Tehnike pčelarenja
Med i proizvodi od meda

Pčelari na jednom mestu !

Pčelarstvo za početnike

Зашто и како се постаје пчелар?

Autor: Љубиша Вучетић
Datum postavljanja: 31.10.2016.
Kategorija: Opšte o pčelarstvu i pčelama

Broj pregleda: 5831
Broj jedinstvenih poseta: 3811
Зашто и како се постаје пчелар?


Зашто се постаје пчелар?

Зашто се постаје пчелар? Многи питају, а мало је њих који заиста постану пчелари. Они пак, који постану пчелари не знају да ли је то део личног плана, призив Божји или пука случајност? Ако је то лични пословни план, са циљем да се обогатимо, већ након пар година схватићемо да смо циљ промашили. Ако је то љубав према пчелама, каква је то љубав ако није узвраћена! Где је ту љубав, ако пчеле боду и бране себе, животни простор и храну коју су сакупиле. Да ли је то љубав када пчелар тежи да им одузме што више хране коју су за себе и своје потомство сакупиле. Одговор на та суштинска питања тражи мањи број пчелара, док медари не постављају питања и не нуде одговоре. Они једноставно одузимају мед и продају. У одговору на питање како се постаје пчелар, случајност искључујем, јер стојим на становишту да у свету ништа није случајно, да све има свој смисао битисања. У Васиони постоји савршени поредак и вечни закони, а на нашој планети такав склад међу живим бићима, који нажалост, човек разумно биће, својим неразумним поступцима ремети. Међу људима требало би да влада морал, а у свакој души савест, посебно у души пчелара. „Шта остаје? Остаје да размислимо. Јесмо ли постали пчелари да се обогатимо? Они, који су у то веровали давно нису више пчелари. Или неће више бити. Да кажемо: волимо пчеле па зато пчеларимо. И то су заблуде. Толико труда и жртава ради љубави - која не узвраћа. Тога има само у романима, односно међу романтичарима. Међутим, пчелари и даље остају на ногама. Али, прави пчелари. Одговора, дакле, ипак има. Пчелар остаје пчелар. До краја живота. Зашто? -Нема одговора! Он је у сваком правом пчелару.“ Остаје ми да верујем да је животни пут пчелара призив Божји и да се одговор на питање, зашто се постаје пчелар, налази у мени и сваком пчелару. То је ехо душе моје у сунчаној градини времена.

Како се постаје пчелар

Пчеларство као занимање или пак као хоби привилегија људи који су животно посебни. То је посао на који човек одлази увек са узбуђењем, исчекивањем, радошћу, помешаним осећањима и зебњом, да ли ће мо на пчелињаку бити обрадовани или доживети неко разочарење. Књиге издате у Србији после Другог светског рата углавном спомињу материјалну корист од пчеларства док се духовна корист не спомиње. Ово је у неку руку разумљиво, имајући у обзир околности у којима смо живели и радили. Неки су нас учили да душа и не постоји. Али, пчелари су живели и радили и кад год би завирили у кошницу, видели би савршени ред и организацију и на свом пчелињаку налазили духовни мир. Виђао сам старије пчеларе доји су дуго седели у свом пчелињаку, ћутали, посматрали и размишљали о том чудесном свету биља и обиља живота.
Пре него што постане пчелар, свако треба да добро размисли и преиспита свој мотив бављења пчеларством. Јер ако прво помисли да купи центрифугу па тек онда кошницу пчела, боље да не почиње, јер неће имати ни духовне ни материјалне користи од пчеларства. Сведоци смо да похлепа узима данак, па је чак угрожен и опстанак пчела. Каже се, да би без пчела и њиховог опрашивања за три године угинуо биљни свет и био прекинут ланац исхране међу живим бићима. Наравно, ни човек у таквим условима живота не би опстао на планети Земљи.
Пожељно је још у почетку одабрати врсту кошнице са којом ће се пчеларити. На пчелињаку је веома важна једнобразност рамова, јер то значајно умањује расипање енергије, олакшава планирање, брже обављање важних операција у току сезоне, лакше проширивање пчелињака и још много тога. Када се достигне већи број кошница, важно је многе радње аутоматизовати, тј. рутински одрађивати, почев од прихране, додавања сатних основа, проширивања легла, постављање бежалица, одузимања меда и друго. Ово је могуће ако је пчелињак једнобразан, када се примењује одређена техника и кад су пчелиње заједнице приближно исте снаге. Када се иде на пчелињак потребно је знати које ће радње тога дана бити предузете и зато треба понети одговарајући прибор и материјал. Ако пчелар има на пример 300 кошница и у току дана обавља више операција и техника, може залутати на сопственом пчелињаку и у једном тренутку заборавити што је дошао.
Важно је одабрати начин набавке кошница и пчелињих заједница. Најбоље је купити нове кошнице и населити ројевима који су купљени од познатог пчелара који пчелари у складу са прописима о пчеларству и примењује добру пчеларску праксу. Или, од познатог пчелара купити кошнице са пчелама. Куповина пакетних ројева, разројавање или други начини нису препоручљиви пчеларима почетницима. Приликом набавке пчелињих заједница треба водити рачуна о здравственом стању пчелињих заједница и остварити сарадњу са ветеринарском службом у случају сумње на пчелиње болести.
И поред теоријског знања, приступачне литературе, посећивања сајмова и дебатних клубова на тему пчеларства, ментор је од пресудне важности у почетку пчеларске каријере.Стручна литература, књиге, часописи, видео и други стручни пчеларски материјал веома су важни за обуку и стручно усавршавање пчелара. Важно је и чланство у локалном удружењу пчелара и посећивање пчеларских предавања, учествовање у дебатним клубовима и друго активно учествовање у пчеласким активностима.
Уз стручну помоћ ментора треба одабрати добро место за пчелињак и при томе водити рачуна да буде на сувом, осунчаном терену. Пчелињак треба да је заклоњен од јаких ветрова, да има довољно поленске и нектарске паше и по могућности да у близини има и вода. Кошнице се окрећу најчешће у правцу истока, југо-истока, југа, у зависности од кнфигурације терена и природних препрека (шума, брег и сл.) као заштите од јаких ветрова.
Добро је почети са мањим бројем кошница и постепено проширивати пчелињак у складу са постепеним напредовањем у пчеларском знању. Обично се почиње са три до пет кошница, али уз несебичну помоћ ментора може и више.
Обавезно проверити, а по потреби урадити тест алергичности на убод пчела. Без обзира на све, љубав, добру вољу и упорност, ипак живот и здравље пчелара треба да су на првом месту. Потребно је знати, да пчеларство није нимало лак посао и да је потребно пуно одрицања, физичке и умне снаге.Komentari

piozdrav autoru uz napomenu da sam napokon usao u svijet pcelarstva... nabavio sam dva drustva i nemam odgovora zasto...pa ljubav do pcele do proizvoda i zelje da uspijem na tom polju..trazicu ssavjete strucnih ljudi i svakako biti zahvalaan na svakoj informaciji..sa zeljom da akobogda i sam uskoro podijelim koji savjet i prije svega iskustvo...hvala za ovaj tekst...

Autor: reuf
Postavljeno: 24.04.2017. 06:57:05

Ostavite vaš komentar

Ime*
Tekst*

Logovanje

Anketa
Koliko dugo se bavite pčelarstvom ?
Manje od godinu dana2886
Između 1-3 godine1919
Između 3-10 godina1513
Između 10-20 godina905
Između 20-40 godina556
Preko 40 godina388
Novi komentari
Živorad Ilić , 31.01.2018.
radun jacimovic, 13.01.2018.
crnogorac55, 13.01.2018.
crnogorac, 13.01.2018.
Petar Rakocevic, 13.01.2018.
sait veliji, 10.01.2018.
zvonimir mitic T.S., 13.12.2017.
Toni, 15.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Ненад, 05.11.2017.
Vladimir Kulacanin, 04.09.2017.
Marko, 22.07.2017.
Владимир, 18.06.2017.
Med kao lek