Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Prihrana pčela

Autor: Pčelarstvo
Datum postavljanja: 29.01.2011.
Kategorija: Prihrana pčela

Broj pregleda: 36388
Broj jedinstvenih poseta: 22864
Prihrana pčela

Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Na predavanju u Nišu 10. februara 2001. godine, prof. dr Zoran Stanimirović sa katedre za biologiju Veterinarskog fakulteta u Beogradu, je održao divno predavanje govoreći pčelarima o tome da višematično pčelarenje zapravo nije produktivno, i uspeo je da snagom argumenata većinu posetioca i ubedi u ispravnost te teze. Prilikom diskusije mu je od jednog niškog pčelara, gospodina Miće Trailovića, upućeno sledeće pitanje:

-Pa kako onda da mi uspemo da obezbedimo jednomatičnim sistemom pčelarenja da nam 90% društava na pčelinjaku pred glavnu bagremovu pašu ima optimalnu snagu za njeno iskorišćenje?

On je naravno dobio adekvatan odgovor, koji za ovo naše razmatranje nije isuviše bitan, ali bi autor ovih redova sebi dopustio da dopuni prof. dr Zorana dajući sledeći nastavak njegovog odgovora:

- Dovoljno će biti samo da pčelari zaborave na šećer, zamene polena i razne dodatke pčelinjoj ishrani, pa će se društva bukvalno preporoditi! U to ne može da poveruje samo onaj ko isto i ne uradi na svom pčelinjaku, te se sam ne uveri!

O čemu se zapravo radi? Postoji brdo naučnih i praktičnih dokaza o štetnosti belog konzumnog šećera po pčele. Međutim, malo je se pčelara popelo na vrh tog brda. Jer, konkretni upozoravajući dokazi su po literaturi razbacani, u mislima zatureni, a u praksi zanemareni. A ima ih ipak dovoljno da upornog knjiškog pregaoca zapanje, i izbiju mu iz glave i poslednju pomisao na upotrebu šećera u pčelarstvu, osim u krajnjoj nuždi i očaju. Autor ovoga teksta će pokušati da Vam prenese deo istine, i ulije u Vas samopouzdanje, kako bi se usudili da zaboravite na šećer.

Šta govore istraživanja

Još su T.S.K. i M.P. Johansson 1977. godine, posle dugogodišnjeg rada na istraživanju prihranjivanja šećerom, utvrdili neke, danas već zaboravljene, činjenice. Po njima, društva koja zimuju isključivo na medu dobijenom od prerade šećernog sirupa, u proleće imaju manje legla nego zajednice koje su imale i izvesnu količinu prirodnog meda. Društva sa isključivo prirodnim medom kao zimskom zalihom, su bolje prezimljavala, manje hrane trošila, i imala veći broj pčela i veću količinu legla u proleće, nego društva prihranjivana šećerom. Pokazali su i nesvrsishodnost hranjenja jakih društava šećernim sirupom u proleće, jer im on nije stimulisao razvoj. Razvoj je stimulisan samo kod slabih društava, kakva i ne treba držati na pčelinjaku, ako želimo da se ozbiljno bavimo pčelarstvom.

Takođe i Bilaš, Lebedev i Krivcov navode da su dokazali da zajednice koje zimuju na šećernoj hrani, sledeće sezone više stradaju od evropske truleži i sakupe manje meda nego društva koja zimuju na prirodnom medu.

I P.I. Cvetkov je u Pčelarskom institutu u SSSR-u upoređivao gajenje prolećnog legla u zajednicama koje su zimovale na šećernom i prirodnom medu. U obe grupe društava je bilo podjednako perge, a pčele su i u prirodi nalazile svež cvetni prah. Društva koja su zimovala i razvijala se na šećernom medu su odgajila do glavne paše 12,7% manje legla i donela 24,6% manje meda u odnosu na grupu sa zalihom prirodnog meda.

I u Naučno istraživačkom institutu za pčelarstvo u Ribnoju su uradili istraživanje po istom principu. Naredne godine su vršili morfološka merenja u obe grupe društava. Zaključeno je da se korišćenje šećernog meda štetno odrazilo na pčele kako u proleće naredne godine, tako i u leto. Pčele su se po svim merenjima pokazale manje kvalitetnim nego one koje su hranjene prirodnim medom. Bile su po težini lakše, imale su kraću rilicu, tj. vidljivo manje telo. Pčele hranjene prirodnim medom su u proleće imale bolje razvijene hipofaringealne žlezde i veći sadržaj azota u telu, što znači da su bile mnogo manje iscrpljene zimom. One su u stanju da leglu obezbede veću količinu hrane i zato takve zajednice odgajaju razvijenije i znatno produktivnije pčele. Posebno je važno znati da kod pčela važi pravilo da za recimo 20% morfološki i fiziološki nekvalitetnija pčela ne donosi samo 20% manje meda, već i do 50% manje!

Naročito je važno to što u šećernom medu nema svih onih supstanci iz nektara koje pčelama daju životnu energiju, na koje su pčele kroz evoluciju navikle, i od njih postale zavisne. L.I. Bojcenjuk i S.V. Antimirov sa katedre pčelarstva MSHA su 2000. godine utvrdili uticaj samo jedne od tih supstanci na pčelinje društvo. Samo jedne! To je epibrasinolid, tj. brasinosteroid, jedini steroidni hormon biljaka, koji se u najvećim koncentracijama nalazi u generativnim delovima biljaka, pa i u nektaru. Oni su dve grupe mladih pčela iste starosti hranili šećernim sirupom, samo što su jednoj dodali i epibrasinolid u procentu koji odgovara prirodnom udelu u nektaru. Pčele hranjene samo šećernim sirupom su živele 6 dana, a one koje su dobijale i pomenuti hormon čak 12 dana! Kada su u proleće društva prihranjivali stimulativno samo šećernim sirupom, a drugoj grupi dodavali i epibrasinolid, prva grupa je zavisno od dela sezone odgajala za 25-37,5% manje legla od druge, iako intenzitet prihrane nije bio veliki. Neblagotvornost šećera kao isključivo energetske hrane je ovde definitivno pokazana!

Poseban je problem preporuka više nego sumnjive vrednosti, da se u cilju boljeg razlaganja saharoze sirupu dodaje neka kiselina, koja taj proces doduše zaista pomaže, ali se kao nusproizvod dobija HMF (hidroksimetilfurfurol). On po nemačkim istraživačima Jachimowicz-u i Sherbing-u (1975) utiče na povećano uginuće pčela, ako ga u sirupu ima više od 30 mg na litar. Uginuće nastaje kao posledica razaranja, tj. pojave ulceracija na debelom crevu pčele. A svaka kiselina ostavlja veću dozu HMF-a od dozvoljene. Zato pomenuti savet nikako ne treba poslušati.
I Glen Sanley, stručnjak za pčelarstvo američke države Iowa, na osnovu dugogodišnjih iskustava piše da je šećer daleko od idealne hrane za pčele, i da je uvek imao loše rezultate kada ga je primenjivao na pčelinjaku. Navodi i naučno istraživanje koje je pokazalo da pčele odgajene na šećeru žive čak 10-15 dana kraće od onih odgajenih na medu. A sami već znate šta znači samo jedan dan dužeg života pčela na intenzivnoj paši.

Ipak, najinteresantnije breme dokaza nam je stiglo opet iz Instituta za pčelarstvo u Ribnoju. Istraživawa su izveli A.S. Jakovqev i L.A. Šagun. Oni su pokazali da prerada velikih količina šećernog sirupa negativno utiče ne samo na pčele koje ga prerađuju, već i na naredne generacije! Recimo, društvo koje je u toku jednog meseca smestilo u saće 54,1 kg hrane poreklom od šećernog sirupa, i na paši posle toga sakupilo 48,3 kg meda, nije preživelo toliki napor, bez obzira na veliki broj odgajenih pčela! Uginulo je već u jesen! Očigledno je da postoji neki optimum mogućnosti prerade hrane, bilo nektara, bilo sirupa (gde je lošija situacija), do kog društvo ne trpi dugoročne fiziološke posledice koje se prenose na naredne generacije. Jer, ovde je veliki napor uticao na to da novoizvedene pčele, koje su gajile radilice prerađivačice sirupa i nektara, budu nekvalitetne i kratkog veka, samo zbog toga što su ih gajile iscrpljene pčele!!! Istraživači su pokazali zapanjujuću složenost pčelinje zajednice. Jer, društvo tokom evolucije nikada nije bilo prinuđeno, niti imalo priliku da sakuplja enormno velike količine hrane, kao što to čini danas, uticajem čoveka. Ovo je još jedan dokaz da nepoštovanje prirode, od iste uvek bude kažnjeno. Ta čak i pravni propisi - optuženog ne oslobađaju krivice, ako nije poznavao zakon!

Ovo istraživanje u Ribnoju je definitivno pokazalo da preveliko angažovanje pčela na preradi ugljenohidratne hrane dovodi do smanjenja procenta invertovanih šećera u medu, smanjenja aktivnosti invertaze ždrelnih žlezda kako kod pčela koje su učestvovale u preradi velikih količina hrane, tako i kod narednih generacija. Iscrpljene pčele jednostavno ne mogu da odgaje kvalitetno potomstvo. Posledica ove fiziološke pojave jeste slabljenje društava, usled prevremenog uginuća velikog broja pčela, ali često i kompletnih društava. Tako i najsnažnije zajednice koje donesu najviše meda, mogu da propadnu. Paradoksalno, ali istinito! Međutim, čovek je opet jedini krivac.

U prilog ovome ide i istraživanje Bjorkman-a (1995), da kod zajednica hranjenih šećerom, produktivnost ne prati veliki broj dobijenih pčela. Kako zbog njihove nekvalitetne konstitucije, tako i zbog iste pojave kod pčela koje su one odgajile.
I sam autor ovih redova je bio zapanjen efektima koje je postigao izbacivanjem šećera iz svoje tehnike pčelarenja. Naveo bih primer proleća 1997. godine, kada sam, igrom slučaja u košnicama imao enormno velike zalihe meda, a u aprilu su pčele izletale na pašu bukvalno samo 5-6 dana, zbog lošeg vremena. Ipak, društva su se samo na zalihama kvalitetne hrane dovoljno razvila da bi na bagremu postigla prinos od 23,3 kg po uzimljenoj matici sa klubetom!

Međutim, često sam na svojim predavanjima dobijao sledeće pitanje od posetioca:
- Šta kada se šećer mora upotrebiti iz nužde?!

Moj odgovor je svakako da i za to ima rešenja. Postoje i neka veoma skora, kako istraživanja tako i iskustva, po tom pitanju. Ali, o tome nekom drugom prilikom.

Izvor: pcelinjak.comKomentari

Kako pcelar amater sa 10 - na pcelinja semenstava, u proteklih 5-6 godina sam imao razlicita iskustva, ali uglavnom losa. Bilo je slucajeva kad sam ostajo pred zimu samo sa par semejstva. Dali je to samo zbog secerne prirhane ili i zbog drugih razloga (nesvrsishodne zastite od bolesti) neznam.
Koliko znam svi pceleari koje znam, vrse jesenju prihranu i prolecno stimulativno prihranjivanje secerom.
Vjerujem da sto je prirodno, to je i najbolje, pa cu se drzati vaseg stava da u buduce ne koristim secer u pcelarstvu ni u kojoj situaciji.
Pozdrav iz Skopja.

Autor: motorak
Postavljeno: 16.11.2011. 20:46:22

Svi pcelare koje poznajem uglavnom vrse prihranjivanje,kao i stimulativno prihranjivanje pcela secerom,svesni posledica koje mogu nastati,medjutim od dva zla bira se mane zlo

Autor: srdjan brankovic
Postavljeno: 16.01.2012. 21:13:37

Napred navedeni tekst je veoma poucan i od strucnih ljudi.Mnogi od nas pcelara, oslanja se samo na ono sta ce mu neki ,,iskusni,, pcelar reci,ne citajuci literaturu koju mozemo nabaviti preko Udruzenja ili kupiti na trafici.Zahvaljujem se autoru teksta,jer i pored nekog mog iskustva,vazda nesto saznam i stalno ucim.Mislim da svi mi trebamo konsultovati nauku i ljude koji su strucni.NEMOJMO SAV MED VRCATI KAKO BI DOSLI DO PARA,OSTAVIMO DOVOLJNO MEDA U REZERVU za dodavanje pri zazimljavanju!!!.Sledece godine ce nam pcele biti jace,zdravije i nabrace dovoljno meda i za prodaju.SVIM PCELARIMA ZELIM DA SU IM DRUSTVA ZDRAVA I DA LEPO PREZIME.

Autor: Rade
Postavljeno: 04.11.2012. 19:16:44

Molim Vas!! Dali neko zna koliko je dobar i dali je efikasno koristiti LUC (Borov luc) prilikom skladistenja ramova? Dali je stvarno efikasan protiv voskovog moljca i ima li stetnih posledica po pcele prilikom vracanja ramova u kosnicu? Dali se sme koristiti NAFTALIN u zrnu prilikom uskladistenja ramova? Hvala!

Autor: Rade
Postavljeno: 04.11.2012. 20:13:54

svaka vam cast na datom obrazlozenju

Autor: stojan pejic liplje
Postavljeno: 11.11.2012. 09:15:07

VEOMA SAM ZADOVOLJAN OVI TEKSTO jer od svih literatura kojih sam procito nisam naiso do ovakvih saznja .ako zdravo razmislimo ovi navodi su tacni i pridrzavacuse u buduce. zahvalan.

Autor: LJUBISAV VELJKOVIC
Postavljeno: 06.04.2013. 22:11:36

I posle ovako temeljnog istrazivanja i proucavanja pcelinjeg drustva i dalje verujete u evoluciju.

Autor: novoselac
Postavljeno: 29.04.2013. 20:03:16

Ja sam prisustvovao predavanju dvojice doktora nauka, iz Rusije,priprema pcela za bagremovu pasu traje 42 dana,u to vreme na prolece obavezno davati secerni sirup da bi se stimulisala matica da poseje sto vise jaja,vise jaja vise pcela,vise pcele ,vise meda ce doneti,za mene je to logicno.

Autor: Rajko Mirkovic
Postavljeno: 30.01.2014. 18:58:16

Sve je lepo i statistika i zaključci istrživanja ali šta je sa onim kada nema meda kao ove godine kada pčele ne mogu da skupe ni za sebe kada su zime blage pa se troši više hrane? Da li prihraniti ili pustiti društvo da ugine?
Lako je pisati i pričati teorije, kritikovati šta pametno uraditi u praksi?

Autor: Zoran Anđelković
Postavljeno: 31.07.2014. 22:36:51

Pa nigde ovi predavaci i naucnici ne govore kako ja i cime, kao pocetnik da prehranjujem svoje pcelice sada s obzirom da sam kupio 28 kosnica pre neki dan.Naravno da cu da poslusam ovaj savet i ostavim med sledece godine, ali sta da radim do proleca?
Voleo bih da mi neko preporuci nesto, ili da neki koristan savet.
Unapred zahvalan..

Autor: Dejan
Postavljeno: 03.09.2014. 10:13:54

Tekst je fenomenalan ali......Sta raditi sada kada su zbog lose pase matice smanjile polaganje a nektra nema u prirodi,drustva su na prirodnom minimumu?

Autor: Aleksandar Malinic
Postavljeno: 21.07.2016. 16:00:57

I ja se pitam šta raditi kod društava koja nemaju ni kapi meda a zima se približava, pčela ima i više nego što bi trebalo ali meda nema ni trunke u bar 7-8 društava od 42. Pozdrav i svako dobro.

Autor: Nikola
Postavljeno: 23.08.2016. 12:10:05

Да ја напишем нешто док се неко са већим знањем у дужим пчеларским стажом не јави. Када немате довољно хране у кошници морате приступити прихрану пчелиње заједнице из нужде. Неоспорно је да ће угинути од глади уколико пчелар не предузме нешто. Моја препорука је (ако нема меда за прихрану) велике количине шећерног сирупа у размери 3:2 у корист шећера, узастопно свако вече (док се не напуне залихе). Такође, је добро у сируп сипати 0.3 милиграма сирћетне киселине по килограму шећера. Јако је важно, да у току прихране пчеле сакупе и велику количину полена - перге које би колико толико ублажиле штетност прихране шећерним сирупом. Чини ми се обзиром на количину падавина у овом месецу полена има доста. Водити рачуна и о временским приликама и спољној температури, јер је пчелама потребно нешто преко 35 степени за инвертовање сирупа. Ако је хладније време више се троше да створиле амбијент потребан за прераду сирупа, што им скраћује живот. Прихрану завршити најкасније до 15 септембра (што пре то боље). Да сируп обраде - прераде, у већини, летње пчеле које ће и овако умрети до краја јесени. Није коше да када се заврши са додавањем велике количине сирупа, наставити прихрану пчела у мањим порцијама (око 250 грама) у наредних пет - шест дана како би помгла пчели да спремљене залихе што пре поклопи. Не сме отворен мед ући у зиму. Не знам колико сам помогао.... Имао сам добру намеру....

Autor: Славиша
Postavljeno: 29.08.2016. 10:29:06

g.Slavisa Vi ste mi dosta pomogli,hvala,hvala

Autor: zlatarka
Postavljeno: 20.10.2016. 21:11:59

Лако је бити пчелар када је година родна, када има нектара и када су јака друштва. Сви пчелари без обзира на пчеларски стаж знају да друштва најбоље зимују и развијају се на меду. Исто знају да је шећер нужно зло и да се даје превентивно и у нужди да друштва неби угинула од глади.
Што се пролећног "надражајног" прихрањивања тиче има улогу да покрене матицу да почне да залеже јер се у кошници ствара осећај уноса хране и друштво се побуђује на рад. Ову прихрану не треба мешати са прихраном за "преживљавање" зиме због недостатка хране.
Поздрав колегама пчеларима и срећна и родна нова година.

Autor: Зоран Анђелковић
Postavljeno: 31.12.2016. 14:44:28

Naj vazniji aspekt je: zdravstveno stanje društva. Zdravo društvo, jak razvoj, mnogo vece mogućnosti. Suprotno, bolesno društvo kraci zivotni vijek pcele, mnogo vece potrebe za polenom, sitnija konstitucija ocela... Itd itd...
Da demostrirao s primjerom covjek

Krupan i zdrav covjek bez problema nosi 50 kg ( 10 tona i umori se)
Sitan i zdrav covjek nosi bez problema 40 kg ( cca 6-7 tona i umori se)
Poredjenje s bolesnim covjek koji ima proliv, kog nesto boli, sta taj moze uraditi u toku dana....
Vracamo se na pcele.... Glavni izvor svih nedaća je bijeli secer!!

Autor: Marko
Postavljeno: 22.07.2017. 14:49:30

da li prihrana pogacicama u toku yime yahtijeva pojilicu s obyirom da ce voda smrynuti a pcele nece iylayiti te mi nije jasno na koji nacin nadoknadjuju vodu

Autor: crnogorac
Postavljeno: 13.01.2018. 11:55:12

ako vrsimo prihranu pogačicama u toku zime a pčele ne izlaze zbog niske temperature kako nadomeste vodu u organizmu ?

Autor: crnogorac55
Postavljeno: 13.01.2018. 12:06:02

Teorija ostaje teorija teoretičara , a praksa je ta koja donosi plodove rada prakričara . Na prvo pitanje - kolege iz Niša - nije dat odgovor već se ostavilo mesto za drugo pitanje , što znači da nema adekvatnog odgovora već površnog . U današnjem načinu i vremenu pčelarenja , nemoguće je od jedne matice sa prezimljenim pčelama doboti super društvo za maksimalno iskorišćavanje prve proletnje paše tj bagrema , ako se nema dopuskih - Rezervnih - društava sa kojima pojačavamo ,, P D ", tu pašu smo propustili . neće biti iskorišćena maksimalno , sem naravno , pojedina društva na pčelinjaku koja su smogla snage da dostignu približnu jačinu društva bez pojačavanja , koji će dati zanemarljive rezultate . Teorija je jedno a praksa je drugo .

Beli konzumni šećer : Pogača ili sirup dodat pčelama - zavisi od vremena i svrhe dodavanja kao i načina spravljanja - nije opasniji od gladi koja će neminovno uništiti ta društva u kojima nema dovoljno hrane za prezimljavanje . Dali je pčelareva nemarnost ta koja je dovela do ovog čina na pčelinjaku ? Pčelar je čovek koji se stara o svojim društvima , a ne Bog koji pušta kišu po potrebi , sunce ili vetar umiruje . Dugoročna suša , poplave , i ostale nedaće koje nas u nekim godinama zadese , oslabe PD toliko da jedva se izbore za opstanak u letnjem periodu , a za zimovanje nema ni pomena da bi preživela i tu naknadnu nedaću ako se nebi sirupom - Invertom nadomestila potrebna količina hrane za potrebe društva . Kako ćemo mi spravljati sirup ili invert to je neko drugo pitanje , uglavnom je stvar rešena da bez Belog konzumnog šećera u ovakvim situacijama pčele nebi opstale , ili bi pčelinjak bio sveden na mizeran broj prezimelih jedinki bez snage da bi iskoristili predstojeću pašu , a meterijalna šteta na pčelinjaku se nebi nadoknadila za sledećih par izdašnih godina da bi se doveo pčelinjak u pređašnje stanje pre stradanja od zime .

Pogača je otrovna za pčele , iznjuruje pčele , nije dobra zbog bla bla bla bla ! Uredu , ali pčele opstaju iako smo dodali pogaču ? Ko je ovde u pravu - Praksa ili Teorija ? Šta bi bilo da Nismo dodali pogaču društvima kojima je bilo potrebno da preteraju ostatak zime ? Pa znate , nema potreba da se oko toga raspravljamo .

Opet smo naučili nešto veoma bitno , a to je :

Ne menjati svoju praksu rada na pčelinjaku koja je dala dobre rezultate , i Ne prihvatati sugestije bez provere tačnosti , ma kog autora ili naučnog radnika - kancelarijskog namirisanog i uglađenog koji zna bolje kako treba da se radi na terenu od praktičara , suncem oznojenog , propolisom izmazanog , izmaltretiranog noćnim seljenjem i još čega sve ne , lako je pametovati po tuđim leđima , stegni D pa utovaruj na prikolicu 50 60 70 80 društava , pa kad omane ta paša a pčele jake pripremljene za tu pašu , pojedu svu hranu iz rezerve - rcm Lipa - , da vidim na koj ćeš način nadoknaditi hranu za održavanje tih društava ako ne šećernim sirupom ? !

Ovim postom nisam imao namere nikoga da podcenim ili njegov rad i znanje ponizim , naprotiv , znanje treba imati u ovom poslu , bez znanja nebi mogli pčelariti , ali svoju dobru pčelarsku praksu ne ispuštati .

S, poštovanjem Živorad Ilić .

Autor: Živorad Ilić
Postavljeno: 31.01.2018. 10:27:05

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek