Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Кошница Родна Воја

Autor: Петар Драгојловић
Datum postavljanja: 08.02.2011.
Kategorija: Košnice
Albumi: Košnica Rodna Voja,

Broj pregleda: 36597
Broj jedinstvenih poseta: 20825
Кошница Родна Воја

Помаже Бог свима!

Како у Манастиру Врањина пчеларимо са 6 врста кошница, и стално по мало експериментишемо, у Манастирском пчелињаку имамо и неколико кошница Родна Воја. Хтео бих нешто рећи и о њима јер су ми се за сада одлично показале.

Кошнице Родна Воја изумео је г. Војо Брстина, пчелар из Новог Милошева. Патентиране су у Женеви и Београду и квадратне су основе. Спољне димензије кошнице су 414 * 414 * 200. Кошница је десеторамна и има четири једнака наставка за прихват око 64 000 пчела, што је сасвим довољно за јаке пчелиње заједнице. Унутрашње димензије рама су 374 * 174. Смртни простор, тј. простор између врха једног саћа у једном наставку до дна саћа у другом наставку, је само 26 милиметара, те пчеле веома лако прелазе у горњи наставак са медом, поготово ако је друштво нормалне јачине. Зими клубе лако прелази смртни простор и налази се у два наставка. Тако су пчеле у сталном контакту са медом што даје сигурност зимовању. Овај смртни простор је веома мали због танких сатоноша и доњих летвица рамова.

Рамови у једном наставку се укрштају са рамовима из другог наставка. Ови из другог са трећим и они из трећег са четвртим. Тако добијамо три укрштања и три Часна Крста у кошницама што је мени као монаху такође веома битно. Укрштени рамови пчелама омогућавају бољу и бржу комуникацију кроз кошницу, бољу микроклиму и већи додир клубета са храном. Пчелиња друштва у Кошницама Родна Воја, колико сам приметио на свом пчелињаку, доста се брже и боље развијају, раније излећу на пашу и активније су и живахније од пчела у другим кошницама. Прошле 2010. године, ко год је у Србији пчеларио са овом кошницом, поштујући начин пчеларења г. Брстине, имао је боље приносе меда од ЛР и ДБ кошница, поготово на слабијим и средњим пашама. На нашем пчелињаку прошле године смо тек добили ове кошнице које смо углавном населили пакетним ројевима на празне сатне основе па нисмо ни врцали мед, већ смо им оставили да га саме употребе за зиму.

Начин пчеларења овим кошницама је веома једноставан. У позно лето пакујемо кошнице за зиму. Ако је кошница потпуно развијена и има 4 наставка, пакује се на следећи начин.

На подњачу се прво постави матична решетка, да у кошницу не би евентуално ушли мишеви и ровчице. На МР постави се наставак са празним саћем, па преко њега још један наставак са празним саћем али укрштено у односу на онај први на подњачи. На треће место, опет укрштено, поставља се наставак са леглом и пчелама, а на четврто место, наставак пун меда опет укрштено у односу на трећи наставак. Клубе би у зиму требало бити и у трећем и у четвртом наставаку. Пре тога треба кошнице добро очистити од варое за шта г. Војо Брстина има два природна препарата. Користим их оба против варое, а у јулу и августу за вароу користим апигард. Оксалну не користим. Значи, сво саће у кошницама Родна Воја зимује на пчелињаку, и нема оног посла око чувања саћа од мољца, прскања хемијом и слично.

У септембру или августу додаје се пчелињој заједници и два литра шећерног сирупа 60-40 шећер-вода, у који се дода или Војин Екстрат против ноземозе или пак лек нозецид из пчеларске радње. До краја зиме практично нема никаквог посла. Пчелиње заједнице у кошницама Родна Воја зимују без икаквих већих проблема јер хладан ваздух који је иначе тежи и пада доле, не може лако да продре кроз укрштене наставке, до клубета и задржава се у доњим наставцима са празним саћем. На тај начин је микроклима у кошници Родна Воја много повољнија него код ЛР или ДБ. Кошнице уопште не треба отварати јер ако смо им оставили читав наставак хране, а то је око 20 кг меда, нема бојазни од умирања од глади јер пчеле у овим кошницама једу мање хране него код других, и довољно им је од 12 до 15 кг меда, за сигурно зимовање. Имам и један нуклеус Родне Воје који је на 5 рамова и у једном је наставку. Овај нуклеус је зазимљен само са око 10 кг меда. И добро се држи.

Када крајем зиме почне бујање природе и повећан унос полена и нектара, средином или крајем марта (понекад тек првих дана априла), почиње се са стимулативном прихраном пчела, свако друго вече по 500 грама. Однос шећер вода је 50-50 ако нема пуно залиха меда у кошници. Ако има пуно осталих залиха однос треба да буде 30 процената шећер а 70 процената вода. Прихрана траје до око 10 дана пре главне паше.

Десет дана пре главне паше поступак је следећи. Матица је већ обично залегла око 10 до 14 рамова у три наставка, некад 4 наставка, спуштајући се полако са леглом од врха на доле. Нама је потребно 12 рамова са леглом. Стога прво проналазимо матицу и тај наставак постављамо на подњачу. У њега постављамо углавном рамове са отвореним леглом, или већином са отвореним леглом, њих 6. Поред њих се ставе два рама са сатним основама, а поред њих као крајњи, по један рам са медом. Тако смо спаковали плодиште преко кога одмах постављамо матичну решетку коју држимо до краја сезоне, значи до августа или краја септембра, а све зависно од климе места где се налази пчелињак. У други наставак постављамо у центар три рама са затвореним леглом, поред њега два рама са сатним основама па два са медом. Остали рамови су са празним саћем. У трећем наставку урадимо исто. Укупно ћемо дакле имати 12 рамова са леглом. Шест у плодишту, три у другом и три у трећем наставку. Тако ће пчеле бити спремне за пашну сезону. Обавезно им додамо као четврти наставак са празним саћем, и то је то, до краја сезоне.

Повремено треба ради стопирања ројевог нагона и добијања новог саћа, убацивати у медишта по коју сатну основу (обично по две) што је посебно важно у мају и јуну. Када је пчелиње друштво јако, а почетком маја оно достиже пуну снагу, и када пчеле напуне један наставак са медом (обично је то ако је друштво јако, онај четврти и навиши) и затворе га, онда се одмах тај мед треба изврцати да би се смањио нагон ка ројењу, јер где нема пуно меда у кошницама, а пчеле су запослене, нема обично ни ројења. Изврцани наставак са празним сатним основама враћамо пчелама на чишћење и то на место другог наставка тј. одмах изнад плодишта и матичне решетке.

Плодиште Родне Воје, ограничено је током целе сезоне само на један наставак, и има око 48 000 ћелија матици за полагање. То је као 7 ЛР рамова и сасвим је довољно за одржавање јаке пчелиње заједнице током целе сезоне. Пчеле у оваквим плодиштима су и нешто дуговечније, јер су обилато и добро храњене и неговане. Приноси меда у истим условима и са истом снагом заједнице у мају, а у односу на ЛР и ДБ, су барем из искустава других пчелара, који имају и друге кошнице поред Родне Воје, код родне Воје доста већи. Стога су већ неки велики пчелари у Србији потпуно прешли на Родну Воју. Посебно тамо где паша није бурна већ је слабија и развученија, Родна Воја је за сада показала велике предности у односу на ЛР и ДБ. Међутим, чак и у Војводини, Родна Воја се код многих пчелара показала као доста боља. Наравно, лично нећу продавати своје ДБ и ЛР кошнице, макар се показале као лошије, јер желим да их имам на пчелињаку, па макар само за разна упоређивања које желим и сам да извршим. Ипак, сматрам да и ЛР и ДБ, уз одређена техничка решења и сужавања плодишта током сезоне, могу умногоме да се побољшају и повећају се приноси меда у њима. Мада за то треба пуно посла и рада на пчелињаку.

У сваком случају, имам ако Бог да намеру да у нашем Манастирском пчелињаку лично пратим како се Родна Воја показала поред од ЛР десетке, ЛР осмице, ДБ десетке, ДБ дванаестице и Еко Воје. Сачекаћемо крај сезоне, па ако Бог да, изнећу своја лична запажања, искуства и упоређивања. Ако је судити по искуству самог проналазача, онда ће се најбоља показати кошница Еко Воја, која је кошница са најмањим десеторамним наставком на свету. Али то је већ друга прича, која мислим да ће се и лично потврдити на Манастирском пчелињаку јер сам лично и упознао г. Воју Брстину и деловао ми је као човек који зна шта прича.

Толико за сада.

С Богом!Komentari

Pozdrav, ja sam pcelar pocetnik, i nisam do sada cuo za ove kosnice, prvi put sada. Hvala na informacijama.
Sve najbolje!

Autor: Srdjan
Postavljeno: 10.02.2011. 15:48:07

Свако добро од Господа брате Срђане.
Ако додаш свом пчелињаку и по коју кошницу Родна Воја, нећеш се покајати. Верујем и сам ћеш видети колико је боља од ДБ и ЛР. Наравно, ако поштујеш савете проналазача ове кошнице г. Воја Брстине који је усавршио пчеларење Родном Војом. За сада на нашем Манастирском пчелињаку видим колико се боље понашају Родна Воја и Еко Воја кошнице од ЛР и ДБ јер раније излећу на пашу и живахније су. Меда су потрошиле доста мање од ЛР и ДБ кошница. Мени увек кад зовнем г. Воја Брстину телефоном помогне ако га питам за савет. Предност Родне Воје треба посебно да се покаже на слабијим и средњим пашама, где приноси меда могу бити и неколико пута већи од ЛР и ДБ кошница. У појединим случајевима Родна Воја је донела у слабијим пашама и 14 пута више меда од ДБ кошнице. Но, и на јаким пашама Родна Воја треба да донесе више меда од ЛР и ДБ, само ако се поштују савети г. Брстине. С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 10.02.2011. 17:39:35

Bog Vam pomogao
Zaista sam u dilemi. Čitajući Vaš vrlo jasan i lep članak o RV, a i drugu literaturu, uviđam da prosto "moram" da probam pčelarenje sa RV. Inače pčelarim sa DB 12 (koja je u najvećoj "svađi" sa RV barem na forumu SPOS-a) sa kojima solidno prolazim, ali zbog relativno slabe i duge paše (livada na oko 1000 m n.v.) uviđam da RV ipak ima prednosti. Slažete li se sa ovim razmišljanjima i šta mi predlažete: dalji razvoj sa možda DB 10-o ramnom ili prelazak na RV?
Pozdrav
Željko

Autor: Željko Vučković
Postavljeno: 10.02.2011. 19:39:22

Свако добро од Госпоа брате Жељко.
Што се тиче ДБ 12 кошница, оне су такође веома добре кошнице, али нису најпогодније за ваше пашне услове. Оне су добре за бурне и јаке паше, као и за презимљавање. У вашим пашним условима са ДБ 12, у односу на Родну Воју, веома много губите. На вашим пашним условима сигурно је много боља Родна Воја и у томе нема никакве сумње нити дилеме. Стога бих, да сам на вашем месту, продао пола ДБ 12, и одмах за тај новац купио готова друштва Родна Воја са све презимљеним пчелама од г. Воја Брстине, или његовог рођеног брата, или од неког кога вам препоручи г. Брстина. Део новца бих оставио да купим празне кошнице Родна Воја, или бих од г. Брстине тражио дозволу да урадите сами те кошнице. Те празне би у мају населио пакетним ројевима, или што је још много много боље, пчелама на рамовима Родне Воје од г. Брстине или од неког кога вам он препоручи. Пчеле на рамовима РВ ако их прихрањујете се муњевито развијају. Мислим и да ћете од њих имати меда, ако Бог да, још ове године, не само за њихову зимницу, већ и за вас. Од преосталих ДБ 12, одмах бих направио ДБ 10, тако што бих им сузио плодиште са убацивањм два стиродура од 3 цм, уместо првог и 12 рама. И пазио да им на време додам сатне основе ради сузбијања ројевог нагона. Не бих улагао у нове ДБ кошнице у вашим условима. После одређеног времена, примера ради за две сезоне, потпуно бих у вашим пашним условима прешао на Родну Воју. То је моје мишљење, како бих ја поступио да сам на вашем месту. На крају крајева, свако сам слободно одлучује и изабира.
С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 11.02.2011. 06:17:31

Ako ovo citam kao pocetnik odusevio bih se, ali ako ovo prpcita iskusni pcear sa decenijama rada u pcelarstvu i iskustvom sa svim vrstama kosnica, malo je reci, smesno.

Autor: vagan
Postavljeno: 11.02.2011. 08:26:33

"Ako ovo citam kao pocetnik odusevio bih se, ali ako ovo prpcita iskusni pcear sa decenijama rada u pcelarstvu i iskustvom sa svim vrstama kosnica, malo je reci, smesno.
Autor: vagan"

Помаже Бог брате под псеудонимом Ваган.

Било би лепо да чујемо контрааргументе. Овде смо да се сви учимо, јер човек се учи док је жив.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 11.02.2011. 10:26:15

Оче Петре
Хвала на искреном и правом одговору. У овом моменту ја учим, учим и скупљам искуства. Ја иначе имам и једну 10-рамну ДБ и морам признати да никад није подбацила, док 12-рамне тако и тако. Зато ми је привлачна идеја око РВ и вероватно ћу набавити пет кошница па ћу их полако усељавати. Не журим превише. Колега са надимком "ваган" би заиста могао да се укључи у дискусију и објасни нам свој став.
Жељко
С Богом

Autor: Жељко Вучковић
Postavljeno: 11.02.2011. 12:36:20

Брате Жељко, слава Богу ту смо да се помажемо. Свако од нас се учи у пчеларству док је жив. Као и у свему другоме. Добро је што си решио да уведеш и РВ кошнице код себе. То што ти ДБ 10 никада није подбацила а ДБ 12 и тако и тако, само потврђује у пракси доказану теорију да је мање плодиште ДБ 10, много погодније за бољи медобер. Као што се и ДБ осмица, код оних који са њом раде, показала боља од ДБ 10. Али са ДБ 10 и ДБ 8 има више посла. Треба пчелар да буде активан и чешће на пчелињаку да би на време додао сатне основе, медишта а неко додаје и рамове грађевњаке. Да би спречио ројење. Примера ради, ја сам Манастирске ДБ 12 сузио на ДБ 10. Ту је стиродур 3 цм добро решење. Како код нас већ у априлу има пуно нектара и полена, ја сам им још у априлу, после додавања сатних основа у плодиште и постављања матичне решетке, одмах додао два медишна полунаставка и у њих убацио по две сатне основе. Да и горе мало граде. Сатне основе су брзо изградили али су и веома брзо напунили медишне полунаставке и то у 80 процената. Ипак, због честих киша у мају, пчеле су брзо то и појеле, у бар 50 процената медишта. Врцао сам први пут, по мало, тек крајем маја. А прво право врцање било је око 15 јуна док је мед сазрео и док су га пчеле запечатиле. Но, ако је пчелар ретко у свом пчелињаку, и нема времена да се бави са пчелама, а има ДБ кошнице, боља му је варијанта ДБ 12, због мањег нагона за ројење и споријег пролећног развоја. Ту пчелар има мање посла али најчешће и мање меда. Свако ради како му највише одговара и колико времена има за пчеле. Ипак, Родна Воја је по искуствима пчелара који имају више врста кошница на свом пчелињаку нешто боља и у нижим крајевима у односу на ДБ и ЛР. А што се тиче ваше висине пчелињака од 1000 метара, где су паше обично средње и продужене, ту би Родна Воја требала показати много боље резултате и од ДБ 10. С Богом и Света три јерарха на помоћ!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 12.02.2011. 01:56:40

@vagan
i ja se slazem sa igumanom, hajde da cujemo neke argumente zasto je los tekst, jer bez cinjenica i argumentate je jako lose nesto hvaliti ili kritikovati.....

Autor: jelena
Postavljeno: 13.02.2011. 21:10:16

Postovani,
Imam blizu 60 godina, a pcelarim punih 32 godine i imam oko 30-tak kosnica / DB i LR / i nisam imao namere da eksperimentisem sa novim tipovima kosnica. Moram priznati da komentari na Vase clanke podstakli su me na razmisljanje jer vidim da ima dosta prednosti posebno za nas starije kada treba polunastavke DB-a i LR-a kao i nastavke LR-a na kraju sezone skladistiti /pcelinjak je udaljen 10-tak km od kuce/ i cuvati od moljaca, a naprolece prati i nositi na pcelinjak. Posebno sam se prijatno iznenadio kada sam u casopisu PCELAR januar 2011 god. procitao komentar mlade pcelarke koja poseduje kosnice RV. Verovatno, ocekujem Vasu pomoc ukoliko krenem sa ovim tipom kosnice. Unapred zahvalan.

Autor: zoran
Postavljeno: 18.02.2011. 10:02:06

Помаже Бог брате Зоране.

Драго ми је да све више људи схвата предности рада са кошницама Родна Воја.

Ове кошнице су по мени кошнице будућности у нашем региону.

На нашем пчелињаку увек по мало експериментишемо. Све резултате ако Бог да објавићемо на овом сајту да се учимо заједно, јер свако се учи док је
жив, а сва наша манастирска искуства користиће и вама.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгокловић)
Postavljeno: 18.02.2011. 14:27:00

da li bi mogli da slikate kosnice i da ih postavite da bi videli kako izgledaju. S obzirom da sam pocetnik, malo mi je teze da stvorim sliku u glavi kako to izgleda, pa bi mi slike u mnogome pomogle.
Hvala.

Autor: pcelar pocetnik
Postavljeno: 24.02.2011. 14:32:28

Помаже Бог. Ако Бог да поставићу фотографију малог манастирског експерименталног пчелињака.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 24.02.2011. 18:55:52

Имам неки нови Сони фотоапарат који сам добио на поклон и који даје одличне фотографије али те фотографије нису у формату који прихвата сајт. Нисам баш нешто вешт са техником али надам се да ћу решити проблем.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 01.03.2011. 04:46:27

gospodine igumane, mozete fotografije poslati na mejl koji je naveden na strani Kontakt, pa cemo pogledati o kojim se formati radi i zasto ne mozete da ih postavite.

Mozda su fotografije prevelike pa ih je potrebno smanjiti i prilagoditi.
Svako dobro.

Autor: Administrator
Postavljeno: 01.03.2011. 07:38:57

Poštovani igumane Petre
Da Vas obavestim da sam već nabavio 5 novih košnica RV koje izrađuje zaista perfektno g-din Ajdinović iz Bečeja. Kod poštovanog g-dina Voje Brstine naručio sam rojeve. Dakle, kao što sam obećao krećem u novo pčelarsko iskustvo. Obaveštavaću Vas.
Pozdrav
Željko
S Bogom

Autor: Željko Vučković
Postavljeno: 10.03.2011. 21:40:50

Помаже Бог брате Жељко!

Лепе вести! Пет Родних Воја!

Сад само да их два пута пређеш са врућим фирнајзом (нека се суши после сваког премаза један дан) па два пута лазурном бојом, али само са неком светлом бојом. На пример белој, светло жутој, светло плавој, светло зеленој, светло љубичастој. Мада мислим да је бела најбоља. Мој савет ти је да им подњаче радиш у различитим бојама у односу на тела кошнице. Неке боје које пчеле посебно лако препознају. На пример подњача у жутој, зеленој, плавој, белој, љубичастој. Нека ти сва тела једне кошнице буду исте боје, само подњаче различите. На пример сва четири тела беле боје, или сва четири тела светло жуте. Тиме помажемо пчелама у оријентацији и смањује се залетање у друге кошнице јер се пчеле оријентишу по географији (разним оријентирима), али и по боји и мирисима.

Лично сам направио грешку јер сам тела радио у разним бојама, јер волим кад је весело и шарено. Али сада видим да је то грешка јер прочитах последњих неколико дана разне лепе текстиве на ту тему. На пример, ако је једно тело бело а друго плаво, оно плаво више скупља топлоту па дрво другачије ради, и другачије се шири и скупља у односу на оно тело беле боје. Онда се јављају прорези између тела не мале ширине, па онда морам да користим лепљиву траку да спречим промају у кошници. А може бити великих проблема приликом врцања и отварања кошница у беспашном периоду јер грабеж прети а отвори зевају. Сад ћу полако да их уједначавам у бојама и идем само на светле варијанте. Ово ти додајем успут мада мислим да и сам то знаш, али боље да напишем за сваки случај. А и да други не направе моју грешку. Кад стигну ројеви, надам се на рамовима, бићемо ако Бог да у комуникацији. Моје Родне и Еко Воје за сада се лепо развијају.

С Богом, и од Бога ти здравља.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 11.03.2011. 17:31:18

Бог Вам помогао поштовани игумане Петре
Морам да Вам се захвалим (а и критикујем ако треба, шалим се наравно), јер сте и Ви својим саветима знатно допринели мојој одлуци да се определим за рад са овим прелепим кошницама. И као да ми читате мисли баш размишљам о фарбању и заштити, када стижу нови, прави савети. Углавном се са свим слажем, а идеја о различитој боји подњаче је изузетна и применићу је. Веома ми је драго што се Ваше РВ лепо развијају, ја идем сутра да обиђем моје ДБ, код нас још има снега, али биће добро, хвала Богу. Иначе ројеве сам наручио на рамовима.
С богом и свако добро

Autor: Жељко Вучковић
Postavljeno: 11.03.2011. 22:18:11

Помаже Бог брате Жељко.

Кад сам за критику онда сам за критику. Нема гледања кроз прсте.

Верујем да ће твоје Родне Воје бити као бомба већ у јуну јер ако ројеве добијаш на рамовима то је права ствар. Са мало прихране врло брзо ће изградити саће и спремити себи зимницу. Чак верујем да ћеш имати нешто и за врцање.

С Богом и од Бога ти здравља и успеха.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 14.03.2011. 10:54:49

Помаже Бог свима!

Као што је и говорио и писао г. Војо Брстина, проналазач кошнице Родна Воја, она се стварно у пролеће муњевито развија.

Данас сам завирио у једну Родну Воју која је пре седам дана имала 3 рама легла, у другом тј. горњем телу. Данас је то већ 6 рамова легла. Све Родне Воје и Еко Воје, осим једног нуклеуса Родне Воје се веома брзо развијају, с тим да ми се чини да се Родна Воја у пролеће брже развија од Еко Воје.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 01.04.2011. 19:12:05

Помаже Бог свима.

Кошнице Родна Воја на Манастирском пчелињаку се добро држе, осим једног нуклеуса, који видно заостаје, јер је у зиму ушао веома слаб. Време ће показати како ће се држати у априлу.

Остале Родне Воје се муњевито развијају. Оно што могу посебно истаћи је права лакоћа у раду са кошницама Родна Воја. Нема оне тежине као приликом рада са ЛР или ДБ кошницама. Оквири су лакши а рамови се лагано одвајају један од другог. Пчеле ми делују мирније а и читав осећај рада са Родном Војом је мени лично далеко пријатнији. Поготово старији пчелари, или они који имају проблема са кичмом као што је код мене случај, имају и још један посебан разлог пчеларити са овом кошницом.

Легло им се шири муњевитом брзином, и за десетак дана вероватно ћу морати да га ограничим матичном решетком како се друштва не би ројила.

Толико за сада.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 06.04.2011. 07:05:04

Помаже Бог,
Бавим се помало пољопривредом, за сада само за себе, тј потребе своје породице (супруг и дете). Не користим никакву хемију у гајењу биљака, то ми је правило. Иначе сам шумарски инжењер али не радим. Имам велику жељу да ми двориште краси барем једна кошница са пчелама. Да скратим причу - Волела бих да купим Родну Воју али не знам где. Има огласа по интернету али не знам који је прави (ко има лиценцу господина Брстине)
Све најбоље свима
Марта

Autor: Марта
Postavljeno: 24.04.2011. 21:45:42

Христос Воскресе сестро Марта!

Кошнице Родна Воја по лиценци и одобрењу г. Воја Брстине производи једино г. Драгутин Ајдиновић из Старог Бечеја.

Његов телефон је 064-494-31-84.

С Богом!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 26.04.2011. 09:13:01

Христос Воскресе!

Видим да је предходних дана било веома живо око кошница Родна Воја на нашем пчелињаку.

Како су ово празнични Васкршњи дани када се не ради, а пре тога је била Седмица страдања Христовог када се такође није имало пуно времена за рад, немам праву слику стања у многим кошницама. Но, споља посматрано, изгледа да ћу једну Родну Воју ускоро ограничити са матичном решетком, јер се вероватно већ развила на 12 рамова легла. Као и многе Фарар кошнице.

Данас је код нас у Манастиру и на нашем полуострву Врњина, облачно, и пада нека ситна киша. Багрем је у јеку а жалфија је тек почела. Медоносни Чапљан полако се повлачи. Но, како је и данас црвено слово, тј. Трећи дан Васкрса, нећемо наравно ни данас радити око пчела.

Видећемо ако Бог да сутра каква је ситуација па ћемо написати пар редова о стању у Родна Воја кошницама.

Верујем и надам се у Бога, да ће Родна Воја оправдати очекивања.

С Богом!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 26.04.2011. 10:49:31

Ако Бог да, у мају месецу, оформио би неколико нуклеуса Родне Воје и Еко Воје. Од манастирских пчела.

После тога би те нуклеус кошнице чамцем или сплавом, пренео до пристаништа са друге стране реке Мораче, мало узводно. Ово стога, јер је наш Манастир ван домашаја путева и нема директну комуникацију са цивилизацијом, па су чамци и сплавови, актуелна превозна средства. Хвала Богу, живимо у еколошки чистом амбијенту.

Потом би нуклеусе аутом пренео на удаљеност од једно 9 километара од нас, у Голубовце у Зети. Код пријатеља, док се мало не развију и не прође једно 20 дана. После би их вратио аутом чамцем и поставио на Манастирски пчелињак.

Изолованост полуострва Врањине где се налази наш Манастир, и обиље ароматичних биљака, као и пуно влаге у ваздуху, уз Божију помоћ, дају погодне услове за пчеларство.

Стари црногорски пчелари кажу да је Врањина веома погодно место за стационарно пчеларење у Црној Гори.

До краја године имамо намеру да удвостручимо број Родних и Еко Воја кошница на Манастирском пчелињаку. Нека буде воља Божија, а ми ћемо се потрудити бар мало у том правцу.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 26.04.2011. 11:07:14

Христос Воскресе и помаже Бог свима!

Од три Родна Воја кошнице на Манастирском пчелињаку стање је следеће.

Родна Воја бр. 1 - Има три наставка. Изнад првог је матична решетка постављена пре 10 дана. Веома је активна и већ је скупила пуно меда. Није потпуно затворен па га нисам врцао. Матична је постављена када је друштво имало 13 рамова са леглом.

Родна Воја бр. 2 - Ова Родна Воја је слаба ушла у зиму. На пролеће се ипак извукла. На два спрата је. Тренутно има 9 рамова са леглом и врло је активна.

Родна Воја бр.3 - На три спрата је. Данас сам је изнад првог наставка посатвио матичну решетку. Има 13 рамова са леглом. Активна је али нешто слабија од Родне Воје број 1.

Иначе, кошница Родна Воја је право откриће за мене и уживам у раду са њом. Доста су лаганије за рад и од ДБ и од ЛР кошница.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 04.05.2011. 14:20:55

Kao sto sam obecao, vrsim prosirenje pcelinjaka sa kosnicama RV. Kosnice od g-dina Ajdinovica uradjene su veoma profesionalno i kvalitetno, ali izvrsicu izvesne dopune-dorade.
Napravicu prorez na hranilici i ubaciti plasticnu./cena plasticne je od 120 do 150 din./ visestruka prednost.
Plasticna hranilica vislja je 2 mm od postojece, te cu sa unutrasnje strane poklopca u sva cetiri ugla ubaciti sper plocu /dascica ili nesto sl./ debljine 3-4 mm u vidu jednokrakog trougla.
Ojacacu uglove na telima sa po cetiri eksera ili vijaka, a zatim posle farbanja kako je g-din iguman Petar opisao u predhodnom komentaru ojacacu uglove sa ugaonim limom.
Na telima sa donje tri strane zakucacu letvice kako ne bih lepio lepljivu traku spajajuci tela.Ovo ima i prednosti i nedostatke.
Mozda ce ovo biti od koristi.
Pozdrav,

Autor: zoran
Postavljeno: 06.05.2011. 17:08:46

Ja sam trazio po internetu tekstove o RV, i mogu reci da je ovo jedan od boljih. Svaka cast gospodinu Dragojlovicu! Pozdrav!

Autor: zivko
Postavljeno: 07.05.2011. 07:09:46

Помаже Бог свима!

У вези пчеларења са кошницом Родна Воја треба се знати и следеће. Ово су нека наша искуства, са манастирског пчелињака и веома су важна.

Уколико имамо скоро изграђена саћа у три наставка и пчеле које су скоро запоселе сва три наставка, можемо им додати и четврти наставак. Тек у том случају, са четири наставка, и 6 до 10 сатних основа правилно распоређених у сва четири наставка, око легла и са стране, можемо без страха од ројевог нагона, развијати кошницу Родна Воја на 12, 13 па и 14 рамова са леглом. Без бојазни да нам се појави ројеви нагон (у плодиште се може поставити и три сатне основе - две са стране легла и једна у средини легла). Ипак, најоптималније нам се чини са 13 рамова са леглом на четири наставка Родне Воје. Уз додатак сатних основа.

У супротном, ако имамо само три наставка са пчелама, а допустимо да се Родна Воја развија на 12, 13 или 14 рамова са леглом, па тада поставимо матичну решетку, имаћемо убрзо, ако ускоро не додамо и четврти наставак, тешку и неизвесну борбу са ројевим нагоном који ће се јавити. У оваквом случају, са 12 рамова се можда некако и извучемо, уз рад и муке. Са 13 веома веома тешко, а са 14 скоро немогуће.

Уколико дакле имамо само три наставка на располагању, онда требамо развити друштва само до 9-10, понекад и до 11 рамова са леглом. Никако до 12 или 13 рамова са леглом. Препоручујемо ипак опрезнију варијанту са 9-10 рамова са леглом јер 11 често може бити већ превише на само три наставка. Уз додавање сатних основа у тада формирано плодиште и два медишта изнад матичне решетке, са 9-10 рамова легла, скоро сигурно се неће јавити ројеви нагон.

У плодиште треба оставити 5 рамова углавном са отвореним леглом, у прво медиште изнад решетке 3 затвореног легла, а у друго медиште 2 рама са затвореним леглом.

И са 9-10 рамова са леглом Родна Воја ће доносити пуно меда и постепено ће јачати.

Када прође прва главна паша, што значи после отприлике месец дана, додати и четврти наставак, испуњен са сатним основама, и основе правилно расподелити у сва четири наставка. У плодиште додати 2 сатне основе, по једну са стране од легла. У други наставак 3, у трећи 3 и у највиши четврти наставак додати две сатне основе.

Ово су само нека запажања и размишљања са манастирског пчелињака. А свако има нека своја искуства, и прихватамо исправку ако смо негде погрешили у процени.

Наше Родне Воје се за сада ипак држе добро, иако смо имали велику борбу са ројевим нагоном, јер им нисмо на време додали четврти наставак а два друштва су била на 12 рамова са леглом у само три наставка.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 10.05.2011. 20:37:12

Исправка. Наше две Родне Воје су имале 13 рамова са леглом, а не 12, када смо поставили МР и када су биле на три наставка.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 10.05.2011. 20:41:30

Pomaze Bog,
Evo mene opet. Stigla mi je RV kosnica i jedva cekam roj da mi uhvati jedna baka pcelarka u trmku . Ukoliko se desi da ne uspe, mogu li dobiti neku adresu gde da narucim paketni roj. Inace, prvi utisak sto se kosnice tice mi je "Ala je lepa i lagana", ha, ha, neki ce se pcelari iznervirati ali sam iskrena. Pozdrav iz Jagodine - Marta - pcelar pocetnik

Autor: Marta
Postavljeno: 16.05.2011. 17:47:39

Христос Воскресе и Бог вам помого сестро Марта!

Слава Богу што сте добили ове сјајне кошнице. Ако бака ухвати рој онда га само сместите у једну коцку (наставак) Родне Воје. Предходно ужичите десет рамова за ту коцку и утопите им десет сатних основа у жицу. Кад сместите рој у кошницу, храните га шећерним сирупом 15 дана, сваки дан по пола литра. Прихрањујте их предвече. Сируп треба да има 50 процената воде и 50 процената шећера.

Уколико бака не ухвати рој онда од г. Воја Брстине наручите рој на рамовима Родне Воје. Он кошта око 30 евра. Рој је чини ми се на 5 до 6 рамова са леглом. Овакав рој се брже развија и муњевито добија на сили, у односу на онај који је сручен на рамове са сатним основама.

Телефон г. Воја Брстине је 023 782 015.

Но, можете од неког оближњег већег пчелара купити пакетни рој и само му додати матицу. Пакетни рој сручите у празну коцку Родне Воје, тј. у коцку са рамовима и сатним основама. Матицу купите од неког познатог произвођача матица у околини, у кутијици - кавезу. После дан два, пчеле ће прогристи шећерна врата кавеза за матицу, а после три четири дана нова матица ће почети да полаже јаја. Пчеле обавезно прихрањивати 15 дана са шећерним сирупом, док друштво не ојача и изгради кућу. Посебно обилно пчеле треба прихрањивати пре додавања матице. Да осете изобилност хране и буду мирније и спокојније како би лакше прихватили новопридодату матицу. Вода при мешању са шећером треба бити топла.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 17.05.2011. 08:52:45

Lično sam, na osnovu iskustva u radu sa LR košnicama , razvio košnicu veoma slični košnici RV. Posle rada sa LR košnicama u periodu 1992 do 1996 god , pravio sam nastavke visine 198 mm i ovu visinu nastavaka sam zadržao sve do 2007 god . Rezultati su bili značajno bolji. Kad sam te godine kupio veoma lošu građu za košnice,izmučen odabirom duža kraća stranica, odlučio sam da unificiram dužine na dužinu kraće stranice i od tada proizvodim svoj tip košnice , koju sam nazvao ROJA, skraćenica od Romanija Jahorina, u čijem podnožju živim , pčelarim i proizvodim isključivo ovaj svoj tip košnice. Uporedio sam dimenzije Rv košnice i RoJa, tako da mogu da kažem da je moja košnica značajno kvalitetnija.Prednosti moje košnice su u dubljem i širem krovu, dubljoj poklopnoj hranilici koja prima plastičnu hranilicu u jednoj polovini, a mrežni okvir za dodavanje pogače u drugoj polovini, zatimsvi nastavci su debljine 22 mm, što je značajno konstruktivno poboljšanje, a ramovi su isklučivo od jele i smrče,sa boljim kostuktivnim vezama od naivnog kovanja letvica kod RV. Inače ,slažem se sa svim pozitivnim komentarima koji daju veću prednost u radu sa ovm košnicom u odnosu na ostale tipove, pogotovu u krajevima sa veoma kratkom pašom , kao što je naš , u gornjem toku rijeke Prače. tel 0o87 57 248 364 , za manastir na poklon kompletna košnica.

Autor: Žile, Podgrab
Postavljeno: 17.05.2011. 23:14:35

Помаже Бог,
Ево прве сатне основе постављене, слику шаљем. Врло је, што би се рекло аљкаво урађена али ми је пример за пар питања;
1. Шта ако се у току постављања одломи комадић основе – Мора ли цела да се замени? Да ли ће пчеле надоградити тај део без проблема или ће им покварити архитектуру (градњу, како да се изразим..)
2. Шта ако део жице остане неутопљен? Колико то смета и да ли се може поправити?
Овај примерак је рађен тако што сам жице постављала две па једну јер нисам могла другачије да затегнем добро. Да ли је то велика грешка? Онда сам основу ставила на књигу (шаблон ћу поподне да направим када ми донесу убодну тестеру), преко рам па сам пустила струју из пуњача за акумулатор. Све је лепо утонуло осим једног дела жице коју сам хтела мало да загрејем упаљачем (што осећам да је грешка) и ставим на место - резултат није за изложбу. Пуно поздрава,
Марта
У ствари, нисам сигурна како да пошаљем слику.. Ваљда може и без ње

Autor: Marta
Postavljeno: 21.05.2011. 14:57:06

http://www.flickr.com/photos/48371344@N08/5744148294/
фотографија рама о коме пишем

Autor: Marta
Postavljeno: 21.05.2011. 22:25:02

Помаже Бог и Христос воскресе!

Прво да одговорим Марти. Ако комадић сатне основе отпадне пчеле га обично убрзо саме попуне.

Уколико жица остане неутопљена како ваља, бива да пчеле заобиђу проблем и опет изграде саће. Мало је саће ту обично удубљено, али га изграде.

Упаљач, избегавати. Ако део жице остане неутопљен, по мало опет укључити апарат, секунду, и ту притиснути са прстима. Да сатна основа прионе. Међутим, ово урадити тек после тридесетак секунди, од предходног загревања жице апаратом, да не би жица све пробила и просто исекла саће.

Иначе, како су ми се многе фарарке ројиле, јер нисам стигао од обавеза да их све средим, напунио сам још пет нуклеуса Родних и Еко Воја са новим ројевима које смо скидали са грана и стена. Тачније, 4 Родне и једну Еко. Неки ројеви су изутетно јаки. Један, највећи, је за 10 дана изградио 4 спрата саћа Еко Воје. То чудо до сада нисам гледао.

Две Родне Воје које сам ограничио са матичном, се добро држе, и имају меда, иако су доста меда истрошиле у изградњи два спрата са сатним основама које сам им додавао кроз пролеће, а нисам их у том периоду прихранивао шећером, тј. у априлу и мају. Међутим, и поред тога имају негде око 15 килограма, углавном незатвореног меда. Полако пуне залихе а имају 4 спрата. Њихов рад бих описао као, тиха вода брег рони. Мало троши меда за сопствено легло, јер је ограничено на један наставак и умерен 48 000 ћелија (ЛР има у једном наставку око 69 000, а ДБ 10 око 87 000 ћелија). И стално придодаје меда у медишта, брже или спорије, у зависности како меди у природи.

Једна Родна Воја има само два спрата и њу користим као помоћно друштво. Из ње сам пре око месец дана извадио неколико рамова са леглом и медом и оформио друштво једном пријатељу који нам пуно помаже.

Мислим, ако Бог да, да ће зрео мед из Родних Воја бити за прво врцање негде средином јуна.

С Богом!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 28.05.2011. 10:39:03

Помаже Бог свима.

Ево да се јавим и напишем пар редова о досадашњим приносима у три Родне Воје на нашем Манастирском пчелињаку.

Једна је Родна Воја је на 3 спрата, и изашла је из зиме као врло слаба заједница јер сам је врло слабу и зазимио. Била је само на неколико улица пчела. Ипак, преживела је. Од ове кошнице баш када сам је раширио на други спрат, почетком маја, једном пријатељу даривао сам 7 рамова, и то са леглом 4 и са медом 3. Да оформи једно друштво Родне Воје. Стога, је сада ова наша Родна доста слабија од остале две. Од ње нисам врцао, мада има нешто око 12 килограма меда, него сам је користио чак и као помоћно друштво, јер сам једној Родној, средином маја додао један рам са затвореним леглом из ове кошнице.

Друга Родна ми је на 4 спрата. Из зиме је изашла као средње друштво. Није било јако али ни много слабо. Била је зазимљена на два спрата. Изградила је током априла и маја још 2 спрата саћа и плус ми донела и пуно меда. Од ње сам одузео за врцање 20 килограма, а остало је у њој још отприлике 15. Чекамо барску нану у јулу. Ако Бог да, па барска нана буде као прошле године, и све остало буде у реду, биће још 20 килограма за врцање.

Трећа Родна је такође била зазимљена на два спрата, али је матица нешто мало слабије радила него у предходној Родној Воји. Не знам у чему је био проблем, можда је матица сувише стара. Од ње ћу ако Бог да данас да врцам око 20 килограма меда.

Све у свему, собзиром да су имале да граде кућу од саћа, и да су у томе изгубиле пуно меда за изградњу саћа, Родне су ми се показале одличне. Примера ради, просек у оним фараркама од којих сам врцао мед је за сада негде око 12 килограма по кошници. А у ове две Родне које су имале да граде много више саћа од Фарарки, просек је негде око 20 килограма.

За Црну Гору и један стационарни пчелињак то је више него добро. То је одлично.

И у поређењу са ДБ и ЛР кошницама на нашем пчелињаку, Родна се иако је имала да гради пуно саћа, показала као много боља и више је искориштавала пашу. То је за сада моје искуство.

Препоручио бих свима који пчеларе са Родна Воја кошницама да ако немају сва четири спрата саћа, пре ограничавања матичном решетком, не развијају легло у пролеће на 12 рамова, јер креће веома често ројеви нагон. Уколико имају само три спрата саћа, нека их пре ограничавања матичном решетком развију на 10 рамова легла. Тек ако има 4 спрата саћа онда може да се развије и на 12 рамова легла. Чак можда и на 13.

То је неко моје искуство.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 24.06.2011. 16:18:35

Помаже Бог свима!

Скоро месец дана после мог посљедњег јављања у вези приноса Родне Воје само ћу на кратко рећи следеће. Родна Воја која ми је већ пре месец дана дала 20 килограма које сам изврцао, већ је скоро пуна. Има 4 спрата. Први спрат је плодиште изнад које је матична решетка. Изнад су три спрата са медом. Све друге кошнице на нашем Манастирском пчелињаку су иза ове Родне Воје. Подвукао бих да је ова Родна Воја изградила и два спрата саћа и у стационарним је условима. Тренутно у себи има још око 25 килограма за врцање у два горња наставка и још око 18 килограма у првом наставку изнад матичне решетке. Значи у овом тренутку има око 43 килограма меда. Мада мед још није потпуно затворен, али ако Бог да за једно 10 дана биће још врцања од ове Родне Воје. Подвлачим да на нашем Манастирском пчелињаку имамо укупно пет врста кошница. Родна и Еко Воја, кошнице г. Воја Брстине су се показале као најбоље.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 19.07.2011. 10:14:17

Поштовани игумане Петре
Ево да се и ја јавим, а пре моје приче честитке за резултате са Вашим Родним Војама. Лепо је прочитати текстове о Вашем раду са овим кошницама, а нарочито о резултатима.
Додао бих да сам због изузетног ројевог нагона ове године код нас, мојих 5 РВ населио са природним ројевима, које сам истресао у наставак РВ са сатним основама. Ројеви су врло брзо изградили саће, тако да сам додавао и друге наставке. Тренутно су ми две РВ са два наставка, а три са једним. Ипак су ројеви били различите јачине. Додајем им гушћи сируп са нозевојем, такође сам додавао апигард (не желим да у нове кошнице и саће додајем амитраз), а купио сам и брствар за надимљавање. Ето за сада толико...
Поздрав
С Богом

Autor: Жељко Вучковић
Postavljeno: 24.08.2011. 12:40:41

Помаже Бог брате Жељко!

Слава Богу, прича о Родној Воји се наставља и полако шири.

Баш ми је драго да већ имате 5 Родних Воја.

Ми смо на Манастирском пчелињаку у Црној Гори повећали број Родних Воја на 6 тј. дуплирали смо њихов број у односу на предходну годину. У Србији имамо још 9 Родних Воја.

Ове кошнице су изузетно медоносне, што показује и наш тако велики принос ове године, упркос изради по два спрата саћа у априлу и мају. Три овогодишња нуклеуса Родне Воје код нас у Црној Гори, које сам населио од ројева са грана и стена, јер је и код нас била ројева година, су на два наставка, и добро се за сада држе. Имају и брдо меда у резерви.

Како се ваш пчелињак налази на брдском терену август је месец спремања за зиму. Препоручио бих вам да резерве хране буду не испод 15 килограма меда, а пожељно је да буду и пуни читави наставак тј. око 20 килограма.

Војин лек против ноземозе је изврстан избор заштите против те опаке и подмукле болести. А Апигард је одличан лек против варое, а и Брствивар. Брстиваром треба третирати друштва и у септембру, бар два три пута. А чим се укаже прилика и у октобру, бар два пута у размаку од три дана. Да се вароа потпуно истреби.

Као што већ и знате, треба да водимо рачуна и о квалитету матице. Све оне матице које нису квалитетне, требало је заменити. Август месец је последња шанса за то. Квалитет матице је један од кључних фактора за добар медобер. Ту сам ове године личнои направио неколико пропуста.

Додао бих да сам од господина Воје Брстине ове године купио 5 презимљених ројева у кошницама, и они су нам ове године остали у Србији код једног пријатеља. Четири су се ројиле и сада у Србији, у околини Краљева, имамо 9 Родних Воја. Са ових 6 Родних Воја у Црној Гори, Манастир Врањина има укупно 15 Родних Воја. А то је 5 пута више у односу на прошлу годину. Гледаћу да Родне Воје из Србије што пре пренесем за Црну Гору.

На пролеће, идуће године, ако Бог да, када се друштва развију на 10 до 12 рамова легла, и када их ограничимо матичним решеткама, надам се у Бога биће пуно меда.

Само још једном да поновим. Ако друштва немају изграђена сва четири спрата саћа, тада због смањеног простора у кошници, друштва пре ограничавања са матичном решетком не треба развијати на 12 рамова са леглом, већ на 10 максимално 11 рамова са леглом, мада лично препоручујем 10. И тада треба имати најмање три спрата саћа. Да не дође до ројевог нагона. То је неко моје искуство из ове доста ројевите године, и можда то не мора да значи да је за сваку годину тако. Ако Бог да испитаћемо заједно неке нијансе по том питању.

Желим вам сваку срећу и од Бога здравља и спасења.

игуман Петар

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 25.08.2011. 09:36:15

Бог Вам помогао игумане Петре
Хвала на лепим речима и жељама. Надам се да ћу РВ успешно зазимити, очистити од штеточина, мада нисам нешто уочио вароу на подњачама после апигарда.С обзиром да легла има још доста биће и варое, па ће септембарски и октобарски третмани Брстиваром надам се, оборити вероватно већи број.
Посебно ми је важно то Ваше запажање о вези ројевог нагона и броја легла, обратићу пажњу свакако, али до тада има времена.
Свако добро
Жељко
С Богом

Autor: Жељко Вучковић
Postavljeno: 27.08.2011. 19:25:13

Помаже Бог свима!

Да прикажем тренутно стање са Родна Воја кошницама на нашем Манастирском пчелињаку у Црној Гори. Ово је стање после свих овогодишњих промена са нашим Родна Воја кошницама али и после неких наших почетничких грешака.

Ред. бр. кошнице Кол. легла сада Кол. меда сада

1 7 24 кг
2 6 18 кг
3 нуклеус 6 22 кг
4 нуклеус 3 12 кг
5 нуклеус 3 14 кг
6 нуклеус 3 12 кг

Нуклеси су различите старости али су сви на два спрата. Немају матичну решетку. Неке нуклеусе и даље прихрањујем сирупом 60:40 у корист шећера.

Нуклеуси 3 и 4 су из јуна месеца од ројења Фарарки. Различито су развијени јер сам из нуклеуса број 4 у јуну узимао легло и мед те сам тако спасавао једну другу кошницу тј. прошлогодишњу Родну Воју коју сам у мају грешком сувише раслабио при формирању кошнице за једног нашег пријатеља. Тој прошлогодишњој кошници, која је као мали нуклеус преживела зиму, стара плава матица касније је стала са полагањем јаја па сам је у последњем тренутку чак и заменио, и то тек у августу ове године. Нова бела матица у овој прошлогодишњој кошници је дакле из августа и она је тек почела са полагањем јаја. Стога сам, ову прошлогодишњу кошницу сада рачунао као нуклеус, јер се једва спасила уз помоћ пчела из нуклеуса број 4 а и стога јер има нову августовску матицу због болести старе матице. На два спрата је. То је нуклеус под бројем 6.

Но, треба додати и да матица из нуклеуса број 4. није тако квалитетна као из нуклеуса број 3 где је матица изузетно добра, и тако ради да је то просто милина гледати.

Што се тиче прве две кошнице оне су прошлогодишње и потпуно су развијене. Имају 4 спрата а изнад првог је матична решетка. Матичне решетке стоје код њих од око 20. априла и држаћемо их до краја септембра или чак до прве недеље октобра. Зависно од прогнозе времена и стања паше.

У Србији имамо још 8 Родних Воја али их нисам успео погледати јер нисам овог лета успео да одем до Србије. Како чујем од брата, оне су на три или на 2 спрата и раличите су јачине.

С Богом!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 10.09.2011. 06:03:54

Помаже Бог свима!

Пре седам дана из Србије смо пребацили још 4 кошнице Родна Воја, које су биле код једног пријатеља мог брата, у околини Краљева, у селу Врдила. Први пут сам их видео, и одмах спаковао у кола.

Остало нам је још 4 Родних Воја у околини Краљева. Но када ћемо их, и да ли ћемо их пребацити за Црну Гору, то је већ питање.

Од ове 4 Родне Воје које смо из Врдила пребацили на Скадарско језеро, од којих су сва четири нуклеуси, тј. само су на једном спрату, после прегледа сам установио да је једна кошница изгубила матицу, има само мало трутовског легла и има лажне матице. Матичњаке нисам нашао.

Остале три имају по три рама легла и око 12 до 15 кг меда. Прихрањујем их.

Како је безматично друштво закаснело, тј. био је већ октобар, а друштво је ионако било слабо, преспојио сам га са најслабијим друштвом које сам донео из Србије. Предходно сам овом безматичном друштву скинуо све рамове, истресао пчеле близу пчелињака а рамове без пчела пребацио у трећу Родну Воју из Србије. Када су се пчеле вратиле у исту кошницу, сада већ потпуно празну, и када сам их мало изгладнео, после 18 сати строгог поста, само сам их спојио преко новине са наведеним најслабијим друштвом. Рупе на новини сам направио мало веће и чешће. После сат времена, скинуо сам и новину, и препрскао изједначивачем мириса изгладнеле пчеле које су се уклубиле испод поклопне даске додатог другог спрата без рамова, а потом сам препрскао и основно друштво испод. Затим сам треснуо једном по поклопној дасци коју сам подигао изнад друштва које појачавам, и све су пчеле пале на сатоноше и брзо биле прихваћене. Као изгладнеле, лажне матице су престале бити лажне матице, и постале су само обичне пчеле радилице безопасне за матицу новог друштва.

Иначе, вршио сам мало и претумбавање спратова неких Родних и Еко Воја. Неке Фарарке су ми страдале јер нисам на време видео да су изгубиле матицу. Умало не поче општа грабеж једног дана, пред крај септембра, јер су неке од ових слабих Фарарки осетиле јаке Фарарке, па су их ове јаке напале.

Сада тренутно имамо:
27 Фарарки дванеистица,
2 ДБ 12,
3 ЛР 10 (две ЛР смо поклонили једном Манастиру)
9 Родних Воја
7 Еко Воја

Једна Еко Воја ми је слабуњава, јер матица слабо ради. Но, можда ћемо покушатив да је дамо шансу да презими. Или ћемо је преспојити. Видећемо.

Значи укупно на нашем Манастирском пчелињаку тренутно имамо 48 кошница, и још најмање 4 у Србији. Ако нађемо времена и пребацимо из Србије још 4 Родне Воје за Црну Гору то би било преко 50 кошница. Прошле зиме зазимили смо их 13 а ове године смо слава Богу проширили пчелињак.

Година је била медоносна и слава Богу врцали смо преко тоне, рачунајући не само мед већ и медне поклопчиће.

Фарарке су зазимљене на три или 4 спрата, са залихама меда које су у просеку око 25 килограма. Пре неки дан видех да једна Фарарка има и читавих 40 килограма меда у залихама, а неколико њих преко 30 килограма. Стога, када све срачунам, ове су Фарарке ипак рекордерке ове године по приносима меда. Нисмо успели да врцамо тај мед, али мало ћемо им ипак одузети за проверу, да није медљика, јер около нашег манастира има пуно врбе, која зна да замеди и са медљиком.

Родне Воје су зазимљене на 4, 3, 2 или једном спрату. Зависно од снаге друштва.

Еко Воје су зазимљене на 2, 3 или 4 спрата, такође зависно од снаге друштва.

Искрено говорећи, рад са Родним и Еко Воја кошницама нам је право уживање, док ћемо ДБ и ЛР држати само због упоређивања резултата и разних експеримената. Фарарке су такође одличне кошнице, али ипак много теже за кичму.

Родна и Еко Воја су чини ми се ипак испред свих, јер иако су слабије зазимљене прошле зиме (нашом грешком и неискуством), само мало заостају од неких Фарарки, а имале су плус да граде по два спрата саћа (Родне Воје) или по 4 спрата (Еко Воје). Фарарке рекордерке су имале много мање саћа за израду и много су боље зазимљене. Плус сам од Родних и Еко одузимао пуно меда и давао другим слабијим друштвима, па и читаве спратове што је такође био стрес за њих.

Неко је од пчелара записао "да треба пчеларити са оним кошницама са којима највише волиш да радиш". Дефинитивно, мој избор су Родна и Еко Воја. И не одвајам их.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 10.10.2011. 19:07:21

Помаже Бог свима!

При пчеларењу са кошницама Родна Воја посебно треба тежити да јачину друштва прилагодимо броју спратова са саћем. У супротном може лако доћи до јављања ројевог нагона.

Ако пред багрем имате само три спрата саћа, онда 10 дана пред багрем, када друштво можете ограничити матичном решетком на први спрат, не би требало да има више од 10 рамова са леглом.

А ако имате 4 спрата изграђеног саћа онда друштва можете развити на12 рамова са леглом.

Наравно у тренутку ограничавања матичном решетком, 10-15 дана пред багрем треба додати нешто сатних основа правилно распорњђених.

То је неко наше искуство.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 30.12.2011. 20:39:19

Мир Божији! Христос се роди!

Да поделимо нека заједничка искуства са свима на форуму, до којих смо дошли у вези рада са кошницама Родна Воја. Искуства стечена личним радом али користећи и искуства других, читајући не само наш сајт и наша искуства већ и оно што се пише по другим сајтовима и из искустава других. Ево неких општих закључака око којих се скоро сви више мање слажу, по питању кошница Родна Воја.

1. Кошнице РВ су веома практичне и лагане за рад.
2. Сво саће зимује на пчелињаку без проблема и нема потребе за чувањем саћа ван пчелињака.
3. Нормално развијена друштва без проблема зимују ако имају од 15 до 20 кг. меда и веома лако прелазе из наставка у наставак са зимским клубетом.
4. У средњим продуженим пашама и у слабијим пашама кошница РВ несумљиво доноси више меда од ДБ и ЛР кошница. Ове средње и слабе паше бих оценио са оценама од 1 до 3, на скали оцена до 5.
5. У јаким и изузетно јаким пашама (оцена 4 и 5) пчелар ће ако су му друштва здрава такође имати пуно меда са Родна Воја кошницама, а да ли ће имати више од оних пчелара који пчеларе са ДБ и ЛР, није још баш сасвим јасно. Ту се копља и даље ломе а провере су тек почеле. Верујем, све ће нам показати Бог кроз неко време. Ипак је ово релативно млада кошница која се тек испитује у свим условима пчеларења.
6. Пролећни развој у РВ кошницама је изузетно добар
7. Ради већих приноса уз мањи рад на пчелињаку рад са РВ кошницама је тешко замислив без матичне решетке.

То је отприлике неки средњи збир свих искустава разних људи по питању рада са РВ кошницом.

А ево неких наших скромних података са нашег пчелињака а везаних за тачку 5. Значи тиче се висине приноса.

У нашем Манастирском пчелињаку, где је ове године паша била веома добра и оценио би је као јаку, са оценом 4 (од 1 до 5), највише меда су донеле поједине Фарар дванаестице ограничене на један наставак, у којима је матици за полагање било остављено око 55 000 ћелија. Значи око 7 до 8 хиљада више него код РВ која има од 47 до 48 хиљада ћелија у једном телу.

Једна ЛР кошница нам је донела преко око 55 килограма меда што је опет за нијансу више од рекордне РВ кошнице.

Све ово може да упућује на закључак да у јаким и изузетно јаким пашама (оцена 4 или 5 по јачини паше) кошнице са већим плодиштем, Фарар 12, ДБ и ЛР, ипак предњаче у односу на Родну Воју. Но, у то не могу бити сигуран, јер су Фарарке и ЛР кошнице код нас имале доста мање посла око изградње саћа у пролеће и далеко су боље биле зазимљене од кошница РВ, те су далеко боље и јаче ушле у сезону. Са појединим Родним Војама сам иначе и током пролећа сувише експериментисао па ни због тога не могу ништа прецизније рећи из личног искуства јер са овако малим бројем РВ кошница и неким нашим грешкама у вези са две РВ кошнице резултати не могу бити поуздани.

У сваком случају испитивања приноса са РВ кошницама у односу на ДБ, ЛР и Фарарке дванаестице ће и ове године бити настављена. А резултати ће верујем бити доста прецизнији јер број РВ кошница нам је ове године доста већи а и зазимљене су доста боље од прошле године.

Да додам још и то да сам мишљења да се са сваком кошницом може успешно пчеларити и да ће, као што рече мудри Његош, у руци Мандушића Вука свака пушка бити убојита. Само, ипак је питање колико се успешно може пчеларити са поједином врстом кошнице у појединим регијама. Јер за одабир врсте кошница и начина пчеларења једну од кључних улога има и богатство паше, клима на пчелињаку, употреба хемије у околини, итд. А зависи и од тога колико пчелар уопште има времена да се посвети пчелама и да ли пчелари стационарно или селећи. Све су то фактори који играју велику улогу у одабиру кошница.

Такође требамо знати да се разним преградним даскама и сличним методама плодишта и највећих кошница ДБ, Полошке, ЛР десетке, могу по жељи сужавати, зависно од очекиваног интезитета паше која долази. Значи, много тога зависи од умешности пчелара, и времена које му је на располагању. И свако бира по своме. И свако одговара углавном за себе.

Ове године, применићемо и једну тактику са РВ кошницом која ће мислим донети одређења побољшања у величини приноса. Наиме мислимо да једно или два друштва у РВ кошницама, десет дана пред багрем развијемо на 14 или 15 рамова са леглом, али да у тренутку ограничавања матице решетком на први наставак, друштво буде на 5 спратова. Значи са једним спратом више од стандарног нивоа. Наравно све у циљу проширења простора у кошници и смањења могућности да при тако великом леглу крене ројеви нагон, а да друштво буде супер јако. Резултате ћемо видети.

Дакле по мало, користим разне експерименте, успешне или промашене, Бог ће временом показати, јер без њих је тешко било шта поуздано тврдити за наше пашне услове.

Стога ми на Манастирском пчелињаку и имамо 5 врста кошница и стално по мало испитујемо и експериментишемо проверавајући и себе а и искуства других. А све са циљем како бисмо сви имали тачније податке о свему, те према томе и више меда, здравија друштва и мање напора за кичму.

С Богом и од Бога вам здравља!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 10.01.2012. 14:51:28

pomaze bog oce petre
radujem se sto sam saznao za vasa iskustva o kosnicama RV koja su pozitivna ,pcelarim 18 godina sa LR kosnicama ali ozbiljno mislim da na svoj pcelinjak donesem kosnice RV,moj pcelinjak se nalazi u Sumadiji na oko 160metara n/v,pcelartim stacionarno a glavna bagremova pasa je izdasna a u povoljnim godinama javi se i visak prolecnog i livadskog meda.Kao vernik radujem se sto svoja pcelarska iskustva mogu podeliti sa vama. Vas brat u Hristu Gospodu Dejan.

Autor: dejan raketic
Postavljeno: 26.02.2012. 18:35:45

Бог ти помого брате Дејане.

Слава Богу ту смо да се међусобно помажемо.

Свако корисно искуство које људи имају требало би да поделе један са другим, на опште добро.

Ту сам и да кажем неко своје искуство, мада мало, а и да питам за савет искусније.

Свако добро од Господа вам желим брате Дејане.

С Богом.Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 29.02.2012. 14:41:40

Pozdravljam Vas gospodine Petre , namera mi je da u prolece krenem sa pcelarenjem , interesuje me , gde mogu da nabavim te kosnice i koliko kostaju .

Autor: karolj keri
Postavljeno: 05.03.2012. 21:37:53

Помаже Бог брате Карољ.

Кошнице Родна и Еко Воја прпизводи г. Драгутин Ајдиновић из Старог Бечеја. Треба се узети и матична решетка за сваку кошницу.

Број телефона брата Драгутина је 064 494 31 84.

Родна Воја кошта 50 евра а Еко Воја 60 евра. Матична решетка се купује посебно.

С Богом и свако добро од Господа.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 06.03.2012. 19:07:49

Помаже Бог брате Карољ.

Кошнице Еко Воја су 65 евра.

Опростите на грешци.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 09.03.2012. 15:14:15

Помаже Бог.

У периоду од 14. до 16. марта прегледао сам 13 кошница Родна Воја на Манастирском пчелињаку. У тај број рачунам и 8 нуклеуса са краја прошле пчеларске сезоне. Стање је тих дана, од 14. до 16. марта било овако.

Две Родне Воје су имале по 5 рамова легла, отвореног и затвореног.

Две Родне Воје имале су по 4 рама легла. Отвореног и затвореног.

Три Родне Воје имале су по три рама легла, отвореног и затвореног.

Пет Родних Воја имале су по два рама легла.

И једна Родна Воја имала је један рам легла.

Критичан ми је један нуклеус који има на два рама по врло мало легла али има врло мало пчела. Не знам како ће се извући. Матицу сам приметио, али је врло слабо носила и пчела је било веома мало. То је један нуклеус од прошле јесени, који није стигао да се формира и ојача. Можда га ојачам са рамом затвореног леглла са неке друге Родне Воје.

У свим Родна Воја кошницама меда је било довољно а матице су обично примећене, и обично су необележене.

Стање је дакле доста шаренолико.

Верујем да су за ових неколико дана пчеле у Родна Воја кошницама успеле да повећају број легла за још један рам, барем ова средња и јача друштва.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 20.03.2012. 18:52:26

Помаже Бог.

Ево како вршимо пролећну припрему друштава у кошницама Родна Воја.

Прво видимо како је стање у друштвима, кроз пролећне прегледе. Колико је легла, колико меда, каква је матица, има ли видљивог пролива и слично.

У односу на снагу друштава и количине меда у кошници почињемо са пролећном прихраном друштава шећерним сирупом, које траје до првих значајнијих уноса нектара.

Уколико меда има преко 10 килограма у залихама, онда додајемо сваки други дан по 300 грама сирупа од 60 процената воде и 40 процената шећера.

Ако је меда у залихама мање од 10 килограма додајемо сваки други дан по 300 грама шећерног сирупа, у односу пола пола, вода шећер.

Пролећну прихрану почињемо почетком марта, после прве недеље марта, или како проценимо.

Када друштва буду развијена на једно 10 рамова са леглом, ограничавамо матицу на први спрат. Ако друштва прихрањујемо редовно, још 15 дана пре багрема друштва ће достићи јачину од 10 рамова са леглом.

У плодиште тада поставимо рамове са отвореним леглом и матицом. Са стране до зидова кошнице поставимо по један рам са медом, у коме има и мало перге.

Ако имамо на пример 4 рама са отвореним леглом, пресечемо га са једном сатном основом по средини, а са стране легла поставимо по још један рам са сатном основом. И на крају додамо још један изграђени празан рам, са радиличким саћем. Значи у плодиште додајемо три рама са сатним основама.

Изнад решетке, по средини следећа два спрата, расподелимо остало легло, тј. затворено легло. На другом спрату, поред легла, а обе стране додамо по једну сатну основу, а остало са празним рамовима. И два рама са медом, додамо на том спрату изнад решетке, на крајевима по један рам. Значи укупно им 15 дана пред багрем додамо 5 сатних основа.

Друштва нису прејака, теже ће ићи у ројење, а за 15 дана достићи ће праву снагу.

Током целе сезоне држимо матичну решетку на првом спрату, и подижемо је тек крајем септембра или почетком октобра. Зависи од процене. У планинским крајевима то треба урадити доста раије, још у августу.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 22.03.2012. 11:39:43

Помаже Бог.

Неко у развој друштава иде и до 12 или тринаест рамова, што је такође могућно.

Но онда треба чешће контролисати да ли ће се појавити ројеви нагон, и требало би имати кошницу развијену на сва 4 спрата.

Наравно, овде умеће прелара треба да је велико, а и стална присутност на пчелињаку, јер је појава ројевог нагона доста већа ако се број рамова са леглом повећа на 12 до 13 рамова, 10 до 15 дана пред агрем. Тада треба рушити започете матичњаке и слично.

Свако нека изабере шта му одговара и колико времена има.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 22.03.2012. 12:09:28

Помаже Бог.

Тактику, да пчелиња друштва развијемо на само 10 рамова пред багрем, изабрао смо вршити од ове године. То је због тога што код нас обично има обиља поленовог праха још од фебруара па све до краја октобра.

Наше пчеле су стога веома добро храњене па су обично склоније ројењу од оних однегованих ван већих извора полена. Како смо видели прошле године, скоро сва друштва развијена на 12 рамова, кренула су да раде матичњаке, било да су имала 3 или 4 спрата..

Развојем друштава на 10 рамова са леглом, и мало ранијим ограничавањем пред багрем, покушаћемо да нађемо специфичну технологију за наше поднебље, а да избегнемо чешће контролисање пчела у вези појаве ројевог нагона.

Видим да неки пчелари развијају друштва и на 14 рамова са леглом, и то само на два спрата, а трећи им додају пред сами багрем, док о четвртом тада још увек не размишљају. Ово стога јер немају довољно саћа, па да не би сувише пред багрем исцрпљивали пчеле израдом саћа. А и меда се доста тако потроши.

Развојем друштава на 14 рамова са леглом у два спрата, и додавање трећег десетак дана пред багрем, у нашим специфичним условима пчеларења, мислим да би то у неким заједницама довело до појаве ројевог нагона и пре додавања трећег наставка. Обиље раног полена у нашој регији, друштва чине силним, и ми их обично покушавамо кротити проширењем простора на три или четири спрата, са нешто мањим бројем рамова са леглом пред главну пашу.

Она друштва која су јака још средином марта, скоро уопште и не прихрањујемо, јер би се, чини ми се, врло брзо раширила и да тако кажем "осилила" због обиља раног полена и довољно хране.

У условима где нема толиког обиља раног полена, мислим да је боље друштва пре багрема раширити на 12 до 13 рамова са леглом, и минимално три спрата, са додатком сатних основа, приликом ограничавања.

Свака регија има неке специфичности, а и свака година, те се стога тиме мислим и треба руководити. Свако ће искуством у својој регији временом доћи до оптималне тактике пчеларења.

А ми ћемо и даље мало експериментисати, са разним тактикама у припреми друштава пред багрем. Па која се покаже најбоља, њу ћемо и примењивати.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 23.03.2012. 02:07:38

Oce Petre,

U sumadiji ove godine (ili samo u blizini mojega pcelinjaka), cvetanje leske proslo je dosta neopazeno i brzo tako da su je pcele jedva primetile, sada cveta dren i drugi vesnici proleca tako da se pojavljuju prvi unosi nektara i polena.S"obzirom na visoke temperature ocekuje se za desetak dana i obilnije cvetanje voca sto ce biti prilika da se pocne sa izvlacenjem saca. U zavisnosti od jacine drustva u prolecnoj pasi jaka drustva mogu izvuci i 3 - 4 satne osnove.Sto se tice prihrane pcele jos uvek koriste vitaminske pogace, kada se nocne temperature predju 10 stepeni krenuce se sa prihranom secernim sirupom oko 2dl svako vece ili 3dl svako drugo vece .Sirup pripremam od 2 dela vode i jednog dele secera uz ibavezno dodavanje vitaminskog oreparata koji ce pospesiti nosivost matice.Kod jacih drustava gde se ocekuje visak meda u toku pase ne vrsim prihranu ali posle vedjenja meda nastavlja se do pred bagremovu pasu.U iscekivanju medonosne godine i praznika svetoga Vaskrsenja
od sveg srca zelim da praznik VASKRSENJA GOSPODNJEG docekamo i provedemo u velikoj radosti kao sto cemo se nekada radovati susretu sa samim Vaskrslim Gospodom u vecnom carstvu njegovom.Amin.
Vas brat u Hristu Gospodu Dejan.

Autor: Dejan Raketic
Postavljeno: 25.03.2012. 13:33:11

Помаже Бог брате Дејане.

Драго ми је да пчелариш са овим прелепим, медоносним и практичним кошницама, Родна Воја.

Одмах да кажем, погаче код нас уопште не користимо, осим ако баш сумњамо да друштво може страдати од глади или ако је слабо па ретко која пчела напушта клубе и у топлијим данима, да пренесе мед из бочних рамова у центар клубета. И кад користимо, онда обично користимо максимално једну погачу. Највећи број кошница, њих преко 70 процената, ове зиме уопште код нас није добило ни једну погачу.

Друштва би сви требали да зазимимо са бар 15 до 20 килограма меда, и то ће бити довољно за презимљавање и пролећни развој.

Уколико има више заосталог меда у марту, преко 10 килограма, онда друштва треба прихрањивати ретким сирупом. Може чак и однос 66 процената воде и 33 процената шећера. Ово обавезно треба урадити јер ће се друштва са много меда слабије и спорије ширити са леглом, ако им не додамо веома ретки сируп и тешко ће достићи жељену снагу до багрема.

Друштва која имају мало меда, испод 10 килограма, треба свако друго вече прихрањивати са сирупом 50 према 50, вода - шећер.

Код нас Родне Воје данас имају од 2 до 8 рамова са леглом.

Једна Родна Воја има 8 рамова са леглом.

Три Родне Воје имају 5 рамова са леглом.

Четири Родне Воје имају 4 рама са леглом.

Три Родне Воје имају 3 рама са леглом.

Две Родне Воје имају два рама са леглом.

Оне које су мало прихрањиване ретким сирупом боље напредују.

Ипак, у целини посматрано, највећи број наших кошница Родна Воја, по мало заостају у развоју, јер су изблокиране великом количином полена кога има баш у изобиљу, за разлику од нектара кога има веома мало, јер велика мартовска суша и северни ветар не погодују медоберу.

Био сам подстакнут да данас разблокирам нека друштва Родна Воја која су и пре 15 дана имала 5 рамова са леглом, а и данас имају само 5 рамова са леглом. А све изгледа због блокаде поленом.

Нека су се почела брзо ширити. Тако је једна Родна Воја која је имала доста меда, пре 15 дана имала 4 рама са леглом, а данас има 8 рамова са леглом. Међутим, ово друштво смо редовно прихрањивали врло ретким сирупом, што је резултирало бољим и бржим развојем друштва.

Она друштва која нисмо редовно прихрањивали са ретким сирупом, или пак густим код оних која су имала баш мало меда, стагнација и спори раст легла је очигледан.

Све у свему, опет је проналазач г. Воја Брстина у праву. Развој легла у пролеће је веома повезан са редовношћу прихрањивања ретким или густим сирупом, у зависности од количине меда у кошници који је претекао до марта.

Код нас се посебно ефикасним за ширење легла показао ретки сируп. Свако друго вече по 200 до 300 грама. Друштва просто букну у развоју.

Важно је да је и матица добра и продуктивна.

И теби брате Дејане нека је са срећом Часни Пост и Васкршњи празници који су све ближи.

С Богом и нека Господ свима да медну годину.Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 29.03.2012. 23:32:32

Помаже Бог.

Свима који славе православни празник Цвети, желим срећан Празник од Бога.

На Манастирском пчелињаку имамо 13 кошница Родна Воја, рачунајући и нуклеусе.

Пре два дана погледао сам напредније Родна Воја кошнице и видео да су две већ за ограничавање и одмах сам ограничио те две кошнице.

Једна има три спрата саћа и веома продуктивну и младу матицу. Имала је у трнутку ограничавања 11 рамова са леглом.

Ограничена је матичном решетком на први спрат са плодиштем.

Друга има четири спрата, и у тренутку ограничавања имала је 12 рамова са леглом. Ограничена је на први спрат са матичном решетком.

Матице су значи у првом спрату, са по две или три сатне основе, и отвореним леглом.

Остало легло, тј. затворено или углавном затворено, поставио сам у други, или пак у други и трећи спрат. Зависно од количине затвореног легла.

Што се тиче осталих друштава у Родним Војама, три нуклеуса су у заостатку, а шест нуклеуса су кренула доста добро и неки већ имају и 6 рамова са леглом. Нуклеусе прихрањујем са сирупом 50:50 шећер вода. Требало би сваки други дан по 200 до 300 грама, зависно како купе сируп.

Једна Родна има три спрата саћа али за сада 9 рамова са леглом, а друга има три спрата саћа али само 5 рамова са леглом. Ова друга мислим да има проблем са лошом матицом, јер хране има доста а легло је доста слабо.

Иначе, код на је март био сунчан, топао и веома сушан, па је врба кренула нешто раније.

На жалост, управо кад је почетком априла кренуло главно цветање врба, којих има у изобиљу у околини, и то разних врста, као и цветање медоносног белог чапљана (бели златоглав - asphodelus albus), кренуше и кише у априлу, а и захлаљење. А најављују и следеће недеље нестабилно време и још веће захлађење. Баш кад не одговара за први бољи медобер код нас.

Но, слава Богу за све.

С Богом и желим свима од Бога медну 2012. годину.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 08.04.2012. 10:39:04

Postovani igumane Petre,
Zahvaljujuci Vasim veoma ubedljivim, znalackim i iscrpnim komentarima o radu sa kosnicom RV, prosle godine formirao sam jedno drustvo u RV sa malim modifikacijama na kosnici i stanje na dan 22.04.2012. posle dodavanja 2 satne osnove je sledece;
-Nastavak na podnjaci za sada ima 7 ramova od kojih je 1 satna osnova, 1 izgradjen prazan ram, 2 rama sa cvetnim prahom i medom i 3 rama sa medom.
-Drugi nastavak ima sledeci sadrzaj; 7 ramova sa leglom, 1 ram sa cvetnim prahom i medom i dodao sam 2 satne osnove.
Danas sam izvrsio prihranjivanje secernim sirupom i video da su obe satne osnove zapocete sa izgradjivanjem.
Planiram da u cetvrtak odnesem jos 3 satne osnove kako bih popunio oba tela. Ukoliko je drustvo izgradilo satne osnove i matica pocela da zaleze, spusticu ramove sa zatvorenim leglom a na njihovo mesto dodati satne osnove i prihraniti.
Za medista sam pripremio polunastavke sa sirokim ramovima.
Bicu slobodan da od Vas zatrazim savet i misljenje za moje postupke.
Pozdrav

Autor: zoran
Postavljeno: 24.04.2012. 22:03:51

Помаже Бог брате Зоране.

Највећи садашњи задатак за ваше друштво у Родна Воја кошници је да изгради кућу. За сада имате мало изграђеног саћа.

Како имате само два наставка, што је за медобер недовољно, саветујем вам да редовно наставите прихрањивање са шећером, у проценту пола шећера пола воде.

То је за сада најважније. Сатне основе пре ограничавања са матичном решетком додајте само са стране од легла, по једну. Легло требамо разбити само једном у сезони, и то приликом ограничавања са матичном решетком.

Немате потребе да пребацујете рамове са леглом у други наставак. Матица ће сама то одрадити, и прећи у доњи наставак. Ваше је да редовно прихрањујете друштва, јер им треба помоћ да изграде кућу.

За медишта можете користити и рамове који су шири. То је ствар избора сваког пчелара и скоро свако решење има своје позитивне стране.

Главно је да ваше друштво пред багрем има око 12 рамова са леглом, и још изграђеног саћа. Стога друштва у овом периоду треба интезивно прихрањивати.

Наша искуства кажу да за добар медобер треба имати најмање три класична наставка саћа.

Када друштво достигне 12 рамова са леглом, таде га ограничавате- То би требало овако да изгледа.

У првом наставку на подњачи, треба да је плодиште, са матицом, и на пример 6 рамова са отвореним или већином отвореним леглом. У тај први наставак треба ставити три сатне основе. Једну у центар легла, и плус по једну са обе стране легла. И десети рам нека буде са медом и поленом.

Онда на сатоноше плодишта ставите директно матичну решетку, а затим на тело плодишта и рам за матичну решетку са отвором.

У други наставак онда оставите 6 рамова са затвореним или већином затвореним леглом. остало треба да су празни изграђени рамови.

Трећи наставак, који ће код вас бити чисто медишни, требате ставити кад друштво још мало ојача, и достигне око 10 рамова са леглом, имали или не изграђено саће, јер оде у ројење због недостатка простора.

Значи сада је главно, редовно их прихрањивати, свако друго вече са по 300 грама сирупа (50:50). Ако су кише, онда им додајте свако вече по 300 грама сирупа. У први наставак одмах додајте сатне основе јер имате само седам рамова да га пчеле што пре изграде.

Због недостатка саћа пчеле ће се пред багрем доста истрошити, па ће принос мало подбацити јер доста меда ће отићи за изградњу саћа, а и пчелама ће се због исцрпљености скратити живот. Но, то је нормално за свако друштво у свим кошницама, када друштво тек гради кућу.

Желим вам брате Зоране од Бога добар медобер и сваки успех у свему светом и честитом!


Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 27.04.2012. 06:43:09

Postovani igumane Petre,

Zahvaljujem se na savetu i zelim sa Vama da prodiskutujem moj rad sa RV kosnicom.
Zasto jos uvek dodajem satne osnove u gornji nastavak?
Noci su do juce bile veoma hladne a i dnevne temperature su bile veoma kolebljive pa samim tim zelim da otvorena legla budu locirana u visi nivo tj u gornji nastavak. Tacno je da ce biti veoma opterecene izgradnjom saca, a tek im predstoji izgradnja za polunastavke.
Moja predpostavka se obistinila i izgradile su satne osnove sa unutrasnje strane a matica je krenula sa zaleganjem.
Mozda je moja zelja da sto pre zaposednu oba tela pre pocetka cvetanja bagrema,/premda je sada period kada nema vecih unosa/ pa sam spustio 2 rama sa zatvorenim leglom i dodao 2 satne osnove i izvrsio prihranu.
Planiram da primenim slican postupak kao sto radim sa LR kosnicama.
Problem mi je sto narednih nedelju dana ne mogu da posetim pcelinjak pa samim tim ne mogu ni da ih prihranim.
Jos jednom vam se najljubaznije zahvaljujem na savetu i na lepim zeljama.
Pozdrav

Autor: zoran
Postavljeno: 27.04.2012. 22:03:22

igumane,kakvo j stanje u pcelinjaku

Autor: muki
Postavljeno: 02.05.2012. 00:26:52

Помаже Бог свима.

У пчеларству, нема једног кратког и општег рецепта за успех, нити најбоље кошнице за сваки крај света. Свака регија је своја прича.

Много тога у пчеларству зависи од климе у вашој регији. Када пишем о нашим искуствима говорим о нашим условима, тј. топлијим од континеталних а хладнијих од приморских.

Свако наравно у односу на своје услове треба и да се понаша, јер поступци који одговарају у нашим условима не одговарају негде друго.

Много тога зависи и од слободног времена којим располажете и броја радника са којим радите у пчелињаку.

У сваком случају у раду са Родна Воја кошницама требало би се држати неких основних постулата.

1. Друштва пре ограничавања са матичном решетком не треба да су јача од 12 рамова са леглом, ако се ограничавају на један наставак, као што је пракса са Родном Војом. Мада, ми смо ове године једно друштво у Родна Воји кошници ограничили на два наставка, све ради експериментисања и провере понашања. Зависно од године, и временских услова, некада може и 13 рамова са леглом, па и 14, али то је ређи случај. Некада је и 11 рамова са леглом много. Када? Када крену дуге кише а друштво се развије. Тада га је тешко укротити. То су и иначе мане свих кошница са мањим плодиштима у које спада и Родна Воја.

2. Приликом ограничавања кошнице Родна Воја, треба у први спрат поставити матицу, додати рамове са отвореним леглом и минимум три сатне основе, да би пчеле радиле саће и имале отвореног легла које би запошљавало младе пчеле. Све то доста смањује ризик од ројевог нагона, који је у кошницама са малим плодиштем, као што је Родна Воја, и по нашим искуствима, израженији него код кошница са већим плодиштем, као што су ДБ или ЛР или Фарар 12. А имамо 5 врста кошница у пчелињаку, од којих највише Фарарки.

3. Приликом распоређивања рамова са затвореним леглом, изнад матичне решетке, треба то легло распоредити у следећа два спрата, а са страна од легла додати сатне основе. Колико сатних основа додати изнад решетке. Две? Три? Четири? То је процена пчелара, у односу на пашне услове, процену временске прогнозе, снагу друштва, продуктивност матице. У јачим друштвима, где је матица млада и продуктивна, по нашим искуствима требало би додати минимум 4 сатне основе изнад решетке. Две на спрату изнад решетке, а две на још једном спрату изнад. Пчеле ће тада бити развучене самим леглом, и неће се скоро све гужвати у плодишту на првом спрату, а имаће да раде сатне основе, једно 15 дана пре очекиване паше.

4. Родна Воја кошница, ако јој се мед постави изнад наставка са матицом и пчелама, уопште није безбедна за презимљавање слабијих друштава у континеталним условима. Овде код нас, где је много топлије него у Србији, чак и слаба друштва некако презиме, јер има доста топлих дана током зиме, па пчеле пребацују мед одозго у први спрат, али у Србији, то није случај. Зато слаба друштва треба зазимити другачије, и по ЛР принципу.

Што се тиче приноса у Родна Воја кошницама, ни ту нема општег закључка. У слабијим и средњим продуженим пашама, кошнице Родна Воја, ако пчелар уради све што је потребно, обично ће донети више меда од кошница са већим плодиштем. Међутим, у јаким или јачим пашама, чини ми се, тешко да Родна Воја може достићи кошнице са великим плодиштем као што су ДБ, ЛР или Фарарке (десетке или дванаестице). И ако их у јаким пашама и достигну, то је могуће једино уз огроман рад са кошницама, стално превешавање итд. А то разуме се није плус већ минус у пчеларству.

Све у свему, треба неколико година испитивања, и пробања разних метода пчеларења са разним кошницама, и веома добро познавање пашних прилика и климе у својој регији, па да човек каже, која је кошница за његове услове најбоља. Свако нека изабере онако како је најбоље за његову регију.

Што се тиче ове године, и стања у нашем пчелињаку оно је шаренолико, али у просеку, доста лошије него у исто време прошле године. Зашто? Стога што је прва велика паша, а то је код нас врба са чапљаном, веома подбацила. Кише је код нас падала скоро читав април, баш када је ове године врба требала највише да цвета.

Право је изненађење како се још увек многе кошнице нису ројиле. Имали смо до сада само једно ројење, и слава Богу, рој првенац је дошао на једну веома ниску грану, па смо га ухватили и пребацили у једну ДБ дванаестицу, коју смо недавно добили на поклон.

Меда у медиштима има веома мало, а свежи нектар тек сада почиње значајније да се појављује, јер почиње да цвета жалфија. Багрема у околини нашег пчелињака имамо у врло малим количинама.

И наше кошнице Родна Воја деле судбину веома кишног априла месеца и пропуштене врбове паше. Као и остале кошнице на пчелињаку и оне тек сада почињу да скупљају нешто нектара.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 03.05.2012. 09:26:02

Juce sam na RV postavio polunastavak sa 7 satnih osnova u sirokim ramovima. Polunastavak sam postavio iznad maticne resetke i nastavka koji se nalazi na podnjaci u kojem je matica sa 6 ramova otvorenog legla ili vecinom otvorenog legla, a iznad polunastavka postavio sam nastavak sa 6 ramova zatvorenog legla. Naredni pregled obavicu za 4 dana.
pozdrav

Autor: zoran
Postavljeno: 07.05.2012. 21:48:06

Nije mi jasno zasto siroki ramovi iznad maticne resetke,koja je svrha,cemu to Zorane?? Ja bih postavio tri normalna rv nastavka,a leglo rasporedio 4-4-3 i normalno MR na prvom nastavku. pozdrav

Autor: muki
Postavljeno: 13.05.2012. 00:33:22

Шта значи патентирана кошница? Да ли је ја могу сам направити или је морам наручити код конструктора који ју је први направио и заштитио патентом?

Autor: Слободан
Postavljeno: 14.05.2012. 12:34:58

Помаже Бог свима!

Ево неких запажања у приносима са кошницама Родна Воја у односу на друге типове кошница на нашем Манастирском пчелињаку.

И ове године имали смо просечно доста висок принос меда са Родна Воја кошницама, тамо где су матице биле добре, и све урађено како треба и на време. Нека нам је дала 30 килограма, нека 35, а нека врло мало. Све зависи да ли је матица била добра и да ли смо ми све урадили како треба.

Међутим, и ове године највише меда су нам и појединачно и у просеку донеле кошнице Фарар дванаестице. Исто је било и прошле године. Неке Фарарке су донеле и око 55 килограма меда, а велики број њих од 35 до 45 килограма. Наравно и ту су неке баш подбациле, али то је или због наше грешке или због лоше матице. Но, у просеку, за стационарни пчелињак Фарарке су се одлично показале.

Фарарке су нам биле углавном на 4 спрата. Два спрата су нам били плодиште а два медиште. Ограничавали смо их матичном решетком, углавном у другој половини априла.

Закључак који нам се јавља је следећи. Тамо где су јаке паше, као код нас, ипак ће више меда донети кошнице које имају веће плодиште. Родна Воја ипак ту заостаје за Фараркама 12. У Родним Војама и мед спорије сазрева него у Фараркама 12. И ту су Фарарке у предности.

За ДБ кошнице не могу баш поуздано да тврдим какав је однос, али колико ми се чини ДБ 10 се код нас боље показала од ДБ 12. Требамо још доста експериментисати и посматрати. И мислим да ДБ десетка ако има добру матицу, у јаким пашама као код нас, донесе више од Родне Воје.

Мислим да је кошница Родна Воја добра, али очигледно је да у јаким пашама, као код нас, ипак заостаје у односу на Фарар 12, тј. нискорамну кошницу са већим плодиштем на два спрата. Разлике у приносима уопште нису занемарљиве.

Вероватно би у слабијим пашама, Родна Воја била боља, но то могу да провере људи који имају слабу и продужену средњу пашу. Они би ту били најмеродавнији да кажу своје утиске.

Родна Воја ми личи на кошницу која пчелару донесе довољно меда скоро увек, чак и ако је паша слабија али у јаким пашама, поготово ако су јаке паше узастопне и надовезују се једна на другу, Родна Воја ипак заостаје за кошницама са већим плодиштем. За професионалне пчеларе мислим да то није занемарљиво. Једноставно, Родна Воја нема тада довољно војске у континуитету да би искористила пашу максимално.

Да би Родна Воја пашу искористила максимално и у јаким и узастопним пашама, рамови плодишта Родне Воје би требало да се превешавају врло често, и то бар неколико пута у сезони, што признаћете није плус. Ко ће читаве сезоне превешавати рамове, и поново ограничавати плодиште на један спрат. Но, ако се човек потруди, у том случају Родна Воја могла би знатно поправити просечне приносе у јаким пашама. Ко би тада дао више меда, Родна Воја или други типови кошница, то је питање за посебне експерименте и дугогодишња испитивања.

Ипак, Родну Воју би препоручио свим пчеларима. И то по следећем принципу.

Нека имају један део пчелињака са неким кошницама са већим плодиштем, (ДБ 10, ЛР, Фарар са два спрата као плодиштем и слично) а један део, на пример четвртину броја кошница, са Родном Војом. Ако година буде слабија, тј. паша буде слабија и променљива, Родна Воја као једна штедљива кошница ће ипак нешто донети, док кошнице са великим плодиштем могу тада и пуно подбацити и не донети скоро ништа. Циљ је да скоро увек имамо довољно меда и да у пчелињаку увек имамо два типа кошница. За сваки случај.

Тамо где су пашне прилике оскудне, Родна Воја би требала имати приоритет у односу на кошнице са већим плодиштем (ДБ, ЛР, Фарар ...) а тамо где је паша врло добра или одлична, мислим да приоритет требају имати ДБ, ЛР, Фарар ...

Толико за сада са нашим опажањима која смо до сада видели код наших пчела у родној воји или другим типовима кошница.

С Богом!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 22.11.2012. 11:02:15

Zdravo!

Kako se pokazala Eko Voja u odnosu na druge kosnice?

Pozdrav svima!

Autor: Alex
Postavljeno: 13.12.2012. 00:03:06

Da li je ko probao da na rodnu voju koristi medista od eko voje .Ja sam tako radio (imam 4 rodne voje) i to mi se pokazalo bolje .Godina nije bila dobra (prosjek oko 10 kg) dok su rodne donijele oko 20-22kg na ovaj nacin.

Autor: Dragan Bulajic nk
Postavljeno: 21.12.2012. 19:36:14

Кошница таква као "Родна Воја" измишљена је давно пре него што се сада представља. Какву год кошницу да направимо већ је неко направио пре нас. И зазимљавање на топло није ништа ново. Примењивало се пре више од века. Ко сада у свету примењује такво зазимљавање?

Autor: Петар Пантелић
Postavljeno: 01.01.2013. 18:49:56

Moje iskustvo sa ...
„Barbikinim košnicama“

Prošle godine sam na nekoliko mesta slušao priču o košnici koja je toliko dobra da nisam mogao da se uzdržim nego sam nabavio 5 komada pa se iz sve snage trudio da ih što pre napunim pčelama i vidim šta je stvanost a šta bajka. Na sajmu pčelarstva prisustvovao sam promociji i dodeli nagrade za košnicu budučnosti što me je dodatno izazvalo na eksperiment.
Elem, da ne dužim sa uvodom nego da odmah pređem na stvarnost. Pčelarim sa LR košnicama čiji mi puni nastavci polako postaju teški za dizanje obzirom da sam u 68. godini života.
U prve nastavke sam ugradio satne osnove i naselio rojeve. Saće je bilo veoma brzo izvućeno i
matice su vredno radile na povečanju brojnog stanja društava. Početak je obečavao. Dodao sam druge
nastavke u kojima su satonoše bile okrenute popreko na prvi nastavak, baš kako to preporučuje
inovator. U okvire drugih nastavaka nisam ugradio satne osnove nego sam samo po sredini donje
strane satonoše istopljenim voskom povukao tanku liniju koja je pčelama trebala da posluži kao
osnova za izgradnju saća. I ovakav postupak je preporučen od strane inovatora košnice.
Sve je, barem sa moje strane urađeno tačno po uputstvima inovatora. Ostavio sam košnice na dobroj paši deset dana pa onda dodao i treći nastavak, opet prema dobijenom uputstvu sa satonošama u pravcu istih na prvom (na hladno). Ni u trećem nastavku nisam ugrađivao satne osnove jer „to nije potrebno – nema satne osnove i nema žice “ nego sam samo voskom obeležio sredinu donje strane satonoše. Društva su se razvijala normalno, izgrađivala saće i polako ga punila medom.
Košnice su postajale teže, i pred kraj lipove paše doneta je odluka. Došao je dan za vrcanje. otvorivši košnice odozgo sam video nagojene okvire. A onda je počeo horor.

Premontiravanje Eko Voja i Rodna Voja na LR
Pčele su saće izgradile ukoso preko svih satonoša. Ni jedan okvir se nije mogao izvaditi bez oštečenja saća i obilnog curenja meda iz njega. Sav moj rad, da ne kažem mučenje, pčele su strpljivo podnosile. Verovali ili ne nisam dobio ni jedan ubod jer sam sve obavljao strpljivo i sa velikom pažnjom. A šta sam radio? Odvajao sam saće po saće i svako pojedinačno pčelarskom žicom vezivao za okvire tako da je moglo da se složi natrag u košnicu a da izgleda kao u normalnim LR okvirima.
Prešao sam na drugi nastavak i naišao na još gore stanje. Saće je bilo izgrađeno skoro normalno – popreko u odnosu na satonoše. Oštrim i dugačkim nožem odvajao sam saće od okvira i ponovo sve dovodio u red pčelarskom žicom.
Po košnici sam potrošio oko dva časa rada koji je bio potpuno nepotreban posao da sam uredno ugradio satne osnove. Oštetio sam i dosta saća sa leglom i medom kojeg je bilo svuda. a posebno u prevrnutom krovu na kojem sam sve to radio. Njega sam na kraju posla morao dobro oprati pod česmom.

Isecanje saće po saće da bi se napravio red
Sve okvire sam ponovo vratio u košnicu sa satonošama postavljenim u jednom smeru da pčele poprave, odnosno učvrste saće za okvire kako bi mogao izvrcati poklopljeni med.
Pošto je vrcanje odloženo za sedam dana za koje vreme su pčele obavile popravku saća krenuli smo na posao otklapanja i vrcanja. Na stalku koji se koristi za LR/DB okvire smo mogli okrenuti samo vertikalno (sa stranicom kao horizontalom) jer su drugačije propadali kroz stalak. I to smo uradili uz malo snalaženja i komentar ćerke „ajde priznaj gde si našao ove ramčiće za Barbiku“.
U vrcaljku, baš kao i na stalak nikako nije moglo da se ubaci po jedan okvir radi centrifugiranja meda. U svako ležište vrcaljke stavljao sam po dva okvira koje sam morao povezati da ne bi ispadali iz ležišta tokom vrcanja. Preživeli smo i to uz dobru atmosferu, šaljive upadice svih učesnika, i odlučili da sve napustimo tako što ćemo leglo ubaciti u prazne LR okvire tako što ćemo ceo okvir vezati ispod LR satonoše. Odlučeno urađeno. Sada imamo sve ramčiće u plodištu LR nastavaka i iznad toga izgrađeno saće.
Od jedne košnice u kojoj smo našli matičnjake napravili smo rojeve (dva) tako što smo šetiri okvira koji su se dali izvaditi u komadu prebacili u nukleus na podnjaču a pored njih ubacili izvučeno i zalegano prazno LR saće (tri okvira). Matica je prešla na LR pkvire i počela da zanosi na većim okvirima. Posle nešto više od dvadeset dana, pošto su izležene sve pčelice izbacili smo male okvire (na kojima se vide tragovi gradnje saća iz trećeg nastavka) i dopunili nukleus.

Pravljenje roja u LR nukleusu
Konačno smo mogli odahnuti i vratiti se standardizovanom poslu sa pčelama u LR košnicama.

Istresanje pčela u LR košnjicu
Iz druge polovine razrojene košničice istresli smo pčele u LR nastavak sa izgrađenim saćem i ostavili matičnjak iz kojeg se lepo izlegla i oplodila matica.
Danas smo bogatiji za jedno iskustvo koje kaže da je bolje novotarije videti kod nekog drugog nego se upuštati u istraživanje i doživeti razočarenje. Istini za volju svi mi koji smo učestvovali u ovom eksperimentu, što zbog naše prirode veseljaka, što zbog radoznalosti i snalaženja u rešavanju problema koji su se serijski pojavljivali, dobro smo se zabavljali. Potrošili smo mnogo vremena da bi ustanovili da nam ovakav način pčelarenja nikako ne odgovara i ostali kod naših LR košnica za koje imamo svu opremu ali i dugogodišnje iskustvo u radu. Upozoravamo sve da je kombinovanje raznih sistema veliki promašaj. Potrebno je pre donošenje odluke o načinu pčelarenja dobro upoznati, proveriti i kod pčelara videti kao se radi pa tek onda odabrati sistem koji Vam naviše odgovara. Siguran sam da je mnogo bolje za donošenje odluke potrošiti i celu jednu sezonu pčelarenja, pa krenuti odabranim načinom nego se izlagati ogromnim troškovima ličnog eksperimentisanja.
Preporuka svima koji žele da rade sa „Barbikinim košnicama“ je da odmah sav pribor za rad sa njima nabave kod inovatora jer se na tržištu može naći samo pribor za standardne i široko prihvaćene dimenzije košnica.
Aleksandar

Autor: Aleksandar
Postavljeno: 09.01.2013. 11:42:03

Мир Божији! Христос се роди!

На нашем Манастирском Пчелињаку никада нисмо ни покушавали да, као брат Александар, оставимо пчелама да саме граде саће тако што ћемо им само мало воском накапати по средини сатоноше и направити им стартну основу за самостално вајање и изградњу саћа. Без обзира на рекламу проналазача. То нам је било сувише рискантно због тога што смо прочитали да се код неких људи деси исто што и код брата Александра. А то је мука жива поправити.

Родна Воја, по нама, има и једну ману са сатоношама. Уместо да са унутрашње стране имају мали канал за ужљебљење сатне основе, као и друге кошнице, она има испупчење које углавном само смета, јер ретко ко уопште и покушава да ради ово што је урадио брат Александар.

Међутим, и поред свих наведених техничких недостатака, које би проналазач требао исправити, многима би препоручио да барем у 25 процената пчелињака има Родну Воју и пчелари по принципу г. Воја Брстине. Поготово ако је стационарац. Родна Воја ће углавном и у најгорим годинама ипак нешто донети пчелару што пчелару даје одређену сигурност.

За оне пчеларе који селе кошнице на више јаких паша, мислим да Родна Воја не представља прави избор, јер јаке паше, и то узастопне јаке паше, траже веће плодиште током читаве сезоне и једноставнији принцип рада. Родна Воја ће донети доста меда и у тим пашама, али чини ми се доста мање од јаких друштава стандардних кошница.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 12.01.2013. 07:56:34

Čitajuci o ovim kosnicama ne znam za koje da se odlucim.Toliko ljudi radi snjima a sad cujem skroz druge price

Autor: Pedja
Postavljeno: 15.01.2013. 15:46:13

Oče Petre, ja bih vas zamolio da nastavite pisati o rezultatima rada sa Rodnom Vojom; uprkos zlonamjernim provokatorima. Znajte da je vaše pisanje čitano i cijenjeno. Vi ste jedan od rijetkih "nezavisnih" pčelara koji iznosi njene dobre ali i loše strane.

Autor: Vladislav
Postavljeno: 24.06.2013. 23:16:18

Dana 07. decembra 2013.god. gost Pčelarskog društva “ Pomoravlje” iz Jagodine u ulozi predavača bio je g-din Voja Brstina. Tema predavanja je bila: pčelarenje sa košnicom Rodna Voja kao i upotreba Vojinih preparata protiv nozemoze i varoe.
Kvalitet predavanja je bio na visokom nivou što potvrđuje i činjenica da je maksimalna pažnja pčelara zadržana tokom celokupnog predavanja u trajanju od nepuna tri sata i to bez pauze. Treba naglasiti i da je sala Pomoravskog okruga u Jagodini bila ispunjena do poslednjeg mesta.
Ovu moju ocenu o uspešnom predavanju potvrdili su i pčelari društva na debatnom klubu koji se održava svakog četvrtka u prostorijama Pčelarskog društva “ Pomoravlje” u Jagodini.
Tokom predavanja g-din Voja je uporedno pravio paralelu izmedju košnice RV i ostalih tipova košnica, sagledavajući prednost i nedostatke same košnice u
zavisnosti od područja gde se pčelari te je stoga ostavio pčelarima da se sami opredele sa kojim tipom košnice žele da pčelare.
Moram napomenuti da je osnovni nedostatak košnice RV, po izlaganju g-dina Voje, upravo jako burna paša što potvrdjuje i višegodišnje praktično iskustvo g-dina igumana Petra koji je svoje zapažanje iznosio u predhodnim komentarima.
Ja sam jednu košnicu RV uvrstio na pčelinjak i ove godine bio sam zadovoljan njenim prinosom i ponašenjem pčela što ne znači da će tako biti i u buduće, što zavisi od više faktora.
Pozdrav,

Autor: zoran
Postavljeno: 28.12.2013. 18:03:05

Planiram da počnem sa pčelarenjem u košnicama Rodna Voja.
Već odavno nema komentara igumana Petra koji bi mi mnogo pomogli. Interesuje me kako su se pokazale košnice RV u ovoj izuzetno lošoj godini 2014.

Autor: Milan Vidaković
Postavljeno: 28.07.2014. 16:16:17

Pomaze Bog svima.

Kosnica Rodna Voja je izuzetno dobra kosnica i fizicka lagana za rad. Jedan nastavak nije puno tezak i daje pcelama oko 48 000 celija u plodistu, ako je na jednom spratu.

Ima malo vise posla u prolece nego sa drugim kosnicama, pogotovo sto je plodište manje i jer treba vise voditi racuna oko kocenja rojevog nagona u prolece.

Po nasim iskustvima minimum im dodajemo 8 satnih osnova u prolece. Da se ne bi rojile. A nekad i citavih deset satnih osnova. Potrose i se meda malo vise ali se citavo drustvo dinamizuje i ozivi a rojevi nagon se ukoci. Primetili smo da drustva koja dobiju da urade 10 satnih osnova u prolece to lagano odrade i skoro sigurno se izbegne rojevi nagon.

Pri ogranicavamju drustva sa maticnom resetkom u prolece na prvi sprat, gde maticna kod nas stoji do kraja septembra, ispod resetke ostaviti samo otvoreno leglo, a uglavnom zatvoreno u sprat iznad a potpuno zatvoreno u jos jedan sprat iznad. Sve po sredini sprata. U plodiste osim matice i otvorenog legla mozete ostaviti i samo satne osnove. To ce jos vise ukrotiti nagon ya rojenje.

Obicno ih cekamo do polovine aprila, da dodju do nekih 14 ramova sa leglom ako drustvo ima 4 sprata, a ako drustvo ima tri sprata onda moze i manje ramova sa leglom, 12 -13.

Ako se u prolece ukoci rojevi nagon, ove kosnice su skoro svake godine ekstra medonosne. Samo da je matica dobra i drustvo ocisceno od bolesti i varoe.

Dakle, kada se Rodna Voja ukroti u aprilu i maju, i da joj se dovoljno prostora, i dovoljno satnih osnova, i ima cetiri sprata, od kojih je samo prvi plodiste, tada ako je dobra matica i ako je pasa iole dobra, ova kosnica nece omanuti.

Ja bih je nazvao stedljivom i medonosnom kosnicom.

Jedino ne shvatam zasto satonose nemaju uobicajeni kanal za ubacivanje saca pri postavljanju satnih osnova. To puno otezava rad sa njima. Mozda novije serije Rodnih Voja imaju taj kanal.

Po nasim iskustvima, u srednjim i produzeno slabim pasama Rodna Voja ce vam obicno doneti vise meda od LR, DB i Farara. A u jakim izuzetno jakim pasama one zaostaju od LR, DB i Farara.

Na nasem Manastirskom pcelinjaku, vec nekoliko godina najbolji prosek nam daju Farar 12. Dva sprata plodiste i dva sprata mediste. Resetka na drugom spratu. Ali su ove Farar 12 kosnice dosta teze za kicmu od Rodne Voje a to nije zanemarljivo. Bar ne za mene koji imam bolesnu kicmu.

U sustini, Rodna Voja je nekako dobra sredina. Ipak, Rodna Voja u prolece trazi veliki rad i paznju. Ne preporucujem ih onima koji nemaju puno remena da se bave pcelarstvom. Oni koji nemaju puno vremena bolje ce proci sa sprecavanjem rojenja sa LR, DB i Farar kosnicama. A ko ima vremena za pcelarstvo ili pak ko nema puno kosnica nece pogresiti ako pocne sa Rodnom Vojom.

S Bogom.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 02.08.2014. 12:42:18

P.S.

Ova godina kod nas i nije toliko losa kako je losa u pojedinim krajevima. Mi smo do sada vrcali 630 kg meda sto je rekord. Ali imamo i vise kosnica nego ranije.

Jun i jul su bili veoma nestabilni i kisoviti sto je smanjilo unos. No i poed toga Rodne Voje se dobro drze.

Osnovno pravilo kod nas je sledece. Nikada ne prihranjivati drustva secerom, osim u slucaju gladi i mogucnosti uginuca pcela od gladi. Secer ima dugorocno lose posledice za razvoj drustava.

I uvek im ostavljati minimum 12 kg meda u rezervi tokom leta i tokom jakih pasa i vrcanja. Drustva pri zadnjem vrcanu u oktobru, treba ostaviti sa minimum 20 kg njihovog meda za zimovanje.

Naravno, drustva treba da su cista od varoe i nikada ne treba neproverenim ljudima dozvoljavati da sa svojim alatom rade u vasem pcelijaku. Americka kuga uvek vreba a samo jedna nasa neopreznost moze skupo kostati nas pcelinjak i izazvati velku stetu. Stoga oprez sa tudjim alatom i sa tudjim medom.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 02.08.2014. 13:03:07

Bog vam pomogao oče Petre.

Vaši saveti su prava dragocenost i hvala Bogu pa nam prenosite vaša iskustva. Mnogaja ljeta i svako dobro

P.S. Video sam da koristite Argus Ras u borbi protiv varoe. Skoro je izašlo obaveštenje Veterinarskog instituta R. Srpske vezano za štetnost Argus Rasa.

Autor: Milan Vidaković
Postavljeno: 03.08.2014. 09:02:29

Помаже Бог свима.

Што се Родних Воја, оне ни ове године нису омануле.

Само им додати на време 4. спрат и дати им довољно сатних основа у пролеће и неће бити ројења.

Водити рачуна и да матица није лоша и или стара и истрошена.

Аргус Рас више не користим јер се основано сумња да има јако штетних хемикалије у себи и да није еколошки.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 14.12.2014. 20:51:55

Оче Петре,

с пажњом пратим ваше писање о Родној и Еко Воји као и Фарару.
Мене интересује сшта мислите о квадратној десеторамној кошници чија висина наставка би била 17 цм? Мислим да је то нека оптимална висина која ће присилити пчелиње клубе да током зимовања заузима 2-3 наставка. Проблем код РВ може бити код слбијих друштава де се не могу пребацити преко смртног простора до залиха меда у горњем наставку. ЕВ је добра кошница али много саставних делова јако поскупљује израду исте. Фарар, класични десеторамни нема правилан пречник и захтева изразито јака друштва томом зимовања. Све ми се чини да би квадратна десеторамна седамнаестка била боље решење од свих јер би између осталога омогућила и технику рада само наставцима. Молим Вас за коментар.
Хвала.

Autor: Урош Арсенијевић
Postavljeno: 16.12.2014. 13:48:09

Бог ти помого брате Уроше.

Идеја је чини ми се добра. Унутрашња висина тог рама би исто био 14 али би кошница била квадратне основе. То је доста повољније за зимовање а један наставак би имао око 15 кг меда. Што је сасвим довољно за зимовање, ако се урачуна и нешто меда које би било у плодишту. Плодиште би требало бити на два спрата а медиште на три спрата. Ако би сте имали времена, могли би сте део кошница држати на једном спрату део године. За сваки случај, ако омане јака паша, да искористите слабе паше.

Било би лепо да пробате таквом кошницом где би рад са наставцима био лаган.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 29.12.2014. 10:57:18

Помаже Бог оче,
Читам Ваше чланке, па бих Вас замолио да ми кажете и дате неки савет око тога да ли да почнем са ЛР или РВоја, с обзиром да до сада нисам пчеларио? У околини већина пчелара које познајем има ЛР, али ја сам читао и тражио и о РВ која ми се свидела, па ме занима Ваше мишљење. Хвала Вам унапред

Autor: Ivan
Postavljeno: 04.02.2015. 20:11:05

pomaže bog
pratio sam dosta Vaše članke i njihove komentare,i o tome razmišljao.Naime ja već treču godinu radim sa rv i dosada sam veoma zadovoljan.Moj otac je ranije radio sa db i sa pološkama ali to je bilo davno.Da ne dužim.Interesuje me kako je // najbezbolnije// prebaciti društvo iz db u rv. Razlika u ramovima je prilićna pa ako Ste imali slićna iskustva, vole bih da ih ćujem.Hvala.

Autor: aleksandar
Postavljeno: 15.02.2015. 21:03:41

Ja sam veoma lako prešao sa LR na RV, napravio sam prsten čija dužina i širina odgovaraju dimenzijama LR košnice dok visina prstena odgovara visini RV košnice tj. 200 mm. Žljeb za satonošu nalazi se na dužoj strani prstena i ramovi sada stoje poprečno u odnosu na leto.
Kod DB košnice ubacivao sam RV ramove preko pomoćnih zakački koje ovako izgledaju ’’’’’’’’’’’’’’|____|’’’’’’’’’’’’’’ za jedan ram RV sa satnom osnovom. Ram se oslanja na košnicu i na zakačku koja je oslonjena na dva DB rama. Tako dodam i drugu satnu osnovu sa druge strane, ako imam potrebu za još jednom satnom osnovom dodam i nju. Pošto je potrebno još dodati satnih osnova ubacim zakačku za dva RV rama, ’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’|__________|’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’. Jeste ovo sporo i mukotrpno prbacivanje sa DB na RV i zato bih zamolio ako neko ima bojleg i lakšeg načina da se javi.

Pozdrav,

Autor: Zoran
Postavljeno: 25.02.2015. 22:51:05

Помаже Бог свима.

И овог пролећа Родне Воје су се на нашем манастирском пчелињаку показале одлично.

Квадратна основа ове кошнице чини много тога. Ипак, у изузетно јаким пашама матичну решетку можете слободно ставити и на други спрат, али само уколико немате времена да се бавите трагањем за матицом и ограничавањима на првом спрату. То нека буде процена пчелара и избор у тактици зависно од поднебља и слободног времена за рад.

Код нас Родне Воје обично развијамо на 4 спрата.

И мислим да су пуне подњаче далеко боље решење од оних са фиоком.

Рад са овом кошницом је просто уживање. Српско а светско.

Свако добро од Господа.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 19.06.2015. 08:56:50

Postovani oce igumane,
nameravam da pocnem da pcelarim pa sam citajuci vase komentare poceo ozbiljno da razmisljam o RV kosnici iako sam najpre razmisljao o DB. Konkretno me zanima da li je RV kosnica pogodna za stacionarno pcelarenje jer nemam mogucnosti da pcele selim a i zbog prirode svog posla u mogucnosti sam da se bavim pcelama samo u popodnevnim casovima. Zivim u okolini Beograda, ispod Avale, pa me zanima vase misljenje o tome da li vredi pocinjati sa ovim poslom u okolnostima u kojima se ja nalazim.
Hvala Vam!

Autor: Mladen Todorovic
Postavljeno: 28.06.2015. 15:23:09

Pomaze Bog svima.
Oce Igumane,moj naklon za sve sto ste napisali da sada.Od skora sam poceo da se bavim pcelarstvom i namera mi je da nastavim dok sam ziv.Poceo sam sa LR kosnicama i bio sam zadovoljan.Medjutim,slucajno sam naisao na forumima na pricu o RV kosnicama i poceo sam da se raspitujem prvo kod starijih pcelara,a uporedo i preko interneta.Posto sam stvarno nov medju pcelarima,situaciju gledam malo drugacije nego stariji pcelari.Vecina njih mi je govorila da RV kosnice nisu ni prici LR-u ili DB-u,medjutim u njihovom govoru sam primetio strah od promene i to me je samo ohrabrilo da se odlucim da kupim jednu RV kosnicu i da pocnem sa njom,pa da vidim kakva ce biti razlika u odnosu na ostale koje imam.Samom logikom i zdravim razmisljanjem,vec se iz vasih komentara da videti da su RV kosnice mnogo bolje i pouzdanije u odnosu na druge,tako da cu,nadam se,ako Bog da,do godine imati sve RV kosnice.Savetujem sve pcelare da probaju sa jednom pa da se uvere,i da se olobode straha od novog.Po meni pcelar treba da radi sa pcelama,a ne sa kosnicama,tako da bi bolje bilo da kosnice vise prilagodi pceli,nego sebi,kao sto kaze gospodin Vojo.
Veliki pozdrav za Vas i u zdravlje svima.

Autor: Bosko Kolarevic
Postavljeno: 15.05.2016. 00:46:46

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek