Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Uginuće pčela preko zime

Autor: Dragoljub Vejovic
Datum postavljanja: 04.01.2011.
Kategorija: Bolesti i lečenje pčela

Broj pregleda: 21703
Broj jedinstvenih poseta: 13736
Uginuće pčela preko zime

Glad. Nedostatak hrane je čest uzrok stradanja. Tom prilikom uginjava celo pčelinje društvo ili samo pčele koje se nađu u pojedinim "ulicama" između ramova na kojima nema hrane. Hladno vreme onemogućava kretanje pčela i pomeranje klubeta na veća rastojanja na saću pa se dešava stradanje usled gladi i u slučajevima kada u drugim delovima košnice ima dovoljno hrane (sa strane ili u nastavcima iznad klubeta). Pčele koje su stradale imaju ispružene rilice, uvučene su u prazno saće i nalaze se najčešče na ramovima na kojima nema meda, ili je med udaljen od klubeta. Deo pčela je iz klubeta pao na podnjaču.

Varoa i virusi. Pčelinja društva koja su bila jako zaražena varoom i virusima koje ona prenosi su u većini slučajeva stradala i pre zime, ali ako pčelar to nije uočio ranije, to sada može videti. Znaci koji nas upućuju na ovakvu sumnju su nalaženje košnica u kojima i nema pčela (napustile su košnicu), zatim jako oslabljena pčelinja društva - vrlo malo pčela koje najčešće i uginjavaju zato što ne mogu da obezbede minimalno grejanje klubeta ili eventualnog legla, iscrpljene su i često boluju i od nozemoze.

Nozemoza. Stradanje pčela od nozemoze se obično ne događa sredinom zime već tek pri samom kraju, i u proleće. Znaci koji ukazuju na bolest mogu biti smeđe mrlje od izmeta na košnici, ramovima i saću, pčele koje teško hodaju i poleću, slabljenje pčelinjeg društva i sl. Potrebno je razlikovati nozemozu od uobičajenog čišćenja pčela. Najsigurnija dijagnoza se daje u ovlašćenim veterinarskim ustanovama a da bi se bolest koliko-toliko predupredila, savetuje se slanje uzoraka mrtvih pčela na pregled a to je uostalom po naredbi republičkog veterinarskog inspektora u Srbiji i zakonom obavezujuće za pčelare. Uzorkovanje treba izvršiti najbolje u januaru ili februaru.

Štetočine. Miševi i rovčice mogu da predstavljaju uzroke stradanja pčela jer u jesen i tokom zime ulaze u košnice, uznemiravaju pčele i prave štete. Rovčice se i hrane pčelama, pa mogu da naprave vrlo velike štete. Znak da su bile u košnici su isitnjene mrtve pčele na podnjači (nekada i na satonošama pa i na letu), delovi tela pčela, kao i tragovi njihovog izmeta na satonošama. Znak da su miševi bili prisutni su isitnjeni komadi saća na podnjači, izgriženo i oštećeno saće, a miševi često u košnicama naprave i čitava gnezda.Komentari

Molio biz za necije misljenje!!! Prosle godine sam imao od prilike 60 rojeva jakih drustva pcela i sve je bilo ok. Vrsio sam dimljenje protiv varoe i sve potrebne mere. A pre neku nedelju, kada je malo otoplilo otisao sam na pcelinjaki otvorio kosnice i imao sta da vidim od svih 60 rojeva ostalo mi je samo 5 roja pcela!!!! Med sto im je ostavljen da imaju za zimu nije bio ni jedan deo potrosen, dal neko zna sta bih moglo biti proble?

Autor: Valentin
Postavljeno: 05.04.2011. 21:56:45

Помаже Бог свима.

Не знам шта би био узрок овом, колико могу да закључим, нестанку пчела. Ако се не варам мед је остао а пчела уопште нема.

Прво бих замолио брата Валентина да нам прецизно одговори колико пута, у које време и са чим је третирао своја друштва против варое. Ово је веома важно. И да нам каже какви су били ефекти третирања против варое тј. да ли је и колико било отпадање варое?

Под два. Питао бих га да ли у близини вашег пчелињака има неки предајник за мобилну телефонију.

Под три. Да ли је друштва превентивно штитио против ноземозе у јесен.

Под четири. Има ли у околини вашег пчелињака још таквих случајева код других пчелара.

Под пет. Да нам прецизно одговорите да ли су друштва потпуно нестала, или је један део пчела из проблематичних кошница нестао а други угинуо и остао у кошници.

Надам се да ћемо досле ваших прецизних одговора имати нешто јаснију слику о узроку вашег проблема.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 07.04.2011. 15:31:04

Pod broj jedan zeleo sam da se zahvalim na odgovoru!

Tretiranje protiv varoe sam vrsio preko cele godine nakon vadjenja meda, efekti su bili jako uspesni...

Da, postavili su nekakav uradjaj za bolji signal mobilnih telefona, ali to je udaljeno 3-4 km od mog pcelinjaka...

Sto se tice nozemoze, tu bolest nisam lecio do sada a ranijih godina nije mi se desavalo veligih uginuca, to je bilo 1-2 roja preko zime!

Poslednaj tri zime, vecina pcelara se zali da im propalo mnogo pcela, tako da nisam jedini sa tim problemom.

Pcele nisu nestale, pcele su pronadjene mrtve na podnjacu...

Hvala unapred za odgovor!

PoZzZ SVIM PCELARIMA

Autor: Valentin
Postavljeno: 07.04.2011. 23:02:09

Помаже Бог.

Да ли је могуће да пчеле због много варое напусте кошницу крајем фебруара? Где оне оду и како се снађу зими?
Сада је крајем фебруара било неколико лепих дана.

Autor: Драган
Postavljeno: 03.03.2012. 14:57:54

Бог вам помого брате Драгане.

Добро питање. Нисмо имали до сада такав случај код нас на Манастирском пчелињаку, но то ми личи на синдром нестајања пчела.

Мада, с друге стране посматрано, делује ми нелогично да пчеле нестану у сред зиме. Где ће да се сакрију? Од чега ће да живе?

Волео бих да чујем мишљење старијих колега.

Чуо сам за синдром нестајања пчела који има сличне карактеристике. Али слава Богу тога још нема код нас.

Мишљења сам, мада то уопште не мора да значи да је тачно, да пчеле напуштају кошницу због неких комбинованих узрока - вароа, вируси, лоша храна без довољно полена ...

Ми смо до сада ове зиме имали један губитак. Један нуклеус Родне Воје који смо у јесен пренели из Србије код нас, био је јеако заражен вароом. После третирања оксалном у децембру, отпало је преко 700 вароа. Пре неки дан видим, кренула велика грабеж на то друштво. Напале су га јака друштва. Толико је ослабило од варое да није имало довољно војске да се брани. Кад сам га отворио имао сам шта видети. Масовнни напад на мед и саће овог слабог друштва. Кад сам га мало изоловао видео сам да је остало са матицом, мало отвореног легла и шаком пчела. Било је преслабо.

Преспојио сам га са једним такође слабијим нуклеусом од јесени прошле године. Шта ће бити не знам. Видећемо за десетак дана. Дај Боже да од два слабића испадне једно средње друштво.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 06.03.2012. 19:46:33

pozdrav svima . dali je mogute da ti predajnici toliko smetaju pcelama moj pcelinak je u dolini zaklonen od releja pa sam imao samo jedno uginute ali komsija koji je na brdu iznad mene ima jako mnogo uginuta od preko 70 posto.

Autor: nemo
Postavljeno: 11.03.2012. 11:22:49

Pozdrav kolegama pcelarima i molba za odgovorom na moje pitanje
naime uzimio sam 16 društava u nizu sa razmakom od pola košnice hrane su imale podjednako i vrsen je isti tretman liječenja, 7 u nizu je isada dobro pa 5 u nizu mi je stradalo pa opet 4 u nizu je dobro . Šta bi moglo biti uzrok stradanja 5 društava u nizu jedno do drugoga
unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Autor: jovan
Postavljeno: 13.03.2012. 21:54:00

Uginuce se krece u zavisnosti od kraja do kraja,na prostoru kim je ove god. bilo malo ,gotovo neznatno uginuca, iz razloga manjih klimatskih promena,dok sam ja u vojvodini zbog velikih temperaturnih kolebanja izgubio oko 30% drustava,jer su imale veliko leglo koje NARAVNO nisu napustile i uginule od gladi i nozemoze. Vasi su gubici verovatno isti

Autor: ivke
Postavljeno: 12.04.2013. 18:57:43

Postovanje.
Imam jedno vrlo vazno pitanje ?naime prilikom pregleda pcela za zazimljavanje primjetio sa kod jednog drustva da ima po nekoliko do desetak komada po okviro uginulog legla i na njima rupice sto su pcele cistile i sve je licilo na AGL ali poklopci nisu ulegnuti i vecina koje sam pogledao su suva a kod nekoiko sam naao masu koja je skoro osusena i malo se rzvlaci.Posto sam spremao za zazimljavanje tu sam kosnicu odnio 4 km od pcelinjaka i povadio sve te okvire i spalio a zimnicu i okvire koji nisu imali takve nedostatke sam rasporedio i ostavio da vidim hoceli i kako prezimiti,Sve ovo sam radio 5 oktobra a nije bilo legla pa sam tretirao i oksalnom.Molim misljenje i prjedlog sta je najbolje za ovu zajednicu i ako je AGL kako ce se drustvo ponasati obzirom da sam je fizicki izolovao od ostatka pcelinjaka’Hvala puno

Autor: Ferid
Postavljeno: 07.10.2013. 21:22:58

nisam tretirao pcele pred zimu, da li sad nije kasno da to uradim.
Pozdrav.

Autor: zoran stojkovic
Postavljeno: 16.01.2014. 15:40:35

Помаже Бог, поздрав свим.
Пчелар сам почетник, десило се да ми је друштво страдало преко зиме.Тачније, непосредно послије једног мог прегледа у фебруару када је била температура око 15 степени. Отворио сам кошницу и наизглед све је било у реду. Међутим, послије 15 так дана примјетио сам да нема излетања пчела иако је билло сунчано и топло вријеме. У кошници осим неколико угинулих није пчела, постојало је мало легло које једним дијелом није било затворено а ларве су биле чак и на подњачи. Има ли неко предпоставку шта је узрок наведеном? Комшија пчелар тврди да је у питању грабеж коју сам изазвао првим отварањем кошнице. Хвала.

Autor: гоја
Postavljeno: 11.03.2014. 22:51:40

Pozdrav, molio bih za pomoc.Danas sam otvorio kosnicu uginulo mi je 90 % pcela, ostala je matica i ostatak zivih pcela. Na ramovima ima meda i na dva rama malo legla. Sta bi mogao da bude uyrok uginuca,a ostale kosnice su u redu. U pitanju su LR kosnice i pocetnik sam u pcelarstvu. Unapred hvala.

Autor: Slavisa
Postavljeno: 18.03.2014. 18:58:46

isto tako

Autor: ermin
Postavljeno: 20.12.2014. 21:20:29

tokom zime desava nam se uginuce matica te pojava trutuse u proljece ili prebjeg pcele u kosnice gdje ima matica. matice su mlade tj. ne radi se o staroj matici. inace svi tretmani obavljeni i kosnice gdje prezivi matica solidne. sta bi mogao biti uzrok.

Autor: nihada
Postavljeno: 14.02.2016. 20:03:12

Svakoga dana na letu kosnice vidim mrtve pcele, kada sam pincetom na otvoru leta u kosnici provukao imao sam dosta mrtvih pcela, nisam otvarao kosnicu ali cujem kada naslonim uho da ima pcela.
Zasto se nalazi tako dosta mrtvih pcela sta je uzrok kako da sacuvam pcele imali znali neko za savjet.
Unapred zahvalan Sale

Autor: sale
Postavljeno: 13.01.2017. 20:03:28

Узрок угинућа пчела зими може бити различит. Можда разлоге треба тражити у претходној години у припреми пчела за зимовање. Прихрану пчела, ради повећања зимских залиха, треба обавити у августу, евентуално почетком септембра. Питање је када је прихрана обављена и на који начин!? Најчешћи узрок је лоша или касна зимска прихрана па зимске пчеле, уместо да преживе до марта, оне скрате свој живот јер су морале нешто да раде што им није посао и када им није време. Узрок угинућа може бити и вароа. Не знам чиме сте и када третирали пчеле ради смањења броја варое. Проблем код варое је што она никада не усмрти свога домаћина, али пробуши пчелињи омотач (хитин) и онда разни вируси и бактерије могу лако наудити пчели. Сада не би требало да буде легла, па је сва преживела варо на пчелама. Ако нисте третирали на време (смањи се количина легла па велики број варое долази на број положених јаја) и велики број варое се налазио у леглу, већ је нанета велика штета пчели и у леглу.То што видите мртве пчеле на лету кошнице може бити разлог што по лепом и мало топлијем времену пчеле износе мртве пчеле и покушавају да одрже хигијену кошнице. Када кажете доста мртвих пчела не знам шта подразумевате под тим!? Тешко је дати овако напамет неку констатацију са тако мало података које сте навели.

Autor: Славиша
Postavljeno: 19.01.2017. 13:04:07

Угинуће пчела може бити и лоше остављена храна за презимљавање пчелиње заједнице (медљика - не садржи ферменте нектара). Таква храна (не сварљива за пчеле) оптерећује пчелињи пробавни систем.

Узрок угинућа може бити и бројчаније слаба зазимљена заједница. Таква пчелиња заједница ће више хране трошити, имати лоше климатске/вентилационе услове за зимски живот унутар кошнице, раније ће покренути легло, а ако преживи зиму имаће слаб пролећни развој. Немојте бити сентиментални према слабим пчелињим заједницама пред зиму и робовати бројчаном стању пчелињака. Планирајте своје зимске губитке у јесен пред припрему пчела за зимовање и спајајте слабе заједнице са јаким. Евентуално их ставите изнад јаких пчелињих заједница преко сенглерове даске.

Можда је и пчелиње друштво зазимљено са малом количином хране. Део пчела умире завучен у празно саће, а други део пчела из клубета пада на подњачу.

Узроци могу бити разни.... Треба знати врсту обављених радова приликом припреме пчелиње заједнице за зимовање и када су ти радови обављени.... и још доста тога да би се донео коначан суд о разлогу умирању пчела

Када се створе повољни временски услови, (температура 12 и више степени, без ветра, ведро и сунчано време) ако сумњате да са пчелињим друштвом нешто није у реду, можете урадити брзи преглед пчелиње заједнице ( невадећи рамове напоље). Само мало рамове одићи и погледати стање хране, утврдити има ли легла (присуство матице) и бројчаност пчела или јачину пчелиње заједнице (лако се утврди у каквим је условима пчелиња заједница зимовала). У зависности од утврђеног стања применити неке од корективних мера....
Не знам Сале колико сам помогао, имао сам добру намеру

Autor: Славиша
Postavljeno: 20.01.2017. 12:50:26

Razloga nestanka moze biti više,većina njih je i navedena .Loša hrana za zimu dug vremenski period bez pročisnog leta koji je proizveo izletanje bez povratka te potreba za čišćenjem uginuli dovodi do nestanka i smanjenja zajednice.Ovo su samo neki od razloga a najviše je do nas pčelara .Poz. svima.

Autor: gojko
Postavljeno: 09.02.2017. 15:02:03

Pozdrav.Ja sam pocetnik,imao sam prosle sezone 7 kosnica i lepo sam ih zazimijo(sa puno meda) u decembru su bile sve zive(zujale su u kosnici)danas sam ih pregledo i pet kosnica su uginule,ima puno mrtve pcele,ramovi su puni meda,jedan ram je bio odozgo mesto pogace,nisu ga pojele.U dve kosnice je sve u redu,ima dosta pcele,na 5-6 ramova.prosle zime sam zazimio na isti nacin 5 kosnica i sve su prezimile.Moje pitanje je, sta da radim sa medom iz ramova gde je uginula pcela(u 5 kosnica ima po 6 ramova punih meda)??? Dali moram ostale ramove pretapati za nove rojeve,jer sam zazimijo na dva nastavka LR kosnica.
unapred hvala..

Autor: mihajlovic borislav
Postavljeno: 26.02.2017. 14:29:36

Iskustvo je pokazalo da utoliko se pcele prihanjuju secernim surogatima ,sirpom ,pogacama sa dodacima cakonija koje nisu pripodna pcelinja hrana dve do tri godine uzastopno , imuni sustem pada i rezultat je masvni gubtak na pcelnjaku.

Autor: Momcilo
Postavljeno: 07.03.2017. 19:38:12

imam uginula drustva,dosta ramova sa zalihama meda,smem li te ramove staviti u prezivela drustva,moje su sumnje na varou i bolesti koje varoa prenosi pcelama,da li se prezivela drustva mogu tako zaraziti ili to ima veze samo sa imunitetom jednog drustva,tj.da su odredjene bakterije i virusi prisutne i u zdravim drustvima samo su iz nekog razloga otporniji.Imam jos jedno pitanje,sve tretmane protiv varoe sam odradila,kupila sam top dimilicu jer sam svesna koliki je problem varoa,i sve ostalo sto je potrebno,postoji li mogucnost da lek nije delotvoran iako je kupljen legalno u radnji,da je razblazen?kako znamo sta kupujemo?

Autor: sladjana
Postavljeno: 07.03.2017. 20:28:57

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek