сам друштво као нуклеус пуно прихрањивао шећером, има заиста доста.

Очекујем, ако Бог да, када за 15 дана крене барска нана, принос код ове кошнице буде више него добар.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 07.06.2011. 14:30:37

Помаже Бог свима.

Желим поделити са вама неке своја запажања са кошницом Еко Воја. Имамо на Манастирском пчелињаку 4 кошнице Еко Воја. Једна је од нуклеуса из маја месеца, постала права јака кошница. Но, како сам је пуно прихрањивао нисам из ње врцао мед. Сада је са плодиштем на само једном Еко Воја наставку. Саградила је и плус 5 спратова саћа са сатних основа.

Оно што ме је посебно зачудило и позитивно изненадило са овом кошницама Еко Воја је то што сам приметио код једне друге Еко Воје кошнице, која је изашла из зиме са само 2 спрата и коју сам у априлу ограничио на један спрат са плодиштем, а 5 спратова медишта сада има, има и око 40 килограма меда. Већ сам из ње врцао око 6 до седам килограма меда. А могао сам пуно више, али сам чекао да мед буде 100 затворен. Мада сам требао врцати и када је био 85 до 90 процената затворен. Оно што ме је задивило код ове кошнице је то да је она читаву сезону ограничена решетком на једном малом Еко Воја наставку, који уопште нисам дирао. И поред тога она даје толико меда. Да нисам направио неке почетничке грешке са две остале зазимљене Еко Воје, мислим да би се Еко Воја кошнице показале најбоље чак боље и од Родне Воје.

Рад са Еко Воја кошницама није у суштини тежак. Треба их развити на 5 до 6 спратова. Боље 6 спратова, а ограничити их на један плодишни наставак у априлу месецу, када имају 17 до 18 рамова легла и шест спратова саћа. Ако имају 5 спратова саћа ограничити их када се развију на 15 до 16 рамова легла.

Чак да их тако оставите читаву сезону, као ми ову једну Еко Воју, на само једном спрату плодишта, имаћете пуно меда јер ће мало трошити за легло, а више остављати за пчелара.

За мене је ипак тајна како је могуће да са тако мало простора у плодишту ова кошница донесе толико меда. Можда је одговор у томе што пчеле у овим кошницама дуже живе и више времена проводе у скупљању меда а мање унутар кошнице и послова око узгајања легла. А у узгајању легла пчеле троше пуно снаге и скраћује им се живот. Вероватно, овде пчеле не живе у просеку око 40 до 45 дана, већ пуно дуже. Нажалост незнам начин како би проверио дужину живота пчеле једне генерације.

Оно што је ипак најбољи пут и начин рада са овом кошницом је следећи метод, који препоручује г. Брстина. На жалост ја га због својих грешака нисам искористио а желео сам да експеринетишем са једном Еко Војом која би читаву сезону била само на једном Еко Воја наставку као плодишту. То плодиште је на пример три пута мање од плодишта ДБ десетке и скоро два и по пута мање од једног наставка ЛР десетке.

Господин Војо Брстина препоручује да се у пролеће после формирања јаких друштава Еко Воје са на 6 спратова и на пример 18 рамова легла, и ограничавања легла у један наставак, такво стање држи до краја те јаке паше. То би код нас било до 25 маја када већ немамо ни драче ни жалфије. Тада би требало подићи решетку на други спрат и тако проширити плодиште и дати матици времена да повећа број пчела у оном периоду када нема јаке паше. Након тога поново вратити матичну на само један спрат и ограничити матицу на 29 000 ћелија. Овакав начин рада обезбедио би, у то сам скоро уверен, највише приноса у односу на било коју кошницу. Ако Бог да па не направим неке грешке као ове године, Еко Воја ће се показати боља и од Родне.

Наравно, приликом ограничавања Еко Воја кошнице треба у плодиште оставити само рамове са отвореним леглом, плус једно две сатне основе, а остало мед.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 29.07.2011. 10:03:57

Помаже Бог свима!

На нашем Манастирском пчелињаку прошле године имали смо само три Еко Воје. Ове године смо их проширили на 8 кошница.

Ова кошница је дефинитивно најлакша за кичму. Са пуним спратом меда она има само око 13 до 14 килограма, ако рачунамо и тежину самог дрвета и саћа. Она је више него дупло лакша од једног спрата на пример ЛР десетке.

Осим тога ова кошница је најмедоноснија у одређеним условима.

Када се пред неку већу пашу развије на једно 15 до 18 рамова са леглом, зависно да ли имамо 5 или 6 спратова са саћем, а у плодиште са матицом и отвореним леглом додамо бочно од легла рамове са медом и по један празан рам или рам са сатном основом, ова кошница просто експлодира по приносима са медом. Она је у том случају чак медоноснија и од и Родне Воје и од Алпске и од Фарар десетке.

Када прође главна паша, после једно месец дана, матичну решетку можемо и требамо подићи на други спрат, како би смо проширили плодиште и дали матици довољно времена да прошири легло, како би се број пчела повећао. Тако решетку треба држати не мање од 10 дана.

После тога када крене нека друга јача паша, на пример код нас то је ракита у јулу, опет матичну спустити на први спрат и тако плодиште ограничити на један спрат. И опет наравно у плодиште оставити само отворено легло а затворено правилно расподелити у следећа два три сппрата.

Експлозија приноса ће нас пријатно изненадити што и није нелогично јер је легло мало, плодиште мало, а пчела пуно. Значи има много вишка пчела које су спремне да иду на пашу, а много мало неговатељица легла јер је легло мало и ограничено на један спрат.

Ако узмемо у обзир да пчеле у Еко Воја кошницама при чистој околини без хемије, дуже живе од пчела у другим кошницама, јер су боље одхрањене у леглу и мање се труде и троше око одржавања и чишћења легла, ове кошнице имају великих предности у односу на остале. Мада има више да се ради у односу на Родну Воју и неке друге кошнице.

Ако су паше јаке и везане једна за другу, тада су све кошнице одличне, само да су пчеле здраве.

Оно што сам посебно приметио ове године је то да у оним кошницама Еко Воја које сам експериментално држао само са једним спратом плодишта током читаве године, и са малим улазним отвором на лету, и са поклопљеном вентилационом мрежицом на поклоној дасци, варое практично није било. Ово је, скоро сам сигуран, због доста веће влажности и нешто веће температуре у плодишту, у односу на друге кошнице, што неодговара репродуктивном процесу варое па пна иако је има скоро стопроцентно остаје бесплодна.

С Богом.

Autor: игуман Петар
Postavljeno: 31.08.2011. 08:42:21

Помаже Бог свима!

На нашем Манастирском пчелињаку почетак октобра је дочекало 7 Еко Воја кошница. То је више него дупло више у односу на почетак прошлог октобра.

Један Еко Воја нуклеус је страдао јер је матица престала да носи јаја а већ је био крај септембра па сам га преспојио са другим нуклеусом, доста јачим.

И сада ми је један нуклеус Еко Воје критичан јер има слабу матицу која слабо залеже јаја за ново потомство. Видећемо шта ће бити па ћемо одлучити шта чинити са овим нуклеусом.

Меда за зимовање код сваке Еко Воја кошнице има довољно и креће се од 15 до 25 килограма.

Четири Еко Воје су зазимљене на 4 спрата, две на 3 спрата а једна на 2 спрата.

Ако Бог да и следеће године ћемо повећати број Еко Воја кошница које су се одлично показале ове године. Ако Бог да следеће године ћу број ових кошница највише повећавати.

Права је милина радити са овако лаганим кошницама са малим плодиштем које у исто време доносе највеће приносе. Наравно, поштујући технологију пчеларења г. Воја Брстине из Новог Милошева.

Пуно сам експериментисао са њима ове године да би се и лично уверио у многе ствари и показало ми се да су савети г. Воја Брстине увек били на месту. Свуда где га нисам послушао имао сам проблем. Но, на грешкама се учи. А у сваким пашним условима треба по мало кориговати систем пчеларења тј. прилагодити га својим пашним условима, не правећи веће разлике и осцилације.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 13.10.2011. 08:52:57

Помаже Бог свима!

Ево неких мојих размишљања и закључака из праксе, а по питању вентилације, микроклиме и температуре у кошници Еко Воја и неким другим са нашег пчелињака.

Што се тиче вентилације кошница Еко Воја, поборник сам пуних подњача и држања хартије на вентилационој мрежици поклопне даске током читаве године. Мислим да хартију, и то дебели слој, тј. више слојева, треба ставити не само на вентилационој мрежици поклопне даске већ и у хранилицу. Поготову када су температуре изузетно велике или веома мале.

Хартију из хранилице мислим да треба извадити само када се додаје сируп, а хартију са вентилационе мрежице испод крова, мислим да треба евентуално по мало отворити само када треба спасавати друштво од видљиве акутне ноземозе или када се у пролеће баш продуже хладни и влажни дани. Но, и тада то треба чинити само привремено. На неколико дана. Хартију можемо само мало одшкринути и то не директно изнад пчела, већ са стране. За сада нисмо никада имали убуђалих рамова на Еко и Родним Војама, али на ДВ 12 и ЛР јесмо.

Но, и ноземоза ако се појави се лечи, и то прскањем јаким концентарима неког лека против ноземозе, директно по пчелама и рамовима. Са обе стране рамова. Ноземоза се треба превентивно лечити још у касно лето или у рану јесен додавањем Нозевој лека у сируп (или нозецида) и прскањем пчела при скидању матичне решетке са Нозевојом (или јачим раствором нозецида).

Ако се и има подњача са антиварозном фиоком, њу мислим да треба отварати само када се контролише вароа. И одмах је брзо затворити да се температура и микроклима у кошници много не промене. Током лета не држати прелевике отворе на улазу у кошницу. Тада пчеле вероватно имају могућност вертикалне вентилације а топли суви ваздух нема већег приступа ка леглу.

Додатне округле отворе на наставцима нисам радио, а мислим да су они на медиштима потпуно непотребни и контрапродуктивни због ремећења микроклиме, температуре и привлачења пчела туђица.

Дакле, више од два отвора на кошници такође мислим да нису потребна јер се ремети микроклима у кошници и тепература. Довољна су два отвора, и оба треба да су на плодишту или тик испод или изнад њега. То се лако постиже. Како је плодиште током године углавном на једном наставку, на првом, а изнад је отвор за оквир матичне решетке, то је са отвором на улазу у кошницу сасвим довољно. И оба отвора су око плодишта. Један на а други испод плодишта.

Приметио сам да када су најтоплији дани, а паша није баш нека или је нема, и пчеле у Еко Воја и Родна Воја кошницама праве браду, но она никада код нас на пчелињаку није код ових кошница била велика. А ове кошнице нам чак нису биле покривене ни стиропором. Мислим да ако би кровове свих кошница неког пчелињака, покрили стиропором који би био по два дециметра са сваке стране шири од ширине крова, ситуација би била још боља, чак и у најтоплијим данима без паше.

Брада се појављивала и код осталих кошница а највећа је била код Фарарки, јер је сваки спрат имао по једно отворено кружно лето, а биле су углавном на четири спрата и обојене сандолином тј. тамније. Мислим да смо правили грешку јер да смо код Фарарки затворили по два или три отвора, и оставили само по два отвора, један на улазу а један на плодишту, брада би вероватно била мања. Или да смо тамо где је плодиште код Фарарки било на два спрата, затворили улаз код полетаљке, а оставили та два отвора на два спрата плодишта. Више од два отвора, како кажу и нека научна испитивања нису пожељна. И отвори би ипак требали бити мало већи, око 35 мм и у горњој половини телеа. Све отворе на медиштима би у том случају требало затворити. Можда би код Фарарки тада брада потпуно и нестала.

Веома је важно да се наставак са медом и пчелама који је изнад плодишта Еко Воја никада током године не скида, осим кад се скида или премешта матична решетка. То, верујем, како тако чува температуру и микроклиму унутар кошнице јер се легло не треба излагати непотребним ударима промена климе и температуре.

Приметио сам ове године и то да сам код Родних и Еко Воја имао далеко мање варое него код ЛР и ДБ кошница. Фарарке су нешто између. Код Родних Воја је број варое био обично од 7 до 20. Код ЛР и ДБ и по неколико стотина. Чак код једне ЛР и једне ДБ и преко 1500. А исте сам лекове користио. Но, ДБ и ЛР су биле са потпуно отвореним летом током године, без дашчице а Родне и Еко са малим или средњим отворима током читаве године.

Код једне Еко Воје којој сам целе сезоне плодиште држао само на једном спрату, са малим отвором за пчеле на подњачи током читаве године, и отвором за оквир матичне решетке, који такође није велики, варое практично није било а користио сам исте лекове против варое као и код Родних Воја, Фарарки, ДБ и ЛР кошница. Код ове Еко Воје сам приметио само једну једину отпалу вароу током читаве године.

Значи да има нека тајна у тој микроклими и температури кошнице, поготову у плодишту и око легла. Зна се међутим и научно је испитано, да ако је легло са већом температуром, између 35 и 36 степени, а не само са 34 или 33, и ако је влажност ваздуха у кошници повољна, вароа губи репродуктивну моћ, а пчеле се неколико сати раније излежу, што смета плодности женки варое. То је вероватно неки природни механизам борбе пчела против варое.

Ова Еко Воја о којој сам писао да практично скоро и да нема варое, у исто је време донела пет спратова меда тј. 50 килограма меда и изградила 4 спрата саћа. Двадесет килограма меда смо јој оставили за зимовање, нешто мало смо врцали, тј. свега пар рамова, а остало смо разделили нуклеусима. То је признаћемо заиста феноменално.

Сва запажања која сам изнео нису нека моја коначна оцена, већ су само спољашња запажања у нашим климатским условима. Свако место има своју микроклиму, и не знам да ли ова моја запажања могу бити универзална у свему и колико су сигурна. Само пишем како смо ми радили и шта би мислим било добро да се побољша.

Да би се нешто више и поузданије дознало о свему, и са сигурношћу тврдило о овој занимљивој теми, ипак би требало извршити мерења влажности, температуре, и угљен моноксида унутар кошница. И све то научно пратити. Но, како немамо такве инструменте, и незнамо то радити, остаје нам да одокативном методом, тј. посматрањем, и помало читањем добрих чланака, докучимо бар мало од тајне како се борити за праву микроклиму и температуру унутар кошнице. Пчелиња брада, приноси меда, количина варое, стање саћа само су нам неки од спољних показатеља где грешимо или где радимо правилно.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 19.10.2011. 06:20:26

Помаже Бог свима!

Да додам још и то да је борба против влаге у кошницама током зиме различита од једне регије у односу на другу. Уколико је пчелињак на влажном и неоцедитом месту, има пуно хладних магловитих дана, или су кошнице у сенци, треба не само отварати отворе за вентилацију већ их и повећавати.

Ако имате округле отворе на телима, као ми на Фараркама, са порастом влаге и магловитих и хладних дана, ако приметимо јачу влагу, треба отворити још по неки отвор, на пример онај на врху кошнице.

Такође у екстремно влажним подручијима треба још више открити хартију са вентилационе жице испод крова, или пак отворити још по неки отвор на поклопној дасци или хранилици.

Такође треба повећати улазно лето на подњачи, а у екстремно влажним крајевима и потпуно га уклонити. Све дакле треба пратити и на основу тога и радити. Код ДБ кошница ми вадимо два крајња рама ради боље циркулације ваздуха током зиме јер нам се пролећа 2010. јавила ноземоза. Од тада је нема али смо на опрезу.

Такође и код ЛР кошница почели смо да вадимо по два рама у горњем спрату и по 4 рама у доњем, тако да је вентилација већа. Тако доле имамо 6 рамова а горе осам рамова.

Код Еко Воја кошница до сада нам никаква додатна вентилација није била потребна а нисмо ни вадили рамове. Прошле зиме смо им на подњачу ставили рамове са сатним основама. Изнад је био спрат где је матица имала задње легло а потом спрат са медом. И све су добро презимиле мада је зима била доста сува и ветровита што није погодовало појаву велике влаге.

Уколико приметите велику влагу крајем фебруара или током марта, онда у Еко Воја кошницама увек имате могућност да им или делимичним скидањем новина или отварањем отвора за хранилицу повећате вентилацију, или потпуним отварањем лета. То ће вероватно успорити легло и повећати потрошњу меда, али би се проблем влаге решио.

Код нас за сада није било потребно ни за једним ни за другим, а подњача је увек била затворена, са малим улазним зимским летом. То не значи да ће на другим пчелињацима бити иста клима и иста ситуација са климом у кошници.

Свако треба у односу на климу у свом крају и да се бори против сувишне влаге током зиме и раног пролећа.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 19.10.2011. 10:10:46

Поштовани Оче Петре,
Лепо што износите своја искуства у раду са Војиним кошницама. И сам сам од прошле године почео са РВ кошницама, тако да ми доста користе ваша писања. Што се микро климе тиче, од ове године користим само округла лета по препорукама Ивана Брндушића. Видећемо какво ће бити зимовање, и наредна сезона. Што се РВ кошница тиче, ова година ми је била више развојна, и година за стицање искуства јер сам тек прошле године почео да се бавим пчеларством. Прошле године сам почео са 6 РВ ,ове године сам зазимио 20, тако да не могу да кажем ништа о поређењу РВ са ДБ (имам и 8 Дб) у смислу приноса. Мој утисак је да РВ кошница није чудотворна али је много лакше радити, и некако ,макар мени, лепше у односу на ДБ.
Што се варое тиче, просто ми је невероватно да имате тако мало варое, поготово у ЕВ кошницама, јер због ниског рама и доста испрекиданог саћа, логично је да је има више него у другим кошницама. Можда би могли да то проверите са оксалном за сваки случај.
Поздрав и свако добро,

Autor: Ивица Кузмановић
Postavljeno: 19.10.2011. 18:56:37

Помаже Бог свима!

Ево још мало тема за експериментисање са Еко Војом и другим кошницама, ко то жели.

Када сам писао да треба имати два вентилациона отвора на плодиштима а све остало треба бити херметички затворено, тј. пуна подњача, или затворена фиока, плус сви отвори на поклопној дасци такође затворени, плус улаз код полетаљке затворен, заборавио сам исправити један лапсус.

У брзини сам написао да отвори треба да буду у горњем делу плодишта. Но, само један отвор на плодишту треба да буде у горњем делу полодишта, најбоље округао око 35 мм. А у доњем делу плодишта такође треба да је један отвор такође најбоље округао, око 35 мм. То је важно за вертикалну вентилацију током лета. Значи отвори само на плодишту. А улаз у кошницу, на полетаљци би у том случају требао бити затворен. Ово би вероватно важило само ако саћа нису укрштена. Зато то можемо експериментисати код ЛР, ДБ и Фарарки.

Међутим код Родне и Еко Воје већ имамо два отвора а саћа су укрштена. Један отвор је испод плодишта на улазу, на улазу у кошницу, а други изнад плодишта, на улазу за пчеле преко оквира матичне решетке. Можда су они премали, но и тиме се чини ми се донекле постиже вертикална вентилација, па посебне рупе код Еко и Родних Воја мислим да нису неопходне. Стога их ми и нисмо радили. Међутим и то треба испитати експериментима.

Но, ради експеримента, можда ћемо то урадити са једном Еко Војом и једном Родном Војом, током следеће сезоне, ако Бог да. Експеримент би био следећи. Да затворимо улазни отвор код полетаљке, а да отворимо два отвора на плодишту Родне Воје, или по један на сваки од два спрата плодишта Еко Воје (када неку Еко Воју одредимо да је плодиште буде на два спрата). У том случају плодишне рамове Еко Воје не би укрштали. Тада би затворили и отвор на раму матичне решетке, јер би то био трећи отвор, што би за теорију о два отвора било сувишно. И за Еко Воју би ово важило само када би плодиште било током сезоне на два спрата што иначе избегавам када је паша у јеку.

Ово су само нека размишљања за експерименте, но свако у пракси има неко од решења која за његову регију сматра најбољим. Неко отвара по мало фиоку на подњачи, неко по мало отвара неке отворе на поклопној дасци итд. Нека од ових решења су боља а нека лошије по приносе меда и пчеле али свако за себе одлучује.

Из праксе се доста тога научи стога по мало експериментишемо.

С Богом!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 20.10.2011. 08:34:19

Помаже Бог свима!

Да појасним још неке детаље. Ако дакле остављате два отвора за вентилацију на плодишту, било плодиште у једном или више тела, један отвор за вентилацију треба бити при врху плодишта, а други при дну плодишта. Док отвор на подњачи, код полетаљке, треба затворити. У том случају вертикална вентилација има прави ефекат.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 21.10.2011. 10:48:48

Помаже Бог свима!

Опрости брате Ивице нисам давно био на сајту а нисам раније примети твој коментар.

Ни самом ми није јасно како је могуће да у оној Еко Воја кошници која је читаву сезону била са плодиштем у једном спрату, нема варое. Третирао сам је са истим лековима као и остале. И у исто време. Ова Еко Воја кошница ми је донела веома много меда и изградила је пуно саћа.

Господин Иван Брндушић је један стварно изванредан пчелар. Са уживањем читам његове текстове. Та прича о кружним летима и вертикалној вентилацији је веома интересантна. Много се од г. Ивана има учити и научити. Штета што сам тако далеко па ми није уз пут да понекад свратим до таквог велепчелара.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 11.12.2011. 15:28:15

POmaze Bog svima! Pcelarim sa DB kosnicama i to sa desetkama ali me je ovo dosta zagolicalo pa Vas molim da mi neko odgovori dali je moguce pcelariti sa medistima DB da se nebih izlagao dodatnih troskova.

Autor: nebojsa miletic
Postavljeno: 12.12.2011. 19:58:49

Помаже Бог. Може да се пчелари само са медиштима од ДБ. Тако је и настала Фарар кошница.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 12.12.2011. 23:19:32

Помаже Бог свима!

Плодиште Еко Воје ако је ограничено само на један наставак током сезоне (а ограничава се10 дана пред главну пашу) има нешто мало мање од 30 000 ћелија остављених матици за полагање јаја.

То је приближно познатој Ренсоновој цифри од 30 000 ћелија које је Ренсон остављао матици за полагање јаја.

По овој Ренсоновој методи, структура пчелиње заједнице временом постаје веома повољна и пчеле иако имају мало плодиште и мање ларви у односу на друге кошнице (ДБ, ЛР, па чак и односу на Родну Воју, Алпску и Фарар десетку) доносе у средњим и слабијим пашама осетно више меда од ДБ и ЛР кошница, а вероватно нешто више и у односу на Алпску и Фарар десетку. По нашим искуствима са Манастирског пчелињака просечни приноси Еко Воје су бољи него просечни приноси код ЛР, ДБ па чак и у односу на приносе Родне Воје.

Логично је да ће у пролеће, када се сва друштва развију до приближно исте јачине у свим типовима кошница, медобер у Еко Воја кошницама бити највећи, јер је број пчела заузетих око неговања легла код Еко Воја кошница тада најмањи, а број пчела слободних да иду у медобер највећи.

Поставља се логично питање - Откуда таква разлика у приносима а плодиште је тако мало? Ни сам наравно не могу бити сасвим сигуран али читајући о Ренсоновој методи пчеларења и ограничавању матице на једно тело са око 30 000 ћелија за полагање јаја, долазим до неког закључка који ми се чини логичним. Дакле, то је вероватно због тога што пчеле у Еко Воја кошницама дуже живе, развијеније су још од самог стадијума ларви па самим тим су продуктивније, живахније, отпорније на болести и слично. И због тога што у пролеће има доста пчела слободних од неговања легла па је излетница процентуално доста више. Ово се вероватно дешава и због тога што су пчеле у Еко Воја кошницама боље храњене и неговане од пчела у другим кошницама још од стадијума кад је матица положила јаје. А ако је нека зачета јединка још од првих дана боље храњена и негована, логично је да и када се роди буде дуговечнија, отпорнија и продуктивнија.

Ако се друштва у Еко Воја кошницама пред главну пашу довољно развију, на једно 15 до 18 рамова са леглом (не више од 18), и једно 5 до 6 спратова саћа, медобер обично буде веома добар а ројеви нагон се не јавља или је веома слаб.

Када сам неким људима ове године показао једну Еко Воја кошницу на Манастирском пчелињаку која је у зиму 2010-2011 ушла и из зиме наравно и изашла са само два спрата изграђеног саћа, а која је изградила још 4 спрата саћа и донела 50 килограма меда, били су пријатно изненађени. А плодиште јој је од половине априла до краја септембра било само на једном спрату, тј. са око 30 хиљада ћелија матици за полагање јаја. А то је та Ренсонова цифра од 30 000 ћелија до које је он дошао дугим испитивањима.

Не знам, али чини ми се да је Ренсон један од највећих проналазача у пчеларству уопште. Стога његова истраживања чини ми се треба следити. Еко Воја кошница нам дарује шансу да барем у нечему следимо Ренсона и његове савете.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 21.12.2011. 03:10:50

Помаже Бог.

Ево неколико речи једног пчелара о Ренсоновој методи коју користи пчелар из Хрватске, Крешо.

Његова Ренсон метода је мало је специфична јер он нема Еко Воја кошнице, које би му много више одговарале и смањиле посао око ограничавања матице на 30 000 ћелија. Али лепо је прочитати.

Интересантно је да су приноси као и код нас на Манастирском пчелињаку, 50 килограма меда.

Ево шта каже Крешо.

Renson metoda(30000 celija)

Ovu metodu slucajno je otkrio walonac iz Belgije, a koriste je dio pcelara iz BE i NL.

Metoda je nastala u nedostatku vremena(vikend pcelari) i primjenjuje se, u ovdasnjim prilikama od negdje 20 aprila do 1VII.

Ponato je da zimske pcele dugo zive zato sto imaju proteinsko masno tkivo koje se najvise trosi pri lucenje mlijeci za ishranu mladih larvi.Ogranicavanjem legla dobar dio mladih pcela nije opterecen uzgojem legla tako da one prijevremeno postaju sabiracice.Po nekim opitima,(mlade pcele su oznacene bojom), zivotni vijek ovih pcela se produzava do nevjerovatnih 80 dana u vrijeme pase.

Sa druge strane, prisutno leglo dobija optimalnu njegu, pa pcele koje se radjaju iz ovakvog legla budu jako vitalne i zdrave.Odnos pcela koje su zauzete odgojem legla i sabiracica je 3/8 naspram 5/8.Kod ovakvih drustava konstantno je prisutno oko 25000 pcela kao sabiracice.Zbog manje legla manja je i potrosnja meda za odgoj istog tako da se sav visak meda deponuje u medisne nastavke.

Evo nesto i o samoj metodi.

Drustvo se uzimi na dva nastavka dimenzija nesto manjih od LR(unutrasnje mjere 375x385 visina oko 220) sa min. 15kg hrane.Moze isto nastavak i polunastavak.

U proljece se vrsi stimulacija otvaranjem mednih vijenaca ali tek pocetkom marta.

U zadnje vrijeme ima zagovornika da se pcele uopce ne stimuliraju u proljece ako se uzime sa dovoljnom kolicinom hrane.Negdje oko dvadesetog aprila, ako je drustvo zaposjelo oba nastavka, stavlja se maticna resetka izmedju plodisnih nastavaka,potom jos jedna resetka na gornji nastavak pa mediste.Ja koristim polunastavke u medistu.

Nakon par dana se kontrolom ramova lako utvrdi gdje je matica.Ako se nalazi dole,plodisnim nastavcima se zamjene mjesta tako da matica doje u gornji nastavak plodista.Potom se krajni okviri tog nastavka zamijene okvirima koji su sa strana zatvoreni sperplocom,stavi se okvir gradjevnjak i okvir sa zatvorenim medom.
Na ovaj nacin ostaje matici na raspolaganje 6 okvira za zalijeganje.Bit svega je da se leglo ogranici na oko30000 celija.Ako uzmemo da cetvorni dm saca sa obe strane broji oko 800 radilickih celija,moze se izracunati kod datih dimenzija nastavaka ili polunastavaka koliko okvira ostavljamo matici.

Devet dana nakon razdvajanja plodista resetkom,kontroliramo donji nastavak za eventualne maticnjake, sto obicno nije slucaj.Ostatak sezone ovaj nastavak se koristi za skladistenje polena i privremeni smjestaj nektara,i nije ga potrebno kontrolirati.

Od oduzetih ramova se mogu praviti nukleusi ili nova drustva ako se kosnica napuni ramovima iz vise drustava.Naravno treba voditi racuna da se pcelama da i ram sa mladim larvama i eventualno prihrani.

Tokom pasne sezone,vrsi se kontrola samo gornjeg plodisnog nastavka(6,7 ramova) u kojemu se nalaze iskljucivo mlade pcele koje su mirnije, pa je rad sa zajednicama jenostavniji.Stare, agresivnije pcele se nalaze u donjem nastavku koji ne otvaramo.
Eventualne maticnjake uklanjamo, a ako se stalno prave novi,ovu maticu bi trebalo zamijeniti novom, ili je ukloniti i pustiti da drustvo proizvede novu.

Normalno, ovakva drustva sa mladim maticama se ne roje zbog ogranicenog legla.

Bitno je da matica ima tih 30000 celija na raspolaganju jer inace moze doci do pokusaja tihe smjene matice.Ako ima vise celija,dolazi do rojevnog nagona.Gradjevnjak se redovno isjeca u svrhu suzbijanja varoe.Losa strana je da trutovi mogu izlaziti napolje samo za vrijeme kontrole drustava svakih 10-ak dana.
Dobra matica zaleze sve okvire sa vrha do dna tako da nema uopce ili ima vrlo malo mednih vijenaca.Sa ovim treba voditi racuna prilikom vrcanja,tako da u slucaju naglog zahladjenja drustvo ne gladuje.Ja posto radim sa polunastavcima, uvijek ostavljam dijelimicno napunjen polunastavak.Nakon zadnjeg vrcanja,drustvu se mora dodati ram sa medom ili ga prihraniti sirupom.Krajem sestog ili pocetkom sedmog mjeseca se ukloni maticna resetka izmedju plodisnih nastavaka, kojima se mogu zamijeniti mjesta.Obicno je donji nastavak dobro napunjen peludom, sto dobro dodje matici za prosirenje legla i pripremu jakog zimskog drustva.

Nakon zadnjeg vrcanja odmah se pristupa tretiranju protiv varoe.

Na mom stacioniranom pcelinjaku od sest kosnica sam imao dvije godine prinose od oko 50 kg po drustvu.Iskustva mog kolege su zadnih 4,5 godina ista.Matice mijenjamo svake ili svake druge godine.

Nasuprot tome stoji da svako drustvo u 8 ili 9 mjesecu dobije 10 kg secera.

Kreso.

Са Еко Воја кошницама Ренсонова метода може да се испоштује у већој мери. Ако Бог да пробаћу то на нашем Манастирском пчелињаку следеће сезоне, са пар Еко Воја кошница.

Ево како мислим да то урадим.

Када се друштво развије на једно 17 до 18 рамова легла, ограничи са матичним решеткама.

На подњачу би ишао један наставак Еко Воје са празним и изграђеним саће. Преко њега би ишла прва матична решетка.

Изнад би се поставио други наставак Еко Воје, са матицом и младим леглом, и по којом сатном основом и рамом са медом и поленовим прахом. На овај други наставак поставимо другу матичну решетку са рамом и отвором за пчеле.

Изнад овог наставка поставимо још четири наставка са изграђеним саћем и сатним основама, у које у центар поставимо остале рамове са леглом, али само оне са затвореним леглом. У ова четири наставка пчеле би лагеровале мед.

Други наставак, у коме ће бити пчеле са матицом и леглом, тј. плодишни наставак, треба пробушити и направити кружно лето за улаз и излаз, како би трутови могли да излете.

У први наставак на подњачи пчеле би вероватно лагеровале полен, а у њему би се сабирале и старије пчеле, тј. излетнице, тако да би друштво када га отворимо скидањем поклопне даске било доста мирније. Ово због тога што би старије пчеле - излетнице биле углавном у првом наставку на подњачи, а на врху испод крова углавном младе пчеле, које нису тако агресивне.

С Богом.

Autor: игуман Петар
Postavljeno: 23.12.2011. 22:41:51

Помаже Бог свима!

У суботу сам третирао пчеле са оксалном киселином и то све пчеле на нашем Манастирском пчелињаку у свим типовима кошница.

Хвала Богу сва друштва у свим типовима кошница су жива и за сада са довољно меда. Можда неколико касних нуклеуса треба после Божића ипак помоћи са погачом. За сваки случај. Не знам, проверићу још једном те нуклеусе.

Надам се да варое нема пуно и да оксална треба само да очисти највећи део остатака варое.

Пријатно сам се изненадио са снагом друштва код Еко Воје која је била ограничена на само једном спрату током сезоне. Иако се људима понекад може учинити да је један спрат Еко Воје недовољан за довољно јако зимско друштво, верујте да није тако. Пчела има баш колико треба чак и више него што сам мислио, а у сталном су контакту са храном, јер је смртни простор код Еко Воја кошница веома мали, а спољна висина читавог наставка свега 13 цм. Код Фарарке на пример, која је такође нискорамна кошница, спољна висина наставка је 17 цм.

Код ове поменуте Еко Воје клубе је прелепо распоређено на другом и трећем спрату. А на четвртом га чека пун наставак за крај зиме.

Тренутно на нашем манастирском пчелињаку имамо 6 Еко Воја кошница. На жалост два Еко Воја нуклеуса током јесени нису могла самостално опстати. Матице су им биле лоше. Један сам преспојио са другим Еко Воја друштвом а други је страдао у грабежи и није преживео. На жалост нисам на време реаговао и преспојио са неким другим друштвом што је само моја грешка.

Следеће године, ако Бог да, гледаћу да знатно проширим пчелињак са Еко Воја кошницама. Њих сматрам бољим од кошница Родна Воја, мада има нешто више рада него са Родним Воја кошницама. Али су резултати бољи и приноси сигурнији и већи.

Рад са Еко Воја кошницама је заиста лаган а кошница је универзална. За све паше, и за јаке и за средње и за слабе.

Можете са њом у односу на пашне прилике на сваком терену, и користећи некад један а некада два спрата као плодиште, имати изненађујуће много меда. Заиста сјајна кошница која уједно и чува вашу кичму.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 27.12.2011. 07:10:32

Помаже Бог свима!

Ево једног овогодишњег резултата који је постигао пчелар из Македоније, Зоран Врховски, са Еко Воја кошницама.

Код њега, после багрема пчелари са ЛР и ДБ кошницама селе, јер је паша после багрема лоша, и сматрају да не могу имати пуно меда у тој регији Македоније после багрема. Но, за Еко Воју скоро и да нема лоше паше.

Ево његових речи на питање како је задовољан са Еко Воја кошницама:

Ma da,super smo zadovoljni. Jedna se razvila do bagrema na samo 4 nastavka, tada sam maticu ograničio na samo jedan nastavak. Posle bagrema vrcali smo 2 nastavka, a jedan je ostao kao rezerva. Plodište nije dirano uopšte, ali pravo iznenadjenje je bila paša lipa kesten, gde smo opet vrcali 2 nastavka, sve to na terenu gde pčelari dolaze samo na bagrem, i posle sele dalje, jer tu nemaju šta da vrcaju. RV je isto bila odlična ali mislim da će na toj lokaciji EV biti još bolja.

Ово је преузето са сајта СПОС-а, са теме, Пчеларење Еко Војом.

Значи, брат Зоран је укупно врцао 80 кг меда, са своје две кошнице Еко Воја, које је предходно довољно развио (једну само на 4 спрата) и ограничио матицу решетком на први спрат.

Овакве резултате може постићи Еко Воја. И Родна Воја овде не ипак заостаје, јер Еко Воја, и модификовани Ренсонов модел пчеларења, које је користио брат Зоран, може да искористи две паше, без проблема. Чак и ако нису издашне.

Ко је на пример селећи пчелар, он би после липе могао једно време да подигне матичну решетку на други спрат, па да пред сунцокрет поново врати матицу и матичну решетку на први, и опет да има брдо меда. Или, просто да остави кошницу на два спрата у сунцокрету, и имаће јака друштва и добар принос.

Еко Воја је по мени стога подеснија од свих врста кошница којима се код нас пчелари. Универзална је и лака за рад. Можеш да је користиш и са једним спратом или са два. Само подижеш или спушташ решетку по потреби. И да искоришћаваш и јаке паше и оне врло слабе.

И чуваш кичму у исто време. Заиста феноменално.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 28.12.2011. 11:19:59

Помаже Бог.

Праштајте, брат Зоран Врховски је из Копривнице, а не из Македоније. Но, то и није тако важно, важно је његово искуство.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 28.12.2011. 11:35:48

toliko sam se nacitao o kosnici rodna voja tako da nisam napravio gresku sto sam clan ovog sajta a verovatno cu da cim dodem do dimenzija ove kosnice i poceti da sa njom i pcelarim ja do sada jos nisam naisao na njene dimenzije poz................

Autor: rade zujica -jasikovo majdanpek
Postavljeno: 30.12.2011. 19:21:48

Помаже Бог брате Раде.

После разних искустава у раду са Еко Војом и Родном Војом, могу рећи да је Еко Воја кошница боља од Родне Воје. У то ћеш се уверити и сам ако радиш са ове две кошнице. Треба само пробати са вером у Бога и не бојати нових изазова.

Еко Воја кошница чак боље и презимљава од Родне Воје. Изгледа чудно на први поглед, али је тако.

Еко Воја се може користити час са једним а час са два спрата а мед у малим рамовима Еко Воје брже дозрева и пчеле га брзо пуне.

Видим да су појединим пчеларима у Србији и Хрватској, током ове зиме, поједина слабија друштва у кошницама Родна Воја страдала, јер нису успела да пређу у горњи наставак. Ово се код кошнице Еко Воја не дешава, јер су наставци изузетно ниски и пчеле чак и у слабијим друштвима заузимају по два спрата и у сталном су контакту са медом.

Код Родне Воје са слабим друштавима, после главних паша, у септембру, пчеле са матицом треба да су на другом спрату, а испод, на подњачи, треба да је спрат са изграђеним саћем и по којим рамом меда које ће пчеле полако током друге половине септембра и током ране јесени пребацити изнад, у други спрат. На првом спрату рамови треба да су постављени на топло. Овако ће и слаба друштва лакше презимити.

Ако пак слаба друштва у Родна Воја кошницама оставимо у првом спрату а изнад, у другом спрату, им је главнина хране, онда оне могу страдати од глади. Како?

Слабо друштво једноставно неће имати снаге да се успење на други спрат. Може то бити и ако у јануару почне неко топло време, као што је било ове године, па матица почне да полаже јаја у првом спрату, онда се ионако слабо друштво везује за легло у првом спрату, а храна им је изнад. Када крену у фебруару јаке зиме и мразеви од по -20 (као што је било ове године у Србији и на северу Црне Горе), слабо друштво је осуђено на умирање од глади. Оно греје легло и остаје у првом спрату, а мразеви му недозвољавају да дође у додир са храном у другом наставку ... и ту је крај.

Код нас на Скадарском језеру прошле године је једно слабо друштво Родне Воје презимило мада није прешло у други спрат. Како?

Овде код нас је југ па често добро огреје сунце и пчеле чак и у јануару и у фебруару могу из горњег наставка пребацивати по мало меда на доле, где им треба, јер је овде код нас пуно топлије.

То није случај са Србијом, где су зиме много суровије а мразеви често веома јаки.

Ми смо прошле зиме имали и једно друштво Родне Воје на свега три улице пчела. Слабо и исцрпљено. Само на једном наставку, а испод смо поставили празан наставак Еко Воје са рамовима и сатним основама. Но некако је преживело, јер смо му кроз мрежицу на поклопној дасци током јануарских, фебруарских и мартовских топлих дана често додавали мед на сатоноше које су оне брзо купиле и некако дочекале другу половину марта када им је коначно свануло.

На срећу, прошле године, код нас у јануару и фебруару скоро и да није било праве зиме. Како је било лепо време сведочи податак да је багрем почео да цвета половином априла а брестови су увелико процветали 15 фебруара.

То није случај са Србијом.

Значи, да закључим. Родна Воја је заиста добра кошница, али је Еко Воја боља. Са Родном Војом требате добро да се припремите пред сурове зиме а слаба друштва треба да су са плодиштем на другом спрату и добрим залихама хране.

Код Еко Воја нема ових проблема.

Осим тога, кошнице Еко Воја нам пружају могућност коришћења Ренсонове методе пчеларења ограничавањем плодишта на један спрат (на око 30 000 ћелија), а ако желимо бројније друштво само померимо матичну решетку за један спрат навише, додамо довољно сатних основа и решили смо проблем са ројевим нагоном и јачањем друштва.

Када друштво после багрема проширимо на два спрата и када оно ојача по броју, поново га пред неку велику пашу, на пример сунцокрет, можемо ограничити на један спрат, исто радећи као и пред багрем. Мало плодиште а друштво јако. Тада меда има у изобиљу а и кичма не страда. То нису мале предности.

А као главно, Еко Воја је медоноснија и искоришћава боље од Родне Воје све паше, и јаке и средње и слабе.

Родна Воја је боља од ЛР, ДБ и Фарар у средњим и продуженим пашама, као и у слабим пашама, али у јаким пашама то је већ питање за дискусију. О овоме после разних мојих и туђих искустава немам јасан став.

То питање продубљује и наше прошлогодишње искуство, када су у односу на Родне Воје у јаким пашама предњачиле и ЛР и Фарарке и па и Еко Воја. То би вероватно био случај и у односу на ДБ кошнице, да нисам направио неке грешке у раду са своје две ДБ-овке. Но, ово питање није решено, јер прошле године сам се и сам пуно учио са Родном Војом, а нису им биле исте ни стартне позиције у пролеће. Родне Воје су имале да раде и по два спрата саћа, а веће кошнице (Фарар, ДБ и ЛР) доста мање су се трошиле на прављење саћа и много јаче су изашле из зиме.

Но, када све сагледам, Еко Воја је ипак и сигурнија и медоноснија кошница од Родне Воје.

Једина "мана" јој је та што са Еко Војом има више посла него са Родном Војом и што многи пчелари не воле да раде са кошницама које имају тако мале рамове и наставке.

Но, ко има времена и жели максималне приносе, Еко Воја ће му уз већи рад обично пружити и више меда од Родне Воје али и од других врста кошница.

Ипак, свако бира према својим могућностима и свом схватању пчеларства. А и нема свако изобиље слободног времена, колико би можда желео имати, па да се труди око Еко Воја кошница.

А има и она Његошева која и у пчеларству има своју поучност: А у руци Мандушића Вука, свака пушка биће убојита. За доброг и вредног пчелара нема лоших кошница. Са скоро сваком се може успешно пчеларити, али са одговарајућом методом рада за дато поднебље.

С Богом и од Бога ти здравља брате Раде.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 29.02.2012. 16:23:04

Помаже Бог свима.

Постоји мишљење, а реално посматрано оно је тачно, да су мали рамови подложнији развоју варое, тј. да се код малих, ниских рамова, вароа брже шири и брже напредује него код великих.

И заиста логика је очигледна и иде у прилог дубоких и већих рамова. Најмање варое би требало бити код дубоких а уских рамова, као код Алпске, ИБ кошнице, Ђерзонке и сличних. Но, по истој логици варое би мање требало бити и код ЛР и ДБ, а у односу на Еко Воју и Родну Воју. Међутим, код нас на Манастирском пчелињаку је ове године убедљиво најмање варое отпало управо са из Еко Воја Кошница. У чему је тајна?

Као разлози за став да већи рамови носе у себи бољу отпорност на вароу, износе се подаци о микроклими у кошници, и да је температура у плодиштима (у леглу) малих и ниских рамова мања него код легла у већим кошницама са већим рамовима. И то је заиста тачно. Мале кошнице су испресецане са мноштвом спратова, много дрвене грађе и просторима између наставака. Све то генерално расхлађује кошницу.

Наука каже да око дрвета сатоноша и летвица рама - температура опада у односу на центар рама где је саће са пчелама. И то је такође тачно а и сасвим логично. Легло је у центру рама и тамо је и највећа температура. Наука каже и да су разлике у температури између центра легла и области око сатоноша и летвица велике. Стога је сасвим логично да већи рамови који имају веће саће у једном раму, имају самим тим и већу температуру у леглу, што не одговара размножавању варое.

На пример 36 степени у леглу би било идеално, јер тада би женке варое углавном остале бесплодне јер би се пчеле мало брже излегле него да је температура легла 34 или 35 степени. А управо због неколико часова бржег излегања пчела које су у леглу са 36 степени, женка варое не успе да постане полно плодна.

Међутим, има ту нека друга тајна, коју још нисам разумео јер на нашем пчелињаку је ове године било управо супротно. Не кажем да ће тако бити и следеће, већ просто константујем.

На пример, како објаснити следеће податке. Код нас на Манастирском пчелињаку је током прошлог лета највише варое отпадало из појединих ЛР и ДБ кошница, које имају велике рамове, а најмање из Родне Воје и Еко Воје. По горњој логици требало би бити супротно међутим ...

Из једне Еко Воје убедљиво је најмање отпале варое. А истим смо препаратима штитили сва друштва у свим кошницама. И управо је Еко Воја са плодиштем ограниченим на један (први) наставак имала опадање варое од само пар комада током читаве године. Не више од 7 до 8 вароа укупно. А третирао сам је против варое најмање шест пута у години дана (рачунајући и оксалну у децембру).

Заиста занимљиво.

За разлику од ове Еко Воје, као и од Родних Воја, које су такође имале мало отпале варое, код ДБ и ЛР кошница имао сам у просеку најмање 10 пута веће отпадање варое.

Покушавам наћи прави одговор али ништа поуздано не могу рећи. Све се своди на претпоставке. Ево неких:

1. Можда је код Еко Воја и Родних Воја вароа мање отпадала стога што су ми све Родне и Еко Воје обојене топлијим бојама па су ове боје више привлачиле топлоту према плодишту где се створила повољнија температурам у леглу, можда чак оних идеалних 36, па је вароа била уништена природно.

2. Можда је то случај стога што сам и током лета код Родних и Еко Воја држао мала или средња улазна лета, тј. отвори на њима чак ни у јеку паше нису били велики. Наравно, фиоке у антиварозним подњачама код свих кошница су ми у сезони затворене. Код ЛР и ДБ кошница сам лета широм отварао у јеку паше, тако што понекад и на неко време потпуно склањао улазне летвице. Ако је сув и топао и ваздух на тај начин улазио директно у плодишта можда је пала влажност и пореметила се температура у плодиштима ДБ и ЛР кошница.

3. Можда је мој димни топ, који се иначе често кварио, а који сам често користио за Војин лек против варое, ипак имао јаче дејство код мањих кошница, јер сам практично димио кроз улазно лето истом количином дима мањи простор малих плодишта Родне и Еко Воје у односу на већи простор ЛР и ДБ кошница. Па су стога и резултати такви какви су, а у корист мањих кошница. Можда сам још крајем маја и у јуну уништио на тај начин тек малобројну вароу у Еко Воја и Родна Воја кошницама, а димни топ то није успео јер се кварио, па није имао право дејство код великих кошница, ДБ и ЛР, тј. имао је силу да делује само у мањим кошницама а за велике није имао силу да делује. Па се у великим кошницама вароа ипак развила и у мају и у јуну а кулминирала је у јулу, пре стављања Аргус Раса? И онда се показало да је у ЛР и ДБ варое много више, а у Родна Воја и Еко Воја кошницама, вароа је добро начета и уништена још у мају и јуну. Па је није ни могло имати пуно у јулу, када је Аргус Рас показао своје дејство и оборио пуно више варое у ЛР и ДБ кошницама?

4. Или је можда наша омиљена метода држања плодишта на једном спрату током читаве сезоне, код скоро свих кошница, довела до стварања погодне микроклиме у Еко Воја и Родна Воја кошницама, са топлим бојама и малим улазним отворима?

Све у свему мора постојати неки разлог зашто је код кошница Еко Воја, које су са најмањим рамовима, вароа најмање отпадала, тј. било је најмање?

Можда би неко од старијих пчелара могао одгонетнути ове необичне податке везаних за вароу у кошницама нашег Манастирског пчелињака? Лично, нисам сигуран о чему се ради, јер немам довољно искуства у пчеларству, а тек сам по мало почео да испитујем живот пчела.

С Богом и унапред хвала.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 01.03.2012. 12:50:38

Помаже Бог свима.

Полако почиње припрема пчела за главну пашу. Време полако отопљава па треба подробније видети како стоје ствари у кошницама Еко Воја. Овде код нас већ од среде најављују право пролеће и температуре око 19 степени. На Приморју и преко 22.

Ове године у зиму је ушло 6 Еко Воја и све су за сада хвала Богу добродржеће осим једног јесењег нуклеуса који мало заостаје али се надам да ће се и он полако опорављати.

Све Еко Воја кошнице су зазимљене са довољном количином меда која се креће од 15 до 20 килограма.

Чак и овај најслабији нуклеус Еко Воје лако је прешао у медишни наставак још током јесени јер је Еко Воја рам веома низак а читав наставак је само 130 сантиметара. Пчеле веома лако пређу у медишта још током јесени.

Овај слабији нуклеус Еко Воје смо зазимили тако што смо на подњачу поставили један настатвак изграђеног празног саћа узет са друге Еко Воје. Онда смо укрштено поставили плодишни наставак са пчелама. У овај плодишни наставак смо додали и неколико рамова меда до самог легла, и на крају, као трећи спрат додали смо још читав спрат са медом. Спрат Еко Воје када је потпуно пун може да има и преко 11 килограма меда.

Права је милина гледати да је и та мало већа шака пчела у овом малом нуклеусу, успела да без проблема пређе из плодишног наставка у медиште. То би код других типова кошница било тешко оствариво. Стога је зимовање код Еко Воја кошница са убедљиво најмањим ризиком и просто безбрижно. Само их треба заштитити на време против варое и оставити им довољно квалитетне хране тј. њиховог меда са пергом и нема бриге.

Ако овако слаба друштва неко исцрпљује са прерадом шећерног сирупа крајем лета и у јесен, па им још дода и шећерне погаче током јесени и зиме, онда пчеле буду исцрпљене и десетковане.

Имам један такав случај са мојим пријатељем који је имао једну Еко Воју. Није ме слушао па их је убила бела смрт, тј. исцрпљивање са шећерним сирупом крајем лета и почетком јесени а потом додавањем шећерних погача у невреме (једну им је дао у јесен, другу крајем децембра, а када им је желео ставити трећу, половином фебруара, имао је шта видети. Хрпу мртвих пчела на подњачи. Нису сироте дочекале ни половину фебруара иако су имале брдо хране и биле су у контакту са њом. Џабе. Храна им је била бела смрт и неквалитетна а пчеле исцрпљене прерадом шећера.

Дакле мала висина наставка Еко Воје омогућава и веома слабим друштвима да преживе зиму, само ако их не исцрпљујемо са шећерном тортуром, већ им оставимо довољно меда које су саме сакупиле или које смо им придодали из јачих друштава.

На пример Фарар наставак је обично висине 170 или мало испод 170 цм (као код наших Фарарки) па ако друштво није јако може се чак и код Фарарки десити да пчелиње клубе не пређе у горњи наставак. Зато смо ми наше Фараке зазимили као јака друштва иако би у оваквој клими где нема таквих мразева и минуса као у Србији или северној Црној Гори, можда и она средње јака друштва без проблема презимила. То у Србији не би било лако.

Такође, ово је случај и са Родном Војом, где слабија друштва могу умрети од глади ако их оставимо на подњачи јер не могу да пређу у наставак са медом који је изнад тако малог клубета. Срећа код нас нису много јаке зиме, али тамо где јесу слабија друштва у Родна Воја кошницама треба зазимити по ЛР систему. Плодиште горе а медиште испод. Па да током краја летњег периода пчеле пренесу горе мед из подметнутог наставка и тако повећају медну капу у горњем.

Код Еко Воја таквих брига уопште нема. Стога смо са Еко Воја кошницама потпуно безбедни од проблема који су везани за неке од других типова кошница.

Када у пролеће видимо да у Еко Воја кошницама имамо веће залихе меда у овом периоду, (преко 10 килограма) тада ако јуримо да нам друштва достигну праву снагу за багрем или неку другу прву јаку пашу, на пример за жалфију, повремено можемо додати по 500 грама сирупа, у односу 600 грама воде а 400 грама шећера. Да пчеле брже троше мед у кошници и тако брже шире легло. Овако редак сируп не би требао остати у меду главне паше, јер ће га пчеле утрошити за легло.

Ако је меда испод 10 килограма, онда треба да се сваки други дан дода по најмање 500 грама сирупа 50:50. Почетак додавања сирупа у марту месецу зависи од климе. Тамо где је хладније и пчеле немају довољно полена, прихрана креће касније. Ми слободно можемо кренути са прихраном још првог марта, јер чим буде лепши дан видимо да пчеле доносе поленов прах. Цвета брест, неко пољско цвеће ...

Међутим, како сам противник шећера у пчеларству покушаваћу да нађемо неку другу методу за брже проширивање легла у рано пролеће. Ако је то уопште могуће.

Један од начина бржег развоја легла је стварање погодније микроклиме у кошници а за то је важно да поклопна даска буде потпуно попуњена са дебелим слојевима хартије. Ова хартија треба да је пресавијена у неколико слојева а потом преко тих слојева и натрпана изгужвана и исцепкана хартија. Спојеве између спратова Еко Воје који не дихтују како треба, у фебруару обично облепим са широким селотејпом за картонске кутије. Подњача је од почетка фебрара потпуно затворена а лето сужено на најмању меру.

Када нам 7 до 10 дана пред багрем друштва буду пакована највероватније ћемо користити следећу методу. Код нас багрем обичнио цвета око 20. априла мада некада ако је хладнија година и 27 априла. А ако је топлије онда око 15 априла.

1. Дакле када видимо да друштва имају од 16 до максимално 18 рамова са леглом а остало нам је седам дана до багрема, треба их ограничити матичном решетком. Тамо где има 19 рамова са леглом или 20 рамова са леглом, треба вишак рамова са леглом пребацити у оне кошнице које имају мањак легла. Број рамова са леглом не треба да пређе 17 или 18 а добри приноси са медом биће и ако друштва имају 15 или 16 рамова, те стога не треба да се бринемо, јер систем пчеларења у кошницама Еко Воја обезбеђује велико искоришћење паше чак и са слабијим друштвима. Наравно, боље је да друштва имају 18 рамова са леглом али тада би требала имати и 6 наставака.

2. У плодиште поставимо матицу и све рамове отвореног легла. Њих је обично од 4 до 6. Остало треба да су сатне основе. Улазно лето још увек треба да буде зимско а проширујемо га само кад крене багрем. Изнад овог првог наставка који је на подњачи постављамо матичну решетку директно на сатоноше. А потом поставимо рам матичне решетке са отвором за пчеле.

3. Изнад поставимо онолико спратова колико нам је на располагању али и колико нам је рамова са затвореним леглом у тренутку ограничавања решетком. Ако је на пример у плодишту 6 рамова са отвореним леглом а имамо укупно 18 рамова са леглом, онда оних осталих 12 рамова, који су сада са затвореним леглом, равномерно раширимо по центру следећих наставака. На пример, ако имамо 5 спратова за медиште, у следећих четири наставка поставимо по 3 рама са затвореним леглом. Само онај највиши наставак неће имати легла у себи. У ове спратове убацимо још по неку сатну основу, тако да на крају израчунамо да нам пред багрем друштво буде јаче бар за један спрат.

Ко жели да повећа број спратова код Еко Воје за више од једног спрата, може пре багрема може то учинити само ако има довољно паше у природи или ако их прихрањује са 50:50 шећерним сирупом.

Мислим да је пожељни минимум 4 спрата изнад плодишта мада је неко користио и са три спрата преко матичне, али вероватно са много слабијим друштвима, тј. са леглом које вероватно не премашује број од 14 рамова. И овакво друштво ће у багрему имати приносе, који по казивању тих људи могу да нас позитивно изненаде, јер је матица ограничена на само један мали Еко Воја наставак и нема пуно гладних уста да се храни, па сав мед иде у медишта.

Код нас ћемо гледати да нам друштва буду довољно развијена и то на најмање 5 спратова, мада ћемо тежити да то буде 6 спратова. Јер ако је друштво јако и са 18 рамова легла, треба му 6 спратова да би са већом сигурношћу сузбили појаву евентуалног нагона за ројење. Са 5 спратова и јаким друштвом, борба ће бити неизвесна. Бар је тако било код нас прошле године јер сам јака друштва поставио на 5 спратова па тек када сам приметио да креће ројеви нагон додао сам им шести спрат, и једва успео да га угушим, но само у једном друштву. Овде треба бити опрезан и гледати да однос легло број спратова буде реалан и оптималан.

Када смо све урадили како треба, пријатно ћемо се изненадити количином меда коју нам пчеле донесу у овим прелепим кошницама. Рад са Еко Воја кошницом ми је постао још дражи него са Родном Војом јер су наставци још лакши а ја већ преко 20 година имам проблема са кичмом.

Дакле, по мени, Еко Воја је сигурнија и медоноснија чак и од одличне кошнице Родне Воја, само ако се пчелар потруди како ваља и требује.

С Богом и од Бога вам срећан почетак сезоне која само што није кренула са интезивнијим развојем.Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 12.03.2012. 15:01:16

Помаже Бог.

Када матицу са рамовима отвореног легла ограничимо на један наставак, и поставимо сатне основе, 7 до 10 дана пре прве јаке паше (багрем, жалфија ...), изнад матичне решетке се у следећим спратовима постављају по средини спратова, рамови са затвореним леглом.

Ако су у плодишту, поред матице и рамова са отвореним леглом, само рамови са сатним основама (што није обавезно), онда у наставку изнад решетке, као крајње рамове обавезно треба оставити по рам меда са поленом. Остале рамове са медом и пергом треба такође правилно расподелити по осталим спратовима.

Неко још приликом ограничавања матице, одмах у плодишту на првом спрату, као крајње рамове поставља по један рам са медом и поленом. И то је логично, мада то чини ми се зависи пре свега од процене пчелара коју ће методу користити и колико има рамова са леглом у том тренутку.

Ако имамо 15-16 рамова са леглом, онда мислим да можемо слободно да ставимо само сатне основе, а ако имамо 18 рамова са леглом, онда би крајњи рамови у плодишту, требали да су са медом и поленом како би смањили могућност матици да брзо залегне превише рамова у плодишту, јер пчеле веома брзо раде сатне основе у овим кошницама па их матица може веома брзо залећи. А то би можда било сувише легла и повећале би се можда шансе за ројење.

Пчеле ће се до главне паше занимати радом око изградње сатних основа и пребацивањем меда тамо где им је потребно. Тако ћемо им доделити додатни посао и тиме им гасити жељу за ројевим нагоном који је тада непожељан.

Било би најбоље да 10 дана пред багрем, у једној Еко Воја кошници, имамо укупно 6 спратова. Први наставак да буде плодиште а осталих 5, изнад матичне решетке, да буду за будућа медишта. Тада пчеле имају довољно простора и неће тако лако кренути у ројеви нагон.

Број сатних основа које им се до прве главне паше буде додао треба да буде минимум 10 рамова. Ми им пак код нас увек додајемо и више од 10 сатних основа јер су пчеле код нас веома склоне ројењу због обиља раног полена у природи.

Најидеалније би било да у септембру зазимимо пчеле у Еко Воја кошницама на укупно 5 спратова. Прва два спрата на подњачи би требали да су са изграђеним сатним основама и празни. Хладнији и влажни ваздух би током зиме био у њима. Трећи наставак, који би био средишњи, требао би бити са пчелама, матицом и последњим леглом. А највиша два спрата би требало да су пуни меда. Овако би пчеле најбоље зимовале јер би топлији и сувљи ваздух био на врху кошнице, тамо где би у крајем зиме и у пролеће требало да почне легло.

У два пуна спрата Еко Воја кошница стане и преко 22 килограма меда што је више него довољно за зимовање и у најсуровијим балканским условима.

На пролеће, до почетка прве главне паше, пчеле би требало да изграде најмање тај шести спрат са додатим сатним основама, али правилно распоређених по кошници. Од 4 до 6 сатних основа треба поставити у плодишту, на првом спрату, испод матичне решетке. Остале сатне основе, њих од 4 до 6, треба распоредити у два спрата изнад плодишта. Ако је у плодишту додато 4 сатне основе, онда осталих 6 сатних основа мислим да треба поставити у друга два изнад. И то 4 сатне основе у спрат непосредно изнад решетке, наравно са стране од рамова затвореног легла, а две сатне основе у спрат изнад, тј. трећи спрат.

Има разних варијанти колико им треба додати сатних основа, али испод 10, до цветања багрема, мислим да се не би смело ићи, јер би вероватноћа ројевог нагона била велика.

Мада, ми обично на нашем пчелињаку још пре ограничавања матице мислимо да додамо по десет сатних основа, уз редовно прихрањивање, како би изградиле довољно саћа, јер су нам кошнице Еко Воја углавном зазимљене на само 4 спрата, а циљ нам је да пред багрем имају 6 спратова.

Првих 10 сатних основа ћемо им почети додавати управо ових дана, јер полена у природи има у довољно. Ово ћемо радити како би кошнице ускоро имале 5 спратова, а десет нових сатних основа ћемо им додати приликом ограничавања матичном решетком, 7 дана пре багрема и жалфије. Тако бисмо добили 6 спратова код кошница Еко Воја.

На овај начин, повећаћемо укупан број изграђеног саћа код Еко Воја кошница на нашем пчелињаку, а уједно ћемо гасити ројеви нагон код пчела који се може јавити још почетком априла.

Са 16 до 18 рамова са леглом, седам до десет дана пред багрем, ако време послужи и добро замеди, надамо се да ће Бог дати пуно нектара и да се пчеле неће ројити.

Коме није ћиљ да сада гради два спрата саћа, може покушати да први медобер почне и са мање спратова Еко Воје, са 4 или 5 спратова. Мада тада легло не сме бити толико велико као кад имамо 6 спратова саћа и треба им такође до багрема додати најмање 10 сатних основа. И то је сасвим логично јер се онда иде на мед, који је примаран у овој фази, а не на изградњу сатних основа.

Нама је ипак и циљ да још сада повећамо број изграђеног саћа а уједно гасимо са већом сигурношћу ројеви нагон, па макар добили мање меда од багрема и жалфије.

Свако бира шта хоће и како процени ситуацију око ројевог нагона.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 14.03.2012. 04:48:23

Помаже Бог.

Почео сам јуче и данас, по мало детаљније да вршим преглед пчелињих друштава.

Нисам имао пуно времена јер је ипак било помало ветровито па сам прекинуо посао после два сата рада.

Ипак сам успео да прегледам 12 кошница.

Прегледао сам и четири Еко Воја кошница.

Ево резултата.

Еко Воја бр 1. На четири спрата. Пуна подњача. Зазимљена са преко 20 кг меда. Веома добро друштво. Матица ројева, необележена и млада. Прошлогодишња. Иванредно носи јаја. Друштво је врло активно и масовно доноси полен и воду. Први спрат на подњачи празан, са саћем. Други спрат 6 рамова легла по средини. Легло је и затворено и отворено. Поред легла са обе стране по један рам са медом и пергом. Крајњи рамови празни. У трећем спрату крајњи рамови празни а остали скоро 90 посто пуни меда и по мало перге. Четврти спрат пун меда на свих 10 рамова.

Еко Воја број 2. На четири спрата. Подњача антиварозна са фиоком. Први спрат празан и са саћем. Други спрат три рама легла по средини, а остало мед и перга. Легло је и отворено и затворено. Два крајња рама празна. Матица ројева, прошлогодишња, млада и необележена. Носи сасвим солидно. Трећи спрат са 8 рамова меда и перге а два крајња празна. Четврти спрат скоро пун са медом. Друштво врло активно и масовно доноси воду и полен.

Еко Воја број 3. Три спрата. Први спрат на подњачи празан са изграђеним саћем. Други спрат полупразан. Само централни рамови са медом и пергом. Само један рам са леглом, отвореним и затвореним. Легло је иначе врло мало. Матица прошлогодишња, бела, купљена, селекционисана. Друштво је веома слабо, и питање да ли ће се извући. Не знам у чему је проблем, мада је и током прошле јесени примећено да слабије ради. На трећем спрату 8 рамова са медом. Друштво је слабо активно у доношењу полена и воде.

Еко Воја број 4. На четири спрата. Матица није примећена, али је бела, селекционисана. Од прошле године. На прва два спрата празно саће. На трећем спрату, пуно меда и полена али само један рам са врло мало легла. Отвореног и затвореног. Друштво је слабо али не тако слабо. Такође не знам у чему је проблем. Вероватно матица, мада не мора да значи. Друштво није посебно активно у доношењу полена и воде мада је прошле јесени било доста живље и чинило ми се да ће бити сасвим добро на пролеће. Али, нешто није у реду. Сумњам на неку болест матице.

Остаје ми да погледам још две Еко Воје. Мислим да су сасвим добре јер видим да пчеле на лету масовно и активно доносе полен и воду. Значи да има легла. Вероватно од три до 4 рама. Видећу сутра.

Све у свему, стање је променљиво. Меда у залихама има и превише, а друштва су различита по снази. Сва су без обзира на њихову снагу практично већ скоро презимила, што показује да и најслабија друштва могу презимети у Еко Воја кошницама. Два друштва су веома слаба. Мислим да је проблем са матицама које су вероватно од нечега оболеле.

Закључак је да матице треба да буду квалитетне и по могућству из ројевих матичњака, јер су нам се оне за сада показале као најбоље. А са добром матицом и друштво има веће шансе да буде снажно и јако.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 15.03.2012. 18:54:14

Помаже Бог.

Пре два дана прегледао сам и остале две Еко Воја кошнице, под бројем пет и шест.

Стање је следеће.

Еко Воја број 5. Зазимљена на 4 спрата. Легло је на трећем спрату. Прва два спрата су са празним и изграђеним саћем. На највишем четвртом спрату око 8 кг меда, док на трећем спрату где је легло има око 3 кг меда. Легло је на три рама, по средини. Матица није обележена, али знам да је прошлогодишња. Добро носи. Друштво је веома активно и скупља полен, воду и нектар.

Еко Воја број 6. Има укупно 4 спрата. На првом спрату је изграђено саће. На другом спрату је легло, и то 4 рама. Матица је примећена, обележена са плавом бојом. Значи од 2010. године. На остала два спрата изнад, има око 18 кг меда. Друштво је делује веома здраво и врло активно доноси полен, воду и нектар. То је она Еко Воја која прошле године скоро уопште није имала вароу. Пчела у односу на друге Еко Воја кошнице има више, не рачунајући Еко Воју број 1, која је бројнија, али је са изузетно младом и продуктивном матицом.

У свих 6 Еко Воја кошница друштва су преживела. У две Еко Воје друштва су слаба. Код једног је разлог ноземоза а вероватно су слаба и зато што су веома касно направљени ројеви који нису стигли лепо да се развију крајем лета и у јесен, и са слабијим су матицама.

Код једне од ове две слабе Еко Воје, (Еко Воја број 3) примећени су трагови од пролива, вероватно због ноземозе. Ово друштво је третирано са јаким раствором нозецида, два пута. И данас ћу га третирати нозецидом. Видљива ноземоза се повукла, али је друштво доста слабо, па ћу за сваки случај још једном да га третирам нозецидом. То је да поновим Еко Воја број три. Има антиварозну подњачу, коју сам скоро читаву зиму држао затворену. Тај пролив највероватнији је узрок лошег стања у Еко Воја кошници број 3, а можда је плус и матица лошија.

Све у свему стање са Еко Воја кошницама је за сада тако. Четири друштва су добра, а два друштва која су касно летос формирана, лоша. Једно од ова два лоша има ноземозу коју лечимо.

Време у последњих неколико дана код нас на Скадарском језеру је сунчано и пчеле раде по читав дан. Максимална дневна температура је око 18 степени. Јутарња око 5. Врба само што није процветала, а и медоносни чапљан се спрема да процвета за дан два.

Само, брине недостатак влаге у земљи, јер је март практично прошао без капи кише, а првих петнаестак дана марта било је пуно северног ветра који је исушио земљу. Чак се код нас негде може видети земља која је већ добро испуцала од ове својеврсне зимске суше.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 19.03.2012. 08:54:43

Pomaže bog brate Petre. Možeš li mi malo pojasniti stavljanje papira ispod poklopne daske. Ako košnica ima zbeg da li on treba da bude otvoren ili zatvoren kada stavimo papir? Da li leto na podnjači zatvarati kada se stavi MR i leto na njoj? Unapred hvala i pozdrav iz Leskovca.

Autor: Predrag Petrović
Postavljeno: 23.03.2012. 09:43:19

Бог ти помого брате Предраже.

Ми затварамо све отворе испод поклопне даске са папиром. И лети и зими.

Зими се може ставити папир и испод поклопне даске, а и на њу. И то је веома добро за микроклиму у кошници. У неколико слојева папир се ставља изнад поклопне даске, а испод само у једном танком слоју, како би он упио влагу што лакше.

Што боље изолујемо кошницу изнад поклопне даске, и затворимо све рупе, биће мања разлика у температури изнад и испод поклопне даске, па самим тим и мања кондезација влаге а и неће се јављати непожељна промаја у том, горњем, делу кошнице.

Тамо где су влажни предели, зими треба оставити отворену фиоку антиварозне подњаче, током читаве зиме. А затворити је када почне јаче легло и сувљи дани са сунцем. Негде је то половина фебруара, као код нас, а негде је то почетак марта, као у већини крајева у Србији.

Ми на Манастирском пчелињаку остављамо отвор и на лету подњаче, и на раму матичне решетке. Тако да преко сезоне, док је матична решетка постављена, имамо укупно два отвора на целој кошници.

Приликом зазимљавања друштава, а ради боље вентилације, колико год спратова имали на подњачи, који су са празним саћем, сужавамо их са стране, одузимањем по једног рама. То радимо и са спратом где је било последње легло и матица.

Примера ради, ако је Еко Воја зазимљена на 4 спрата, а матица је на крају сезоне имала последње легло на другом спрату, а изнад легла, имамо још два спрата пуна са медом, тада радимо овако:

На првом остављамо 8 рамова са празним и изграђеним саћем (по један крајњи им одузимамо), на другом спрату је матица са последњим леглом и пчелама, и са такође осам рамова, јер им и ту узимамо по један крајњи рам са обе стране. На трећем спрату је 10 рамова са медом, и такође на четвртом спрату је десет рамова са медом. Како на прва два спрата имамо само по 8 рамова на сваком спрату, циркулација ваздуха уз зидове кошнице је нешто већа јер прва два спрата не укрштамо. Трећи спрат, где је већ десет рамова са медом укрштамо у односу на други, и четврти спрат такође са медом, укрштамо у односу на трећи спрат.

Подњача нам је отворена од краја септембра, када је друштво лишено матичне решетке и спаковано за зиму, па све до средине фебруара. Ово радимо јер је код нас велика влага зими због тога што су око нас и река Морача и Скадарско језеро. После средине фебруара, фиоку враћамо и затварамо подњачу, јер код нас тада креће јаче легло, па температура у кошници треба да је већа.

И касније, кроз пролеће и лето, све до скидања матичне решетке подњача треба да је затворена (са потпуно затвореном фиоком), јер би у супротном суви и топли летњи ваздух веома реметио микроклиму у кошници, и пчеле би се мучиле правећи унутрашњу браду у кошници, и затварајући отвор на подњачи који би смо им направили уколико би подњача била отворена и лети и у пролеће.

Ми и лети остављамо дебели слој папира изнад поклопне даске, тј. на њој, да врели топли ваздух који изсијава од крова не би сувише загревао кошницу одозго. Ово је врло важно. Кошница и лети и зими треба да је одозго, код поклопне даске потпуно затворена хартијом, која је одлични топлотни изолатор. Наравно, лети не треба држати хартију испод поклопне даске.

Отвори на збегу кошнице треба да су увек затворени, и лети и зими, осим кад током сезоне селимо кошнице.

С Богом и свако добро од Господа.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 25.03.2012. 07:16:12

Помаже Бог.

Јуче и данас смо мало завирили у кошнице Еко Воја у нашем Манастирском пчелињаку.

Стање са количином легла се знатно поправило у односу на пре две недеље.

Сада је стање следеће.

Једна Еко Воја има 11 рамова са леглом, а пре две недеље имала је само 4 рама са леглом. Овај прави бум у развоју, уопште не умем да објасним јер ово друштво уопште нисам прихрањивао ретким сирупом, јер је имало пуно меда у залихама. Само сам га оставио да само ради. То је оно друштво које скоро да није имало варое прошле године.

Еко Воја која је пре две недеље имала 6 рамова са леглом сада има 10 рамова са леглом.

Две Еко Воје које су пре две недеље имале по само три рама легла сада имају по 10 рамова са леглом. Ово ми такође није јасно, јер сам једно друштво прихрањивао са ретким сирупом, али и појачао са неколико рамова са медом из друге Еко Воје која је имала пуно више меда. Но, друго друштво у Еко Воји, уопште нисам прихрањивао, али и она има сада 10 рамова са леглом. Каква је овде тајна, не умем да објасним.

Две врло слабе Еко Воје, које су као слабији нуклеуси зазимљене прошле јесени, и за које сам пре 15 дана мислио да се уопште и неће извући, почеле су са нешто мало бољим леглом. Једна сада има три а друга два рама са леглом. Матице су им обележене са белом бојом и друштва су почела активније да раде.

Све у свему, мени се чини следеће.

Еко Воја кошнице се у почетку доста спорије развијају од Родне Воје, ЛР и ДБ кошница, али касније имају неки веома веома буран и брз развој, и лакше се боре против блокирања матице са поленом.

Скоро све наше Еко Воје као да су стагнирале почетком и средином марта, а потом су кренуле у наглу и изненадну експанзију. Тако наглу да смо у Манастиру просто изненађени.

Примера ради, наше две ДБ кошнице имале су пре две недеље 3 оносно 4 рама са леглом. Данас имају обе по четири рама са леглом, што је скоро потпуна стагнација и блокада матице са поленом.

А код неких Еко Воја је пре 15 дана било само три до четири рама са леглом а данас чак 10 или 11 рамова са леглом.

Просудите и сами о чему се овде ради. Просто задивљујућа кошница.

С Богом и свако добро.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 29.03.2012. 23:52:21

Pomaže bog brate Petre, hvala za detaljan odgovor i dragocena iskustva u radu sa ovom košnicom. Verujem da je budućnost pčelarenja upravo u njoj i nadam se da ćemo i buduće razmenjivati zapažanja u radu . Svi ovdašnji pčelari su skeptici i nemaju niikakvog iskustva u radu sa Eko Vojom. Zato je ovo vaše izlaganje zaista vredno. Još jednom hvala i pozdrav iz Leskovca.

Autor: Petrović Predrag
Postavljeno: 02.04.2012. 10:08:07

Бог ти помого брате Предраже.

Богу хвала што имамо шансу да радимо са једном оваквом кошницом, која је посебна и специфична. Њене предности за сада схвата мали број људи. Али мислим да ће временом то да се промени јер ће Еко Воја полако да нађе своје место у српском пчеларству.

Пуно поздрава и теби брате Предраже и граду на југу отаџбине Србије - Лесковцу.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 03.04.2012. 12:51:13

Помаже Бог.

С Празником Цвети свима који славе овај хришћански Празник!

На манастирском пчелињаку имамо 6 Еко Воја кошница, рачунајући и нуклеусе.

Два нуклеуса су нешто слаба, и споро се развијају, а четири кошнице Еко Воја смо пре два и три дана ограничили са матичном решетком. Мало смо и експериментисали, да видимо како ће се понашати.

Две Еко Воје смо ограничили са матичном решетком на један спрат. Једна сада има 5 спратова, а друга 4 спрата.

Ова што има 5 спратова, имала је прекључе 16 рамова са леглом. Матица и отворено легло са три сатне основе је на првом спрату, а затворено легло сам расподелио по средини следећа два спрата.

Ова што има 4 спрата имала је прекључе 12 рамова са леглом. Матица и отворено легло, плус три сатне основе, су у првом спрату, а остало легло, затворено, је у следећа два спрата. Има у плодишту и један рам са медом и поленом.

На други спрат код обе кошнице смо оставили нешто меда и полена, да имају да купе за легло, а такође и у трећи. И по коју сатну основу, уз легло, које је и у другом и у трећем спрату, али затворено или углавном затворено.

Друге две Еко Воја кошнице које сам ограничио, ограничио сам на два спрата са матичном решетком.

Једно од ова два друштва која су ограничена на два спрата има 6 спратова саћа, а друго има 5 спратова. Једна је пре ограничавања на два спрата са матичном решетком имала 14 а друга 16 рамова са леглом.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 08.04.2012. 11:12:08

Postovani igumen Petar,
Juce sam naselio nekoliko Eko Voja so paketni roevi (1.2kg) u jedan nastavak, pa mnogu bi mi znacelo vase mislenje oko danavanje nastavci, ogranicuvanje na matica so maticna resetka i sl. Pcelinjak mi se nalazi na Prespansko ezero (850mnv), pasa je livadska-planinska koja pocinje od juni do pocetkom juli, a kraj na avgust ima nesto medlika.

Puno pozdravi,
Naste

Autor: Naste
Postavljeno: 21.05.2012. 17:24:46

Помаже Бог брате Насте!

Драго ми је да сте изабрали Еко Воја кошнице. За ваше пашне услове биће веома медоносна.

Сада је најважније да пчеле изграде свој дом, своју кућу. Саћа и спратова за сада имате веома мало, а како су ројеви пакетни, спорије ће се развијати. Док изграде дом, проћи ће вам пуно паше, али ће за себе верујем доста сакупити. Стога их треба интезивно прихрањивати, поготово у првих 15 дана, после насељења пакетног роја.

Наставке додајте када видите да је предходни наставак већ изграђен и пун пчела у свим улицама. Из доњег наставка извадите три рама са затвореним леглом и пренесите у наставак који додајете. Остало попуните сатним основама. Легло не разбијајте ни у једном наставку и држите га у центру. Рамови са леглом требају да су један уз други тј. да се не разбијају.

Исто тако урадите када видите да вам је и други наставак пун пчела и изграђен. Тада дакле додајте у трећи наставак три рама са затвореним леглом, а остало попуните сатним основама.

Када и трећи наставак буде изграђен и пун пчела, тада додајете и четврти наставак, стављајући одмах и матичну решетку, на први или други спрат, зависно од тога које је доба сезоне. Ако је 7 до 10 дана пред главну пашу, или на почетку главне паше, тада поставите матичну решетку на сатоноше првог наставка. Ако је главан паша на измаку или је прошла, поставите решетку на сатоноше другог наставка. Увек на наставак где је решетка поставите и оквир матишне решетке, са отвором, како би пчеле имале комуникацију са природом и кроз тај отвор.

Када ограничавате друштво матичном решетком, 7 до 10 дана пред главну пашу, матицу која треба да је обележена, продуктивна и млада, са два рама отвореног легла потавите у први спрат, испод решетке. Ту ће она бити ограничена. Међутим у овом наставку који постаје проосталих 8 рамова треба да су са сатним основама и празни. По четири сатне основе и 4 изграђена рама. Легло треба распоредити у следећа два три спрата. По средини. Без минимум 4 спрата не поставља се решетка. У моменту одмах по стављању матичне решетке, ако има 4 спрата, легла не би требало бити више од 14-15 рамова.

А ако имате 5 или 6 наставака саћа у том случају можете имати до 17-18 рамова.

Ове године

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 24.05.2012. 01:58:15

Da dade Bog dobro kaj site igumene Petar,

Odlicno objasneto, golema blagodarnost od mene.

Golem Pozdrav!

Autor: Naste
Postavljeno: 24.05.2012. 11:23:35

Помаже Бог свима.

Одмах да кажем нека наша искуства са Еко Воја кошницама од ове године, која су доста другачија од прошлогодишњих, јер је година доста различита по временским условима.

Како је период после ограничавања матице, у априлу месецу код нас био изузетно кишовит, са врло мало сунчаних дана, ројеви нагон је био веома изражен па су се неке Еко Воје изројиле. Углавном су се изројиле оне Еко Воје које су биле са само једним спратом у плодишту, а нисмо им у плодишту оставили 8 празних рамова и сатних основа, већ мање, тј. по 4. А друштва су била јака пре ограничавања, са по 17 рамова са леглом.

Много боље су нам се ове годиме показале оне Еко Воје које су биле са плодиштем у два спрата и развученим леглом у 4 спрата, рачунајући и плодиште. Ово је и логично за овако кишни април. Стога смо од ове године ипак много ближи мишљењу да плодиште у Еко Воји, по ограничавању у пролеће, треба да буде на два спрата. Време је непредвидиво, кишовити периоди су некада баш дуги а само један спрат у плодишту је опасно рискантна метода ако крену дуже кише. То се ове године показало.

Можда се проналазач кошнице г. Војо Брстина, кога веома ценим, неће са овим мојим мишљењем сложити, али како рече један човек, сто пчелара сто теорија. Свако нека бира како сам мисли да је најбоље. Ово су само нека наша искуства у нашим пашним условима и нашој клими.

Желео бих да се осврнем на још један аспект у раду са Еко Воја кошницама. Ради се о питању, да ли се може постићи скупљање тзв. чистог меда из незалежаног саћа и у овим кошницама, ако је човек већ кренуо да ради са шареним саћем. По нама, ово није проблем постићи, ма како се на први поглед чинило тешким. Ево једне методе.

Кошницу пре пролећног ограничавања, још крајем прошле сезоне треба развити до минимум 5 спратова, што је неки оптимум за ову кошницу на јесен, а у изузетно јаким пашама може се развити и до седам спратова.

Ако неко уједно жели да има мањи ризик од ројевог нагона, а то ми пчелари желимо у 99 посто случајева, онда плодиште Еко Воје, по нашим овогодишњим искуствима, треба да је на два спрата, а легло развучено на више спратова. Дакле, да би ризик од ројевог нагона био још мањи треба бар неке рамове са затвореним леглом пренети изнад решетке, у медиште. Како онда постићи и чист мед из белог саћа из медишта, смањити ројеви нагон а и дати матици више простора за полагање јаја? Решење код Еко Воја кошница је лако доступно, јер нам мали наставци Еко Воје то омогућују.

Примера ради, ево шта можемо учинити, ако у пролеће, пре ограничавања са матичном решетком, имамо друштво на пет наставака, и саће које је шарено, то јест има и белог и црног саћа, а и оног полубелог или полуцрног. Друштво је на пример око 15. априла успело да доспе до снаге од 16 рамова са леглом, што је по нашим искуствима најбољи моменат за ограничавање матице у Еко Воја кошницама, мада то може да се ради, уз већи ризик од ројења, и када је број рамова са леглом чак и 20. Шта чинити?

Прво, ограничићемо матицу на прва два спрата, а не на један, а све ради смањења могућности за ројеви нагон, и одржавања неке средње јачине друштва.

У прва два спрата, по средини поставити рамове са отвореним или отворено затвореним леглом. Њих укупно 10. Пет у првом спрату, а пет у другом. У та иста два спрата у плодишту додаћемо 8 сатних основа и два изграђена рама са медом и поленом. Сатне основе поставимо по две са сваке стране легла, у оба спрата. Овим смо растеретили плодиште, и запослили младе пчеле на изградњи саћа, а дали матици простор да залеже нову количини легла. Оставили смо у плодишту и по врло мало меда и полена што опет не погодује развијању ројевог нагона. Тада поставимо матичну решетку директно на сатоноше па на други наставак поставимо и оквир матичне решетке са отвором.

У трећи спрат, тј. онај одмах изнад решетке, поставимо по средини 6 рамова са затвореним леглом, поред легла по један рам са сатном основом, са обе стране легла, а као крајње по рам са медом и пергом да би их пчеле постепено пребацивале у плодиште. Укупно меда у кошници у том тренутку не би требало бити мање од 12 килограма. Значи у 4 спрату треба бити најмање 8 рамова са медом, које ће пчеле постепено пребавивати у плодиште око легла.

Значи четврти, пети и шести спрат, ће бити медиште за врцање, у коме ће бити и осталог меда у четвртом спрату. Остало саће је празно и шарено тј. има га и белог, и црног и црно белог. Ова три спрата је медиште за врцање меда током сезоне, јер спрат изнад решетке, из кога ће ускоро да се излегу пчеле, друштво брзо попуни медом, и тај спрат не дирамо током читаве сезоне.

Постепено, током сезоне, полако црне и шарене рамове из три највиша спрата заменимо за сатним основама. У јесен, или крајем лета трећи спрат ће нам бити пун меда за зимовање пчела а четврти, пети и шести од белог изграђеног саћа.

На крају сезоне, али не прерано, скинемо матичну решетку и оквир матичне решетке. Петнаестак дана пре свега тога отворићемо фиоку антиварозне подњаче како би легло било померено ка другом спрату плодишта. На подњачу поставимо три медишна спрата, с тим што су два најнижа спрата потпуно празни тј. изврцани, а трећи медишни спрат пун меда у белом саћу. Преко њега поставимо два спрата бившег плодишта, а преко ова два спрата бившег плодишта поставимо један спрат пун меда који је током читаве године био изнад решетке и нетакнут. Пчеле ће током јесени полако и помало трошити тај нем испод легла и постепено пребацити из белог саћа тамо где је потребно а матица се неће спуштати на ово саће и неће га залегати.

Дакле фиоку антиварозне подњаче крајем сезоне отворамо због микроклиме и тако је држимо до почетка марта, када је затварамо. Поклопна даска на крају сезоне треба бити добро изолована са великим слојевима папира, или комбинације папира и стиропора, што је још боље. Ово је веома важно за добро зимовање без кондезације влаге изнад легла.

С Богом.

Поњача од почетка маја па до краја септембра код нас је потпуно затворена. Све до почетка маја, улазно лето такође треба да је мало или средње а не потпуно отворено.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 01.06.2012. 09:54:03

Pomaže bog brate Petre. Kakva je trenutna situacija u EV kod Vas,i kakva je paša? Kod nas je sve izgorelo od visokih temperatura u junu pa pčelari prihranjuju u junu što je nezapamćeno na ovim prostorima. Pozdrav iz sušnog Leskovca.

Autor: Predrag Petrović
Postavljeno: 28.06.2012. 08:20:29

Бог вам помого брате Предраже.

Прво да кажем да полуострво Врањина спада међу најпогоднија микроклиматска и географска подручја за пчеларство, тако да ми не селимо наше пчеле, а опет имамо не мале приносе, ако је година повољна и успемо да добро припремимо друштва.

Ове године због неких мојих грешака у пчеларској техници - тј. неуспелих експеримената, као и због мноштва обавеза око свештеничке службе, која је наравно увек примарна, нисам успео на прави начин испоштовати све савете г. Воја Брстине, па су ми многе Еко Воје и Родне Воје подбациле, јер су се ројиле. То је на жалост случај и са другим врстама кошница јер поред мојих грешака и година је била веома кишна у пролеће. Но, искуства наших експеримената ће свима добро доћи.

Код нас на полуострву Врањина је веома специфична микроклима. Пуно је влаге у ваздуху. Толико је влаге, да то тешко можете и замислити, осим ако овде не живите. То је одлично за медобер, само ако још Бог да и сунчаних дана. Али њих је у априлу и мају ове године много фалило за већи медобер.

Откуда толико влаге код нас? Код нас на полуосррву Врањина је са једне стране река Морача а са друге Скадарско језеро. Сам пчелињак је око 50 метара од нашег конака, и налази се каи и читав манастир, на једном брегу висине 100 метара. Значи влаге нам не фали. Само је важно да у пролеће, када меди одлична медоноша - врба (има је у изобиљу), чапљан (има га пуно), багрем (има га мало), жалфија (има је пуно), драча (има је пуно), не буде и пуно кише.

Но, ова година је била изузетно кишна у време пролећне паше а то је веома лоше за медобер код нас, јер пчеле не могу излетати, што погодује и ројевом нагону. Не памтим такву годину. Веома је специфична у многим аспектима.

У фебруару је почетком месеца пао снег, и прекрио многе кошнице. То се овде на југу не памти. Све до краја фебруара било је снега.

Насупрот фебруару, март је био практично без кише, тако да је земља чак била почела пуцати од суше у марту.

У априлу су кренуле велике кише баш кад је почела да меди врба и било је само 10 дана без кише. У априлу је дакле 20 дана падала таква киша да је то тешко описати. Не треба причати шта то значи за медобер.

У мају је друга половина месеца, кад меди најбоља наша медоноша - драча, било пуно кише и олујног ветра. А драча је изузетно осетљива на кишу, па су је пчеле слабо искористиле.

Само је жалфија ове године доста добро искоришћена, јер је највише цветала у првој половини маја, када је било сунчано, а влаге није фалило.

Јун је практично био без кише, ако изузмемо једну кишу на самом почетку јуна.

Све ово последње време, а то је последњих 40 дана, није пало кап кише, а суша је огромна. Врућине су последњих 40 дана веома велике. Но, језеро је ипак вишег нивоа него прошле године у исто време јер су пролећне кише биле тако обилне да је то скоро незапамћено овде на Врањини.

У јуну ми немамо неку баш јаку пашу, али имамо пар ситнијих и лаганијих које ипак нешто донесу.

У јулу, који је у току, цвета медоносни Калуђерски бибер, али је најмедоноснији онај Калуђерски бибер који цвета уз обалу, и који има развијена и стара стабала. Та паша је у току. Калуђерског бибера има и на брду око манастира, али не много високо. Овај око манастира при брду, слабије меди јер нема толико влаге у корену и у ваздуху као онај тик око реке или језера.

Паша у другој половини јула и августу зависи и од тога колико ће пасти ниво језера. Што више падне за медобер је боље, јер се откривају нове ливаде, како се језеро смањује. Те ливаде у другој половини јула и првој половини августа имају нешто барске нане, која некада уз медљику са врба, може дати и мед крајем августа, или почетком септембра, у највећој суши.

За сада, највише приноса у Еко Воја кошницама има код оних које су ограничене на један наставак. По класичном систему г. Воја Брстине, и неким нашим малим "иновацијама".

Наиме, свима који пчеларе са Еко Воја кошницама, препоручујем да се матична решетка стави тек када оне добро ојачају, и када достигну од 14 до 18 рамова са леглом. Ако имамо 6 спратова саћа, онда 18 рамова са леглом, а ако имамо мање спратова саћа, онда нешто мање легла. Са 5 спратова мислим да је 16 оптималан број, а ако имамо само 4 спрата саћа, мислим да је 14-15 рамова са леглом права мера.

Иновација која се мени добро показала је следећа. Када у пролеће, пред главну пашу, ограничимо матицу на први наставак, у плодиште не треба постављати више од 4 рама са отвореним леглом и матицу.

И још једна иновација. Свих 6 осталих рамова треба да су вам са сатним основама, како би матица у случају дужих кишних дана, имала више места за полагање јаја.

На спрату изнад матичне решетке, поставити 4 рама углавном затвореног легла и 2 сатне основе плус 2 потпуно празна и изграђена рама, а само као крајње, поставити, по један рам са поленом и медом.

Зашто то радимо? Зашто им не дамо више меда и полена у прва два спрата? Ево зашто.

1.Да би пчеле биле заузете изградњом саћа док не крене главна паша, јер ограничавање вршимо 7 до 10 дана пред главну пашу.

2. Да би спрат изнад плодишта био практично без меда, са 2 сатнне основе, и два потпуно празна рама, како би пчеле у плодишту имале осећај недостатка меда изнад њих, што их кочи у ројевом нагону. Спрат изнад медишта имао би дакле 4 рама легла, 2 сатне основе, 2 празна изграђена рама, и 2 рама (по један на крају), са поленом и медом.

3. Да би матица у плодишту имала слободног простора за залегање, што спречава појаву ројевог нагона.

4. Да би пчеле биле заузете пребацивањем меда и перге из горњих наставака доле ка плодишту.

Код Еко Воја кошница, у трећи и четврти спрат треба поставити опет по 4 рама са затвореним леглом. У трећем спрату, са обе стране легла треба додати по једну сатну основу, а остало већ и није тако важно.

Ако имамо пети спрат, у њега поставити још два рама преосталог легла (ако уопште имамо 18 рамова са леглом).

Шести спрат са изграђеним и тамним саћем треба да је на врху.

Са 6 спратова, и оваквим распоредом легла, хране и сатних основа, уколико не буде великих киша, и матица је здрава, меда ће бити нешто више у односу на Родну Воју и многе друге кошнице. Разлике у приносима, барем код нас, код разних типова кошница су у домену од 10 до 30 процената у просеку.

Ево како ове године изгледа табела просечних приноса у односу на тип кошнице.

1. Еко Воја (ограничена на једном наставку и 18 рамова легла у априлу, пре ограничавања)
2. Еко Воја (ограничена на другом наставку и 18 рамова легла у априлу, пре ограничавања)
3 Фарар 12
4. ДБ 10
5. Родна Воја (са њима сам ове године направио пуно грешака у експериментима)
6. ЛР
7. ДБ 11
8. ДБ 12
9. Еко Воја (ограничена на три плодишна наставка)
10. Родна Воја (са решетком на другом плодишном наставку)

Пријатно су ме изненадиле ДБ десетке ове године и убудуће ћу их још ширити а полако напуштати ДБ 12 и ДБ 11.

То је тренутно стање и наше тренутно овогодишње искуство. Оно се обично донекле промени до краја године, и то у корист кошница са већим плодиштем, као што је било и прошле године, када су Фарарке 12 на крају донеле највише меда.

Мислим да ће и ДБ 10 и ЛР бити знатно боље како време одмиче. Но и Родне Воје.

Врло пажљиви требамо бити при праћењу рада матице. Ако је матица лоша, треба је хитно заменити. Лоша матица значи лош принос у било којој кошници и у било којој регији. Ту не треба ни мало оклевати. Свако оклевање по том питању значи драстично смањење приноса.

Такође, свака матица треба бити обележена одговарајућом бојом. Необележене матице направиће вам проблем у пролеће приликом ограничавања друштава, јер ће се некад тако добро скривати и провешћете и по пола сата гледајући, а нећете је наћи.

Матицу треба купити, селекционисану, или још боље сам извести.

У неким кошницама где су матице биле баш много лоше, а нових матица још није било у продаји, елиминисао сам стару матицу и пустио друштво да само произведе нову матицу, преко присилних матичњака. Нисам им уопште рушио присилне матичњаке, како обично пише у литератури, већ сам их пустио да сами изаберу матицу. Сматрам да су ове матице, ако се добро спаре, макар биле и из присилних матичњака, у просеку далеко боље од селекционисаних. Наравно, овакву замену матица треба вршити само ако је друштво довољно јако и способно да одгаји добру нову матицу.

Пчеле имају такав систем да од мноштва присилних матичњака изаберу најбољи матичњак. После је само важно да се млада матица добро спари и врати у свој дом.

Значи, све у свему, година нам је за сада била веома специфична и са пуно кише у априлу и мају.

После свега, право је чудо како уопште имамо меда за врцање у било ком типу кошница.

И за то као и за кише и суше, увек слава Богу. Бог добро зна зашто једне године да овако време а друге другачије. Њему слава у векове векова.

С Богом.

Autor: игуман Петар (драгојловић)
Postavljeno: 11.07.2012. 08:19:00

Pomaze bog Oce. pocetnik sam u pcelarenju poceo sam sa pcelarenjem amaterskim nakon pronalaska drustva u supljem panju hehehe nisam imao pojma ni o cemu tad. Istresao sam je u neku staru dvanaesticu. Zatim sam poceo da nabavljam dadanke od deset ramova da bih ovog leta nabavio jos tri sa dvanaest isto dadanke, u koje sam razrojio neka prejaka drustva za moj pojam. e posto ne mogu miran i moram da znam sto je moguce vise o necemu sto me zanima, cackao sam malo po internetu i naletim na ovaj forum, sta je vec. Iz Nove Varosi sam tj. jedno selo u blizini, na 1100 m nadmorske visine. Imam, u bozijoj ruci desetak drustava od kojih su vecina proslogodisnji rojevi koji se nalaze u dadankama od 10 ramova. Stacionarno se bavim pcelarenjem i ove godine, hvala bogu, imao sam trideset kilograma meda po kosnici. e posto sam video da vi koristite eko voju odlucio sam da i ja probam sa njom i da na ovom prostoru uporedim 10-ku 12-ku i eko voju.Zimus je bio haos sneg je bio preko 2 metra u pcelinjaku, a zatim i minusi i od po -25 mislio sam da ce sve skapati, ali za divno cudo sve je prezivelo, hvala bogu cak i ono za sta sam smatrao da ni bozica docekati nece. iz zime mi je jedan roj proslogodisnji izasao sa 4 rama od 10 i da ne poverujete donela je tri polunastavka , jedva sam mogao da ih podignem a prilicno sam jak. e sad zanima me da li neko u blizini Nove Varosi ima licencu za pravu malu eko voju , na primer Uzice, Cacak, bilo sta pre Beograda? Mislio sam da uzmem dve male eko voje posto je ovde u prolece slabo, pocetkom i sredinom juna dadanke eksplodiraju, napune sve za desetak dana i onda pocinju da pabirce pomalo sve do 15. avgusta.Zato bih probao malu eko voju da vidim kako ce ona da se ponasa. Ako znate za nekog ko proizvodi navedene kosnice, zamolio bih Vas da mi posaljete bar broj telefona. Unapred hvala i izvinjavam se sto pisem latinicom neki kompjuter star milion godina pa nema cirilicu.

Autor: vombatski
Postavljeno: 16.07.2012. 20:17:16

zaboravih. cuo sam da se mnogi zale da pcele u eko vojama izvlace satne osnove u najnenormalnijim pravcima samo ne u onima u kojima treba. sta bih trebao da uradim da mi se to ne desi. Inace, ja sam veliki davez i u skoli su me zvali filosofom i streberom :D

Autor: vombatski
Postavljeno: 16.07.2012. 20:23:27

Hvala na izvanrednom odgovoru koji sam sa uživanjem čitao i mnogo naučio. Uz božju pomoć,svako dobro. Pozdrav iz Leskovca.

Autor: Petrović Predrag
Postavljeno: 26.07.2012. 08:17:57

Zdravo!

Kako se pokazala Eko Voja u zimovanje, prolecni razvoj i najvaznije, u prinosima u odnosu na druge tipove kosnice?

Hvala i pozdrav svima!

Autor: Alex
Postavljeno: 13.12.2012. 15:26:28

Помаже Бог свима!

Опростите, давно нисам одговарао на питања на овој теми јер сам пуно експериментисао са овим кошницама па да не бих давао непроверене закључке ћутао сам.

Дакле, пуно сам истраживао и експериментисао са кошницом Еко Воја и могу рећи да пчеле у њој што се приноса меда тиче могу донети заиста пуно меда. Чини ми се највише од свих уобичајених кошница - ДБ, ЛР, Фарар ... Међутим, има такође и пуно посла са Еко Војом тако да никада нисам стизао да све урадим како треба па су и приноси били мањи.

Но, иако сам веома задовољан са приносима, полако одустајем од ове кошнице. Зашто? Зато што тражи пуно ангажовања пчелара, а ја немам времена да се толико бавим са њима, а имам пуно разних типова кошница. И полако прелазим на оне наједноставније за рад. Идем на бројност и једноставност.

Што се извлачења сатних основа тиче, пчеле их у Еко Воја кошницама извлаче правилно ако их правилно поставите. Међутим, ту има један проблем, јер Еко Воја кошнице немају жљеб за убацивање сатних основа са унутрашње стране сатоноше, па је прецизно постављање исте отежано. Но, ја лично никада нисам имао проблема са неправилно израђеним сатним основама. Ако се све ожичи како треба и правилно поставе сатне основе, онда је све и касније у реду. А ако пчеле пустите да ураде саће саме, без сатних основа, онда су могућа и непријатна изненађења.

Ко тренутно продаје Еко Воја кошнице не знам, али знам да их је једно време продавао г. Драгутин Ајдиновић из Бечеја.

Предност ових кошница је мала тежина наставака, па се кичма пуно не оптерећује приликом подизања истих. Међутим, колико пута их треба подизати, и мењати место матичној решетци, све на крају испадне компликованије и теже него на пример са ДБ 10.

Све у свему, ко жели да има пуно кошница, боље му је да пчелари са неким једноставнијим кошницама ДБ, Фарар 10, ЛР, Родна Воја, јер Еко Воја тражи заиста пуно рада, а то ипак чини ми се није за модерно велепчеларење.

Што се тиче приноса, она ће вам ако је матица здрава и добра донети више меда од ДБ и ЛР и Родне Воје, али само ако све стигнете да урадите на време. А то је са великим бројем кошница скоро немогуће па на крају може доћи и до лошијих средњих приноса од других типова кошница.

Ако желите да имате само до десетак кошница и имате довољно времена за рад, онда је Еко Воја добар избор. А ако желите већи пчелињак, и пуно више кошница, ипак мислим да је Еко Воја веома компликована у односу на друге кошнице, пре свега у односу на ДБ и ЛР.

Приноси по кошници ипак не зависе само од типа кошнице, већ и од величине паше. У изузетно јаким пашама, као што су сунцокрет, липа, багрем, ако добро замеде, више меда ће вам донети јача друштва и веће кошнице. У таквим приликама, ДБ 12, Фарар 12 или Фарар 10, или ЛР, биће медоносније од Еко Воје.

Ове године су Еко Воје до јула месеца имале најбоље приносе код нас, али су касније заостале за Фараркама 12, које имају огромно плодиште на два спрата. Значи, да Еко Воја тражи стални велики рад, ако желимо максимално искоришћење више узастопних паша.

Ако су паше не баш толико јаке, онда много тога зависи од ангажовања и правилног рада пчелара. Но, како модерно пчеларство иде више на поједностављење пчеларења, Еко Воја тешко да може добити битку са ДБ, ЛР или Фарар кошницама, јер пчеларење са Еко Воја кошницама захтева пуно више рада. А то велепчелари желе да избегну.

Ово су моји досадашњи закључци. Али испитивања и даље трају. Ови закључци можда и нису коначни, јер да би смо испитали нови тип кошнице као што је Еко Воја, треба још мало сачекати и експериментисати.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 18.12.2012. 04:58:21

Hvala na odgovor g. Petar :)

Jos jedno dopolnitelno pitanje: dali Eko Voja daje iste rezultate ako se ogranicuje u dva nastavaka bez dodatne intervencije tokom aktivne sezone u plodisnom delu kosnice.

Jos jednom hvala i puno pozdrava.

Autor: Alex
Postavljeno: 18.12.2012. 18:23:54

Помаже Бог брате Алекс.

На ваше питање вам још не могу одговорити јер ми за њега треба још експериментисања. Имао сам и такав распоред кошнице Еко Воја, са два спрата као плодиште, али ми ове године није ишло са тим типом, јер су се све такве Еко Воја ројиле. Највероватније мојом грешком, јер сам их прерано ограничио и додао сувише мало сатних основа, а друштва су била јака и са добрим матицама.

Сачекајмо ову сезону да би смо видели резултате додатних истраживања. Моје испитивање са Еко Воја кошницама ићи ће управо у том правцу - поједностављењу рада током сезоне и плодишту на два спрата током читаве сезоне.

Шта буде на терену то ћу вам и пренети.

Све у свему - кошница је алат а пчеларство занат. Али свако треба наћи тај тип кошнице који уз најмање рада и у његовим локалним специфичним пашним условима (слаба, средња или богата паша) даје највише меда.

Наши закључци су за сада овакви - у слабим и средњим продуженим пашама Родна Воја и Еко Воја имају више предности а у добрим и јаким пашама предности имају стандардне кошнице.

Стога, прво треба испитати пашне услове и решити да ли ћемо пчеларством да се бавимо стационарно или селећи и професионално.

Код нас, у нашим пашним условима веће две године, када се све сабере и одузме, највише меда доносе Фарар 12.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 28.12.2012. 07:42:50

Pomoz bog oče Petre, na proljeće nabavljam prvu pčelu pa sam čitajući vaše dobre komentare poželio da počnem sa košnicom eko voja. Ukoliko je moguće volio bih da dodjem da ih vidim u vašem pčelinjaku jer ja živim kod danilovgrada, a ukoliko je to nemoguće onda mi recite da li te košnice nabavljate direktno od voja brstine ili ih ovdje kupujete.
s poštovanjem Slavko

Autor: Slavko
Postavljeno: 19.09.2013. 10:50:29

nedostaju nam vasia iskustva sa EV kosnicom ,kako prolazi zimovanje .

Autor: sinisa mirovic
Postavljeno: 07.02.2014. 19:31:14

Pomoz bog oče Petre
Kad bi ovaj vaš način pćelarenja sa eko vojom prenijeli na LR košnice
i kad bi startovali sa 30000 hiljada pčela u medištu, to bi izgledalo ovako: u plodištu lr ostaviti 3 okvira sa pretežno otvorenim leglom plus dva okvira sa satnim osnovima znači ukupno 5.ostali prostor popuniti stirodurom.U gornji nastavak smjestiti 5 okvira sa pretežno
zatvorenim leglom i pored njih staviti satne osnove. Da li je to isto
kao ono sa eko vojom.

Autor: slavko
Postavljeno: 21.03.2014. 19:36:22

Бог вам помого брате Славко.

Није то исто али је у неку руку слично.

Еко Воја кошнице имају квадратну основу и другачију микроклиму унутар кошнице. Нешто нижу температуру на саћу од ЛР јер је саће ниско.

Осим тога, код Еко Воја кошница, рамови су доста мањи, и брже се пуне медом, а самим тим доста брже се и затварају и сазревају.

То су осетне разлике.

Код нас на Манастирском пчелињаку први мед који врцамо је управо из Еко Воја. Зашто? Најбрже се напуни мали рам и најбрже сазри. Самим тим и најпре се врца.

Свако добро од Господа.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 19.06.2015. 08:22:09

Помаже Бог.

Еко Воја кошнице би препоручио свима који желе да имају меда и при најгорим пашама. А кад су паше добре и веома јаке, онда нам је свака кошница супер и нема већих разлика.

Ако желимо да искористимо и најгору пашу, тада треба развити Еко Воја кошницу на минимум 4 спрата и кад има око 15 до 16 рамова са леглом ограничити је матичном решетком на први спрат. По раније описаној методи. Испод решетке отворено легло и слично ... Наравно, током пролећа пчеле треба исцрпети до одређене мере додавањем спратова са сатним основама. Без тога одоше и оне у ројење.

Код нас можете доћи најавом смс поруком на телефон 067б337 767.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 19.06.2015. 08:30:21

Помаже Бог свима.

Брате Синиша што се тиче зимовања нисмо имали никаквих проблема са зимовањем Еко Воја кошница.

Одлично су се развиле и ове године. Имамо 6 Еко Воја кошница и све су одлично зимовале. Врло им је лако укротити ројеви нагон додавањем читавих спратова са сатним основама.

Меда им слав Богу не фали јер је паша јака па им понекад не стављам ни матичну решетку. А некад просто и немам времена да се бавим тражењем матица и ограничавањима, јер имамо око 75 друштава у 5 врста кошница а са пчелама радим потпуно сам. То је одер од посла поготово по овом јаком сунцу. Зато сам прешао на брже методе рада али и у таквим условима, кад не стигнем да их ограничим матичном решетком, приноси у Еко Воја кошницама су сјајни. Али само зато што је код нас паша јака у априлу и мају. У лошијим пашама ограничења су обавезна.

Лако у Еко Воја кошницама можемо добити и еко мед из њиховог природног саћа са све саћем. Само им убацим празне рамове (само дрво) у медишта између већ саграђених. Обично по 4 у спрат. И оне саме граде и пуне. Касније их само сечем и стављам у тегле.

Свако добро од Господа.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 19.06.2015. 08:45:48

lijep pozdrav!!
zašto se ne piše više o ovim košnicama?

Autor: Jurica Magaš
Postavljeno: 07.03.2016. 14:42:17

Помаже Бог свима. Кошнице Еко Воја имају пуно предности за оне који су у годинама или имају слабу кичму. Лагани су им наставци. Може се и еколошки пчеларити. Само убаците између већ изграђених рамова празне рамове без саћа. Само дрвени рам. Пчеле све саме одраде. Тако се у пролеће лако сузбија и ројеви нагон. Убаците таквих 10 рамова у кошници. Нема утапања саћа. Нема жичења. Нема бушења рамова. Само на разним спратовима поставите укупно 10 дрвених рамова и решили сте проблем са ројењем. Не треба ни матична решетка. Обично ће први спрат бити празан. Од другог до четвртог спрата легло. А пети, шести и седми су чист мед. Мед у овим кошницама најбрже сазрева. Требало би да зимују на 5 спратова.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 09.04.2016. 15:08:53

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek