Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Matični mleč

Autor: Pčelarstvo
Datum postavljanja: 26.11.2010.
Kategorija: Pčelinji proizvodi

Broj pregleda: 7980
Broj jedinstvenih poseta: 4283
Matični mleč

Matični mleč je proizvod sekrecije žlazda mladih pčela. Matični mleč je bele boje, manje ili više guste konzistencije, karakterističnog okusa i mirisa. U promet se stavqa matični mleč koji je vađen 48 do 50 časova posle presađivanja larvi, a ne sme biti poreklom iz zatvorenih matičnjaka ili mleč iz trutovskog legla. Matični mleč se može staviti u promet u izvornom obliku, stabilozovan ili liofilizovan. Posle vađenja matični mleč se mora čuvati u tamnim, hermetičkim zatvorenim staklenim sudovima, u frizu. Rok trajanja mleča iznosi jednu godinu.

Blagotvorno dejstvo matičnog mleča na ljudski organizam poznato je od davnina. Novija naučna istraživanja i eksperimenti potvrdili su takvo dejstvo:

Mleč biostimulator i ćelijiski regenerator
Naučnim eksperimentima in vitro i in vivo dokazana je sposobnost matičnog mleča da regeneriše ćelije organizma.
Velikim brojem klinickih istraživanja dokazano je da mleč regeneriše ćelije pankreasa, pogotovu ß Langerhansova ostrvca, čije oštećenje dovodi do šećerne bolesti.
Sniženje šećera u krvi izaziva peptid sa hormonskim dejstvom izolovan iz belančevina mleča.

Mleč i nervni sistem
Korišćenje matičnog mleča smiruje uznemirene osobe, vraća miran san, pomaže kod senilnosti, Parkinsonovog sindroma, asteničnih neuroza, neuroza sa povećanom emocionalnošću i dr. (rezultati istraživanja Vitek i Janci, Bratislava 1968).
Takođe, oduvek je bilo interesantno pitanje da li matični mleč utiče i na oporavak oštećenih nervnih ćelija. Iz iskustva korisnika odgovor je pozitivan. Dugo se, međjutim, čekalo na naučnu verifikaciju ovakvog zaključka. Istraživanje čiji rezultati potvrđuju dejstvo mleča na oporavak ostećenih nervnih ćelija obavljeno je u Jugoslaviji 1999. godine (M.Simić. D.Drekić. D.Roksandić, Z.Prolić).

Mleč u pedijatriji
Mnoga istraživanja potvrđuju visoku efikasnost primene matičnog mleča kod bolesne i iscrpljene dece.
Posebni rezultati postignuti su u lečenju dece obolele od hipotrofije, čak i u onim slučajevima u kojima klasična terapija nije davala nikakve rezultate. Već posle sedam dana primene mleča primećivalo se povećanje telesne težine, poboljšanje opšteg stanja, apetita, sna, turgera tkiva, elastičnosti kože i potkožnog masnog tkiva (Lebedova 1959, Rosal 1960.).
Kod prevremeno rođjene dece korišćenje mleča dovodi do bolje adaptacije na život van utrobe zato što izbalansiranost komponenata mleča bitno utiče na regulaciju i poboljšanje imuniteta (Dmitrijeva 1994.).

Mleč u gerijatriji
Pozitivni efekti matičnog mleča kao prirodnog anabolika uočavaju se u njegovoj primeni kod svih oblika oslabljenosti organizma usled oboljenja ili starosti.
Posebno dobri rezultati postignuti su u izlečenju sklerotičnih i klimakteričnih procesa (Ludjanski 1994.).

Mleč i sportisti
Sportistima matični mleč povećava radnu sposobnost i izdržljivost, jer stimuliše anaerobne procese i podiže nivo energije u organizmu. Takođe, eksperimentalno je dokazano da mleč pojačava tkivno disanje i oksidativnu fosforilizaciju (Nikulin, Jakuseva 1989.).

Mleč i kardiovaskularna oboljenja
Kardiovaskularna oboljenja predstavljaju primarni uzrok narušavanja zdravlja savremenog čoveka. Utvrđeno je da su povećani trigliceridi i masti zajednički imenitelj kardiovaskularnih bolesti. U bolnici St.Marry u Njujorku, krajem 80-tih godina 20. veka, na velikom broju pacijenata rađjeno je kliničko ispitivanje delovanja mleča na smanjenje povišenih lipida.
Kod svih pacijenata zabeležen je značajan pad masnoća u krvi pa je mleč preporučen kao korisno sredstvo za dopunu terapije u lečenju kardiovaskularnih bolesti.
Takođe, kod sistematskog korišćenja mleča uočeno je smanjenje broja napada stenokardije i njihovo kraće trajanje, uz smanjenje intenziteta bola.
Dokazano je da mleč normalizuje (snižava) krvni pritisak koji često predstavlja uzrok srčanih oboljenja.
Iz ovoga se može zaključiti da je matični mleč dobra dopuna u lečenju kardiovaskularnih bolesti i, što je još značajnije, da je odlična preventiva od ovih oboljenja.

Mleč i imune snage
Imuni sistem je poslednja linija odbrane koja se aktivira onda kada infekcija već prodre u organizam. Kada imuni sistem popusti, dolazi do pojave teških oboljenja. Matični mleč ima nezamenljivo mesto u jačanju i odbrani imunog sistema. Sadržaj raznovrsnih jedinjenja, proteinske kombinacije, imunoglobulini, nezasićene masne kiseline (posebno Omega 4 i 6), kao i svojstva mleča da vrši detoksikaciju, revitalizaciju i regeneraciju ćelija, dovode do jačanja i boljeg funkcionisanja imunog sistema.
Matični mleč, zahvaljujući sadržaju nezasićenih esencijalnih masnih kiselina i vitamina E i A u svom sastavu, pomaže eliminaciju slobodnih radikala, izazivača niza teških oboljenja, iz reda najopasnijih toksina koji dospevaju u ljudski organizam iz vazduha, vode i hrane.

Mleč i tumori
Tumori spadaju u najteža oboljenja koja postepeno preuzimaju primat od kardiovaskularnih bolesti. Uslovljeni su nepravilnim životom, lošom ishranom, povećanom radijacijom, sve prisutnijim stresom... Iako su tumori poznati još od davnina, na žalost, do danas nije pronađen uspešan lek za borbu protiv njih.
Mleč, time što oporavlja imuni sistem i eliminiše slobodne radikale, omogućava obolelom organizmu da se toliko oporavi da može da izdrži radio i hemioterapiju. I ne samo to. Mleč neutrališe i dejstva radijacije kao i razna zračenja kojima smo svakodnevno izloženi. Takođe, u najnovijim istraživanjima lipidne frakcije mleča došlo se do rezultata da ona (posebno 10-hidroksi decenska kiselina) može čak i da zaustavi razvoj tumora.

Mleč i polne žlezde i organi
Mleč sprečava infekcije muških i ženskih polnih organa, povećava prokrvljenost, stimuliše deobe ćelija i tako omogućava njihovo normalno funkcionisanje. Kod žena pozitivno dejstvo mleča ispoljava se i u periodu menopauze, stanja kroz koje 10-15 odsto žena teško prolazi jer zbog prestanka funkcije jajnika dolazi do hormonalnih poremećaja. Klinička ispitivanja pokazala su da primena mleča smanjuje neprijatne senzacije i tegobe kao što su povećana razdražljivost, depresija, znojenje i sl..
Mleč je koristan i za muškarce. Povećava prokrvljenost prostate (glavne, seksualne, muške žlezde), pomaže smanjenju otoka, smanjenju pritiska na uretru, lakše se izbacuje mokraća, smanjuje se mogućnost stvaranja rezidualne mokraće i sprečava sekundarna infekcija.Komentari

odlican je tekst. za fakultet mi je trebao neki tekst o maticnom mlecu i ovde sam nasao ono sto mi je trebalo :)

Autor: nenad
Postavljeno: 27.11.2010. 17:10:17

najsavrsenija supstanca u prirodi.....

Autor: ja
Postavljeno: 05.12.2010. 10:03:33

prirodni lijek kakvog niko ne moze napraviti pa ni čovjek sa svojim znanjem.

Autor: dragan
Postavljeno: 26.02.2011. 21:18:25

siguran i efikasan prirodni lijek za sve one koi uistinu žele zdrv duh u svom tijelu

Autor: picko
Postavljeno: 06.01.2013. 23:44:40

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek