Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Lečenje varoe

Autor: Pčelarstvo
Datum postavljanja: 22.02.2011.
Kategorija: Bolesti i lečenje pčela

Broj pregleda: 32024
Broj jedinstvenih poseta: 20926
Lečenje varoe

Oksalna kiselina se već odavno upotrebljava u tretiranju pčela protiv varoe, ali poslednjih godina se sve više preporučuje i o njoj se mnogo govori. Razlog tome je što spada u ekološka sredstva, što se posebno potencira u savremenom pčelarstvu.

Oksalna kiselina se za tretiranje pčela primenjuje u vidu rastvora u šećernom sirupu i u vidu dima, koji nastaje kao posledica njene sublimacije (isparavanja).

Iako je tretiranje sublimacijom (isparavanjem u posebnim napravama) pod dejstvom malih grejača, dosta jednostavno, ekonomično i brzo, ne preporučuje se zbog povećanog zagađenja same košnice (drveta) kristalima kiseline i veće opasnosti po pčelara pri tretiranju.

Kao dosta pouzdan i efikasan način tretiranja, preporučuje se rastvor oksalne kiseline u šećernom sirupu. Koristi se topao sirup sa odnosom šećera i vode 1:1. Na 1 litar sirupa (oko 0,6kg šećera i 0,6l vode) dodaje se 35g oksalne kiseline (dihidrat oksalne kiseline), koja je u vidu praha. Kada se rastvori, može se pristupiti tretiranju pčela. Najpovoljniji trenutak je kada pčelinja društva ostanu bez legla, a to je u jesen, kada je temepratura vazduha preko 10 stepeni.

Za tretiranje se može koristiti običan plastični špric, kojim se lako odmerava količina rastvora. Na svaku dobro zaposednutu "ulicu" pčela (prostor između dva rama) nakapava se (prska) 5ml rastvora, isključivo po pčelama, sa izvesne udaljenosti da bi se bar malo raspršila u kapi. Ukoliko ulica nije dobro zaposednuta, nakapava se srazmerno manje rastvora.

Vrši se samo jedno tretiranje u sezoni i efikasnost je vrlo visoka. Više tretiranja na istu generaciju pčela bi imalo štetno dejstvo.

Kao zaštitna sredstva pri radu, koriste se gumene rukavice i zaštitna maska.

by Predrag Cvetković
Izvor: pcela.rsKomentari

sve je ok samo mi se ne sviđa naslov jer nisam do sada vidio da neko liječi VAROU obično liječe pčele ???

Autor: said
Postavljeno: 22.02.2011. 09:17:08

Помаже Бог свима.

Оксална киселина је заиста одлична за јесење или зимско третирање против варое. Када сам је употребљавао обично сам је користио крајем децембра, јер тада код нас обично нема легла. На Северу Црне Горе и где је зима оштрија третирање се треба обавити у новембру.

Лично је ове зиме нисам користио али сам прошле године, и током пролећа и током лета и током јесени, 7 до 8 пута користио Војин лек од трава против варое. Вароа је масовно отпадала. Димио сам их са димилицом на батерије. Предходно сам им добро затворио све отворе осим оног на лету. Димљење траје 2 минута по кошници.

Крајем јула сам убацио у сваку кошницу по један еколошки лек Апигард а после 15 дана и други. Такође кошнице требају да су добро задихтоване како би температура у кошницама била нешто већа и паштета боље испаравала.

Ове године током јануара и фебруара сам по једном димио димним топом са најновијим леком против варое г. Воја Брстине. То је тзв. Војавар. Он је у течном стању. Видео сам по нешто варое да је отпало. Третирање по друштву траје 2 секунде а ефекат је изванредан. Такође је еколошки лек.

Јуче сам отварао неке кошнице и тамо где сам видео сувише трутовског легла мало сам га отварао, да проверим вароу. Ни у једном трутовском леглу нисам приметио ни једну вароу, а она се у трутовском леглу најчешће виђа. Све ме упућује на закључак да је Апигард заједно са Војиним еколошким лековима против варое сасвим довољан и веома ефикасан у борби против варое.

Дакле, нема хемије, нема чак ни еколошки дозвољене оксалне киселине, а од варое ни трага. Све ово пишем да покажем да постоје начини уништавања варое и без хемије, амитраза, митака итд. И осим тога Војини лекови су јефтини што је такође важно.

Ко не користи Војине лекове против варое, обавезно треба користити оксалну киселину. Она је терминатор за вароу, али ко користи војине лекове против варое, ни оксална није потребна, а пчеле се мање узбуњују, и кошница се не отвара као приликом третирања оксалном.

Избор је по слободи свакога.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 06.04.2011. 06:36:55

Помаже Бог свима!

Ове године смо у на Манастирском пчелињаку користили три препарата у борби против варое. То су Војалек универзал у течном стању, Аргус Рас картоне и Апигард паштете.

Најјефтинија, најбржа и уједно најефикаснија варијанта је Војалек универзал, али сам имао проблема са димним топом за димљење овим леком. Намучио сам се са димним топом јер час је радио како ваља, а час се запуши или блокира пумпица. Не знам ни сам у чему је био проблем јер нисам неки мајстор. Можда сам грешио у начину употрбе димног топа.

Користио сам и Аргус Рас и показао ми се одличан. Јесте мало скупљи али је једноставан за примену и на биљној је бази. За еко пчеларење. После неких третмана овим леком у појединим ДБ и ЛР кошницама ми је по три дана отпадало толико варое, да сам био у чуду. Ко има новца и не штеди у борби против варое, топло препоручујем овај препарат.

Апигард је проверено добар, али одаје неки непријатни мирис и још је скупљи од Аргус Раса. У сваком случају, било који од ова три лека, ако их пчелар изабере, неће се преварити. Разлика је у цени и начину примене.

Посебно откриће на нашем пчелињаку ове године је податак да у оним Еко Воја кошницама које су читаву сезону биле на једном спрату, и са малим зимским летом и затвореном вентилационом мрежом на поклопној дасци, вароа је природно уништавана унутар кошнице. Како? Ни сам нисам сигуран, али мислим да је тајна у томе што је влажност унутар малог плодишта ту знатно већа, а и температура за нијансу већа, него код других случајева и код других кошница.

Ово сам проверавао неколико пута, и увек се уверио у исто. Било који лек када сам користио код других кошница користио сам и код Еко Воја кошница. Међутим, само је код Еко Воја кошница са малим плодиштем на једном спрату и малим летом, примећено да варое практично уопште нема.

Има ту нека тајна.

С Богом!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 22.08.2011. 23:19:24

"Iako je tretiranje sublimacijom (isparavanjem u posebnim napravama) pod dejstvom malih grejača, dosta jednostavno, ekonomično i brzo, ne preporučuje se zbog povećanog zagađenja same košnice (drveta) kristalima kiseline i veće opasnosti po pčelara pri tretiranju".
Ne mogu se složiti sa ovom konststacijom jer već 8 godina radim sublimacionu zaštitu pčela od varoe. "Zagađenje" košnice je poželjno jer se time produžava dejstvo kiseline na 35-45 dana zavisno od vlažnosti i temperature vazduha. Jedina napomena je da je opasnije po pčelara pa zato UVEK imam upaljenu dimilicu na krovu košnice koju tretiram. Ako dim okrene ka meni prekidam posao dok se vetar ponovo e okrene od mene.

Autor: Aleksandar
Postavljeno: 12.09.2011. 14:37:31

Помаже Бог свима.

Мени се прошле године најбоље показао лек против варое под именом Аргус Рас.

То су картони натопљени са биљним екстратима. Лек је еколошки. Картони се додају у центар легла.

Сви остали лекови које сам користио заостјали су за Аргус Расом.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 22.02.2012. 04:40:00

Tretirao sam pčele oksalnom kiselinom 31.3.2012.
Da li sam napravio grešku?

Autor: RATO
Postavljeno: 01.04.2012. 13:45:51

Помаже Бог брате под псеудонимом Рато.

Ниси исправно поступио.

Оксална киселина се не даје 31. марта.

Оксална киселина се даје када нема легла у кошници. То је обично новембра месеца или код нас где је југ то је обично крај децембра.

Овако си вероватно убио доста варое, али си уједно и уништио доста легла. А сада су пчеле најосетљивије јер старе умиру а младе треба да их замене.

Међутим поставља се питање. Које ће младе пчеле сада заменити оне старе зимске пчеле ако си будуће младе пчеле оксалном десетковао? Пчелиња друштва ће ти се овако много намучити и то заиста потпуно беспотребно а и питање је да ли ће баш сва да се извуку. О добром медобору багрема сада на жалост нема шта ни да се размишља.

Зашто на пример ниси ставио један картон Аргус Раса у центар легла уместо што си у невреме третирао пчеле са оксалном? Аргус Расом би једним потезом решио две ствари - и уништио заосталу вароу и поспешио развој легла, јер Аргус Рас је такав препарат који има вишеструко дејство. А и еколошки је.

Ипак, на грешкама се учи.

Од Бога ти здравља душе и тела и успеха у пчеларству.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 02.04.2012. 07:28:10

Pomaze Bog oce.Hvala vam na savetima u vezi tretiranja protiv varoe.Zanima me da li mogu da vam se obratim za savet preko ovog sajta ukoliko mi bude potreban savet?Hvala unapred i s Bogom!

Autor: Dr Kadic
Postavljeno: 06.04.2012. 15:30:20

Бог вам помого др. Кадићу.

Слава Богу за све. Нису то неки Бог зна како сложени савети.

Наравно, Боже здравља, бићу на располагању за савете преко овог сајта. Наравно, колико лично знам.

С Богом и од Бога вам здравља.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 07.04.2012. 20:37:36

Nikako da nabavim dimenzije RV i EV kosnica i ramova ili nacin kako da sa LR predjem na ove kosnice. Molim za savet.

Autor: Novica
Postavljeno: 13.04.2012. 16:07:13

Imam dva suda pcela i pocetnik sam.Za sada su zdrave pcele i ima ih dosta,a ima i legla pre sedmicu dana spaljivao sam listice protiv varoe.Dali ce stetiti leglu to i kad se moze vrcati med posle tretiranja lijekom.Pozdrav.

Autor: pocetnik
Postavljeno: 23.05.2012. 22:16:45

Imam dve drustva pcela i pocetnik sam.Prosle godine poceo da se bavim pcelarsvom.Prva je veoma jaka a druga je sllaba jedva se derzi ziva vidi se da ima proliv na verh koshnice vidi se proliv.Molim vas da mi pomognete da ga spasim ovo dushtvo.poceo sam da tretiram sa Nozecid.Tretiram tako kako pise na uputstvu za upotrebu.Dali je kasno tretirane ako je moguce da mi date neku uputvu ili da mi kazete imali drugi lek za ovaj bolet.Valla vam na savet.

Autor: dauti
Postavljeno: 24.05.2012. 00:10:44

problem sa mravima
pre neki dan sam imao prilike da gledam kako mravi teraju pcele iz kosnice.primetio sam prisustvo mravi pre izvesnog vremena da ulaze u hranilicu.nisam tome pridavao neki znacaj.medjutim,ovih dana,kada sam ceo dan bio prisutan kod pcela,primetio sam da pcele naglo izlaze iz kosnice i skupljaju se na prednjem zidu ispod poklopne daske.pogledam stroj mravi se uputio u tu kosnicu [ u junu novi roj].otvorim kosnicu a u njoj mravi marsiraju.dok sam razmisljao sta da uradim,nisam vise bio pored kosnice,nego udaljen 50-tak metara,oko jedan sat.kada sam se vratio,da pokusam sa vodom da sprecim tu najezdu mrava,pogledao sam,mojih pcela nigde nije bilo.
molim za savet.kako da sprecim te mrave da ne umarsiraju u druge kosnice.pozz.

Autor: aleksandar
Postavljeno: 11.07.2012. 21:15:56

do sada sam tretirao mitakom ali vise mi na pamet ne pada. Cuo sam za neki lek po imenu argus ras zanima me da li je i koliko delotvoran i sto je najvaznije koliko je zaista ekoloski.

Autor: vombatski
Postavljeno: 16.07.2012. 20:20:39

Molim vas ko zna iz starih i ukusni pcelara kako se napravi sirup za ekspresni med. Ima li ko neki recept i po kolko grama dnevno treba hraniti pcele.Hvalla vam i poshtovanje.

Autor: dauti
Postavljeno: 01.08.2012. 23:52:23

Помаже Бог свима!

Борба против варое је у јеку, јер се приближава половина августа.

Први третман против варое Аргус Расом требао би бити негде у периоду од 15 јула до 5. августа. Други третман Аргус Расом, по савету једног старог Подгоричког пчелара треба да је 20 дана после првог третмана, мада смо ми размишљали да то буде месец дана после првог третмана Аргус Расом. Видећемо шта ћемо учинити.

Ови се третмани на нашем Манастирском пчелињаку обављају дакле Аргус Рас картонима. Тако ће вароа бити тучена 40 дана у континуитету, што и јесте циљ, поготово крајем јула, током августа месеца, и почетком септембра. Како тада очистимо кошнице, мање ће посла бити за оксалну у децембру (за наше јужне пределе) или у новембру (за Србију и континеталну климу).

Наравно, оставићемо неколико кошница за поједине експерименте Аргус Расом. Наиме, желимо проверити да ли је довољан само један летњи третман, на пример почетком августа, и један третман на пример почетком октобра. То ћемо можда урадити са пар друштава. Спремамо, још по који експеримент са Аргус Расом.

Када смо ове године, око 17. јула први пут почели постављати Аргус Рас против варое, отпадање је било веома слабо (поставили смо га на 30 процената пчелињака). Варое је било доста мало. Зашто? Ни сами не знамо. Можда због великих врућина. Или пак због тога што је ниво језера био много већи него прошле године у исто време, па је било мање отворених ливада у нашој околини, па самим тим и мање пчела из других пчелињака. Самим тим и мање "увозне" варое из околине.

Због мало отпале варое током друге половине јула, прекинули смо на кратко време постављање картона Аргус Раса, док ниво језера не падне и док пчелари из околине не пренесу своје кошнице ка језеру, и близу нашем полуострву. То смо урадили са циљем да дочекамо главни удар варое са првим третманом, и да не постављамо кароне Аргус Раса кад варое још увек нема у већем броју у околини.

Када смо 5. августа поставили Аргус Рас картоне у оних преосталих 70 процената пчелињака које ове године до тада још нисмо уопште третирали против варое, отпадање варое је постало доста веће у односу на оних 30 процената пчелињака који је третиран половином јула. Ово августовско отпадање варое још увек траје јер Аргус Рас делује доста дуго.

У просеку је за сада отпало око 30 вароа по друштву, рачунајући она друштва која се нису ројила крајем маја и почетком јуна. Она друштва која су се ројила имају веома мало отпале варое. Само по неколико њих. Но, отпадање варое још увек траје тако да су ово само привремени резултати.

Највише варое отпада у јаким друштвима која се нису ројила а Аргус Рас нам се опет показао веома ефикасним.

Највише варое за сада је отпало код једне Фарар 12 на 4 спрата ( 2 су плодиште а 2 медиште).

Прецизније податке за сада нећемо износити, али ћу поновити да вароа (уколико је има), данима отпада после једног третмана Аргус Расом.

И још нешто. После дужег размишљања и саветовања са искуснијим пчеларима одлучили смо да Аргус Рас картоне ипак не стављамо у пролеће и пре половине јула, јер је оксална киселина крајем децембра одрадила добар посао. Ово постављање Аргус Рас картона у пролеће, има више сврхе да подстиче развој легла а мање да очисти од варое, јер је оксална у децембру практично 99 посто одрадила посао против варое.

Но, ко има времена, ко жели појачати развој легла у пролеће, очистити остатке варое и мало експериментисати свакако ће имати шта да закључи из свега.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 11.08.2012. 07:27:14

На многаја љета игумане Петре!

Autor: гаврило
Postavljeno: 16.08.2012. 20:44:00

EFIKASNO PROTIV VAROE
Moje trogodišnje iskustvo potvrdjuje da se uspešno borim protiv varoe.
Imam 10 društava u AŽ-košnicama. U aprilu 2016 g. primeto sam krečno leglo u jednom društvu. Pomoću električne duvaljke zaprašio sam sva društva mineralom HOMOZEL-IPI, to sam uradio još tri puta u razmaku od po mesec dana. Sva društva su se sjajno razvijala i u zimu ušla nikad bolja, sa dovoljno meda. Iz zime su društva izašla izvaneredna.
Nastavio sam da ih tretiram sa mineralom HOMOZEL-IPI. Društva su ušla u zimu zdrava i bez varoe. Ove godine pčele su iz zime izašle sjajne, pa sam nastavio na isti način da ih tretiram.
Ovaj postupkom borbe protiv varoe, mnogo je lakši, konformiji i mnogo zdraviji i za pčele a i za pčelare.
Mineral Homozel je izanvredong učinka protiv varoe, on u košnici uništava pored varoe i sve viruse, bakterije i gljivice. Ovaj način tretiranja društava, pravi je ekološki postupak tretiranja pčeljinih zajednica.
Po ramu potrošim 1gr. HOMOZE-la, a pretiram sve ramove u plodištu.
HOMOZEL-IPI kupujem u BIOMARKET PLUS , Maršala Birjuzova 37, 11000 Beograd VEDRAN 064/144 62 25

Pčelar: Živanić Predrag
e-mail zivanicp@gmail.com

Autor: Predrag Zivanic
Postavljeno: 28.06.2016. 12:10:05

Poštovani gospodine Živaniću da li bi ste mi pojasnili način primene HOMOZEL - IPIa u koje vreme ste tretirali pčele sa kojom dozom i koji je rastvor potreban za uništavanje varoe. Gde se sve može kupiti ovaj lek. Puno Vas pozdravljam i hvala unapred na objašnjenju.

Autor: Tomislav
Postavljeno: 08.03.2017. 22:03:17

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek