Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Спремање кошнице Родне Воја за зиму

Autor: Петар Драгојловић
Datum postavljanja: 10.02.2011.
Kategorija: Košnice

Broj pregleda: 6162
Broj jedinstvenih poseta: 3086
Спремање кошнице Родне Воја за зиму

Помаже Бог свима!

Кошнице Родна Воја држимо све до краја сезоне ограничене на један наставак, са око 48 000 ћелија. Ове кошнице обично веома лако себи обезбеде зимницу, чак и у лошијим годинама. Приноси меда су у средњим и слабијим пашама значајно изнад просека за ЛР и ДБ кошнице (ово је веома важно за оне који пчеларе у брдским пределима или где има само једна јача паша а остале су или слабе или средње и продужене). По искуствима пчелара који су професионалци а имају разне типове кошница на свом пчелињаку у јаким пашама нема неких већих разлика мада је и тада предност на страни Родне Воје.

Приликом паковања пчела у РВ кошницама за зиму, на самом крају августа, или током септембра, зависно од климе места на коме се налази пчелињак, од изузетне је важности да приликом зазимљавања кошница Родна Воја, ако неко није добро развио друштва, или их није развио да би имао три или четири наставка, или има само два наставка (један са леглом а други са медом), да барем први наставак који се налази на подњачи буде са празним изграђеним саћем. Ако немамо изграђеног празног саћа онда на подњачу постављамо наставак с рамовима са сатним основама.

На пример, често се дешава да имамо само два наставка РВ, један углавном са леглом, други углавном са медом. То је сасвим довољно за безбедно зимовање РВ кошница. Онда обавезно, на крају жарког лета (обично или крај августа или око 25. септембра, зависно од климе), требамо поставити на подњачу један наставак са празним саћем, или ако њега немамо, наставак са сатним основама. Преко овога би укрштено требао доћи други наставак тј. наставак са пчелама и леглом, а после тога укрштено у односу на други наставак са пчелама и леглом, пун наставак са медом, који би био трећи по реду и на врху. Ово је изузетно важно због микроклиме у РВ кошници јер она има своје посебности због укрштања рамова. Дошло би тако до спречавања уласка хладног ваздуха директно на клубе као и спречавања превелике кондезације влаге изнад клубета. Ако би грешком пчелара, примера ради, дошло до превелике кондезације влаге изнад клубета могло би, чини ми се, у појединим случајевима доћи и до капања капљица кондезоване влаге на клубе, ако је оно остало у најдоњем, тј. првом наставку. А то би могло бити убиствено за пчелиње друштво. Стављањем наставка са празним саћем, или сатним основама, на прво место, на подњачу, овај проблем би се чини ми се у потпуности решио, због другачије и повољније микроклиме у кошници. Тада би хладни ваздух углавном био у првом наставку са празним саћем, у другом би већ било пуно топлије, а у трећем, где ће пчеле бити крајем зиме, било би им најтоплије.

Наравно, увек треба водити рачуна о клими где се налази пчелињак. Уколико је место влажно и хладно, са пуно магловитих дана, или је просто таква година, обавезно треба проверавати стање влаге у кошницама, контролисањем антиварозних фиока. Ако у њима приметимо велику влагу, или не дај Боже воду, одмах требамо делимично или потпуно склонити утопљавајући материјал са мрежица поклопне даске (зависно од климе на пчелињаку). Уколико је мрежица запечаћена са прополисом, онда им обавезно потпуно скинути антиварозну подњачу и проблем влаге биће решен.

Међутим, ако је друштво у РВ кошницама чак и добро развијено и јако, са пуно залиха меда, на пример са два или три наствака меда (један наставак=20 кг меда), ни тада не требамо дозволити да први наставак буде директно на подњачи, већ на подњачу требамо ставити наставак са празним и изграђеним саћем. Ово је због специфичности микроклиме у Родна Воја кошницама јер се сваки наставак укрштено поставља у односу на други. Ту хладни ваздух са лета веома слабо пролази на врх кошнице, па ако је друштво остало у првом наставку, може доћи до изузетно јаке кондезације изнад клубета и капања воде директно на клубе. Стога се код кошница Родна Воја препоручује да макар први наставак буде са празним саћем (или за нужду са сатним основама), и да им се не оставља више од једног, максимално два, наставка меда за зиму. Чак сматрам да би им Више од једнод наставка меда изнад легла, више штетило него користило и пореметило би микроклиму у кошници Родна Воја која, због укрштања наставака са рамовима, има своје специфичности.

Зато Родна Воја кошнице за зиму треба спремити на следећи начин.

1.На подњачу иде матична решетка (због мишева и сл.)
2.Преко МР постављамо наставак или пак два наставка са изграђеним празним саћем, (по мени је боље два јер нема бриге за заштиту саћа током зиме, мада је и један сасвим довољан). Ако немамо наставака са празним саћем, онда поставимо један наставак са сатним основама.
3.Онда постављамо наставак са леглом.
4. На крају на самом врху иде један наставак пун меда.

Могу доћи у обзир и друге комбинације али увек макар један наставак са празним саћем на подњачу и никада преко два наставка меда на врху, мада је боље оставити им само један наставак са медом. Наравно, никада ни преко 4 наставка укупно у склопу једне кошнице преко зиме.

И нема зиме за РВ кошнице.Komentari

Код мене имам и један нуклеус Родна Воја са само 4 улице пчела. Он је на врху. Испод њега, на подњачи ми је само један плитки Еко Воја наставак, и то без основа, само са рамовима, и друштво је одлично. У последњих неколико дана масовно доносе полен, воду и по мало вероватно и нектара. Родна Воја због укрштених рамова и слабог протока хладног ваздуха ка клубету, стога има веома много погодности за лако презимљавање.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 10.02.2011. 14:59:53

Приликом зазимљавања кошнице Родна Воја треба још током године, а посебно у тренутку зазимљавања да гледамо да тамно саће, у које је матица залегала иде у средину наставка са медом, који је иначе на врху. Ово је изузетно важно. Тако ће пчеле врло радо, не само због глади него и по мирису, јер прате мирис старог саћа које их привлачи, прећи једним делом клубета још током јесени у тај највиши наставак са медом. И биће током зиме у сталном контакту са храном. Ако су им пак додата два наставка са медом онда по средини та два медна наставка треба ставити неколико рамова са медом у тамнијем саћу. Ипак, мислим да им је за зиму сасвим довољан један наствак са медом (20 кг меда), а да им два наставка са медом (укупно 40 кг меда) уопште није потребно, и да им то штавише због микроклиме више штети него користи. Но, има пчелара који их зазимљавају са 40 кг хране. И све опет буде у реду. Има међутим пчелара који већ неколико година пчеларе са Родном Војом и који им никада нису остављали више од једног наставка са медом изнад наставка са пчелама, где им је било и последње легло током јесени. И никада им пчеле, ни по јаким зимама, нису умрле од глади јер пчеле у Кошницама Родна Воја, ако се поштују савети г. Воја Брстине, троше врло мало меда у току зиме и веома лако презиме. И на пролеће се брже развијају од ДБ и ЛР. Има пак пчелара који никада не зазимљују своје пчеле на сва четири наствка Родне Воје, већ искључиво на три. Први наставак је са празним саћем на матичној решетки, а решетка на подњачи. Други наставак је са пчелама и последњим леглом, а трећи на врху, пун меда. И ово је прихватљива варијанта за презимљавање (можда за само презимљавање чак и боља) али онда морате заштитити један наставак са 10 рамова саћа које нисте оставили у кошници, од мољаца преко зиме. А то је додатни и чини ми се непотребни посао.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 16.02.2011. 09:46:08

Vrlo poucan clanak.
Svaka cast !

Autor: milos
Postavljeno: 24.02.2011. 08:44:22

Помаже Бог свима!
Март месец је посебно ризичан у току пчеларске сезоне. Легло нагло расте а резерве хране се брзо умањују. Са растом легла расте и влага у кошници. Температуре ваздуха током овог месеца често веома варирају па се често јавља и нежељена јака кондезација унутар кошница. Друштвима са мало хране у марту месецу требамо додати шећерни сируп (50:50) или шећерну погачу. Посебно треба проверавати кошнице због болести ноземозе. Ако се појави упрљано лето и флеке око лета на улазу у кошницу обавезно треба хитно интервенисати и друштво ће се у 99 процената извући. У случају појаве ноземозе користити или Војин Екстрат против ноземозе или лек из пчеларске радње по имену нозецид. И један и други лек успешно лече ноземозу ако се дају у јачим концентрацијама и пчеле директно неколико дана прстају са леком. Уколико је ноземоза јача и узела је већег маха треба прскати и сваки рам понаособ, ако је тек почела, пчеле треба прскати само преко сатоноша без вађења рамова. Ипак, да би се на време спречила појава ноземозе која се видљиво јавља обично крајем марта требали би још током јесени пчеле прихранити са мало сирупа (2 литра сирупа 60:40, шећер:вода) у који убацимо неки од лекова против ноземозе, а најбољи је чини ми се природни Војин Екстрат. Током марта обавезно требамо проверавати влажност антиварозних подњача. Ако су оне влажне и веома буђаве значи да хитно требамо појачати вентилацију у кошници скидањем новина са мрежице поклопне даске. Ако је мрежица пак залепљена са прополисом и тако вентилација онемогућена, онда да би смо направили вентилацију треба делимично или потпуно уклонити антиварозну фиоку (а не антиварозну подњачу, како нехотично у брзини написах у тексту чланка). Фиоку требамо држати отвореном само неколико дана па је вратити уз повремену контролу влаге на њој. Ако се јака влага поново јави, фиоку поново треба уклонити. Ко још током јесени није у шећерни сируп додавао нека средства против ноземозе (Војин Екстрат, нозецид и слично) а уједно не може често да одлази до пчелињака и зна да обично има проблема са влагом у кошници која може бити погубна за пчелињу заједницу, требао би у марту месецу, делимично или потпуно, уклонити новину са покопне даске. Лично, због велике влаге на нашем пчелињаку у марту месецу, обично новину поставим на мрежицу изнад клубета а са стране оставим по мало простора за вентилацију. Ако видим да је влага у антиварозној фиоци и даље велика и јавља се јака буђ, потпуно уклоним новину. Када напољу отопли, и престану хладнији и влажни дани, пчеле ће већ саме успети да се изборе са влагом а ми им требамо одмах вратити утопљавајући материјал јер дуга и непотребна вентилација има пуно негативних последица по живот пчелиње заједнице и приносе меда, како лети тако и зими.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 04.03.2011. 07:14:17

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek