Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Pčelinji otrov kao lek

Autor: Goran Djukanovic
Datum postavljanja: 29.05.2011.
Kategorija: Lečenje pčelinjim proizvodima

Broj pregleda: 28278
Broj jedinstvenih poseta: 14848
Pčelinji otrov kao lek

Prve pisane tragove o primjeni čuda apiterapije i imunoterapije pčelinjeg otrova, bilježimo još iz vremena Hipokrata, koji je živio oko 400 godina prije Krista, kojeg se navodi kao oca današnje moderne medicine. Hipokrat je bio najpoznatiji antički grčki liječnik i smatra se jednim od najistaknutijih ličnosti medicine svih vremena. On je odvojio znanost od magije i praznovjerja koje je tada prevladavalo. Hipokrat je između ostalog smatrao i da su med, voda i zrak lijek za sve ljudske tegobe. Otrov pčela nešto manje poznat široj javnosti ima posobnost djelovanja protiv zapaljenja, proširuje krvožilni sustav i dokazano je spriječava zgrušavanje krvi. To je samo nekoliko razloga zbog kojih se isti između ostalog koristi kod endarteritisa (zapaljenje arterijalnog zida) i arterioskleroze sudova udova.

Reumatske su se tegobe oduvijek uklanjale pčelinjim otrovom. Zna se i da su prije 1200 godina Karlo Veliki (742 - 814) i u srednjem vijeku Ivan Grozni (1530 - 1584) izliječeni su od gihta (Arthritis urica) baš pčelinjim otrovom apliciranim pčelinjim ubodima. Mao Ce - Tung (1893-1976) je do svoje duboke starosti održavao zdravstveno stanje pčelinjim ubodima ali i drugim pčelinjim proizvodima. leonidu Brežnjevu predsjedniku ondašnjeg SSSR-a upalu živca na licu su uspješno pomoću pčelinjeg otrova otklonili pčelari pomoću pčelinjeg otrova. Usprkos brojnim dokazima o upotrebi i uspješnosti djelovanja pčelinjeg otrova, njegovoj primjeni današnja medicina u svijetu premalo koristi i premalo prezentira javnosti. Jedan od razloga tomu vjerojatno je i činjenica da svjetski giganti u proizvodnji ljekova, farmaceutska industrija, nemaju punu kontrolu i monopol nad financijama kod upotrebe i primjene pčelinjeg otrova. Pčele su dostupne gotovo svima, učinak apliciranja pomoću pčela i onaj bez pčela daje prednost pčelama, oralno ako se uzima pčelinji otrov nema vidljiv učinak.
Glavne karakteristike pčelinjeg otrova su da ima specifičnu težinu 1,1313 znamo danas također i da je gorka okusa, jasne malo žučkaste boje i opora mirisa, sa PH <7 blago je kiselkast. Otrov je topiv u vodi i za razliku od propolisa gotovo netopiv u alkoholu. Sadrži različite peptide posebice melitin, apamin, adolpin, degra, nulacione peptide: - enzime, posebice fosfolipatzu; - biološki aktivne amine, posebice histamin, epinefrin i druge.
Vrijeme oslobađanja kompletnog sadržaja otrova iz pčelinje kesice s otrovom za vrijeme uboda je otprilike 10 minuta, međutim poznato je da se najmanje 90% otrova oslobađa u prvih 17 sekundi nakon uboda. Pčelinji otrov se osim ubodima danas primjenjuje na više načina potkožno i intravenski, preko masti i krema koje se rade sa otrovom, ali i uvođenje otrova kroz kožu postupkom elektroforeze i ultrazvuka se također pokazala kao takva korisnom i efikasnom.

Kod apiterapije danas kao i nekad koriste se ipak najčešće žive pčele kako bi se osiguralo da pčelinji otrov uđe u organizam pomoću prirodne "igle", dakle pčelinjeg žalca. Pčela je lako dostupna i to je jedan od razloga največe primjene ali nikako i jedini. Žalac kod pčelinjeg uboda manje oštećuje kožu od igle i ulazi u samu tijelo pod određenim kutom. Žalac se nalazi kao i otrov dobro skriven i čuvan u tijelu pčele sve dok ne dođe do apliciranja i izlazi isključivo tijekom uboda, žalac je time prirodno sterilan i 100% siguran od bilo kakvih infekcija baš kao i sam otrov. Količina otrova u kesici gdje se nalazi je 0,3 miligrama ili 300 miligrama. Kako u prvih 17 sekundi izlazi cca 90% ukupne količine otrova računa se da se u tom periodu u tijelo prenese cca 2 miligrama. Temeljeno na suhoj tvari jedna pčela proizvede u prosjeku samo 0,15 mg otrova.
Do danas ni jedna studija službeno ne dokazuje učinke primjene pčelinjeg otrova, usprkos tome potražnja temeljena usmenom predajom izlječenih ljudi, raste kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Terapiju pčelinjim otrovom i općom apiterapijom uspješno u Hrvatskoj provodi ordinacija Mr. sci. dr. Maja Roje Novak u Zagrebu. Samo djelovanje otrova na ljude ovisi o nekoliko faktora poput mjesta uboda, količine otrova koji se ubodom unese u organizam, osetljivosti samog organizma na pčelinji ubod i slično. Uz evoluciju čovječanstva dramatično se izmjenio i naš okoliš, način života i slično. Te su promjene posebno izražene zadnjih 100 godina. Danas zrak koji svakodnevno udišemo, voda koju pijemo i gotovo sve ostalo razlikuje se od onog što su imali i koristili naši preci. Očito je da se naš imunološki sustav također prilagođavao i više ili manje se uspješno nosi sa "modernim" civilizacijskim životom 21. stoljeća i to je jedan od razloga zbog čega nastaju češće anomalije ili funkcionalna neravnoteža koje nisu postojale prije samo jednog stoljeća ili su bile kao takve vrlo rijetke.Komentari

OVO JE SUPER STRANICA IMA JOS PAMETNIH LJUDI NA OVOJ ZEMLJI.PUNO MI JE POMOGLA OVA STRANICA OVO JE SUPERRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Autor: JOVANA
Postavljeno: 19.06.2011. 11:22:46

bavim se pcelarstvom 7godina ali sam vas otkrio tek danas,nadam se da ima jos ovakvih sadrzaja.

Autor: paja
Postavljeno: 02.07.2011. 10:42:52

Volim pčele, pčelarke, i sve što ih okružuje jer mi vraćaju zdravlje.

Autor: Robert Ordanić
Postavljeno: 23.07.2011. 12:33:07

Neznam da li neko odkupljuje pcelinji otrov u Srbiji a i nisam cuo da neko spominje cesto tu rec pcelinji otrov, mene je jedan gospodin iz Rumunije priupitao da li imam pcelinji otrov za prodaju ja sam ostao be odgovora, nisam ga pitao zasta ce mu pcelinji otrov, moze je kod njih vise korisceniji i veca potraznja pcelinjeg otrova neko kod nas!

PozZz Valentin

Autor: Valentin
Postavljeno: 02.08.2011. 10:46:34

Navodno se cijena 1kg pčelinjeg otrova kreće oko 10 000 eura

Autor: DALIBOR
Postavljeno: 09.08.2011. 16:43:16

Neka dragi bog da dug i sretan zivot svima onima koji ostavljaju pozitivne tragove u pcelarstvu.

Autor: samir
Postavljeno: 26.12.2011. 20:55:33


Da li je nekome poznato tko u Hrvatskoj otkupljuje
pčelinji otrov ? Hvala na odgovoru

Autor: omiani
Postavljeno: 19.02.2012. 18:06:39

Kupujem pčelinji otrov,za pčelare iz Srbije bilo bi dobro da mi ga mogu donest do granice na Bajakovu!

Autor: vlabru@net.hr
Postavljeno: 16.03.2012. 11:07:15

ako ima netko zainteresiran za otkup pčelinjeg otrova nek se javi na mail...hvala pozz

Autor: kaukjasmin@hotmail.com
Postavljeno: 31.03.2012. 22:42:07

Dokazujete da chovek uchi celog zhivota...Bavim se pchelarstvom neshto vishe od 25 god.Znao sam da pchelinji otrov ima lekovita svojstva,ali moram priznati da sam za neka tek sada ,iz vasheg napisa saznao...pozdrav i sve najbolje vam zhelim....

Autor: Andrejafilimanovski@yahoo.com
Postavljeno: 26.05.2012. 22:12:27

kako izvaditi iz pčele otrov

Autor: ja
Postavljeno: 26.06.2012. 11:24:37

http://spos.info/forum/index.php?topic=528.140

Поздрав!

Autor: Раде
Postavljeno: 27.06.2012. 12:26:08

Kupio bi malo otrova,Ima li netko za prodati??

Autor: vlabru@net.hr
Postavljeno: 19.07.2012. 08:52:01

Sve pcelinje proizvodi su prvoklasne za ljudsku upotrebu, naravno i njihovom kombinaciom.
Kad je rjec o pcelinjem otrovu mislim (kao mladi pcelar) da najmanje se koristi od pcelnih proizvoda. Vjerojatno je to sto nemamo dobru organiziranost u smislu saradnje sa farmaceutskih kuca i njihova zainteresiranost za ovaj produkt pcela i njihov plasman u svetu.
Pozdrav svim pcelarima ,
dragi kolege, udruzite se u jednoj jakoj pcelno zajednici, jer tako je nasa draga pcela opstala milionima godina...
Pozdrav iz Bitolja

Autor: Selajdin Ahmet (Makedonija)
Postavljeno: 19.07.2012. 22:24:09

bas mije drago dasam i ja pcelar kad cujem ovakve komentare

Autor: leon iz cene gore
Postavljeno: 02.09.2012. 15:11:54

Već nekolio godina na našem tržištu moguće je naći "Tentorijum mast" koja u sebi sadrži pčelinji otrov u kombinaciji sa nekoliko drugih sastojaka pčelinjih proizvoda . Delotvornost je evidentna , a o pozitivnim efektima postoje svedoćenja osoba koja su je koristili. Časopis "Magično bilje" pisao je o tome...

Autor: miroslav mirković
Postavljeno: 16.12.2013. 13:06:16

Zahvalna sam sto postoje Pcele, to je cudo o kojem ce se jos mnogo pisati,
Vjerujte u njih i njihove Poizvode,
Ja sam se uvjerila,

Autor: Ljiljana 1968
Postavljeno: 08.09.2014. 22:03:46

Razne studije i istraživanja nikad ne obuhvataju važne ,,obične,, stvari, isti je slučaj i sa pčeljinjim otrovom.
Zato ću pomenuti kao ,,prilog nauci,, moj lični slučaj: Od ,,ušinuća,, kičme bolujem više godina, barem dva puta godišnje, po par nedelja, u tom periodu često ne mogu ni da hodam, i inekcije diklofena su mi do sada bile jedina pomoć da me bolovi malo popuste.
Kad sam zadnji puta bio u stanju totalnog bola i zgrčenosti leđa, kupio sam tu ,,mast ,, (domaće proizvodnje 50 ml) samo na bazi pčelinjeg otrova, bez ikakvih biljnih dodatakau u sastavu, u biljnoj apoteci (15e) i počeo mazati leđa, prva tri dana nije dejstvovala, ali me četvrtog dana bol iznenada popustio, a već naredni dan sam mogao da hodam ulicom bez ikakvih problema. Ni meni samom to nije bilo baš jasno kako, ali je činjenica koji sam utvrdio lično na sebi. Inače ta mast niti peče niti hladi niti ima neki miris, ustvari nije ni čak ni masna, već je više na bazi vodene emulzije. maže se tanko dva tri puta dnevno na bolni deo leđa, ujutro i uveče.

Autor: Raca
Postavljeno: 14.03.2015. 20:24:56

Da li netko zna kako se može nabaviti pčelinji otrov i koliko košta?u kakvom obliku se prodaje?hvala!!!!

Autor: Gabi
Postavljeno: 03.09.2015. 10:19:34

Koga zanima pcelinji otrov neka se javi na mail
nmiki88@gmail.com

Autor: miki
Postavljeno: 13.01.2016. 00:39:00

Pcelini otrov je za mene zivotno otkrice posto po opisu delotvornosti i primenjivosti za mene bi bio zivotno spasenje.Ziveo pcelinji otrov !!!!!!!!!!

Autor: Vladimir Kulacanin
Postavljeno: 04.09.2017. 16:02:54

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek