Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Uginuće pčela preko zime

Autor: Dragoljub Vejovic
Datum postavljanja: 04.01.2011.
Kategorija: Bolesti i lečenje pčela

Broj pregleda: 14399
Broj jedinstvenih poseta: 9247
Uginuće pčela preko zime

Glad. Nedostatak hrane je čest uzrok stradanja. Tom prilikom uginjava celo pčelinje društvo ili samo pčele koje se nađu u pojedinim "ulicama" između ramova na kojima nema hrane. Hladno vreme onemogućava kretanje pčela i pomeranje klubeta na veća rastojanja na saću pa se dešava stradanje usled gladi i u slučajevima kada u drugim delovima košnice ima dovoljno hrane (sa strane ili u nastavcima iznad klubeta). Pčele koje su stradale imaju ispružene rilice, uvučene su u prazno saće i nalaze se najčešče na ramovima na kojima nema meda, ili je med udaljen od klubeta. Deo pčela je iz klubeta pao na podnjaču.

Varoa i virusi. Pčelinja društva koja su bila jako zaražena varoom i virusima koje ona prenosi su u većini slučajeva stradala i pre zime, ali ako pčelar to nije uočio ranije, to sada može videti. Znaci koji nas upućuju na ovakvu sumnju su nalaženje košnica u kojima i nema pčela (napustile su košnicu), zatim jako oslabljena pčelinja društva - vrlo malo pčela koje najčešće i uginjavaju zato što ne mogu da obezbede minimalno grejanje klubeta ili eventualnog legla, iscrpljene su i često boluju i od nozemoze.

Nozemoza. Stradanje pčela od nozemoze se obično ne događa sredinom zime već tek pri samom kraju, i u proleće. Znaci koji ukazuju na bolest mogu biti smeđe mrlje od izmeta na košnici, ramovima i saću, pčele koje teško hodaju i poleću, slabljenje pčelinjeg društva i sl. Potrebno je razlikovati nozemozu od uobičajenog čišćenja pčela. Najsigurnija dijagnoza se daje u ovlašćenim veterinarskim ustanovama a da bi se bolest koliko-toliko predupredila, savetuje se slanje uzoraka mrtvih pčela na pregled a to je uostalom po naredbi republičkog veterinarskog inspektora u Srbiji i zakonom obavezujuće za pčelare. Uzorkovanje treba izvršiti najbolje u januaru ili februaru.

Štetočine. Miševi i rovčice mogu da predstavljaju uzroke stradanja pčela jer u jesen i tokom zime ulaze u košnice, uznemiravaju pčele i prave štete. Rovčice se i hrane pčelama, pa mogu da naprave vrlo velike štete. Znak da su bile u košnici su isitnjene mrtve pčele na podnjači (nekada i na satonošama pa i na letu), delovi tela pčela, kao i tragovi njihovog izmeta na satonošama. Znak da su miševi bili prisutni su isitnjeni komadi saća na podnjači, izgriženo i oštećeno saće, a miševi često u košnicama naprave i čitava gnezda.Komentari

Molio biz za necije misljenje!!! Prosle godine sam imao od prilike 60 rojeva jakih drustva pcela i sve je bilo ok. Vrsio sam dimljenje protiv varoe i sve potrebne mere. A pre neku nedelju, kada je malo otoplilo otisao sam na pcelinjaki otvorio kosnice i imao sta da vidim od svih 60 rojeva ostalo mi je samo 5 roja pcela!!!! Med sto im je ostavljen da imaju za zimu nije bio ni jedan deo potrosen, dal neko zna sta bih moglo biti proble?

Autor: Valentin
Postavljeno: 05.04.2011. 21:56:45

Помаже Бог свима.

Не знам шта би био узрок овом, колико могу да закључим, нестанку пчела. Ако се не варам мед је остао а пчела уопште нема.

Прво бих замолио брата Валентина да нам прецизно одговори колико пута, у које време и са чим је третирао своја друштва против варое. Ово је веома важно. И да нам каже какви су били ефекти третирања против варое тј. да ли је и колико било отпадање варое?

Под два. Питао бих га да ли у близини вашег пчелињака има неки предајник за мобилну телефонију.

Под три. Да ли је друштва превентивно штитио против ноземозе у јесен.

Под четири. Има ли у околини вашег пчелињака још таквих случајева код других пчелара.

Под пет. Да нам прецизно одговорите да ли су друштва потпуно нестала, или је један део пчела из проблематичних кошница нестао а други угинуо и остао у кошници.

Надам се да ћемо досле ваших прецизних одговора имати нешто јаснију слику о узроку вашег проблема.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 07.04.2011. 15:31:04

Pod broj jedan zeleo sam da se zahvalim na odgovoru!

Tretiranje protiv varoe sam vrsio preko cele godine nakon vadjenja meda, efekti su bili jako uspesni...

Da, postavili su nekakav uradjaj za bolji signal mobilnih telefona, ali to je udaljeno 3-4 km od mog pcelinjaka...

Sto se tice nozemoze, tu bolest nisam lecio do sada a ranijih godina nije mi se desavalo veligih uginuca, to je bilo 1-2 roja preko zime!

Poslednaj tri zime, vecina pcelara se zali da im propalo mnogo pcela, tako da nisam jedini sa tim problemom.

Pcele nisu nestale, pcele su pronadjene mrtve na podnjacu...

Hvala unapred za odgovor!

PoZzZ SVIM PCELARIMA

Autor: Valentin
Postavljeno: 07.04.2011. 23:02:09

Помаже Бог.

Да ли је могуће да пчеле због много варое напусте кошницу крајем фебруара? Где оне оду и како се снађу зими?
Сада је крајем фебруара било неколико лепих дана.

Autor: Драган
Postavljeno: 03.03.2012. 14:57:54

Бог вам помого брате Драгане.

Добро питање. Нисмо имали до сада такав случај код нас на Манастирском пчелињаку, но то ми личи на синдром нестајања пчела.

Мада, с друге стране посматрано, делује ми нелогично да пчеле нестану у сред зиме. Где ће да се сакрију? Од чега ће да живе?

Волео бих да чујем мишљење старијих колега.

Чуо сам за синдром нестајања пчела који има сличне карактеристике. Али слава Богу тога још нема код нас.

Мишљења сам, мада то уопште не мора да значи да је тачно, да пчеле напуштају кошницу због неких комбинованих узрока - вароа, вируси, лоша храна без довољно полена ...

Ми смо до сада ове зиме имали један губитак. Један нуклеус Родне Воје који смо у јесен пренели из Србије код нас, био је јеако заражен вароом. После третирања оксалном у децембру, отпало је преко 700 вароа. Пре неки дан видим, кренула велика грабеж на то друштво. Напале су га јака друштва. Толико је ослабило од варое да није имало довољно војске да се брани. Кад сам га отворио имао сам шта видети. Масовнни напад на мед и саће овог слабог друштва. Кад сам га мало изоловао видео сам да је остало са матицом, мало отвореног легла и шаком пчела. Било је преслабо.

Преспојио сам га са једним такође слабијим нуклеусом од јесени прошле године. Шта ће бити не знам. Видећемо за десетак дана. Дај Боже да од два слабића испадне једно средње друштво.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 06.03.2012. 19:46:33

pozdrav svima . dali je mogute da ti predajnici toliko smetaju pcelama moj pcelinak je u dolini zaklonen od releja pa sam imao samo jedno uginute ali komsija koji je na brdu iznad mene ima jako mnogo uginuta od preko 70 posto.

Autor: nemo
Postavljeno: 11.03.2012. 11:22:49

Pozdrav kolegama pcelarima i molba za odgovorom na moje pitanje
naime uzimio sam 16 društava u nizu sa razmakom od pola košnice hrane su imale podjednako i vrsen je isti tretman liječenja, 7 u nizu je isada dobro pa 5 u nizu mi je stradalo pa opet 4 u nizu je dobro . Šta bi moglo biti uzrok stradanja 5 društava u nizu jedno do drugoga
unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Autor: jovan
Postavljeno: 13.03.2012. 21:54:00

Uginuce se krece u zavisnosti od kraja do kraja,na prostoru kim je ove god. bilo malo ,gotovo neznatno uginuca, iz razloga manjih klimatskih promena,dok sam ja u vojvodini zbog velikih temperaturnih kolebanja izgubio oko 30% drustava,jer su imale veliko leglo koje NARAVNO nisu napustile i uginule od gladi i nozemoze. Vasi su gubici verovatno isti

Autor: ivke
Postavljeno: 12.04.2013. 18:57:43

Postovanje.
Imam jedno vrlo vazno pitanje ?naime prilikom pregleda pcela za zazimljavanje primjetio sa kod jednog drustva da ima po nekoliko do desetak komada po okviro uginulog legla i na njima rupice sto su pcele cistile i sve je licilo na AGL ali poklopci nisu ulegnuti i vecina koje sam pogledao su suva a kod nekoiko sam naao masu koja je skoro osusena i malo se rzvlaci.Posto sam spremao za zazimljavanje tu sam kosnicu odnio 4 km od pcelinjaka i povadio sve te okvire i spalio a zimnicu i okvire koji nisu imali takve nedostatke sam rasporedio i ostavio da vidim hoceli i kako prezimiti,Sve ovo sam radio 5 oktobra a nije bilo legla pa sam tretirao i oksalnom.Molim misljenje i prjedlog sta je najbolje za ovu zajednicu i ako je AGL kako ce se drustvo ponasati obzirom da sam je fizicki izolovao od ostatka pcelinjaka’Hvala puno

Autor: Ferid
Postavljeno: 07.10.2013. 21:22:58

nisam tretirao pcele pred zimu, da li sad nije kasno da to uradim.
Pozdrav.

Autor: zoran stojkovic
Postavljeno: 16.01.2014. 15:40:35

Помаже Бог, поздрав свим.
Пчелар сам почетник, десило се да ми је друштво страдало преко зиме.Тачније, непосредно послије једног мог прегледа у фебруару када је била температура око 15 степени. Отворио сам кошницу и наизглед све је било у реду. Међутим, послије 15 так дана примјетио сам да нема излетања пчела иако је билло сунчано и топло вријеме. У кошници осим неколико угинулих није пчела, постојало је мало легло које једним дијелом није било затворено а ларве су биле чак и на подњачи. Има ли неко предпоставку шта је узрок наведеном? Комшија пчелар тврди да је у питању грабеж коју сам изазвао првим отварањем кошнице. Хвала.

Autor: гоја
Postavljeno: 11.03.2014. 22:51:40

Pozdrav, molio bih za pomoc.Danas sam otvorio kosnicu uginulo mi je 90 % pcela, ostala je matica i ostatak zivih pcela. Na ramovima ima meda i na dva rama malo legla. Sta bi mogao da bude uyrok uginuca,a ostale kosnice su u redu. U pitanju su LR kosnice i pocetnik sam u pcelarstvu. Unapred hvala.

Autor: Slavisa
Postavljeno: 18.03.2014. 18:58:46

isto tako

Autor: ermin
Postavljeno: 20.12.2014. 21:20:29

tokom zime desava nam se uginuce matica te pojava trutuse u proljece ili prebjeg pcele u kosnice gdje ima matica. matice su mlade tj. ne radi se o staroj matici. inace svi tretmani obavljeni i kosnice gdje prezivi matica solidne. sta bi mogao biti uzrok.

Autor: nihada
Postavljeno: 14.02.2016. 20:03:12

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*


Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana
Između 1-3 godine
Između 3-10 godina
Između 10-20 godina
Između 20-40 godina
Preko 40 godina
Novi komentari
jole, 16.05.2016.
Bosko Kolarevic, 15.05.2016.
Dejan, 02.05.2016.
goran, 25.04.2016.
игуман Петар (Драгојловић), 09.04.2016.
Saša , 30.03.2016.
Marko, 25.03.2016.
aleksa, 19.03.2016.
super, 13.03.2016.
Jurica Magaš, 07.03.2016.
Med kao lek