Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Војин лекић против варое

Autor: Петар Драгојловић
Datum postavljanja: 11.02.2011.
Kategorija: Bolesti i lečenje pčela

Broj pregleda: 12297
Broj jedinstvenih poseta: 6896
Војин лекић против варое

помаже Бог свима!

Данас у свету постоје многи лекови против варое. Један од новијих је Војин лекић од трава, који спада у природне лекове против варое. Овај лек против варое купио сам од г. Воја Брстине а нешто ми је и поклонио. То је природни лек против варое који је справљен од разних врста трава. Може се користити више пута, од првих топлих дана преко 16 степени у хладу и користи се све до краја пашне сезоне и то сваког месеца од марта до краја септембра. Пчеле се диме преко електричне димилице на батерије а димљење се може вршити и када има меда у кошници и медобер траје.

У димилицу се стави минимално онолико траве колико стане у малим пластичним паковањима за хотелски мед, мада сам ја стављао дупло више. Пчелама, колко сам приметио ништа није посебно сметало. Димио сам их сваки месец некилико пута, а највише крајем јуна и почетком јула месеца. У другој половини јула, и почетком августа стављао сам им искључиво Апигард. Сваки пут када сам димио, димио сам по два пута у размаку од 15 минута. Пчеле су лепо реаговале и нису биле агресивне. Имао сам осећај као да их лек умирује. Од велике је важности да се приликом димљења сви отвори на кошници затворе, осим отвора на лету. Ако ово не урадимо, ефекат димљења неће бити постигнут у правој мери.

Резултати које сам постигао са Војиним лекићем су изузетно добри. У једној ДБ 10 кошници отпало ми је читавих 2 300 варое, у другој ДБ 11 отпало ми је преко 250 варои, у ЛР кошницама отпало је по око 100 вароа у просеку. Вароа ми је отпадала данима после употребе Војиног лекића. Не знам зашто се појавила оволика разлика у броју отпалих вароа, али вероватно је стога што сам оне две ДБ кошнице купио током јесени од 2009. и можда нису најбоље биле истретиране са оксалном те године. Прошле јесени нисам ни оксалну користио.

Проблем који ми се јавио са употребом Војиног лекића против варое је тај што су ми се димилице често прегрејавале и блокирале. Зато сам паралелно користио по две димилице. Господин Воја Брстина је измислио и нови лек против варое, овога пута у течном стању, али како га нисам користио у току прошлог лета, а резултате ћемо ако Бог да видети ове године. Мислим да овај стари Војин лекић против варое можемо користити као један од начина за сузбијање варое. Лично, и Апигард ћу даље користити јер тимол има позитивно дејство на здравље у кошници и мислим да се без обзира на мало вишу цену не треба одустајати од Апигарда. Оксална киселина је такође добро решење за јесен или почетак зиме, зависно од климе и године, и користио сам је све до ове године. Ове године нисам користио оксалну али јесам нови Војин лек против варое (у течном стању) о коме ћу, ако Бог да, други пут нешто написати. Резултате нове стратегије, без оксалне у јесен, ћемо видети на пролеће.

С Богом.Komentari

Помаже Бог свима!

Ево да прикажем неке податке о отпалој варои приликом употрба Војалека против варое на нашем Манастирском пчелињаку. Војалек је у ствари модификовани и еколошки Војин лекић у течном стању. Такође је природан.

Третирање против варое Војалеком се може вршити чим мало отопли и пчеле почну комуницирати са природом. Пре 5 дана, при температури од 16 степени у хладу, третирао сам манастирске кошнице са Војалеком, помоћу ручно направљеног димног топа.

Третирање се обави изузетно брзо и лек је, како други пишу, а немам разлога да им не верујем, веома ефикасан. За третирање једне кошнице треба вам 2 до три секунде.

Пет дана после третирања Војалеком, јуче негде око 13 часова извршио сам контролу преко антиварозник фиока.

У скоро свим кошницама нашао сам отпалу вароу. Нисам је нашао у две Еко Воје и у две Родне Воје.

Број се кретао од 3 до 21 отпалих вароа. Ако се узме у обзир да сам половином јануара такође третирао против варое, истим Војалеком, при температури од 14 степени, којом приликом је са скоро свих кошница отпало по мало варое, сада сам се још једном уверио да варое има у кошницама, али по мало.

Ове зиме и јесени нисам користио оксалну киселину, али сам у септембру и октобру месецу неколико пута димио све кошнице са еколошким Војиним лекићем у виду трава.

Такође, током пролећа и почетком лета третирао сам са Војиним лекићем у виду трава. У другој половини јула и првој половини августа треирао сам искључиво Апигардом. И све је за сада у реду.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 15.02.2011. 15:02:37

Gospodine igumane, hvala na lepim tekstovima.
Sve najbolje !

Autor: Lazar
Postavljeno: 28.02.2011. 09:36:58

Богу хвала брате Лазаре. А хвала и г. Воји Брстини који је измислио овако ефикасан и лак за употребу лек против варое.

Од Бога вам све најбоље!

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 28.02.2011. 15:23:44

Čini mi se da o pčelarstvu niko ništa ne zna osim igumana Petra i njegovog Voja Brstine kojeg iguman diže do zvijezda. Pomalo mi bude žao pčelara početnika jer vidim da se jedino oni javljaju i tako naivno i brzopleto prihvataju savjete gsp. igumana a koji će ih sigurno koštati u daljnjem nastavku pčelarenja. Naravno Vojo će dobro zaraditi na prodaji svojih košnica "RODNA VOJA" a i na prodaji samo njemu znanog "LEKA" i to EKOLOŠKOG a gospodin iguman će za dobru reklamu biti darivan. Samo napred pčelarstvo je u sigurnim rukama uz napomenu da sam pomenute košnice R.VOJA još prije dvije god. izbacio sa pčelinjaka koji broji 150 LR- ovki. Znam da će ovaj komentar biti izbrisan od strane administratora ali kao što vidite ozbiljnih pčelara nećete ovdje naći a razloge sami potražite.

Autor: pčelar sa 20 god. iskustvom
Postavljeno: 02.03.2011. 09:15:36

Gospodine sa 20-o godisnjim iskustvom, ako mislite da znate nesto vise, zasto ne podelite to znanje sa nama pocetnicima ? Nama su preko potrebni saveti iskusnijih pcelara, ali po vasem komentaru shvatam da vi to niste jer blacenje bilo cega bez ijednog argumenta dovoljno govori o vama.

Zasto ne kazete zasto mislite da su date kosnice lose i zasto ste protiv pcelara pocetnika koji zele da se informisu o svemu ?

Jednostavno vas komentar je neprimeren vasem iskustvu (ukoliko je ono tacno). Voleo bih da me demantujete.

Autor: Lazar
Postavljeno: 02.03.2011. 11:33:10

Ne bi bilo lose da doticni gospodin kaze kako se zove, odakle je, koliko ima godina i tako dalje, pa da sve to potkrepi nekim cinjenicama. Onda bi njegov komentar i imao smisla, ovako ga necu uzimati za ozbiljno.

Kako na primer da mi znamo da to nije napisao neki 15-o godisnjak kome je bilo dosadno i hteo je da se malo zafrkava ???

Autor: jelena
Postavljeno: 02.03.2011. 17:10:49

Помаже Бог свима!

Овде сви ми само износимо своја искуства и искуства других пчелара па ако се нешто заиста покаже лоше сигурно ће бити тако и дефинисано. А ако се покаже као добро опет ће бити изложено. Ни по бабу ни по стричевима.

У нашем малом Манастирском пчелињаку пчеларимо са 6 врста кошница и непрестано по мало експериментишемо и проверавамо. На провери су и Родне Воје и Еко Воје. Наравно, и сам се учим, и сви се учимо, како лично тако и једни од других, јер човек се учи док је жив.

Из коментара многих наших великих пчелара са неких других форума види се да је Родна Воја супериорна у односу на ДБ и ЛР у средњим и слабим пашама. Не видим разлога да им не верујем, јер то није прича само г. Воја Брстине већ и неких његових отворених критичара. А има и оних пчелара који већ отворено прелазе на Родну Воју.

У јануарском броју Београдског пчелара на страни 8 и 9 искусни пчелар са 200 ЛР кошницаа, Деги Јанош из Панчева, написао је чланак: Моје искуство са Родном Војом. И веома је позитивно. Он полако потпуно прелази на Родну Воју. Но, опет свако сам бира свој стил рада и своју кошницу.

Што се тиче јаких паша мишљења пчелара су подељена а искуство ће показати ко је у праву. Лично више верујем г. Воји Брстини и по том питању, што не значи да га другом намећем, већ га само износим. Ко ће бити у праву, показаће нам јасно свима Бог кроз одређено време.

Што се тиче Војиних лекова против варое, до сада су ми се добро показали. Ко жели може да дође у наш манастир, да буде наш гост и да се лично увери како он дејствује. До сада никада нисам користио амитраз, митак или неки слични хемијски препарат против варое и никада ми се није десило да ми је друштво страдало од варое. Осим Апигарда, Војиних лекова и понекад оксалне, ништа друго нисам користио против варое. И резултати су за сада веома добри.

Ако се деси нешто непредвиђено наравно јавићу, јер нисмо ваљда овде да једни другима правимо штету већ да се међусобно помажемо.

О оптужбама да радим рекламу за Воју ради неких дарова од њега је заиста тужно читати. Тако негативно поимање није духовно добро за брата са 20 година пчеларског искуства, јер једноставно то мишљење не стоји. А све говоримо и пишемо пред Богом.

Свако добро од Бога желим свима.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 02.03.2011. 17:42:24

Uvazeni pcelaru sa dvadesetogodisnjim iskustvom,
Pcelarim sa DB i LR kosnicama i do sada se nisam prakticno susretao sa RV kosnicama osim preko literature, pregledom sajtova i preko drugih foruma, pa bih zeleo da mi argumentovano odgovorite zasto ste napustili RV jer razmisljam da ih uvrstim na svom pcelinjaku kako bih olaksao rad jer godine cine svoje.
Pozdravljam administratora sto je objavljen ovakav komentar, jer mozda ce mo doci do novih saznanja koja ce biti od koristi za sve nas.

Autor: zoran
Postavljeno: 03.03.2011. 10:56:28

Слажем се са братом Зораном.
Сви смо овде да се учимо. Свако од нас може негде погрешити при пчеларењу или некој процени у овој великој науци званој пчеларство. И мени ће бити драго да ме други пчелари исправе у ономе што грешим. И сви ћемо имати користи. О пчеларству сигурно мање знам од великог броја пчелара па ће ми добро доћи да преко савета искуснијих и сам постанем бољи пчелар.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 04.03.2011. 07:42:40

Помаже Бог свима.

Јуче сам отварао неке кошнице и дошао до закључка да је ефикасност Војиних лекова против варое велика.

Како сам дошао до тих закључака? Једноставно. Нисам ове зиме уопште користио оксалну киселину већ сам у јануару и фебруару по једном димио са Војаваром (течни лек протов варое од г. Воја Брстине), који сам употребио преко димног топа. Проверио сам стање са вароом отварањем трутовског легла у неким кошницама. И нисам нашао ни једну једину вароу у трутовском леглу, а знамо да је трутовско легло омиљено станиште варое.

Током прошле године против варое сам користио Војин лекић од трава али и Апигард а сва друштва су ми презимила.

Све у свему, без хемије (амитраза, митака и сл), само са еколошким средствима, вароа је практично уништена.

Најважније је ипак, да мед који пчеле доносе нема у себи ни трага хемије, а знамо да амитраз није добар по здравље људи.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 06.04.2011. 06:50:33

Ko uspije da resi problem varoe taj je resio najveci problem u pcelarstvu. Niti ima carobnog stapica niti ima nekog lekica koji ovaj problem resava. Problemom varoe se bavi celi pcelarski svet i nije do danas ni polovicno resio ovaj problem. Problem varoe se resava cele godine i na kraju ozbiljan pcelar nece reci kako je problem resen sa nekim lekicem. Ovakve teme mogu da prolaze gde se barata malim brojem drustava, ali iole ozbiljanim brojem drustava niko nece da eksperimentise sa necim maglovitim vec sa sigurnim i oprobanim preparatima.

Autor: vagan
Postavljeno: 10.01.2012. 00:01:37

Мир Божији! Христос се роди!

Слажем се са вама колега Ваган да треба бити опрезан.

Стога и нисмо на Манастирском пчелињаку пуно експериментисали већ смо користили и проверени лек звани Апигард, а са Војиним лекићем смо димили друштва неколико пута годишње. Значи нисам користио само експериментални Војин Лекић у разним видовима (траве, течни екстрат) већ уз њега и проверен лек Апигард али и Аргус Рас. Ниједно друштво нам хвала Богу није пострадало од варое а на Манастирском пчелињаку имамо преко 52 кошнице, и 5 типова кошница.

Ипак мислим да увек треба по мало експериментисати како би евентуално дошли до бољих искустава. Да ли сам у праву, показаће време. Овде само износим своја искуства а свако одлучује за себе.

Са Војиним лекићем у течном стању 2011. године сам третирао неколико пута (5 пута) мада ми се јавио велики проблем током лета јер ми се димни топ много брзо запуши или поквари. Стога сам поред провереног Апигарда на савет једног искусног пчелара почео користити и Аргус Рас. Опет за нас у Манастиру нешто ново. И нисам се преварио. Вароа је отпадала још више него код Апигарда и Аргус Рас нам се показао као изузетан лек против варое.

Због проблема са димним топовима, а већ сам два променио, одустао сам од Војиног лека у течном стању јер су ефекти таквог димљења били слабији од очекиваног. То не значи да је лек лош, већ да је проблем вероватно био друге врсте, техничке.

Стога смо се ове зиме у Манастиру опет вратили на стару добру оксалну киселину. Третирали смо у последњој трећини децембра. Промешали смо 600 грама воде и 600 грама шећера, па када се то све загрејало на температуру тела и растворило сипали смо у једну флашу. У флашу смо додали 35 грама оксалне киселине у праху, купљену у пчеларској радњи. Читав поступак смо поновили још један пут када смо прву количину потрошили. И резултати су били углавном очекивани.

Варое нема много, осим код једног нуклеуса Родне Воје који је баш изразито заражен а који је прошле јесени допремљен из Србије и који практично није био третиран против варое. Од овог нуклеуса за 20 дана отпало је преко 600 варое а и сада по мало отпада, по две три на дан.

Код једне ЛР кошнице отпало је око 150 вароа, у једној Фарарки око 60. У два друга нуклеуса из Србије допремљена на јесен а не третирана, око 80.

Код свих других кошница број отпале варое се креће од 3 до 20 отпалих вароа, а углавном око 10 отпалих вароа.

Друштва у свим типовима кошница су углавном веома јака (осим нуклеуса којих има разних јачина).

То нам опет говори да нам је овогодишња тактика у борби против варое, по систему, Апигард + Војин Лекић + Аргус Рас + оксална киселина за сада обезбедила заједнице које нису опасно угрожене од варое.

Ове године ћемо се ако Бог да више окренути Аргус Расу, а Војин Лекић у течном стању ћемо због проблема техничке природе изоставити јер немамо времена да се толико бавимо сталним поправкама димног топа. Оксална у децембру, кад нема легла ипак нам се показала сигурнијом варијантом.

По броју отпале варое у односу на претпостављени број варое у друштву у датом временском периоду, а после извршених третмана разним лековима против варое, овако бих приказао ефикасност код нас примењиваних лекова. То је неки наш поглег из нашег искуства, који не мора да значи да је 100 процената тачан. Увек се учимо, док смо живи.

1. Оксална киселина
2. Аргус рас
3. Апигард
4. Војин лекић против варое. (ефикасност му је можда била слабија због проблема са димним топовима тј. због немогућности да на прави начин истретирамо друштва јер су се димни топови толико често кварили да ни једном током лета нисмо успели нормално у једном дану да истретирамо сва друштва, а да се димни топ није кварио. Баш смо током лета имали пуно муке са димним топовима. У чему је био проблем нисам могао да докучим. Да ли ми негде грешимо у начину употребе па су нам се димни топови због тога кварили, или су сами димни топови били лоши, не знам. Не бих да грешим душу ни према произвођачу димних топова ни према г. Воји Брстини).

Војин лекић у травама преко димилица на батерије, поново ће ако Бог да бити кориштен ове године, а о ефектима Војиног лекића са травама, све читаоце овог форума ћу ако Бог да обавестити.

То су дакле нека наша искуства у борби против варое и употребом Војиног лекића и неких других лекова.

Верујем да ће многима пуно користити у даљој борби против варое.

С Богом и свако добро вам желим од Господа.Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 10.01.2012. 12:29:17

Ja cu se sloziti samo u jednom da treba probati, ali ne tvrditi. Ako citas SPOS-ov forum nacices i ljude kojima je uginuo veliki broj drustava jer su verovali u prazno pa upotrebljavali samo hvaljene lekice i nista drugo. Ja se slazem sa tim ljudima jer su procitali na hiljade Vojinih hvalospevki o lekicu, ali se ne slazem sa Vojinom reakcijom na takva dogadjanja. Ja bih najmanje otisao u hladnu vodu i niko me nikad nebi video, a on trazi nekakva opravdanja u greskama koje su pocinili zasto nisu jos necim tretirali pored lekica.
Kod nas je greska sto je svak ono sto nije. Bolji smo lekari od lekara, naucnici pricaju gluposti dok mi znamo sto oni neznaju, mi smo bolji popovi od popova jer oni lupetaju i nemaju pojma sta je vera, mismo majstori da se pravi majstori stide sto su majstori i toga ima na pretek. Evo koristili ste "Argus ras", a proizvodjac je napravio preparat pa izvolite donesite svoj sud. i ja sam ga koristio i imam poprilicno dobro iskustvo. Za "Argus ras" cu doneti konacan sud kad ga budem koristio cetiri pet godina i kad bude konstantno davao pozitivne rezultate, ali nikako napamet jer je to bez pameti.

Autor: vagan
Postavljeno: 11.01.2012. 12:42:17

Помаже Бог.

Слажем се са вама да не треба ићу у рискантне потезе са коришћењем искључиво нових лекова против варое док се добро не испитају и не одустајати од старих док се нови не покажу бољу. Ићи само на нове лекове, и то непроверено, било би заиста безумно.

Зато смо тако и поступали. Поред старих и проверених, Апигард, оксална киселина, експериментисали смо и са новим - Војин лекић, Аргус Рас. И мислим да нисмо погрешили. Тако се увек нешто ново научи. И ове године смо открили један добар лек - Аргус Рас.

Што се тиче Аргус Раса послушао сам једног веома одговорног и доброг пчелара из Подгорице који га користи већ две године и презадовољан је. Он држи и једну пчеларску радњу у Подгорици и увек до сада када сам га нешто питао давао ми је добар савет. И заиста се нисам покајао. Вароа је отпадала као луда, и то данима, а лек је еколошки, што је један од услова да би га на Манастирском пчелињаку уопште пробали.

Чак је експериментално на пар кошница, и непосредно после 30 дана апигарда, после употребе Аргус Раса, било отпале варое од Аргус Раса.

Мој лични осећај је да пчеле лепше реагују на Аргус Рас него на Апигард. Али ... да ли је то баш тако Бог ће показати кроз време. А и многи други пчелари са својим искуствима.

Апигард има ту предност што у дугом временском периоду убија вароу (30 дана за две паштете), и подстиче пчеле на чишћење. Ефикасност му је велика. Но, неки су се Подгорички плчелари жалили на успоравање легла у периоду третирања Апигардом, а два пута сам чуо да су нека друштва чак напуштала кошницу од Апигарда. Да ли је то баш тако, тј. од Апигарда, не знам. Просто преносим оно што сам чуо од неколико њих.

С Богом и свако добро од Господа.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 11.01.2012. 21:24:43

Помаже Бог свима!

У међувремену сам, колега Ваган, нашао оно о чему пишете на форуму СПОС-а.

Наиме скоро све пчеле г. Радосава Ристића из Мраморка, који иначе 30 година пчелари, су страдале од варое. Но, у чему је био проблем.

Сви знамо да се Брстивар (Војин лекић) користи по неколико пута месечно током читаве сезоне, а како је признао г. Ристић, он је почео са првим третманом тек почетком септембра?! Није ли онда сва одговорност на г. Ристићу? По мени јесте. Зашто? Зато што г. Воја Брстина нигде о своме леку против варое није писао да добро штити од варое ако се користи само у септембру, како је то радио г. Ристић. Воја Брстина је давао врло прецизна упутства колико пута се СВАКОГ МЕСЕЦА од априла до октобра и новембра треба вршити третман Брстиваром. Значи, не можемо оптуживати г. Брстину због страдања заједница г. Ристића.

Нешто другачији случај је са другим пчеларем код кога су страдале пчеле од варое, или не можда од варое, већ од америчке куге која је владала у том селу.

Воја Брстина колико видим уопште не тражи оправдања у грешкама које су починили ти пчелари зато што нису користили неки други лек, већ у томе да су га користили не по упутству или пак прекасно, тј. тек у септембру, када су друштва била веома заражена. Случај другог пчелара можда је везан за америчку кугу и уопште можда нема везе са вароом. Дакле, мислим колега Ваган, да сте г. Воја Брстину погрешно разумели.

Осим тога призначете да ако неко тек у септембру почне да штити вароу онда је то заиста неодговорно, а посебно јер се принцип лечења са Војиним лекићем заснива на неколико димљења током СВАКОГ МЕСЕЦЦА У СЕЗОНИ. Да је г. Ристић почео и митаком у септембру, а да до тада ништа није користио, у том моменту ефекти би били неизвесни. Сваљивати онда сву одговорност на г. Воја Брстину није коректно.

Ево шта је сам г. Брстина одговорио на податак о угинућу пчела г. Ристића и једног другог пчелара који су користили само Војин лекић.

Војо Брстина:
Najpre da kažem da mi je žao zbog ovolikih gubitaka. Juče ste mi kolega Ristiću rekli da su vam sve pčele pomrle od varoe ali eto hvala Bogu nisu sve.

Započeti tretman protiv varoe u septembru i onda optužiti Brstivar je krajnje nekorektno. Uvidom u evidenciju našao sam da sam kolegi Ristiću Brstivar poslao 26 septembra.

Zajednice su očigledno bile isuviše invadirane i tretman je zakasnio.
Bilo koji preparat u ovom slučaju nebi spasao pčelinje zajednice?

Sa drugim kolegom početnikom koji je počeo sa pčelama ove godine, razgovarao sam i čovek mi je lepo rekao da nikada nije imao više od 30 varoa i da su mu nekoliko zajednica stradale od ukupno 10 koliko ima ali da ne zna od čega.

Osim toga rekao mi je da je ovog leta u istom selu nekom pčelaru spaljeno oko 30 pčelinjih zajednica obolelih od američke truleži.
Nisam bio na licu mesta i ne mogu ništa da tvrdim.

Što se tiče Brstivara ako se isti upotrebi PRAVILNO rezultate Brstivara koje su postavili mnogi pčelari mogu svi da vide na bezbroj mesta.

Prošle godine kod mojih komšija koji su zakasnili sa tretmanima i ako su samo koristili amitraz stradalo je preko 80% pčelinjih zajednica ili po 70-80 zajednica.

После свега прочитаног јасно је на коме лежи одговорност за страдање друштава г. Ристића.

И да поновим још једном, мада сам одустао од Војиног лека преко димног топа, због кварења истог, и стога не баш добрих резултата у скидању варое, нисам одустао од Војиног лека. Он се може употребити и на друге начине, а не само димним топом.

И наравно, увек као и други опрезни пчелари стално контролисати вароу и лечити са више препарата. На пример са два три проверена (Апигард, Аргус Рас и Оксална) и са једним новим, за експеримент - на пример неко може изабрати Војин лекић. И проблема сигурно са вароом неће бити, као што нема ни код нас.

А ко хоће да користи само Војин лек, мора га користити преко двадесет пута годишње, преко димног топа (ако исти добро функционише, или преко електричне димилице) и потпуно следити упуства г. Воја Брстине.

Хвала Богу, нисам до сада срео неког пчелара или прочитао коментар било код пчелара да је користећи Војин лек ПО УПУТСТВИМА г. Воја Брстине изгубио друштва од варое.

А ако неко толико експериментише, да потпуно крене у нови лек онда је сасвим логично да такав човек треба да потпуно испоштује процедуру рада са тим новим леком, а не како стигне или како му се допада. А ако је не испоштује само он сноси одговорност а не произвођач.

Уосталом, противим се искључивом коришћењу било којег новог лека, без добре и дугогодишње провере тог новог лека на свом пчелињаку и кроз своје искуство. То је велики ризик, да не кажем безумно, што је можда прејака реч. Али боље је некога мало уплашити него да остане без пчела.

Мислим, колега Ваган, да сам сада био још јаснији.

С Богом и свако добро вам од Господа.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 12.01.2012. 09:55:39

Uvazeni pcelari,prije svega pocetnici,medju kojima vidim ima i dama.Mi nesto stariji pcelari bi trebalo da imamo malo vise pcelarske etike.Ja primecujem da u ovim komentarima ima dosta nadmudrivanja.Mislim da trebamo biti konkretniji.Pomozimo mladim pcelarima u svakom pogledu.Kada sam prije nekih 13-ak god.poceo pcelariti i mene su ovako pokusavali setati,ali su previdjali da zahvaljujuci dobrom poznavanju ruskog jezika koristim rusku institutsku literaturu i da sam nasao doslovce mnoge koji objavljuju svoje knjige,a koriste necije prevode sa ruskog,ali to nigdje ne kazu ,nego to isticu kao svoje i samo svoje znanje.Savjetujem da u borbi protiv varoe probate u koliko imate mogucnost dimiti pcele obicnom smrcevom smolom u svakom dobu,i za vreme medobranja,pa posmatrajte reakciju opadanja varoe.Ponekada suvom majcinom dusicom. Izuzetan lek je i KAS-81,koji je opisan u prirucniku ruskog autora A.A. KOMAROV 2000 god. A vidim neko je to postavio i na internetu .Sve su Vam ovo eko lekovi.Rusi koriste *щавельскую кислоту,tj kiselicu list kao i mlijecnu kiselinu itd.Sto se tice tipa kosnica,pcelarim LR -om sa polunastavcima na iste,a to mogu jer proizvodim to u svojoj radionici.Mladim pcelarima savetujem da obavezno pocinju pribavljati antivarozne podnjace,da proizvode matice na svom uljaniku.a jedino ako mogu doci do institutskih matica iz Beograda,Slovenije,ili strogo poznatih centara za proizvodnju matica, da ne uzimaju kod pcelara-biznismena,koji sebe mnogo reklamiraju,a ustvari samo biznis,a bez kontrole relevantnih institucija.Pcelarim na nadm. visini od 1250 m. u ledu i snijegu.

Autor: Redzep Nurkovic Rozaje C G
Postavljeno: 14.01.2012. 02:01:10

Помаже Бог брате Реџепе.

Право да кажем, пријатно сте ме изненадили вашим коментаром. А посебно чињеницом да пчеларите на тако великој надморској висини.

Немојте ми замерити, али имам за вас неколико питања.

Занима ме када код вас почиње главна паша и какве су биљке у питању? Ако је година успешна, колико успете да изврцате меда у просеку, по једном друштву? А ако имате времена да нам кажете и коју методу пчеларења користите, тј. да ли користите матичну решетку, како развијате друштво, када га ограничавате ... и слично.

Све је то веома занимљиво и биће драгоцено не само нама који пчеларимо на малој надморској висини, али који планирамо да крајем маја део кошница селимо на око 1290 метара, већ пре свега онима који стационарно пчеларе као ви, у високим планинама.

Занима нас и да ли пчеларите са класичним ЛР кошницама са 10 рамова или са мање рамова?

Све је то веома интересантно.

Такође, било би лепо да нам кажете да ли ви против варое користите неки од еколошких лекова који су познати - Аргус Рас, Апигард, Оксалну киселину, Војин лек, или искључиво користите лекове које сте навели у вашем коментару? Веома је важно и колико пута штитите пчеле од варое и у којем месецу?

Опростите ако сам сувише питања поставио, но, заиста сте интересантан пчелар кад пчеларите стационарно и толико година на толикој надморској висини.

С поштовањем,

игуман Петар

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 14.01.2012. 11:04:12

Помаже Бог свима.

Само да додам да сам ових дана мало проверавао нека искуства појединих пчелара са Апигардом. Наиме, како сам раније и написао, чуо сам причу од појединих пчелара да им Апигард успорава легло и да се код неких десило да пчеле напуштају кошницу. И одмах сам се оградио да лично не знам да ли је то од Апигарда или не и да све треба проверити. И проверавао сам.

Што се тиче успоравања легла, мишљења су подељена. Лично, после разговора са тим пчеларима, нисам сигуран да им је Апигард успорио легло. Све то може бити и због многих других фактора. Но, треба наставити са проверама.

Што се тиче напуштања кошница због Апигарда то је чини ми се погрешни закључак тих пчелара. На крају, после провера, ова информација се свела на неколико случајева а и ти случајеви нису били везани директно за Апигард већ за набујалу вароу која се почела лечити Апигардом али не на прави начин и не у право време. Неки користе само једну паштету Апигарда а неки га користе тек у септембру што је велики промашај. И после им је крив Апигард. То је неодговорно.

Апигард се даје најкасније почетком августа, а боље је да се почне негде око 20 јула. Подњача треба бити затворена. Мрежица поклопне даске такође. Кошница треба да је потпуно затворена. Само један мали отвор треба да је на лету. И третман траје 30 дана, тј. две паштете се дају. Од прве отпадне обично око 40 процената варое а од друге око 60 процената варое.

Но, ако у периоду од 2о јула до 2о августа траје нека јача и значајнија паша, можда је боље избећи третирање Апигардом. Он одаје веома јак и не баш пријатан мирис и не знам какав би био тај мед после Апигарда. Зашто о овоме размишљам. Ако бисмо у том периоду користили Апигард и ако уклонимо потпуно медишта да би Апигард био ефикаснији, а имамо пашу, онда имамо велику штету јер пчеле немају где да лагерују мед а може доћи до блокирања матице управо када друштво треба да спрема зимске пчеле.

Неки пчелари са ЛР кошницама стављају један медишни полунаставак изнад легла и тиме покушавају решити тај проблем лагеровања меда и блокаде матице. Исто раде и они са ДБ кошницама. Но, повећавањем запремине кошнице, смањује се ефикасност Апигарда, поготово што многи препоручују да Апигард стоји на врху кошнице одмах испод поклопне даске. Ако је на врху медиште, онда Апигард није одмах изнад легла, што је један од услова добре примене. Има ту још неких ствари за испитивања. У том смеру ћемо вршити разна испитивања Апигардом током ове године на нашем пчелињаку. Но, он остаје као један од проверених и добрих лекова који ћемо примењивати и даље, јер се показао као ефикасан.

Ако има паше од 20 јула до 20 августа, можда око 2о јула треба користити Аргус Рас или неки други еколошки лек. Аргус Рас је сигурно ефикасан лек против варое и код нас се прошле сезоне показао као најбољи. Има далеко лепши мирис и чини ми се да га пчеле боље прихватају од Апигарда. Но, све треба још проверавати.

Неко користи Брстивар у то време, од 20 јула до 20 августа, и потпуно избацију Апигард и Аргус Рас. Из нашег искуства, не бих се усудио на тај потез, јер Брстивар (Војин лек) је још увек на провери и ове године није показао неку већу ефикасност. Можда је проблем био димни топ који је лоше функционисао.

Свако на крају крајева бира како сам жели. Ово су само неки моји необавезни предлози за размишљање.

С Богом.

Autor: игуман Петар (Драгојловић)
Postavljeno: 25.01.2012. 08:39:43

Поштовање игумане Петре
Каква су ваша искуства сада са вароом пошто се нисте дуго јављали?

Autor: Владимир
Postavljeno: 18.06.2017. 21:16:31

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek