Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Strategija pčelarenja u Kanadi, II deo

Autor: Pčelarstvo
Datum postavljanja: 09.05.2011.
Kategorija: Opšte o pčelarstvu i pčelama

Broj pregleda: 6536
Broj jedinstvenih poseta: 3425
Strategija pčelarenja u Kanadi, II deo

Obskrba tržišta

Većina mladih pčelara u Kanadi su vrtlari ili farmeri, koji iz hobija drže u vrtu ili voćnjaku 2 do 5 košnica. Proizvedeni med će upotrijebiti za vlastite potrebe, a višak će prodati susjedima, rodbini i prijateljima. Takva prodaja je sezonska i takav pčelarhobist ne ulaže mnogo truda u studiranje i razvoj tržišta. Ozbiljan pčelar, naprotiv, proizvodi znatno veće količine meda (iako je u skupini malih proizvođača) i mora posvetiti veće brige prodaji, ali također treba osigurati dovoljne količine meda kako bi u sezoni zadovoljio svoje tržište.

Zanimanje potrošača

Početnici često ponavljaju istu pogrešku. Pčelar izvrca med, ispiše pred kuću ploču "Med za prodaju" i postavi stol na kojem je med izložen u korištenim staklenkama od džema, krastavaca ili pak u plastičnim posudama od sladoleda, instant-kafe i sl. (često još s originalnim naljepnicama). To je najbolji način da se odbije potrošač. Za uspješnu prodaju med mora biti ne samo dobre kakvoće, nego i pakiran u čistu (privlačnu) ambalažu. Ako je to finansijski moguće, poželjno je staviti lijepu naljepnicu koja će uvijek privući pozornost.

Cijena meda

I ovdje početnici najčešće griješ. Pčelar će prije prodaje svog meda otići u trgovinu, zabilježiti cijene različitih vrsta meda i ambalaže i onda će odlučiti o cijeni svog meda. U pravilu stavlja nižu cijenu od one u trgovini, misleći da će tako lakše prodati svoj med. Međutim, ovo je sasvim pogrešno. Zdrava konkurencija se rađa iz kvalitetne ponude, a ne iz stalne utrke za nižim cijenama. Na pčelaru je da potrošača uvjeri kako je njegov med kvalitetniji i da je specifičan za to mjesno područje. Nikada se ne smije pokušavati uvjeriti potrošača da je pčelarov med kakvoćom sličan onom u trgovini. Naprotiv, treba upozoriti da je njegov med jedinstvene kakvoće dobiven od medonosnog bilja tog kraja. Treba imati na umu putnike iz drugih krajeva, koji uvijek traže ponešto specifično iz kraja u kojem borave, pa im se na taj način može ponuditi domaći med, kao jedinstven gurmanski proizvod u privla-čnoj ambalaži. Dakle, držati kakvoću i ne podcijeniti svoj proizvod!

Poštenje i pčelarska etika

U promociji svog proizvoda pčelar mora biti izuzetno visokih moralnih kavliteta, mora biti pošten i prema sebi i prema drugima. Nikada ne bi smio upotrijebiti lažnu reklamu za svoj proizvod, a dodavanje šećernog sirupa medu, ne samo da je prevara, nego može i posve uništiti vlastito tržište (ugrožavanje zdravlja konzumenta meda i trajno gubljenje povjerenja kupaca).

Strpljenje

U Kanadi kažu: ”Ništa što vrijedi ne dolazi jeftino”. Tako je i razvoj mjesnog tržišta za osobni proizvod dugotrajan i mukotrpan proces. Stari, iskusni pčelari kažu da je razvoj pčelarskog posla zapravo dugotrajan, tridesetogodišnji proces. Prvih 10 godina uči se pčelarenje, ulaže se u opremu i razvoj pčelinjaka. Drugih 10 godina je vraćanje uloženog kapitala, a tek treću deceniju trebalo bi uživati u plodovima svoga rada, naravno, pod uslovom da je pčelar i dalje aktivan i u tom poslu uspješan. Na kraju, želio bih dodati nekoliko misli kako postaknuti zanimanje za med na mjesnom području:

-Upotrijebi neko mjesno ime za med na naljepnici;
-Reklamiraj med u mjesnim novinama (napiši članak o svom pčelarenju, koristima koje daje pčela);
-Izloži med na dobro posjećenim mjestima (organiziraj sat s djecom u školi i pričaj im o pčelama i medu);
-Organiziraj izlet za veću skupinu, nudeći čaj s medom, medenjake i med u čašama;
-Pri prodaji organiziraj prodaju više proizvoda (med, kremasti med, medovina, svijeće i ukrase od voska);
-Mjesto prodaje, kao i osoba koja to radi trebaju biti besprijekorno uredni i čisti;
-Pripremi osobita pakiranja za darove: Bajram, Božić, Uskrs i ostale prigode. Privlačna staklenka meda s malo celofana i zlatnom trakom (dopusti mašti i umješnosti da radi za tebe) privući će kupca, a tebi donijeti korist.

by Pčela i Med, Sarajevo 2004

Strategija pčelarenja u Kanadi, I deoKomentari

Svidja mi se tekst ima dobrih savjeta sto za pcelare nikad nije dosta.

Autor: pcelica
Postavljeno: 29.11.2011. 21:37:12

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek