Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Оснивање пчелињака

Autor: jov jova
Datum postavljanja: 27.04.2011.
Kategorija: Pčelinjaci

Broj pregleda: 11100
Broj jedinstvenih poseta: 6521
Оснивање пчелињака

2.2. ОСНИВАЊЕ ПЧЕЛИЊАКА

У вези са оснивањем пчелињака поставља се неколико основних
питања:
- да ли пчелар-почетник може да поднесе убод пчела;
- кад и како се могу набавити пчелиња друштва;
- са колико пчелињих друштава почети пчеларење;
- са којим типом кошница пчеларити, и
- где и како поставити кошнице.

Убод пчеле

Убод пчеле може поднети сваки човек. Некоме убод пчеле не смета. Међутим, има људи којима је довољан само један убод пчеле па да знатно отекну. Срећом, такви, по правилу, немају жеље, нити им се препоручује да се баве пчеларењем. Пчеле обично "кидишу" на сјајне предмете. Код човека је сјај у очима мамац за пчеле, и због тога пчелар-почетник не сме да улази у пчелињак без заштитне капе. Пчеле не познају свог "газду". Човек није успео да припитоми пчелу. Како ћe се пчеле понашати према ономе ко са њима ради зависи од низа фактора. Пчеле су мирније у пашном периоду, затим кад је време лепо и тихо кад у кошници има доста хране, кад се ради са њима смирено и тихо, итд.

Набавка пчелињих друштава

Набавка првих кошница са пчелама може се обавити углавном на два начина: куповином пчелињег дрштва у пролеће или куповином ројева у лето. Најбоље је купити пчелиња друштва у пролеће. Таква друштва могу донети мед. Са таквим друштвима лакше се стичу нова знања и већа је вероватноћа да ће пчелар бити задовољан. Ројеви се купују у јуну и јулу. Са ројевима треба доста знања, и то може да буде ограничавајући фактор за многе пчеларе у погледу даљег бављења пчеларством, јер кад почетник не успе да одгаји рој, што се често дешава, он убрзо диже руке од овог посла. Зато треба купити друштво које је изашло из зимског периода здраво и читаво и са њим се оспособити за даљи развој свог пчелињака. Наравно, уколико се набави рој, тада пчелар-почетник, држећи се инструкција датих у овој књизи у вези са негом и развојем ројева, може успешно да однегују и ројеве.

Величина пчелињака

Са колико пчелињих друштава почети - јесте важно питање за сваког почетника. Најбоље је започети пчеларење са око 4 друштва Са једним пчелињим друштвом није добро почети пчеларење, а са више друштава још горе. Довољно је око 4 друштва да пчелар-почетник провери своју вољу, истрајност и задовољство које пчеларење пружа. Наравно, са око 4 друштва, за почетак, пчеларставља себе на пробу. Уколико тај пробни рад успешно и брзо преброди онда ћe убрзо тражити одговор на питање: колико друштава држати на једном месту.

Типови кошница

Који тип кошница набавити за пчеларење мучи многе пчеларе почетнике. Онај пчелар који ову књигу чита тај проблем је већ решио, јер у овој књизи се искључиво говори о Лангстрот-Рутовој (ЛР) кошници. Иначе, у пчеларској пракси се обично препоручује ЛР кошница за оне пчеларе који желе да подигну велике, модерне пчелињаке. ЛР кошница је данас прва кошница у свету. Међутим, одмах иза ње је Дадан-Блатова (ДБ) кошница. Било која од ових двеју кошница да се набави, не може се погрешити. Наравно, постоје и многи други типови кошница, али на овом месту је дата препорука за стацион- арно пчеларење са ЛР-кошницама.

Локација пчелињака

Где и како поставити кошнице - јесу питања која имају велики значај за развој пчелињег друштва. Ево неколико основних сугестија у вези са локацијом пчелињака: Пчелињак треба поставити на оцедном и сунчаном месту, у дворишту, даље од већих водених токова, штале, ђубришта, пута и пруге. Треба га поставити крај шуме, и на месту заклоњеном од ветра. Пчелињак треба поставити тако да пчеле не ометају пролазнике или станаре и да је заштићен од буке и узнемиравања људи и животиња. Терен на пчелињаку мора да је стално уређен, а трава поко- шена.

Ако се кошнице постављају у редовима, онда једна од друге треба да су удаљене најмање 0,5 метра, а растојање између редова треба да је 3 до 4 метра. Кошнице се постављају на постоље од цигле, бетонских блокова, на дрвена постоља и сл., на висини од земље 15-30 цм, тако да су стабилне, да су мало нагнуте према предњој страни (ка лету). Кошнице се постављају тако да им је лето окренуто од септембра до прве пролећне паше ка југу или југозападу, а у току пролећне и касније паше према југоистоку или истоку.


Одлумак из књиге "Пчеларење за почетнике"Komentari

Interesujeme, ime autora i izdanje knjige: pcelarenje za pocetnike

Autor: Mlad
Postavljeno: 10.01.2014. 21:57:56

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek