Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Vrste meda

Autor: Obren Zivkovic
Datum postavljanja: 24.12.2010.
Kategorija: Med i proizvodi od meda
Albumi: Med,

Broj pregleda: 12338
Broj jedinstvenih poseta: 7099
Vrste meda

Prema načinu dobijanja, može biti: vrcani (centrifugiran), med u saću, presovan (gnječeni), topljen itd. Prema konzistenciji može biti u tečnom i kristalisanom stanju, a postoje i prelazi između tih stanja, kao i posebno, želatinasto stanje za neke (malobrojne) vrste meda. Podela se može napraviti i prema geografskom poreklu, na region odakle potiče ili prema nadmorskoj visini terena. Prema tehnološkoj obradi, može biti bez obrade, zatim proceđen (kroz sita), filtriran (kroz posebne filtere), pasterizovan, dekristalisan (zagrevan), prerađen u finokristalisan itd. U zavisnosti da li potiče od jedne ili više vrsta biljaka, deli se na monoflorni i poliflorni.
Bagremov med. Prozračan, ima bledo zelenu nijansu, koja može ići i u svetlo žutu. Visoko je cenjen, aromatičan i prijatan, blagog ukusa, zbog čega se preporučuje deci i starijima. Dugo ne kristališe. Vrlo je pogodan za proizvodnju meda u saću.
Smanjuje lučenje kiselina u želucu, reguliše funkciju želuca, pomaže zaustavljanje krvarenja, kod kašlja, visoke temperature, može se koristiti kod bolesti očiju itd.
Lipov med. Svetlo žute boje, specifičnog mirisa i prilično izraženog oštrog ukusa, na osnovu kojih se vrlo lako prepoznaje. Vremenom kristališe, krupnozrnasto.
Veoma je dobro sredstvo za izazivanje znojenja i zbog toga skoro nezamenljiv kod oboljenja izazvanih prehladom. Zbog izraženih anibaktericidnih svojstava predstavlja dobro profilaktičko (preventivno) sredstvo, koristi se kod angine i kod mnogih upalnih procesa, rana, opekotina i sl. Preporučuje se kod različitih bolesti želuca, jetre i bubrega.
Kestenov med. Med od pitomog (jestivog) kestena je tamno žut, slabog mirisa, gorkog ukusa, nekada smatran trećerazrednom vrstom a sada je jedan od najviše traženih, zbog svojih lekovitih svojstava i bogatstva u polenu.
Pomaže kod bronhitisa, astme i drugih bolesti disajnih puteva, bolesti krvnih sudova, popravlja apetit. Ima jako baktericidno dejstvo, sadrži u sebi mnogo vodonik peroksida pa je dobar za obradu rana i kod angine.
Suncokretov med. To je posle kestenovog meda jedan od najbogatijih polenom. Žute boje, vrlo brzo kristališe u sitne kristale.
Posebno se preporučuje kod prehlada, gripa, kijavice, bolesti disajnih organa.
Heljdin med. Taman, jakog, otužnog mirisa i ne baš prijatnog ukusa. Veoma bogat mineralnim materijama, posebno gvožđa.
Posebno koristan kod anemija, hipo i avitaminoze, različitih krvarenja, povišenog pritiska, bolesti krvnih sudova i mnogih drugih bolesti.
Deteline. Daju manje ili više svetle medove, prijatnog ukusa i blagog mirisa.
Med se smatra pogodnim u lečenju kašlja, arterioskleroze, bolesti jetre, za pojačano mokrenje, za čišćenje krvi, pri raznim upalama i dr. Med od detelina ima nisku vrednost dijastaze.
Kupina. Divlja i pitoma kupina daju vrlo kvalitetan med, proziran, svetložute boje, vrlo prijatnog ukusa i mirisa.
Pomaže kod bolesti respiratornih organa.
Malina. Pitoma i divlja malina daju vrlo aromatičan svetložut med, suptilnog mirisa, prijatnog ukusa, koji kristališe u vrlo fine kristale bele boje.
Vrlo je koristan kod svih bolesti usled prehlade i preporučuje se kao profilaktičko sredstvo protiv gripa.
Voćni med. Dobija se od različitog drvenastog voća koje cveta u proleće. Dominiraju obično jabuke, trešnje, a može biti i nektara dženerike, šljive, kao i maslačka, koji cveta kada i voćke. Boje je obično tamnožute. Prijatnog je mirisa i ukusa, a ako preovladava koštičavo voće, miris može biti na voćne koštice, a ukus malo nagorak. Bogat je polenom i odličan za žvakanje saća sa medom.
Lečenje prehlada.
Uljana repica. Med je žut, brzo kristališe i tada dobije belo-sivkastu nijansu. Nije mnogo cenjen, verovatno samo zbog kristalizacije.
Daje dobre rezultate u lečenju čireva, jako je sredstvo za podsticanje mokrenja.
Vrijesak. Med je žute boje ili tamniji, zavisno od vrste vrijeska, jakog mirisa i prijatnog ukusa, želatinast, kristališe. Vrlo je cenjen i tražen.
Vrba. Med žute boje, specifičnog mirisa, pomalo nagorkog ukusa.
Lavanda. Daje svetložut med, vrlo jakog mirisa i ukusa. Spada u vrlo tražene medove.
Smatra se posebno pogodnim kod bolesti jetre, podstiče pojačano lučenje žuči.
Žalfija (kadulja). Daje tamno žut ili još tamniji med, prijatnog mirisa i ukusa, pomalo gorak. Vrlo tražen zbog svojih lekovitih svojstava, posebno za bolesti disajnih organa.
Pomaže zaustavljanju krvarenja, protiv upala, ima jako baktericidno dejstrvo. Preporučuje se upotreba u kozmetičke svrhe.
Livadski. To je poliflorni med (potiče od više vrsta biljaka), pa s obzirom na različito poreklo, vrste livada i drugo, može mnogo varirati po boji, mirisu i ukusu. Boja mu je od žute i svetlo crvene, do tamno žute, crvene, a može biti i tamniji. Miris je posebno izražen, prijatan, preovlađuje miris dominante biljke. Ukus je prijatan, izražen, sladak, može biti i malo kiselkast.
Med koji nije nektarskog porekla:
Ekspresni med nastaje kada se pčele hrane sokovima voća i povrća, mlekom i jajima. Tada se dobija med sa većim učešćem onoga što čoveku treba u ishrani. To se posebno odnosi na hormone i vitamine. Na ovaj način potrebne materije organizam lakše prima i prerađuje.
Šumski. Ta vrsta meda ne potiče od nektara, već je ili biljnog porekla ("medna rosa") ili životinjskog ("medljika"). U oba slučaja, pčele ga sakupljaju sa listova i grančica različitog listopadnog i zimzelenog drveća i ređe, žbunja. Najčešće se javlja tokom leta, sve do jeseni, pri visokim temperaturama vazduha. Najčešća u Srbiji je hrastova medljika, u Sloveniji naprimer jelova, sa smreke itd.
Hrastova medljika je gusta, lepljiva, tamno crvene boje koja skoro prelazi u crnu. Ne kristališe tako brzo, nema izražen miris a ukus je jak i specifičan, pomalo nalik karamelu (ali ga ne treba mešati sa pregrejanim medom). Sadrži dosta mineralnih materija.
Jelova medljika je tamno zelene boje, ka crnoj. Nema izražen miris, prijatnog je ukusa. Vrlo je cenjena.
Sve vrste medljike imaju jaka antiseptička i protivupalna svojstva i pomažu kod bolesti disajnih puteva i organa za mokrenje. Prisustvo smolastih materija daje purgativna svojstva i umirujuće dejstvo na upale creva. Korisne su kod anemija.Komentari

bagremov med je zakon

Autor: sandra
Postavljeno: 05.01.2011. 13:35:38

jeste, i ja ga obozavam :)

Autor: jelena
Postavljeno: 23.01.2011. 21:30:57

Ja mislim da je ipak ispred svih med od zalfije - PELIN

Autor: Miloje
Postavljeno: 22.02.2011. 23:31:12

Za mene je med, med! Mogu ih razlikovati po boji, na primer: što je bleđi, ima više učešća bagrema, ako je tamniji onda je ili šumski ili livadski.

Autor: Anita
Postavljeno: 20.05.2011. 13:17:01

Najbolji med je lipov med. Potiče od biljke koja ima najjači miris u prirodi. Njam.

Autor: Johann
Postavljeno: 03.05.2012. 21:06:55

Najbolji je pravi prirodni med...danas se prodaje sve i svasta pod imenom med.

Autor: zoran
Postavljeno: 10.12.2013. 22:07:02

svaka cast dobar opisi za med

Autor: erno
Postavljeno: 24.01.2014. 13:20:17

Je l’ postoji prirodan med od zalfije u Srbiji? Nailazila sam na pijaci na njega, ali ne znam da li je prirodan jer kosta 450-550 dinara i jeftiniji je od ostalih?

Autor: AM
Postavljeno: 28.02.2014. 11:50:32

Svaki med je dobar, samo ako je 100% prirodan. Danas se sve i svasta prodaje, pod oznakom 100% prirodni, a u stvari mesavina ekstrakta i secera.

Autor: Vladimir
Postavljeno: 02.03.2014. 09:16:01

Ovaj sajt mi s svidja i evo danas sam se regisrovao!

Autor: bozidar
Postavljeno: 06.03.2014. 15:45:59

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek