Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Обнова пчелињака пакетним ројевима

Autor: Branko Nikolić
Datum postavljanja: 10.05.2014.
Kategorija: Pčelinjaci

Broj pregleda: 12913
Broj jedinstvenih poseta: 9467
Обнова пчелињака пакетним ројевима

Пре десетак година једне јесени сплетом различитих околности нисам адекватно припремио пчеле за зиму. Првенствено мислим на касни повратак са сунцокретове паше, и још каснији почетак третирања против варое. Пред само узимљавање (средина октобра) почео сам да примећујем да поједине заједнице слабе и код њих симптоме грабежа. Забринуло ме је то, али тада нисам више ништа могао да учиним. Како је време пролазило, то је било све приметније. Након зимске паузе у излетању, катастрофа је постала очигледна. Углавном, остао сам без двадесетак друштава (већине у том тренутку). Схватио сам да ће опоравак мог пчелињака бити дуг ако будем користио само ројеве од преживелих. Кошнице су ми остале пуне меда и решио сам да покушам са пакеним ројевима са којим раније нисам имао искуства. Руководио сам се ценом и једноставнијим транспортом, али и залихам сунцокретовог меда у саћу који ми је остао.

Проучио сам доступну литературу и кренуо по огласима. Нико није хтео да продаје ројеве пре завршетка багремове паше, а мени се журило. Коначно сам у околини Крушевца пронашао човека који би ми продао пре завршетка багремове паше. Олакшавајућа околност је што у мом крају (Ужице ) багремова паша касни, па је то било таман пред почетак цветања. По договору, требало је да дођем рано ујутру да заједно правимо ројеве. Мећутим, када сам стигао у договорено време, већ је био одвојио половину ројева.

Да подсетим, пакетни рој се састоји од око 1200г пчела и младе, оплођене матице. Матица у кавезу и са пчелама пратиљама се ставља у картонску кутију са мрежом покривеним отворима и сипа се ова количина пчела (то је заправо око 10 000 пчела са напуњеним медним вољкама за залиху хране). Јако је важно да то буду младе пчеле, јер у следећих месец дана рој неће имати обнову. Прве пчеле ће се излећи тек минимално 21 дан касније, а права обнова креће тек после више од месец дана. Исто тако, младе пчеле су неопходне због извлачења саћа и неговања легла.

Нешто више од два сата вожње у аутомобилу по једном прилично спарном касно мајском јутру поднеле су без проблема (али не и моја глава због велике промаје коју сам морао да направим у времену када сам возио ауто без климе) и одмах по доласку сам почео да их смештам у претходно дезинфиковане кошнице: опаљене бренером изнутра, попрскане повидон јодом и намазане матичњаком. У сваку сам претходно поставио по два три рама са медом које сам такође испрскао јодом и по три сатне основе (ДБ 12). Након стресања пчела ројеве сам прихранио шећерним сирупом 1:1. крајем дана, све матице сам пустио сам из кавеза, мада је било и друштава која су успела да прогризу чеп од шећерног теста на кавезу и пусте матице. Посматрајући понашање пчела на лету сутрадан закључио сам да су све заједнице лепо организоване и да су профункционисале. Доносиле су и полен , нектар и воду. Упркос уносу (мали број излетница), наставио сам да прихрањујем још десетак наредних дана. Радозналост ме је натерала да их поново отворим већ после два дана. Био сам одушевљен оним што сам видео: основе су биле извучене и залежене, рамови са медом поприлично потрошени, а испражњене ћелије, или залежене, или припремане за залегање. Тада сам им додао још по две основе и по рам меда (сунцокретов, остављен за пролећни развој). Наставио сам да прихрањујем, а знајући да те сезоне неће дати никакав принос, тетирао сам их против варое, сматрајући да је идеални тренутак јер нема легла које је пред затварањем у које би вароа могла полаже своја јаја).

Идила је трајала наредних петнасетак дана, а и ја сам проредио контролисање. У мећувремену, багрем је почео да јењава, а примећујем да нагло опада број излетница. Прегледао сам их и закључио да су препуне легла, али са мало пчеле унутра. Закључак, стара пчела, истрошена напорним радом на подизању заједнице, одумире, а ново легло још није стигло да се излеже. Моје разочарање је било веће да су угроженија она друштва од првих ројева (оних које је продавац направио пре него што сам стигао). Знао сам да их разликујем према распореду слагања у колима током превоза и касније приликом преноса у кошнице.

У чему је био проблем? Одговор је у поштењу продавца. Док је био сам, човек је једноставно стресао пчеле из горњих, медишних наставака где је углавном старија пчела. Њему таква на крају багрема није требала и решио их је се тако што их је мени увалио. По мом доласку, пчеле смо стресали из плодишта, и са рамова где је младо легло (пчеле неговатељице способне да луче млеч), како и подразумева прављење пакетног роја.

Како сам решио проблем? Срећом, једноставно. Из оних неколико мојих преосталих друштава покупио сам рамове са најзрелијим леглом и додао их њима. Кроз неколико дана, све је било нормално. Ово је било јако важно јер је тако одржан континуитет заједнице, сачувана правилна структура старости пчела. Матица није прекидала или смањивала ношење, што је своје ефекте требало да има у јулу.

Почетком јула, када сам се уверио у добро стање, одлучим да их преселим на сунцокретову пашу у Банат. Паша је већ била у јеку када сам стигао, а оне су у наредних десетак дана тихе паше успеле да направе себи зимску залиху и да са врло солидним бројним стањем ућу у зиму. Наравно, уследило је још једно адекватно третирање варое и распорећивање хране. Наредне сезоне то су била производна друштва која су надокнадила уложено у њих.

На основу искуства, моја препорука је рад са пакетним ројевима, али само у случају да пчелар већ поседује некакву ’’инфраструктуру’’ у виду залиха хране, саћа и пчелињих друштава која би ’’ускакала’’ за помоћ и пчеларевог знања. И, наравно, ако се ројеви купују преко огласа, неопходно је присуство купца приликом прављења ројева. Пчелари почетници требало би да заобићу овакав начин стварања пчелињака и да набављају или развијена друштва или класичне ројеве на 5-6 рамова. Значи, ово је идеална варијанта (осетно јефтиније од класичних ројева) у случају обнове пчелињака након некаквог ванредног догађаја.

(На жалост, тада ми је није пало на памет да све фазе снимам, тако да немам адекватне фотографије).Komentari

Ja sam ove godine kupio dvanaest paketnih rojeva negde po;etkom jula redovno prehranjujem i nije to llose, dobro se razvijaju...

Autor: Boban
Postavljeno: 29.06.2014. 16:46:51

Лепо то иде, само би требало обратити пажњу на ту ’’старосну рупу’’ која настаје пред истек три недеље до месец дана од куповине. Тада ће већ бити крај јула, почетак августа, и прети опасност да нема довољно младе пчеле која ће у августу почети да негује легло из ког ће изводити пчеле које ће зимовати. Сезона је при крају и мора се максимално стимулисати легло.

Autor: Бранко Николић
Postavljeno: 07.07.2014. 16:20:54

Pozdrav.Hteo sam da te zamolim ako mozes da mi kazes gde se taj covek nalazi posto sam i ja porucio paketne rojeve od coveka iz krusevca?

Autor: BOJAN984
Postavljeno: 17.04.2015. 13:24:15

Био је то некадашњи председник СПОС, из Глободера. Нећу име да помињем.
Инсистирај да присуствујеш одвајању, матица да буде млада, овогодишња и пчеле да се стресају из плодишта. Тако је успех загарантован. Помоћи ћу саветима колико могу.

Autor: Бранко Николић
Postavljeno: 18.04.2015. 09:18:43

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek